Добър ден, меланхолия

Европа ни е приготвила капан - бягайки от миналото тук, ние попадаме в миналото там. Единствено носталгията се е сменила с меланхолията. Има ли друг път извън нея?Това, казва Диана Иванова в поредица от политически репортажи от центъра на Европа, в която се опитва да разбере къде е мястото на нас, югоизточноевропейците със социалистически спомени и посткомунистически мечти, в това голямо разширяващо се европейско пространство.
В поредица от пътувания в началото на 2005 г. из Централна Европа Диана Иванова се среща с българи, чехи, словаци, поляци, както и с много западноевропейци и американци, пребиваващи в Европа, и открива парадоксално повече меланхолия, отколкото оптимизъм.
Дали тогава модерният проект на България не е точно на обратния полюс на сегашните и търсения - в обръщането към близкото минало?
В днешния брой „Капитал“ публикува последната част от поредицата.

„Най-добрата част в теб са спомените, най-лошата - също...“

дочуто на една лондонска улица

Преди няколко дни получих имейл от хора на изкуството от далечна западноевропейска страна със запитване дали мога да помогна на техен артистичен проект, който иска да представи България преди влизането и през 2007 г. в Европейския съюз.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове