Търговец в храма

Търговец в храма

Варненският митрополит Кирил работи в посока развитие на духовен туризъм

Спас Спасов
5998 прочитания

В началото на септември членовете на Църковното настоятелство (вече отменено) в с. Рогачево внасят жалба в балчишката районна прокуратура.

Жалбата е провокирана от "опит за ограбване на имоти на българската църква и преминаването им в частни ръце". Фактите: В село Рогачево няма църква. След дълга процедура епархията успява да реституира два земеделски терена с обща площ 121 дка, а Варненската и Великопреславска митрополия обявява, че върху тях ще се строи храм. Това гласи и решението, гласувано от общинския съвет в Балчик.
В началото на септември 2005 г. е избрано настоятелство, чиято цел е именно да построи храм. За целта членовете му внасят искане до Епархийския съвет във Варна настоятелството да получи правото да продаде осем от общо 121 декара църковна земя в землището на Рогачево и с получените пари да построи църква. След близо 6-месечно мълчание в края на юли т.г. в Рогачево пристига Митко Секулов, началник на отдел "Синодални имоти" в Светия синод. Задачата му е да се срещне с председателя на църковното настоятелство в селото отец Велико Великов и със Стоян Митев - член на настоятелството. Според Митев Секулов им обяснява, че върху всичките 121 дка трябва да бъдe отстъпено право на строеж в полза на "Напредък 2006" ЕООД . Дружеството е 100% собственост на настоятелството при храм "Св. архангел Михаил" в съседното село Българево. Негов председател е свещеникът Методи Хлебаров (със светско име Ставри). "Капитал" безуспешно опита да намери Митко Секулов за коментар, но по думите на колегите му той бе в отпуска. Според хората от църковното настоятелство в Рогачево Секулов им обяснил, че фирма "Напредък 2006" (създадена през март тази година) има за цел да построи върху терена ваканционен комплекс. Срещу отстъпеното право на строеж настоятелството в селото трябвало да получи обезщетение под формата на собственост върху 20% от бъдещото курортно селище. По време на срещата обаче настоятелите отхвърлят предложението. Веднага след отказа им свещеникът на Рогачево отец Велико Великов бива уволнен "по некомпетентност", а ръководеното от него настоятелство - обявено за нелегитимно и подменено със служебно. За председател на новото настоятелство е посочен същият Методи Хлебаров - председател на настоятелството в Българево. Според митрополит Кирил смяната няма нищо общо с идеята за строителство на ваканционно селище. В кратката история на "Напредък 2006" има интересен факт. За седемте месеца след основаването му дружеството е успяло да стане съдружник с 45-процентен дял в "Арко" ООД, компания за търговия на едро. В нея съдружник на църковните настоятели от Българево е варненското дружество "Сежан-С" ООД. Компанията е търговски посредник при търговията с химически продукти, горива, руди и метали. Нейни собственици са трима украински граждани - Валерий Таранов, Вячеслав Коврайский и Евгений Горбатюк.

Митрополит Кирил коментира случая така: "Няма да се месите в делата на църквата, каквото и да прави. Аз отговарям пред Бога." "Имотите са собственост на църквата, а не на настоятелствата, така Кирил обясни пред "Капитал" подмяната на караула в Рогачево. Дали на това място ще има църква или хотел са си лични дела на БПЦ, които не касаят населението." Практиката обаче сочи точно обратното. Нотариалните актове на два от най-апетитните "църковни" имоти имоти в центъра на Варна например са издадени на името на катедралното настоятелство. "След като земята си е църковна и владиката я владее, защо той сам не подпише договора с "Напредък 2006"? Защо кара църковното настоятелство да свърши тази работа", пита и Стоян Митев - член на настоятелството в Рогачево.

Духовен SPA център

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна. "Проектът предвижда изграждане на помещения за рехабилитация и просветно звено, обясни дядо Кирил. Конферентният център също е задължителен. В него ще се провеждат православни форуми на всякакво ниво в нормална обстановка."

"Средствата за строителството са осигурени с кредит от HVB банк "Биохим", заяви митрополит Кирил, но не пожела да конкретизира нито размера на кредита, нито обезпечението, срещу което е отпуснат. В същото време единствените два имота, които митрополията във Варна притежава с нотариален акт и би могла да заложи, са собствената й сграда с двор в центъра на града и въпросните 13 дка с вилна постройка в местността Ваялар. Справка в кметството на варненския район "Приморски" обаче показа, че в строителното разрешение за обекта като инвеститор на ваканционното селище "Св. Анна" е вписано софийското дружество "Билд ресурс". Проектант е "ПП дизайн" - Варна. Селището ще се разгърне на 13 067 кв.м. То ще се състои от едно- и двуетажни къщи, две групи сгради с апартаменти, подземен паркинг, фитнес зала, SPA комплекс, занималня, зелени площи, басейн, барбекю и параклис." Размерът на обезщетението, което Варненската митрополия ще получи срещу отстъпеното право на строеж върху терена й, е 3000 кв.м застроена площ, уточниха от "Билд ресурс". Отделна постройка в съседство с митрополитската вила е проектирана специално за представителните нужди на владиката.

Дюни за миряните

Ако става дума за размаха на Кирил, най-добрата илюстрация безспорно е готовността му да оползотвори за нуждите на православието 565 дка в непосредствена близост до крайбрежната ивица в Шкорпиловци. Пясъчните дюни на 200 м от морския бряг, категоризирани като земеделска земя, бяха дарени на митрополията от общинския съвет в Долни чифлик в края на януари т.г. Този акт става повод за скандали и серия от обвинения в корупция и фалшифициране на документи към кмета на Дол­ни чифлик Стефчо Стоянов от страна на деветима от общо 21 общински съветници.

Предисторията на скандала е следната: На 30 юни 2005 г. общинският съвет в града взема решение да удовлетвори молбите на Варненската митрополия и на мюфтийството в Добрич и да им предостави безвъзмездно общински земеделски терени, с които да се подпомогне издръжката на мюсюлманските и православните храмове в района. В началото на януари т.г. девет от членовете на общинския съвет в града разпространяват декларация, в която твърдят, че текстът на решението е бил фалшифициран и според него вместо гласуваните 4-5 декара общината е дарила на митрополията във Варна 565 дка крайбрежна ивица. Мюфтийството в Добрич пък получило 60 дка, пак дюни. "Приблизителната стойност на терените по продажни цени в момента надвишава 113 милиона лева", казва Костадин Симеонов, общински съветник и член на местната комисия за борба с корупцията в общинския съвет в Долни чифлик. Той коментира, че приблизително такава би била сумата на общинските бюджети за повече от 20 години напред. Според Симеонов и останалите му осем колеги зад фалшификациите стои кметът Стефчо Стоянов. През януари кметът на Долни чифлик първо изненадващо отрече общината да е собственик на подобен имот, но в същото време... потвърди новината за решението на общинския съвет да го предостави на митрополията и на мюфтийството. Справка в службата по вписванията във Варненския районен съд обаче потвърди, че общината в Долни чифлик е собственик на "имот №000010 с площ 565.023 дка пясъчни образувания". Според решението на общинския съвет в града от 30 юни м.г. теренът в землището на Шкорпиловци, разпределен в идеални части между митрополията и мюфтийството, носи същия номер. В крайна сметка съмненията за нещо гнило в сделката бяха потвърдени от факта, че варненският областен управител Петър Кандиларов отмени акта за общинска собственост на земята поради дублирането му с друг акт, този път за държавна собственост. В момента общината в Долни чифлик и областна администрация - Варна, водят дело за изясняване на собствеността.

"Като са ни предоставили толкова много, ще го стопанисваме, както намерим за добре, отговори митрополит Кирил на въпроса какво ще прави с толкова много земи. То не е за нас, а за миряните и за новите църкви, които планираме да строим в Шкорпиловци, в с. Господиново, в Рудник, в с. Левски." Готовността на Кирил обаче може би има друго обяснение: още в края на миналото лято кметът на Долни чифлик шумно представи проект за курортна зона край Шкорпиловци с 25-30 хил. легла. Обявените тогава параметри сочеха категорично, че това трябва да бъде най-големият курорт по Северното Черноморие. Стойността на проекта се оценява на около 1 млрд. лв.

В началото на септември членовете на Църковното настоятелство (вече отменено) в с. Рогачево внасят жалба в балчишката районна прокуратура.

Жалбата е провокирана от "опит за ограбване на имоти на българската църква и преминаването им в частни ръце". Фактите:

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Георги Душналиев

  Митрополит Кирил коментира случая така: "Няма да се месите в делата на църквата, каквото и да прави. Аз отговарям пред Бога."

  Митрополита май живее в 17 или 18 век и е забравил защо, как и кога църквата бе натирена там, където й е мястото. Но пък е добре, че все пак знае пред кого ще отговаря един ден...

 • 2
  Avatar :-|
  Рейгън

  Това се последствишята от бандитската акция по ликвидирането на синода на Инокентий.Пречеше на хомо-бандитите на Максим да разпродават църковните имоти.

 • 3
  Avatar :-|
  мия

  не става ясно кога най-сетне ще се насрочи църковно-народен събор, на който ще се избират патриарх и архиереи, съгласно устава на бпц, който пък се нуждае от осъвременяване.сегашните божии служители с минимални изключения са далеч от съобразяването с десетте божи заповеди.но пък, горкичките, са продукт на времето.ремсисти, милиционери и т.н.имотите на бпц са благ източник на необлагаеми доходи.

 • 5
  Avatar :-|
  Атеиста

  Крайно време е държавните чиновници да прочетат приказката за лудия и зелника.
  Обществена тайна е че БПЦ е най-богатото частно АД,а всяка църква си е едноличен търговец на попа и жена му.Никакви счетоводни документи,никакви касови апарати и всеки
  работи за себе си и владиката.Същата е схемата и в джамиите.А глупави богаташи и общински чиновници се надпреварват да даряват терени за църкви и джамии./пресен пример-градинката срещу л.к."Тракия".В същото време детските градини и училища във Варна и големите градове са препълнени,но никой не дава нови терени за нови,напротив
  дори имат нахалството да реституират дворове на детски градини и училища.На "дядо"Кирил
  му трябва да се отчита не пред бог,а пред някой опитен прокурор.Опасявам

 • 6
  Avatar :-|
  Серафим

  Една организация е или духовна, или бизнес. Не може да сьществува духовно - бизнес организация/ Както е писано в Библията : ,, не може да служите на двама господари......./.
  Още 325 година след Христа императорското семейство Константин и Елена смесват с закон дьржавата и бизнеса с цьрквата. От там натам последиците са видими за тези, които имат очи да видят и уши да чуят. Понятието Вавилон пряко преведено от староеврейски буквално означава - бьркотия, обьркване.......

 • 7
  Avatar :-|
  фен на владиката

  Кирил е най-големия софраджия, далавераджия и е силния кандидат за мястото на Максим.
  Боже пази България от такива крадци!

 • павел

  И Кирил и новия Николай са части от една машина.Не случайно, Николай беше преоблечен като митрополит и с червена роза в ръка / БСП /, още преди да се обяви резултата от избора.Булото с кръстчето си го е ущил ,защото е знаел , че ще е той. Той ще говори,че г-н професора се намесвал в делата на църквата,т.е.държавата.Запя друга песен Николайчо,а?Ама,както ти е угодно на теб,А? И в предаването сутринта пред журналиста Бареков ще говориш,че най - важен е закона за любовта?Ти чувал ли си за него?Колко злоба и гадост има в теб,мислиш ли, че не знаем.Ама щом се отнася за теб искаш любов.Браво на проф.Желев.Браво за смелостта му,защото всички ги знаем тези неща, но не посмяхме да ги кажем именно заради твоята гадост, "митрополит" Николай !Бог те бил избрал?Дрън дрън !Бог те познава най - добре,човече и рано или късно ще видиш , че не той ,а дявола те е избрал.

 • 9
  Avatar :-|
  наблюдател

  Гледам ,слушам и се чудя!Този нов митрополит как така беше избран , когато имаше съмнения за редовността на избора и такова слово на директора на дирекцията по вероизповеданията срещу него.Не трябва ли както при ръкополагане в сан , ако някой каже " Недостоен" , ръкополагането да се спре?Та това си е явна нагласена работа.Между другото за този Николай много се говори, че бил зъл човек.то си му и личи.
  Сутринта и аз гледах интервюто му...та той още сега се изложи като каза, че папата бил еретик, че .....леле-мале тоя явно не се владее ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал