Да видиш въздуха, който дишаш
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да видиш въздуха, който дишаш

Зад оградата на полигона „Змейово“ е царството на дивеча и военните

Да видиш въздуха, който дишаш

Старозагорци заплашват да блокират икономическия живот в страната

Елена СТАРИДОЛСКА
5029 прочитания

Зад оградата на полигона „Змейово“ е царството на дивеча и военните

© Красимир Юскеселиев


Версиите за полигона

Противници:

- Министерството на отбраната изкарва милиони от унищожаването на стари натовски боеприпаси

- За сметка на горното се финансира контингентът на България в Ирак

- Обгазяването засега е еднократно, в опит да се унищожат част от двигателите на СС23, но може да продължи

Защитници:

- Бизнесмени искат да вземат територията на полигона за ловно стопанство

- Интереси към земята има министър от кабинета „Станишев“ с имоти в района и генерал от армията в София

- Риболовците искат да си съкратят наполовина пътя до язовир „Копринка

Близо 300 000 души в Централна България от две години живеят в една мистерия. От юни 2004 г. старозагорци виждат въздуха, който дишат, но няма институция в държавата, която да каже каква е причината.

Версиите са от съобщения за тайнствени среднощни бронирани влакови композиции за полигона „Змейово“ до прозаични обяснения за комините на трите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток“.

„Козите са индикатор на замърсяването. Когато са строили АЕЦ „Козлодуй“, са заселили стадо от тях там“, обяснява Тони Куцаров от „Гражданско сдружение - Стара Загора“. То е учредено преди три месеца от 34 граждански организации, които решили да се обединят след две години не особено ефективни самостоятелни протести. „От известно време насам зачестиха смъртността и хермафродизмът при козите“, цитира той изследвания на проф. Цанко Яблански, шеф на катедра „Генетика“ в Тракийския университет. В сдружението са събрали и свидетелствата на 192 жители от 11 старозагорски села - че зайчетата им умират, доматите, чушките и гроздето им не стават... Най-сериозният аргумент за наличието на замърсяване в района са данните на експерти от института по опазване на околната среда „Синлаб“ в Щутгарт, които изследвали почва, вода, мляко, кръв, растения, плодове и зеленчуци и установили

Арсен, олово, кадмий и уран

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора обаче не прави замервания за наличието на такива отрови, защото чака първо някой да посочи евентуалния им източник. А такъв официално на територията на областта няма. Тецовете в комплекса „Марица-изток“, които са на повече от 40 км от града, изпускат единствено серен диоксид, вярно, в големи количества. „Признаваме, че серният диоксид идва от тецовете, казва Йовка Николова от гражданското сдружение, но този газ няма цвят и мирис, а ние виждаме цвета на въздуха, който дишаме.“ „Зачестиха заболяванията на респираторния тракт, на дихателната система, значително скочиха и кожните и кожно-алергичните прояви. По-страшното е, че никой не знае какви ще са нещата в по-отдалечен план, защото първите по-сериозни индикации след аварията в Чернобил се появиха 20 години по-късно“, обяснява доктор Светослав Стоименов, председател на областната организация на Българския лекарски съюз и част от ръководството на гражданското сдружение. Той участва в срещата при президента Георги Първанов преди две седмици по проблема. „Министерствата на енергетиката и екологията проявяват разбиране, но Министерството на отбраната е резистентно“, описва ситуацията Стоименов. След разговорите на „Дондуков“ 2 в София беше дадена отсрочка на институциите до края на юли „да предприемат мерки“. Това е второто отлагане, след като през септември 2005 г. Народното събрание даде срок на правителството до два месеца да направи план на мерките срещу обгазяването.

Депутатите решиха, че трябва да се установи източникът му, като се използва космическа информация, да се направи здравен скрининг на населението и да се осигури граждански контрол върху военните обекти.

За старозагорци мистерията е свързана с работата на близкия военен полигон „Змейово“. Всъщност това е лаборатория за изпитване на боеприпаси и въоръжение, най-голямата на Балканите и втора по големина в Европа. На площ от 96 кв.км военните са заградили билото на Средна Средна гора от Стара Загора до Казанлък в самия център на България. „Затова полигонът е много удобен за унищожаване на стари натовски боеприпаси - няма да има оплаквания от съседни държави“, подозират от сдружението. Жителите на околните села разказват, че са виждали веднъж на близката гара след полунощ да пристига огромна бронирана влакова композиция, а после виждали над полигона зарево. Кметът на Ново село, което е на самия вход на полигона, пък преброил и записал номера на тежки военни камиони и машини, които влезли на територията на съоръжението, но регистрационната книга твърди, че за последния месец е преминала само една жигула.

„Хората в Стара Загора се съмняват, че на полигона се унищожават стари натовски и български боеприпаси“, казва кметът на града Евгений Желев, който е и председател на „Гражданско сдружение - Стара Загора“. От името на организацията той поиска да се наложи едногодишен мораториум върху работата на военните, а после и да се закрие съоръжението. Вместо това след срещата при президента кметът получи разрешение да организира 24-часов граждански контрол върху дейността на военните. Решението обаче е пред провал, защото след

Взрива на кметския автомобил ден по-късно

рязко спаднал интересът на доброволците да дежурят на полигона. „Допускът може да става само ако съответните хора минат процедурите по Закона за класифицираната информация и получат съответното разрешение“, допълва условията началникът на полигона Дечко Колев. От няколко дни той е произведен от чин подполковник в полковник. „Започнал съм работа тук на 25 декември 1979 г., девет години след като полигонът беше открит“, обяснява с гордост началникът. На същото място хляба си изкарва и съпругата му. Единият му син пък членува в сдружение, ама не гражданско, а ловно на бивши и настоящи служители на поделението, които от една година ловуват на територията му. „Мислите ли, че не изследваме дивеча, който ядем и продаваме“, усмихва се доволно полковник Дечко Колев. Откакто почнало обгазяването, Колев си купил къща в село Змейово „напук на всички“. „Елате да видите какви домати вадим“, подканя началникът.

„Арендатори дойдоха некадърни, не правят есенна угар, напролет минават с едни лющилници и сеят. Миналата година Христо Лесов получи по два тона грозде от декар, два тона, и то в Змейово! Защото го копае пет пъти, пръска го седем пъти“, пали се кметът на селото Слави Николов. Той е категоричен, че полигонът не замърсява. Николов от осем години управлява селските дела, но догодина няма да се кандидатира. „Защото няма да го изберат“, мрачно злорадстват от гражданското сдружение. „Събрали се там една шепа самозванци, единият бивш комсомолски секретар Марин Станев, сега е в Националния електорален съюз, и възбужда съзнанието на змейовци“, не им остава длъжен кметът. „Да ви приличам на обгазен“, смее се той. В селото имало 800 души, от които 200 пенсионери, най-възрастният е на 92 години, десет лекари, 30 бизнесмени. Видимо се строи интензивно и как иначе, като селото е само на десет километра от Стара Загора, а цената на земята е 12 лв. за квадратен метър. „Полигонът нищо не ми плаща, само зимно време помагат с техника за пътищата и 30 души от селото работят там“, обяснява кметът Николов.

Прокурорите обаче не са били убедени в изрядността на полигона. През 2004 г., когато е първото обгазяване, е образувана предварителна проверка срещу неизвестен извършител. Две години по-късно е образувана проверка и срещу полигона. „И двете са прекратени, получих съобщение миналата седмица“, хвали се полковник Дечко Колев. И той е чувал версията, че гражданското сдружение защитава бизнес интереси, които целят да се развали полигонът, а на мястото му да се направи ловно стопанство. „Пишете ме, че съм за създаване на стопанство“, пали се доктор Стоименов и обяснява, че лично той не знае за такива бизнес интереси, но по принцип предпочита на мястото да има ловен парк вместо полигон. Той е категоричен, че не може да става и дума за „масова автосугестия“ в Стара Загора по адрес на полигона. „Хората се притесниха, защото РИОСВ отказва да измерва вредни вещества във въздуха като хлороводород“, обяснява кардиологът. Съмишелниците му казват, че директорът на инспекцията Пенка Начева отказала да пусне германските си колеги, за да видят апаратурата й. Специалистите от Щутгард били спрени и на входа на поделението.

Ако до юли нищо не се промени, ще блокираме икономическия живот в страната, обещават от гражданското сдружение. А Георги Първанов ще получи нула, описва с пръсти цифровото измерение на електоралната подкрепа в Стара Загора член на ръководството. Наближаващите избори са единственият шанс на старозагорци да научат кой печели за сметка на здравето им.

„Капитал“ ще продължи да следи темата за екологичното замърсяване на Стара Загора и областта. Очаквайте подробности за дейността на полигона „Змейово“, както и за практиките за унищожаване на боеприпаси.

Предисторията

Първият цветен облак въздух в Стара Загора се вижда в началото на юни 2004 г. Два месеца по-късно Районната инспекция за опазване на общественото здраве установява хлороводород над село Ръжена, близо до полигона „Змейово“. Според Министерството на екологията данните са повлияни от съд с белина в хлебарница. Подозренията обаче падат върху полигона, но истината така и не се установява, тъй като от 2002 г. е отменен екологичният контрол (оценката за въздействието върху околната среда т.нар. ОВОС) върху обектите от национална сигурност. Голям замърсител в района са и ТЕЦ-овете в комплекса „Марица-изток“, но те отделят само серен диоксид.

Еднократни силни замърсявания в района има и през лятото и есента на 2005 г. Общинският съвет в Стара Загора наема експерти от институт в Щутгарт, Германия, които откриват арсен, уран, кадмий и никел в почвата и растенията. Протестите в Стара Загора продължават.

Евгений Желев, кмет на Стара Загора:

Искат да ни превърнат в боклукчийницата на Европа

Откъде е обгазяването на Стара Загора?

Този въпрос си го задаваме от две години из целия регион и така и не се намериха конкретни отговори кои са източниците, които замърсяват района. Още при първите инциденти през 2004 г. и година по-късно и от министерството на енергетиката отричаха, и от министерство на отбраната също. Тогава се създаде недоверие към институциите, но ние не сме виновни, че държавата не даде ясен отговор.

Гражданското сдружение „Стара Загора“, чийто председател съм, иска да се наложи едногодишен мораториум върху действията на полигона, за да може през това време да се сертифицира по международния стандарт ISO 14001. Това не беше прието от Министерството на отбраната, не говоря за професионалното ръководство. Мисля, че трябва да се наложи такъв мораториум, ако не и полигонът да се затвори.

Ако се появят искания за мораториум върху работата на комплекс „Марица-изток“?

Няма как да се наложи върху него. Тецовете работят 50 години, поколения старозагорци са изкарвали хляба си там и никой не се е оплакал от обгазяване. Как последните две години се случи така, че виждаме това, което дишаме, при положение че серният диоксид, който излъчват, е безцветен газ?

Обвиняват ви, че защитавате бизнес интереси, за да се превърне полигонът в ловно стопанство.

Дори да са закрие полигонът, тази територия винаги ще остане под юрисдикцията на Министерството на отбраната и без тяхно съгласие и решение как ще се прави каквото и да било на нея?! Неоснователни инсинуации, които целят да отвлекат вниманието в друга посока.

Съмнявате ли се, че на полигона се унищожават боеприпаси?

Както се говори, че някои защитават икономически интереси, така се говори, че на полигона се унищожават оръжия на чужди държави и наши залежали боеприпаси. Никой не е доказал категорично, че това не се случва. Действително там работят 14 фирми, от които една част са частни и ние задаваме въпроса „Какво правят, по какви договори работят, след като военната ни промишленост не е в капацитета си отпреди двайсет години?“ Директорите на заводите, които произвеждат военна продукция, твърдят, че не използват полигона за изпитването й. Проблемът започна, когато през 2002 г. унищожаваха ракетните комплекси и решиха, че могат да превърнат това място в боклукчийницата на Европа. Това ни притеснява и няма да го допуснем.

Имате ли проблеми с БСП, член сте на Висшия съвет и два мандата кмет с подкрепата на партията?

Важното е да нямам проблеми със собствената си съвест. Участието в една или друга партия не би трябвало да променя гражданската ми позиция.

Свързвате ли взрива на автомобила ви с протестите срещу замърсяването?

Не, би било много елементарно. Това е опит за дискредитация. Няма как по друг начин да ми попречат на работата, да ме отстранят от политическата сцена.

Полк. Дечко Колев, началник на полигона "Змейово": Без нас държавата ще губи милиони евро на месец

Мнозина старозагорци вярват, че полигонът обгазява областта, вие какво мислите?

Не, разбира се. За мен просто е несериозно. Полигонът съществува 36 години. В момента натовареността му е някъде около 40% от това, което е било в периода 1985-1988 г. Ние изпитваме ново въоръжение и такова, което е преминало определен срок на съхранение. В тези взривни вещества - барути, не се съдържат елементите, които обгазяват Стара Загора.

Как си обяснявате обгазяването тогава?

Цяла Европа разбра, само Стара Загора не. Европейският съюз ни предупреди кой е най-големият замърсител в Европа.

Тецовете в комплекса „Марица-изток“ ли?

Разбира се.

Има съмнение, че на полигона се унищожават стари натовски боеприпаси или български такива.

Никога не са се унищожавали боеприпаси тук. Полигонът няма такова предназначение.

Говори се, че има договори с 14 фирми за години напред и милиони евро за унищожаване на боеприпаси.

Ако трябва да бъдем точни, имам договори с 16 български фирми и те се сключват година за година. Само за изпитване на продукция.

Чували ли сте, че има бизнес интереси да се развали полигонът и да стане ловно стопанство?

Чувал съм, разбира се. Напълно е осъществимо - готова инфраструктура, пътища, комуникации, телефони, почивни бази - малко средства допълнително, загражда се и става прекрасно ловно стопанство за международен ловен туризъм.

Има ли такава теоретична възможност?

Мисля, че не. Полигонът е необходим за българската армия, за националната сигурност и ако се вземе решение да се закрие, закриваме отрасъл от българската икономика - Военнопромишленият комплекс (ВПК) спира. Няма къде да си изпитва продукцията, а без сертификат от нас тя не може да излезе на международния пазар. ВПК има перфектни договори с външни клиенти за износ. Загубите ще са милиони евро на месец.

Изпитвате ли много сериозни оръжия, от които да се отделят вредни вещества? Ракети?

Нямам спомен досега да е имало такова нещо. Единствените ракети, които изпитваме, са зенитните, както и противотанковите управляеми комплекси, които са снарядени с класическо взривно вещество хексоген, което не съдържа нищо.

Производителите не си ли изпитват боеприпасите при собствени условия?

Зависи от типа на боеприпаса. Ако е за лекострелково оръжие, т.е. автомати, картечници т.н., например „Арсенал“ има собствен полигон и там ги изпитва. Но по-големите калибри, които искат необходимото разстояние, обезопасяване се изпитват само при нас.

Може ли нещо да става на полигона без ваше знание след края на работното ви време в 16.30?

Може да влязат бракониери. Полигонът е 96 кв.км - площта е огромна. Тя не може да се контролира на сто процента. Влязъл един човек с пушката вътре, гръмнал и излязъл.

На малката гара „Змейово“ пристигат бронираните компози-ции, казват местните
ПОЛК. ДЕЧКО КОЛЕВ
Версиите за полигона

Противници:

- Министерството на отбраната изкарва милиони от унищожаването на стари натовски боеприпаси

- За сметка на горното се финансира контингентът на България в Ирак

- Обгазяването засега е еднократно, в опит да се унищожат част от двигателите на СС23, но може да продължи

Защитници:

- Бизнесмени искат да вземат територията на полигона за ловно стопанство

- Интереси към земята има министър от кабинета „Станишев“ с имоти в района и генерал от армията в София

- Риболовците искат да си съкратят наполовина пътя до язовир „Копринка


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Carboran1126

  E kakva e tazi armia, koiato ne moje da si opazi nai-vaznata baza ot brakonieri? Kak ste opazi durjavata?

 • 3
  Avatar :-|
  gun

  nqma nikade nevazmojni ne6ta

 • 4
  Avatar :-(
  hishnika

  brakoniera si znaqt rabotata nqkoi zarebqvali pone samo sabirat pari za bileti.

 • 5
  dani_ms07 avatar :-|
  dani_ms07

  след 5 години химичен терор статистиката е още по -жестока: около 70 % от старозагорските деца са астматици,а възрастните със заболявания на костната система! А след още 5 години?
  Благодарим на всички за "предприетите мерки"!
  И господа управляващи : ВЪЗМЕЗДИЕ ВИНАГИ ИМА!

 • Севда Коева

  Днес сутринта свиден приятел чу най-ужасната диагноза - рак на белия дроб. КОЙ, КОЙ ще ме убеди, че причина за това не е въздухът, който дишаме в Стара Загора?! КОЙ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK