Село извън закона

“Светът е пълен с тях: скрити селца, брулени от ветровете, малки градове под необятния небосвод, самотни колиби в хладни планини, чийто единствен принос към историята се състои в това, че са невероятно обикновено място, където започва началото си нещо необикновено.”
Из “Еманципирана магия”, поредица “Истории от света на диска” - Тери Прачет

“Незаконно селище с 400 къщи е изградено в местността между Попина лъка и Туричка черква край град Сандански. Селото извън закона е с номерирани къщи и прокарани улици”, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол на провелото се преди седмица междуведомствено съвещание по планиране и устойчиво развитие на националните курорти. Според направените през миналата година промени в Закона за териториално и селищно устройство кметът на града трябва да прецени целесъобразността от включването на “градчето” в строителните граници на град Сандански или друго селищно образувание. Подобен акт обаче трябва да бъде съгласуван както с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, така и с Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа и с Министерството на околната среда.
“За мен в момента неправилно се казва незаконно строителство, защото там няма изготвени необходимите строителни проекти, за да може да определим дали са законни или незаконни. Трябва да се говори, че има изградено строителство в нарушение на строителните норми и правила”, уточнява ситуацията кметът на град Сандански Костадин Бузов. Според градоначалника незаконните постройки в планинската местност вече са около 1000.

Ой, красив си Ирин-Пирин, най-красив си на света!

“Ке карате все по тоя път, доке минете ВЕЦ-а, село Лиляново, покрай кариерата, после все направо около 4 км, доке пътят се извие като осморка, е там са многото къщя”, чертаят маршрута към Попина лъка хората от Сандански. Местността е “просторна поляна сред красиви широколистни и иглолистни гори в поречието на река Санданска Бистрица”, откъдето “може да се отиде до Попинлъшкия водопад”, насърчава брошура на Пирински туристически форум. И ако водопадът е една от природните забележителности на планината, изникналите през последните десетилетия частни вили са се превърнали в строителен феномен от национално значение.
Следвайки указанията на местните хора, любознателните туристи се дивят на природата на Пирин и с почуда откриват по склоновете накацали бели къщи, скрити между дърветата. Колкото по-нагоре се придвижват, толкова по-често планинарите забелязват пушещите комини, червени керемиди и ветропоказатели да стърчат между боровите връхчета. След споменатия завой-осморка български и гръцки екскурзианти попадат в село, което напразно търсят на картата. Широката попинлъшка поляна е осеяна с къщи, поникнали като гъби след дъжд. “За град Сандански, където летните температури достигат 35-40 градуса, през горещите месеци вилите са естествено място за отдих на населението”, обяснява агресивното застрояване кметът.

Завладяването на Попина лъка

“Първата копка” е сградата на Горското стопанство, увековечила мястото, където “на четвърти септември 1944 г. партизани от отряда “Никола Парапунов” провеждат акция и обезоръжават една войнишка рота”. Това съобщава мраморна плоча, закрепена между счупените прозорци на постройката. Оградата е опазила двора на стопанството от строителните апетити на жителите на близкия Сандански. “Големият бум на обсебване на територия е 1974 - 1984 г.”, спомня си кметът. От 60-те години до днес “селото” се е разпростряло върху 600 декара, от които 200 са в границите на национален парк “Пирин”. Само няколко метра зад мраморната плоча с надпис “Народен парк “Пирин” - Сандански участък - 1980 г.” са първите къщи в закриляната зона, където според законите строителството е забранено. Останалите 400 декара са собственост на Горското стопанство. Липсата на вода и канализация не е попречила на находчивите “предприемачи” да вдигнат дву- и трикатни градежи. Причудливи прихващания на електроенергия от Горското с помощта на разноцветни кабели, които се стелят от къща на къща, и маркучи, с които се ползва речна вода, стърчащи покрай дърветата, са само част от изобретенията на “новите строители”. Някои от вилите ветерани имат прилежно изписани с блажна боя номера върху фасадите си, по които човек може да се ориентира за хаотичния начин на застрояване. А иначе преди десетина дни минали от горското и с тебешир номерирали всички постройки - 100, 101, 101-а... 378... 544. “През последните години строителството не е така масово, тъй като възможностите на самата територия са вече ограничени. Застрояването стана много плътно и самите настанили се там въвеждат контрол, като не дават възможност друг да строи, обяснява кметът Бузов. Въвежда се така наречената естествена регулация.”
Фургони, бунгала, дървени бараки, малки каменни къщи, масивни триетажни постройки, тип прогимназия, се нижат една подир друга от двете страни на пътя. Споменаваните в туристическите справочници хижа “Яне Сандански” и хотел-ресторант “Водопадите” трудно могат да бъдат открити сега, когато са заобиколени от частните вили. Интересът към националния парк “Пирин” се сменя с удивлението от нестандартните архитектурни решения. С вити външни стълби, мраморни колони, дървена ламперия, триъгълни прозорци, зидани външни камини, сводове и арки са накиприли къщите си за отдих жителите на Сандански и близките селища. Постройките са подредени амфитеатрално по двата бряга на реката, над която са надвиснали верандите на най-близките вили. Къщите се бутат една до друга, прозорците надничат у съседите. Облагодетелствани откъм близост до потока, тези вили са лишени от дворно място. Други са изникнали на места, “където човешки крак не е стъпвал”.

Акция “узаконяване”

Законът за териториално и селищно устройство дава срок до месец юни на кмета на Сандански да намери решение на проблема с незаконното строителство. “Собствениците на всички вили са ги декларирали с молба да се проучи възможността за узаконяването”, увери градоначалникът. За да може да се обособи територията като курортно селище, земите трябва да бъдат извадени от Горския фонд и Национален парк “Пирин”. Процедурата изисква изготвянето на кадастрален и строително-регулационен план на местността. Според предварителни оценки само техническата документация ще струва на бюджета на общината между 35 и 50 млн. лева. “След като се изготвят плановете, както стана в Боровец, ще остане собствениците да купят право на строеж”, е мнението на инж. Иван Цацов, началник на Дирекцията за национален строителен контрол.
Заместник-министърът на земеделието, горите и аграрната реформа Милко Станчев предлага два варианта за преотстъпването на земята. “Първият е да се направи процедура за отчуждаване на земи от горския фонд и да се продадат на тези, които са строили по тарифи на МС. Вторият вариант предвижда да се предоставят земите за десет години за ползване на хората, като земята си остава държавна, а се заплаща 1/4 от стойността за тези 10 години и срокът може да се удължава”, обясни Милко Станчев. Според него собствениците сами ще си избират начина.
“В София не могат да разберат, че това е една жизнена необходимост за населението и трябва да се направи всичко възможно, за да може тази територия да се ползва съгласно приетия закон. Всякакви промени на територията на общината обаче стават със съгласие на общинския съвет, където съм внесъл предложение за образуване на извънселищни територии за отдих”, обясни кметът Костадин Бузов. Ако селото извън закона бъде обявено за вилна зона, ще трябва да се осигури и необходимата инфраструктура - здравен пункт, пречиствателна станция, да се прокара вода, да се изградят канализация, телефонен пост. В началото на незаконното селище обаче вече има поставен параклис - “Св. преподобни Йоаким и Ана” и камбана.
“Как ще ни събарят?! Тук всички вили са незаконни”, успокояват се собствениците на къщи в Попина лъка и тъй като известната местност е вече пренаселена, новите заселници завладяват територии, все по-близки до града.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • колчо

  писна ми !!

  Нередност?
 • за яне !!  za iane - 07.03.2009 г. 05:18:43

  iane parka deto se radvahme go izedoha Zdravko Popov -arhitekto i Ilьo - nemago ! Nemago parka na Sandancki ve4e!! ela si y grado!!ela si !!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  колчо

  На основание чл. 41, ал. 1 от Закона за Сметната палата (ЗСП) за подобряване на управлението на бюджетните средства и имуществото на общината се правят следните препоръки на кмета на общината: Сандански

  1. Бюджетът на общината да се разпределя по тримесечия, видове приходи и разходи съгласно действащата ЕБК за съответната година, в изпълнение разпоредбите на чл. 13 от ЗОБ.
  2. На основание чл. 237, ал. 3 и ал. 4 от Данъчно-процесуалния кодекс, във връзка с чл. 44, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА и чл. 19 и чл. 20 от ЗОБ, да се организира изготвянето на регистър за физическите и юридическите лица длъжници и да се предприемат мерки за събирането на дължимите суми.

  3. Да се предложи на ОбС да се приемат актуализирани: Наредба за определяне на администрирането на местните такси и цени на услуги; Наредба за управление на дейностите по третиране на битовите, строителните и масово разпространените отпадъци и поддържане на чистотата на територията на общината и Наредба за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане, съгласно изискванията на параграф 78 от ЗИД на ЗОС.
  4. На основание чл. 14, ал. 2 и 3 от ЗОБ и чл. 16, ал. 1 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество да се анализират вземанията, като се предприемат мерки за събиране на просрочените вземания, а за прекратените наемни договори сумите да се съберат по съдебен път.
  5. Да се съберат вземанията по приватизационния договор за обособените части на “Битусс” ЕООД, гр. Сандански, съгласно изискванията на чл. 10 от договора.
  6. Да се актуализират длъжностните характеристики на изпълнителските кадри в структурата на общината съгласно изискванията на чл. 43 от утвърдената СФУК.
  7. В изпълнение на изискванията на чл. 4, ал. 1, т. 1 и чл. 13, ал. 1 и ал. 3 от ЗСч да се организират остойностяването и отразяването в актива на общината възстановените гори.
  8. Да се предприемат мерки за превеждането на 50% от събраните наеми от общинските фирми “Стройконтранс” ЕООД и “Битусс” ЕООД, в изпълнение на разпоредбите на чл. 44, ал. 1, т. 5 и чл. 45, ал. 2 от ЗМСМА, във връзка с § 31, ал. 1 от ПЗР на ЗДБРБ за 2005 г.

  На основание чл. 42, ал. 1 от ЗСП, в срок до 16.02.2007 г. кметът на общината да предприеме мерки за изпълнение на препоръките и да уведоми писмено за това Сметната палата.
  Валентин ГЪЛЪБОВ,
  директор на
  Териториалното поделение
  на Сметната палата - София

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  поздрав


  Пролет

  Пролет моя, моя бяла пролет,

  още неживяна, непразнувана,

  само в зрачни сънища сънувана,

  как минуваш ниско над тополите,

  но не спираш тука своя полет.  Пролет моя, моя бяла пролет –

  знам, ще дойдеш с дъжд и урагани,

  бурна страшно, огненометежна

  да възвърнеш хиляди надежди

  и измиеш кървавите рани.  Как ще пеят птиците в житата!

  Весели ще плуват във простора...

  Ще се радват на труда си хората

  и ще се обичат като братя.  Пролет моя, моя бяла пролет...

  Нека видя първия ти полет,

  дал живот на мъртвите площади,

  нека видя само твойто слънце

  и – умра на твойте барикади!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  pepi

  НАБЛЮДАТЕЛ
  Разследване
  Мистични пътеки се вият от Мелник до Брюксел
  Европа забелязва, че хиляди евро се наливат в сходни проекти
  Наделина Анева

  Проектът на община Сандански "Мистичните пътеки на Рупите" включва няколко беседки с изградени огнища.

  Два проекта по ФАР, реализирани почти по едно и също време в Мелник и с почти едни и същи цели, скандализираха дирекция "Разширяване" на ЕК. Преди месец шефът на дирекцията Майкъл Лий ги даде като пример за нарушение на правилата и процедурите, заедно с още 34 проекти. Мъмренето на Брюксел вече е стигнало до ушите на нарушителите. И препоръката да се слеят двата проекта е на път да бъде изпълнена. Съгласие е постигнато в началото на декември.

  В началото на октомври проверяващите се натъкнали на следната картинка. На втория етаж в кметството на Мелник има туристически център, създаден по проект на община Сандански. Той дава препоръки и информация за природните и културни забележителности в района.

  Даже кметът понякога развежда туристи

  На приземния етаж пък има друг център - създаден от сдружение "Мелник 2005". Той дава същите препоръки. Или по-скоро би трябвало да дава. Защото през повечето време от края на лятото до ноември бил затворен. Проблемът е, че шеф на проекта и съответно отговорен за центъра е софиянецът Митя Димитров.

  Проектът на община Сандански се казва "Мистичните пътеки към Рупите" и е на стойност 184 387,77 евро. Това, че няма нищо общо с Рупите е най-малкият проблем. Просто консултантът решил, че така ще хваща повече декиш. Проектът е за изграждане и поддържане на пешеходен маршрут из т.нар мелнишки пирамиди, който може да се обходи за около 4 часа и половина. Ако се тръгне от Мелник, може да се отиде до Роженския манастир, оттам до с.Златолист с църквата на Стойна Преподобна и отново в Мелник. Екопътеките са укрепени само с природни материали - има перила на опасните места на пътеките от дървен материал, макар че първият порой заплашва да ги отнесе. Направени са стъпала, пейки, беседки, дори няколко огнища. Опасните склонове са укрепени и всички материали за това са носени с мулета и на ръце, обяснява Иван Гюров, шеф на отдела за европроекти в община Сандански. В изградения инфоцентър в кметството на Мелник има брошури, дискове. Общината смята да доразвие дейността му и да го превърне в нещо като квартирно бюро. В момента търсят втори човек, за да може центърът да работи и събота и неделя. В бюджета на общината за тази година са били заложени 3000 лв за поддръжка на екопътеките. Проектът е стартирал през ноември 2006 г и е приключил година по-късно. От общината твърдят, че не са знаели за начинанието на неправителствената организация, която също решила да направи подобен център. Научили едва когато им поискали помещение. Първо опитали да вземат една интересна, но запусната сграда, в която по-рано бил културно-информационния център на Мелник и автогарата. Но не им я дали, защото размерите й предполагат да се направи нещо повече от информационен център. Успели да се преборят за

  бившата механа, която е под кметството

  В проекта им били заложени пари за ремонт и помещението е стегнато. Има достъп за инвалиди.

  Проектът на сдружение "Мелник 2005" се казва "Богозиданият град - от разруха към извисяване. Създаване на европейски център за популяризиране на културното наследство" и е на стойност 245 960 евро. Финансиран е по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Партньор от гръцка страна е община Суфли. Този проект също предвижда създаване на информационен център и укрепване на екопътека, която води към свято място - хълмът Свети Никола. Там имало древно тракийско светилище на Артемида-Бендида. Извършена е и аварийна консервация на зидове.

  Сдружение "Мелник 2005" е регистрирано на 15 август 2005 година от т.нар. петричка група. Създадено е само 50 дни след парламентарния вот от братята Бранимир Кочев и Иван Кочев-Чомбе. В сдружението влизат Бранимир Кочев, бивш играч в "Беласица", "Пирин" и "Левски" и бивш президент на "Пирин". Георги Пандов, който е управител на фирмата на Бранимир Кочев "Дон Джовани". Другият учредител е Николай Сарафов, който е в управата на фирмата на Чомбе "Ван Петрол груп". Сред учредителите е и Живко Литов. Той е собственик на фирма "Живко Литов - Житан", а в Петрич са известни като групата на "житанците". През 2003 г. антимафиоти атакуваха складове на фирмата му "Житан" ООД на ГКПП -Кулата.

  Проектът на неправителствената организация е направен от друга НПО - фондация "Созопол". Ръководител на проекта е бившият директор на фондацията Митя Димитров. Договорът за изпълнение е подписан на 1 декември 2006 г. и е със срок на изпълнение до май 2008 г. По грантовата схема, по която кандидатства "Мелник 2005", задължително трябва да наемат безработни. Според Димитров за времето на действие на проекта са наети 22-ма безработни от цялата страна. Те са

  с временна регистрация в Мелник

  до средата на тази година. Междувременно един от учредителите на сдружението Живко Литов е кандидат за кмет в Мелник на изборите през 2007 г. от "Политическо движение социалдемократи". Успява да вземе само 41 гласа и така губи срещу Христо Ташев от ВМРО. Мелник е най-малкият град в България с 286 жители.

  "Нямам допир със сдружение "Мелник 2005", нито смятам да работя с него", казва кметът Ташев неразговорливо. Той не знае кои безработни от града са били наети по проекта, нито пък е виждал очите на обучените хора за работа в информационния център. Ръководителят на проекта Митя Димитров обещава тези двама души да се появят след Нова година, когато стане фактическото обединение на двата центъра. Когато започвал проектът им в началото на декември 2006 г. НПО-то знаело, че общината в Сандански има одобрен сходен проект, твърди Димитров. "Щом от изпълнителната агенция по ФАР към МРРБ ни поканиха да подпишем договора, значи няма проблем", казва той.

  Нарушението от страна на агенцията, която вече е с отнета акредитация, е хванато от мониторинг на изпълнението на проектите по ФАР от холандско-британската консултантска компания ECORYS.

  Прави впечатление, че един и същ консултант е предпочитан от община Сандански по европроектите им. Консултант и ръководител на проекта на общината "Мистичните пътеки на Рупите" е Юлиан Димов. Той има акции в 9 фирми и участва в управата на 13 фирми и сдружения за производство на електронергия, топлоенергия, компютърни технологии, консултации.

  Името на фирмата му "Юнайт консултинг"

  се завъртя през лятото около скандал с проект по ФАР в Перник. 20% от консултантската фирма държи Иванина Сярова. Оказва се, че тя е ръководител на проект по ФАР за реновиране на парк Рила край Дупница. Проектът е съвместна разработка на община Дупница и община Враня със съседна Сърбия по програмата за трансгранично сътрудничество.

  Иванина Сярова, съдружничка на Юлиан Димов, е координатор и на проект по ФАР "Публично-частно партньорство в Костинброд и Своге - средство за ефективно управление и третиране на отпадните води и бизнес развитието в района".

  В момента община Сандански изпълнява нов проект по ФАР "Повишаване на атрактивността на района до Роженския манастир за туристически посещения". Отново консултант и ръководител на проекта е Юлиан Димов. Ремонтът на пътя от Рожен до манастира, разположен югозападно от селото, е на стойност 299 685 евро. От тях 212 хил. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на пътния участък до манастира, ще се направят кътове за отдих и тоалетна за хора с увреждания.

  Отделно от това се изпълнява проект по оперативна програма "Регионално развитие" за рехабилитация на пътя Мелник-Рожен на стойност 5 млн. лв. Този ремонт е наложителен, защото при поройни дъждове в този участък често се свличат земни маси и блокират туристи и местни жители. Любопитното е, че изпълнител на поръчките е "Бетон" ЕООД и "Пиринстрой инженеринг". Собственик на първата е Андон Червенков, а втората я управлява и участва с 33%. Строителният предприемач Червенков е записан под номер 11 в

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  давай яне !!

  вала на тая прокурорка, евала...
  Значи в Сандански времето е спряло през 2002 г.
  Новите закони, като този например за конфликта на интереси, не се отнасят за
  града на Андон Тотев. След като Димитър алчев преди смъртта си е разрешил този безценен кадър, разбирай племенникът на Тотев - Младенчо, да бъде назначен, така е. акво искате Вие. Друг ли да назначи. Ами този друг ще бъде ли послушен, колкото Младенчо. Отговорът е не. Тогава в Сандански няма други закони, освен тези на Андон Тотев. Той е законът, той е кметът, той е даже Господ.
  Вижте и прокурорката, че така мисли. Явно е, че тази госпожа не чете повече, вероятно се е задоволила с дипломирането си и последвалото я назнечение.
  Ама нейсе. Нали вече сме европейци. Можем и там да се оплачем. Само че жалкотото е, че след такива гафове на служители в български институции, те остават ненаказани. Би трябвало солидни наказания, зада могат тези служители на Темида стриктно да спазват законите и наистина да работят в полза на държавата.
  User is offlineProfile CardPM

  Go to the top of the page
  +

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал