Задава се нова битка за столичните паркове

Любен Дилов-син предлага концесия, хвали приятеля си Слави Бинев

Общинският съветник от „Гергьовден“ Любен Дилов-син е внесъл предложение да се отдаде на концесия пространството пред Народния театър. В момента там е разположено заведението „Театъра“, стопанисвано от „Фаст сървиз“ ООД, която чрез свързани лица е близка до Слави Бинев, който е собственик на веригата „М.И.Г. груп“.

Дилов е изпратил докладна записка до председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов на 5 април. Тя обаче е била отхвърлена от стопанската комисия към Столичния общински съвет в сряда след продължителни дебати. Надделяло е мнението, че общината трябва да подготви цялостна стратегия за развитието на зелените площи в града и тогава да се пристъпва към решаване на съдбата на отделни паркове.

Идеята на Любен Дилов

Той предлага да се проведат конкурси за „концесиониране на поддържането, стопанските и културните дейности в парковите пространства на града“. Във втората точка на своето предложение общинският съветник от „Гергьовден“ препоръчва на кмета на София да разработи и стартира цялостна програма за отдаване на тези дейности с три пилотни проекта, засягащи пространствата пред Народния театър „Иван Вазов“, парковото пространство пред НДК, входа на Южния парк от бул. „Витоша“. Преди това в пространно обяснение председателят на „Гергьовден“ описва временните съоръжения по зелените площи на столицата, в които инициативни граждани и фирми „развиват своята дейност съобразно отношенията си с районните кметове и собствените си естетически възгледи. Най-често - извън наемните взаимодействия и „тротоарното право“ - наемателите на подобни пространства нямат никакво задължение нито към околната среда, нито към някаква културна политика на общината. Допуснатите дейности съжителстват съвсем спокойно с напълно нерегламентирани временни сергии, продавачи „на крак“, странни естетически екстериорни решения, често противоречащи на цялостното усещане за място, време и градска среда“.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове