“Камера? Работи. Клапа? Готово. Снимаме!”

Полицай, облечен в маскировъчни дрехи, обикаля из стаите и проверява с металодетектор ъглите. Зад него подскачат четирима лекари. Д-р Филипов, д-р Томасян, д-р Радева и сестра Доковска са изплашени от сигнал за бомба. “Около 90% от бомбените заплахи са фалшиви”, успокоява стреснатите медици пазителят на реда. “С нашия късмет сигурно сме в останалите десет”, разсъждава д-р Филипов... ”Защо точно на нас ще слагат бомба”, свива лице в плачевна гримаса сестра Доковска...
“Какво ще правим, когато я откриете”, любопитства д-р Филипов. “Ще я пратим на сърбите”, предлага д-р Томасян. Актуалният хумор не е излишен, а търсен. Паниката е забавна. И разсмива. Защото действието не се случва в някоя от софийските болници, а е сцена от сериала “Клиника на третия етаж”. С лекарите, които работят в нея, ще се забавляват българските зрители в края на тази година.
“Стоп. Стоп. Чудесно! Страхотни сте! Това е дубълът”, ръкопляска режисьорът, след като поредната сцена е заснета за N-ти път. Звукотехник, сценаристи, скриптър, оператор се смеят за пореден път на шегите, които вече знаят наизуст. На масата са разхвърляни няколко сценария за серия пета - “Бомбата”, чийто автори са Мила Петкова и Александър Косев. Около двата монитора в кабинета на психиатъра се струпват и артистите, нетърпеливи да видят - “как изглеждах”, “как звучах”, “обърках репликата”...
На втория етаж на стара къща в центъра на столицата посреща табела “Клиника на третия етаж - частна поликлиника”. Зад масивната врата заблуден кандидат-пациент попада на снимачната площадка на 13-серийния (засега) филм на режисьора Николай Акимов.

Учим се

“За първи път се снима такъв сериал в България. Това е ситуационна комедия. Образците в този жанр са “Алф”, “Бар “Наздраве”, “Стъпка по стъпка”. В момента популярни са “Огнената Грейс”, обяснява Владимир Андреев от “Бъръ филм”. Компанията е изпълнителен продуцент на сериала, а продуцент е БНТ. Идеята за “Клиника на третия етаж” е на режисьора Николай Акимов. “Хрумването ми да направим българска ситуационна комедия отлежава от четири-пет години, но едва сега се намери кой да я финансира. Мисля, че ще бъдат заснети поне 50 серии, защото този тип сериали са сред най-продаваните филмови продукти заедно със сапунените опери”, разказва режисьорът. Миналото лято идеята за комедийните серии печели финансиране от Центъра за филмопроизводство към държавната телевизия. Първите три епизода са заснети в началото на годината. “Клиниката започва работа”, “Афродизиак” и “Кражбата” печелят овациите на телевизионните шефове, които плащат по 25 млн. лева за още десет серии.
Миналата сряда екипът гръмна шампанско за началото на снимките на следващите девет епизода. Модерни мебели, шарени тапети, закачливи детайли и медицински уреди са превърнали петстайния апартамент от руина в уютен дом-клиника. Приемната, холът, кабинетът на д-р Филипов се разтребват непрекъснато.
“Възстановяваме декора в хола,

Евакуирайте този фотьойл

направи място, нагласи осветлението и сложи камерата тук”, нарежда операторът Иван Тонев. Техниците прескачат кабели, разместват стативи, мерят светлината. В кухнята на по цигара актьорите репетират следващата сцена.
“Моят герой, д-р Александър Филипов, е малко смотан човек. Разсеян човек, трето поколение гинеколог, дете на амбициозни родители, които живеят в Лондон. Не му върви с жените, много влюбчива натура е, по своему сантиментален”, разказва човекът оркестър Александър Косев. Той е завършил режисура, съсценарист е на пети епизод и докато помагал да подберат актьори за сериала, случайно попада в кадър. Николай Акимов го харесва и му поверява ролята на д-р Филипов.
“Д-р Елена Радева-Шен е по-енигматична героиня. Тя винаги е контра на това, което правят останалите, и, общо взето, е по-скучна”, представя образа си Стефания Колева, една от най-известните млади актриси в Театъра на армията. Тя попада в сериала, след като получила по пейджера покана за пробни снимки. Играе психиатър и признава, че много си харесва ролята.
В образа на сестра Доковска театралните зрители веднага ще разпознаят една от звездите на Народния театър Рени Врангова. “Тя е секретарка, медицинска сестра, момиче за всичко. Шантава е, необичайна в реакциите си, не ми е много далечна”, запознава с героинята си Рени Врангова и нахлупва сламената шапка. “Интересно ми е, но театърът е моята тръпка и не бих се отказала от него”, усмихва се сестра Доковска, преди да импровизира няколко реплики. Четиримата лекари избухват в смях.
“Д-р Томасян, специалист по вътрешни болести, е чешит. Той е малко нервак, доста гадничък е в някои ситуации, но иначе е добро момче. Харесвам си го. И четиримата са добри хора”, сериозно пояснява Христо Мутафчиев. Актьорът, който преди години стана любимец на българските зрители с усмивката си в реклама на “Форд”, обяснява, че трудностите са били в първите три серии. “Много се надявам зрителите

Да се забавляват с нещо българско

Писнало ми е от чужди продукции. Трябва да се смеем на нашите ситуации, а не на американските, а за колумбийските да не говорим. Дано работата ни се хареса на публиката, защото е истинска и от сърце”, споделя д-р Едуард Томасян.
“Избрах млади актьори, непознати лица, за да имат своя екранен живот. Всички са ми любими. Много ми харесва да правя ситуационна комедия, защото това е като свирене на джаз. В една серия един е соловата партия, в следващата - друг поема нещата. Всеки си изпълнява солото, след това се включва в общия оркестър”, обяснява режисьорът между две разпореждания кое в коя сцена как. Никой от екипа не се наема да дава рецепта за това как се снима сериал, а и разликите със стила на западните продуценти и режисьори е голяма. Родителите на “Клиника на третия етаж” обаче се надяват, че филмът ще има успех и извън границите на България. “Искахме първите 13 да са готови за фестивала в Кан през септември, но няма да успеем. Надявам се, че това ще е първият сериал, който ще се продава на Запад. Македонски студенти от НАТФИЗ гледаха пилотните серии и казаха, че ще има страхотен успех в тяхната страна”, споделя продуцентът от “Бъръ филм” Георги Балкански. “Можем да им го продадем даже без превод”, добавя Николай Акимов.
“Гледайте сериала. Страхотен е. Много е свеж”, рекламира “Клиника на третия етаж” Стефания Колева. И всички се съсредоточават с усмивка върху следващата сцена.
“Всички подскачат.
Стреснат, Сашо подхвърля нагоре часовника.
Томата се опитва да го хване. Изплъзва му се от ръцете.
Габи го поема във въздуха. Изпуска го.
Елена прави опит да го хване, но...
Часовникът пада на земята и се разбива.
Четиримата оглеждат разбития часовник...
Елена: Не виждам жичките. (смях)
Габи: Може да е бомба нов модел. (смях)
Томата с лупа се взира в чарковете.
Томата: Да, от 1901 г. (смях)
Габи: Някой се шегува с нас!”


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал