Няма бивши актьори

Не званията липсват на артистите от Дома за ветерани на културата

През последните седмици най-дебатираната тема в културните среди се оказа „Трябва ли да се върнат титлите заслужил и народен за дейците на културата?“.Министърът на културата Божидар Абрашев заяви, че е склонен званията заслужил и народен артист да се върнат, но без заплащането за тях. Според него най-чистата формула е да се приеме добавка към пенсиите на всички, които са имали това звание.
Председателят на обществения съвет към Националния център за музика и танци при министерството на културата проф. Александър Йосифов настоя да бъдат върнати званията на бившите заслужили и народни артисти, а след пенсионирането им да получават всеки месец издръжка в размер на минималната работна заплата. Идеята на проф. Александър Йосифов е подкрепена от трийсет членове на съвета. Тя ще бъде подложена на гласуване на следващото му заседание на 6 септември. Според него съветът ще се спре на предложението на професор Стефан Драгостинов наименованието да бъде „майстор на изкуството и културата“.
Другите две предложения са били „заслужил деятел на изкуството и културата“ и само „майстор“.
„Съгласни сме с предложението на проф. Йосифов, защото заслужилите творци не са работили за една система, а за изкуството. Те се нуждаят от признание. Не е задължително званието да бъде финансово обезпечено, по-важно е признанието“, гласяха част от изказванията на културните дейци.
Званията заслужил и народен артист бяха въведени през 1949 г. по съветски образец. Те бяха премахнати още по времето на Тодор Живков - през перестроечната 1988 г., с решение на Политбюро на БКП.
„Намирам предложението за архаизъм. Иначе лично бих бил облагодетелстван, едно време бях народен артист“, коментира диригентът проф. Васил Казанджиев.
Председателят на парламентарната комисия по култура Стефан Данаилов реагира скептично на идеята. Според него пред културата стоят по-належащи въпроси - например евентуални данъчни преференции. „Заслужилите дейци на културата би трябвало да имат право да възстановят званията си, които навремето бяха подплатени финансово, след това останаха само звания, а накрая и те отпаднаха. За тях това е морален стимул. Но представете си какво ще става в следващите 15 години?! Как ще се оценяват тези, които са започнали да работят след 1990 г.“, запита Данаилов. Той смята, че предложението на Йосифов е по-скоро резултат на емоция, отколкото на трезва преценка на ситуацията.
Членовете на комисията по култура Весела Драганова и Рупен Крикорян от НДСВ подкрепиха идеята. „Това е една възможност, в миналото тя даваше някакъв старт на изпълнителите и хъс за работа. Това беше начин държавата да ги подкрепя“, коментира Драганова. Според нея обаче първо трябва да има широка дискусия в културните среди.
Кухи титли или необходимо признание представляват званията заслужил и народен артист? Това се опита да разбере „Капитал“ от артистите в Дома за стари дейци на културата.

„Щастието и нещастието връхлитат случайно в живота ти като облаците през лятото… Никога не мога да се примиря с бездействието.“

Чарли Чаплин

„Трудно е да си артист в днешно време. Кой купува картини? Кой дава пари за класически концерти?“.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал