Няма такова животно

Няма такова животно

Всеки е чувал за корупция в образованието, но малко признават да са се сблъсквали с нея

9315 прочитания

© СИЛВИЯ МОМЧИЛОВА


Причини за корупцията в университетите
- Нефункциониращи системи за вътрешен и външен контрол
- Слаба мотивация на преподавателите заради ниски заплати
- Слабо зачитане на студентското мнение при взимането на решения в управлението на университетите
- Липса на публичност А сферите с най-висок корупционен риск са три - изпитите, акредитацията на университетите и получаването на научни степени и звания.
Източник: доклад "Оценка на корупционния риск в системата на образованието", "Отворено общество", октомври 2006

В образованието думата корупция е табу. При споменаването й се затварят телефони, затръшват се врати, а по-свенливите свеждат очи и изломотват "не знам, не съм се сблъсквал". Най-смелите пък се престрашават: "Щом толкова много се говори, значи я има." По принцип наличието на корупция се потвърждава от Министерството на образованието, от доклади на неправителствени организации и най-вече от пострадалите от нея - ученици, студенти и родители. Но дори пряко засегнатите отказват да разкажат историите си с истинските си имена или с тези на хората, на които са "бутнали".
Според представения на две части през септември и октомври доклад на "Отворено общество" (направен по поръчка на МОН) - "Оценка на корупционния риск в системата на образованието", опасността от подобни практики е най-рядко срещана (изненада!) на входа на системата - в яслите, а най-сериозна е на изхода - във висшето образование. Затова и този текст изследва основно корупцията в университетите. Оказва се, че рискът е сравнително висок при приема на младежите в университети, след това се увеличава при изпитите по време на следването и намалява при дипломирането. Друг ключов извод в доклада е, че корупцията далеч не е най-болезненият проблем на образованието. Затова решаването на проблема според документа не трябва да става с антикорупционни мерки, а в контекста на цялостна образователна реформа (за останалите изводи от доклада виж карето). За добро или за лошо по време на прехода държавата абдикира от функцията си да регулира една от най-важните обществени сфери - образователната. Докато училищата са все още изцяло под шапката на просветното министерство, университетите претендират за автономност и независимост. Това би предполагало силен вът­решен контрол на качеството на преподаване, както и на евентуалните корупционни практики. Университетските системи обаче са твърде непроз­рачни, консервативни и рядко предвиждат какъвто и да било контрол. Освен това ректорът се избира от подчинените си и едва ли би се осмелил радикално да реформира учреждението по начин, който не би се харесал на колегите му. Така университетите се превръщат в недостъпни за външен контрол крепости, същевременно без вътрешна воля за модернизация. И проб­лемите в системата, независимо от какво естество са и колко са значими, остават непреодолими.

Петър*, завършил миналата година Медицинския университет - София (МУ), се натъква на

Корупция още при кандидатстудентските изпити

След като не го приемат, той получава предложение чрез общ познат - негов и на един преподавател, да бъде записан срещу 4000 долара. По думите му въпросният пос­редник взима комисиона. Петър се отказва и влиза чрез изпит следващата година. За периода в университета той разказва: "По време на следването има няколко начина да си купиш изпита - единият е директен. Отиваш в катедрата, към която е съответният предмет, и казваш на секретарките, че искаш да вземеш еди-кой си изпит по еди-какъв си начин. Те винаги знаят за какво става въп­рос. Тройката е 300 евро, четворката - 400, и така... Има и друг начин, който аз лично ползвах. Пет пъти ме късаха на един изпит, включително и на ликвидационната сесия, което означава да се върна в първи курс. Разпитах асистенти и разбрах, че вариантът е да ходиш при този преподавател на консултации у тях - на час плащаш 30 лева. Аз ходих събота и неделя, общо 7 часа, та така взех изпита. Има и трети начин - да носиш скъпи рушвети на изпитната комисия - луксозни бонбони или уиски."

"Капитал" потърси за коментар ректора на Медицинския университет проф. д-р Владимир Овчаров. Той потвърди, че е чувал "да се приказва за такива неща на ниво "някой взел". Но лично при мен никой не е дошъл с подобно оплакване". Според проф. Овчаров "теоретично всичко е възможно, но практически е много малко вероятно да има елемент на корупция при приемния изпит. Две хиляди и триста работи са и шансът да попаднеш на "твоя човек" като проверяващ е 1 на 23. После оценка над 5.50 отива при контролна комисия, която да я потвърди. Тоест трябва да мислим като за цяла мафия в системата, което не е вярно". По думите му "същото важи и за семестриалните изпити - в деня преди изпита се тег­ли жребий кои да бъдат изпитващите. Ако един от тях пише двойка на студента, той не е взел изпита". Ректорът на МУ допълва, че в университета има етична комисия, която може да работи по сигнали или да се самосезира, но там няма подадени жалби. Проф. Овчаров обоб­щава, че тази система работи много добре. Иван*, завършил преди три години право в Софийския университет, твърди, че само най-ексцентричните преподаватели не са корумпирани. В юридическия факултет практиката по негови думи е преподавателите, които работят в частни кантори, да взимат за стажанти студенти. "В зависимост колко се сработят може да стане въпрос за изпити", разказва Иван. Според него вече, "когато става дума за уреждане на изпит на приятел на стажанта, той трябва да се кеши или солидно да почерпи".
Деканът на юридическия факултет на СУ доц. Тенчо Колев каза за "Капитал", че има вътрешна система за контрол, която е утвърдена от ректора. За самото й функциониране доц. Колев ни насочи към зам.-ректора по учебната дейност доц. Димитър Гюров. Той от своя страна обясни, че в СУ има "университетски омбудсман, който се занимава с контрола на такива корупционни практики, както и система за антикорупционни техники". Друга проблемна за студентите сфера, когато става въпрос за корупция, е администрацията. Иван споделя: "Седи чиновникът, когото не можеш да прескочиш, и се гаври с теб, а ти черпиш."

Драгомир Стефанов, PR на Национално представителство на студентските съвети, поставя проб­лема с корупцията на администрацията над този при взимането на изпити. Той обяснява, че страшно много процедури зависят от чиновниците, а те "не са узрели за същинската си роля - да обслужват". Стефанов допълва, че часове се чака по опашки за записване за семестър например, а повечето студенти работят и съответно времето им е ценно. По думите му по този начин се създава огромно напрежение и съвсем естествено студентите започват да търсят начини за преодоляването им. Обикновено почерпки. И ако в подаряването на бутилка алкохол или кутия бонбони от благодарност за добре свършена работа може да се открие някакъв балкански чар, то в

Превръщането на дребния подарък в единствен стимул

администрацията да изпълнява задълженията си вече има нещо порочно.

Драгомир Стефанов казва още, че основна причина за разпространението на корупция при изпитните процедури е субективиз­мът при оценяване. Единственото решение според него е "тотално преминаване към тестове, за да е лесно доказуемо, че даденият резултат е обективен". Според него друг фактор, който благоприятства виреенето на корупция, е, че "правилата в Закона за висшето образование са добре разписани, но в същото време няма санкции за нарушаването им". От друга страна, той разказва, че като цяло много малък брой студенти пряко са участвали в подобни сделки. По негови думи от 1600 анкетирани от представителството на студентските съвети под половин процент имат личен опит с корупция при взимането на изпити, докато 80% са чували за подобни случаи.

През последните години вузовете се превърнаха в затворени и неконтролируеми светове, където корупцията очевидно е повече, отколкото волята за справянето с нея. Затова може би шансът на висшето образование да реши този проблем би било законовото изискване за напълно нова система на самоуправление. Като част от нея да е и работещ, а не формален механизъм за контрол на качеството на преподаване и оценяване, който да е и условие за акредитирането на даден университет от страна на Националната агенция по оценка и акредитация. По този начин за корупция във висшето образование може и да се говори все по-малко - не защото е тема табу, а защото е на изчезване.

*Имената на сблъскалите се с корупция са променени

Причини за корупцията в университетите
- Нефункциониращи системи за вътрешен и външен контрол
- Слаба мотивация на преподавателите заради ниски заплати
- Слабо зачитане на студентското мнение при взимането на решения в управлението на университетите
- Липса на публичност А сферите с най-висок корупционен риск са три - изпитите, акредитацията на университетите и получаването на научни степени и звания.
Източник: доклад "Оценка на корупционния риск в системата на образованието", "Отворено общество", октомври 2006

В образованието думата корупция е табу. При споменаването й се затварят телефони, затръшват се врати, а по-свенливите свеждат очи и изломотват "не знам, не съм се сблъсквал".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Анти

  Аман вече от общи приказки. Има си съвсем лесен начин с белязани банкноти. Всички говорят но никой не смее да се съгласи да участва в прилагането му. Или пък едно скрито микрофонче което да запише пазарлъкът. Когато има корупция виновни са и двамата - този който взема но и този който дава. Нека си знае материалът пък да видя как ще го скъсат. Ще поиска писмен изпит пред изпитна комисия и като си го вземе изпитът на всички вече ще е ясно, че този преподавател е бил тенденциозен с него. Един два такива случая и никой няма да посмее да злоупотребява. Истината е, че желаещите да решават въпросите си с подкуп са много повече от тези които са изнудвани за това.

 • 2
  Avatar :-|
  Elitsa

  Minalata godina zavurshih pravo v Sofiiskia. Nikoga ne sum popadnala li4no na korumpiran slujitel ili prepodavatel, no znam, 4e ima takiva slu4ai. Problemut s administraciata izglejda napulno nereshim. Sekretarkite v kancelariata sa napravo strashni i ve4no namrushteni. Nedai si boje nesto da ti se naloji da ti izdadat dokument. Ve4no namrushteni i gotivi da se karat. Znam, 4e na poznati studenti biha izdali neverni dokumneti, zastoto znaiat, 4e niama kontrol. Da se zapishesh za 4asove e napravo muka, 4akash na opashki navsiakude, a rabotnoto im vreme s 2:30 na den. Saga u4a v Amerika i purvia semester v biah izumena s kakva lekota se vurshi vsi4ko, daje ne sum vidiala 4inovnik za kakvoto i da e. Vsi4ko stava po internet. A ia se opitaite da otvorite stranicata na SU. Ne e promeniana s godini, daje dekanite ne sa smeneni. Prosto niamam dumi. Da ne govorim za ka4estvoto na obrazovanieto. Imah prepodavatel po grajdansko pravo, koito hodeshe s kolejka ot 3ti kurs!!! Tova tuk ako se slu4i i dvamata ste izgurmiat, no ne i v Bulgaria, na nikoi ne mu puka. Taka ste bude, dokato starite komunisti4eski professori sa otgovorni za obrazovanieto. Ima nujda ot mladi hora, koito razbirat zna4enieto na IT v obrazovanieto, kakto i prilaganeto na suvremenni metodi v obu4enieto. Prepodavatelite ne mojesh dagi namerish v priemno vreme, ne dai s boje da im poiskash preoporuka!!! Ima da ti mrunkat i, razbira se, sam si ia pishesh. Tuk prepodavatelite si znaiat zaduljeniata i se otnasiat profesionalno. Studentite oceniavat anominmo prepodavatelite v kraia na vseki semester anonimno i im otpraviat preporuki. Nikoi ne se strahuva da si kaje mnenieto. V SU studentite sa bezglasna bukva. Ne iskam da kaja, 4e sum niamala stoinostni profesori v iuridi4eskia fakultet, dori naprotiv. No sa malko i obiknoveno se boriat sus sistemata, vmesto tia da im pomaga. Na vsi4ki mladi bulgari, koito se 4uvstvat neudovletvoreni, moga da kaja, 4e razbrah kakvo e istinsko universitetsko obrazovanie v USA. Dano horata polu4ili obrazovanie tuk se vurnat v Bulgaria i podpomognat moderniziraneto ne bulgarskoto obrazovanie, no zatova starite triabva da otstupiat.

 • 3
  Avatar :-|
  Longanlon

  Директният рушвет не е единственият метод за докарване на допълнителни приходи на аморални преподаватели.

  В Свищов (Стопанската академия) е широко разпространен методът на задължително закупуване на учебници: всякак година всеки преподавател прави ново издание учебника по предмета си, който сам е написал. Такъв учебник струва около 3 пъти повече от книга със същия обем. За да бъде заверена книжката на студент по дадения предмет, студентът трябва да представи закупеното ново издание на учебника - взети на старо не важат. Освен учебника, трябва да бъдат закупени и помощни материали - сборници и др. на същите нелепи цени (пример - индексът на счетоводните сметки в България - брошурка с формат 10х10 см и обем 16 страници е 6 лева).

  Някои преподаватели стигат до там, че подписват самия учебник и сборниците при заверка, за да не може да се използват от друг студент...

 • 4
  Avatar :-|
  Анибал

  Ами за корупцията в студ. общежития.Измислили едни тарикатски закони за да могат определени хора да си пьлнят джоба....Тази година дьщеря ми за малко да остане без пбщежитие. Дублирали заповедите и домакинката веднага я притиска да се изнася.Имало настанен. А тя си има заповед ...Защо ли е толкова загрижена за някои хора. Ами за доброволното дарение за ВУЗ--за........ и тн Тя цялата система е насо4ена против правата на студентите..

 • 5
  Avatar :-|
  Анти

  Като казах, че са общи приказки имах предвид директната корупция - даваш пари дават ти изпит. Не че я няма но тя е доста рядка. Поне в старите традиционните вузове в тези новите май че е по-разпасано. И в края на краищата да иска да вземе изпита по този начин значи не е могъл да го вземе редовно. Обикновенно инициативата за такива неща идва от самият студент и се действа чрез посредници.

  А другите номера за смъкване на пари - учебници, сборници със задачи, "доброволни" дарения и други подобни ги има, факт е. И май че точно в Свищов бяха измислили в учебника да има някакви страници със задачи та като ги решиш и попълниш догодина да не може да се използва отново. Жалка история и колко ще спечели така? Ами протестирайте бе, хора! Ако ви е страх пишете анонимно до вестниците, все някой ще се заинтересова от сензацията. Никъде в законът за висше образование и правилниците на университетите не е записано задължителното закупуване на учебници.

  Аз съм преподавател в университет, работя за една жалка заплата но не вземам нищо. По никакъв начин, нито директно нито косвено. Не само не вземам, ами сума ти пъти съм отказвал на директни предложения та накрая разбраха че с мен на глава не се излиза и се отказаха. Неприятно ми е всички да ни слагат в кюпа. Нека тези които са корумпирани да си получат заслуженото, защо трябва да ни гледат сякаш всички сме такива?

 • 6
  Avatar :-|
  случаен от СУ

  "Да не повярваш, корупция ли? Няма такова нещо!" Това е обичайната реакция. Ето ви една скорошна колоритна случка - идва завеждащия катедра при асистент, който е "скъсал" на писмен изпит с тест около 30% от един курс, и му пояснява в прав текст, че "не може така, колега". Причината да не "може така" - щяло да се създаде лошо име на специалността и догидина да няма достатъчно студенти, да не говорим за магистри, дето плащат и то високи такси. И упражнява няколкодневен натиск докато не накарва асистента да "смени политиката". В "подкрепа" действат и студентите - оплакват се с писмо до ректора че им били нарушени някакви права. И то при писмен изпит - тест. Явно нарушени са им правата да знаят предврително отговорите. Този същия завеждащ катедра след това се изправя и говори против корупцията пред катедреното заседание. Е*ати уиверситета. А познаите - асистентът си замина. Отиде в частния бизнес, че там поне "пак ми плащат да изпълнявам нарежданията на шефа, ама поне си го казват директно". Толкоз!, както казват героите на Чудомир

 • 7
  Avatar :-|
  studentka po medizina

  Bezotgovorno e da se prodavat izpiti po medizina. Dobre 4e ne sledvam v BG. Kakvi lekari schte izliazat ot tova?????????????Sledvaneto na tazi profesia e nay-malkiat problem, ako s tova ne se spraviat, eeeeee....

 • 8
  Avatar :-|
  иво


  абе какво говорите вие!?!?!?!

  та аз на 15 септември подадох сигнал до шефа на Инспектората към МОН и познайте дали имам отговор, вече 45 дни!!!!
  а иначе обичат да се показват по ТВ и да се правят на интересни!

 • 9
  Avatar :-|
  Do иво

  Аз бях писал едни маили до министерствата, но вече 2 месеця нямам отговор. за какво си говорим? Като задаваш неудобни въпроси, никой не ще да отговаря.

  А по въпроса за корупцията. Забелязали ли сте колко от студентите учат и колко не. Ако си отговорите на този въпрос, ще можете да отговорите и на следващия- а кои студенти прибягват до корупционни схеми? Ето затова има корупция/

 • 10
  Avatar :-|
  ТУ-София

  И аз ще се включа. Ще бъда директен - завърших ТУ-София и там бъка от корумпирани боклуци. А уж бях елитна специалност (КСТ)... Малко са преподавателите, които не взимат. Има такива, които взимат само понякога (т.е. може и със знания да си вземеш изпита и това е в общия случай). Най-страшни са тези, които ако не дадеш те късат. Примерно - Алексей ЕГОРОВ (Егоров le conard) - ако те усети, че влачиш изпита му, забрави да го вземеш, докато не платиш. (ако някой се интересува мога да му кажа как и къде и колко да плати). Огнян Наков (Нещастника) ще те скъса дори за най-дребното нещо, защото е публична тайна че почти половината студенти минават по втория начин.
  И да не мислите, че това го знам само аз. Знае го ВСЕКИ в ТУ - от секретарките в канцелариите до прехвалените декани и въобще всички тъпаци в тоя умрял университет. Обаче истината е друга - никой няма воля да направи каквото и да е. Може бе не е редно точно аз да пищя срещу корпупцията, след като самият аз съм се възползвал от нея, но вярвате или не, не съм имал избор. Ако искаш ад завършиш си има определена цена, която трябва да платиш... За мен беше твърде скъпо да прахосам 5 години заради някакви селяци, които природата ги е осакатила...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал