Проветряване на класната стая
28 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Проветряване на класната стая

Проветряване на класната стая

Тестовете след 7-и клас - стъпка напред, но остава дълъг път

1706 прочитания

© ISTOCK PHOTO


Кое е вярното твърдение?

Тестовете по математика и по български език и литература за кандидатстване в езиковите и в профилираните гимназии, представени през седмицата от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев:

а) са абсолютна грешка. Защо трябва да се променя система, която и досега си е работила добре; защо трябва да се объркват децата; и какво толкова лошо има в частните уроци?

б) ще допринесат за отпадане на "паралелното образование“ с частни уроци, където материята не се учи, а се зазубрят готови постановки. В този смисъл въвеждането на тест като вход за гимназиите е гаранция за задълбочаването на знанието по целия конспект. в) Рано е да се каже. На посочилите отговор "в“, честито.
Ето малко конкретика: Тестовете влизат от тази учебна година. Всеки от тях се състои от петдесет въпроса и ще се решава за три часа. Примерните варианти вече са качени на сайта на министерството. По математика задачите по алгебра и геометрия ще бъдат горе-долу с еднаква тежест. Максималният резултат на всеки от двата тес­та е 100 точки, които ще се превръщат в оценка по шестобалната система. Тестът по български език и литература ще включва и преразказ на непознат текст от българско произведение, което не се изучава в седми клас, със смяна на повествователната гледна точка. Тази допълнителна задача ще проверява уменията на седмокласниците да създават текст. Целта е да "накараме децата да четат българска художествена литература“, обяснява министър Даниел Вълчев. По думите му тестът гарантира, че няма да има наизустяване на теми и чужди мисли, както се случваше досега, и ще позволи по-обективно оценяване. "Новите изпити ще проверяват не само знанията на учениците, но и техните качества и потенциал, тъй като включват и задачи за разсъждение“, добавя просветният министър. През октомври министерството ще предложи на учителите да се включат в създаването на тестови въпроси и ще проведе пробни тестове в някои училища. Реалните тестове по български език и по математика ще са съответно на 19 и 25 юни. Ето и малко разсъждения:
Идеята по принцип е добра. А никой образователен министър досега не намери воля и сили да се изправи срещу мафията на частните уроци и ордите разярени родители, фенове на статуквото. Съществува обаче риск тестовете да не изпълнят своето предназначение. Защото те са стъпка в правилната посока, но не могат автоматично да доведат след себе си драстично по-добре образовани ученици. Качественото образование не може да е постижимо само чрез промяна на формата на изпитване. Проблемът е, че МОН не предвижда едновременно с въвеждането на тестове да промени и изучавания материал в учебната програма до седми клас. Според Даниел Вълчев за високи резултати на изпитите са достатъчни часовете в училище и самоподготовката вкъщи. Оттук излиза, че МОН има много високо мнение за знанията, които учениците получават в класната стая, и досега им е куцала само системата на оценяване. Което е, меко казано, съмнителна теза.

Предложената от Вълчев и приета от парламента програма за развитието на училищното образование (за следващите десет години) предвижда новите тестове да са само началото на една по-смела и цялостна реформа, която включва в себе си диференцирано заплащане на учителите, промяна във финансирането на училищата и т.н. В противен случай тестовете ще се превърнат в поредната половинчата мярка; издателствата и учителите, даващи частни уроци, бързо ще се пренастроят и ще "помогнат“ на децата да усвоят липсващите им знания и умения, за да се представят добре на новите изпити (виж допълнителния текст). И нещата ще тръгнат постарому.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK