Без ром
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без ром

Без ром

Дезинформация пречи на изграждането на домове за ромите

3612 прочитания

Ако се качите в автобус и в него има роми, по-добре е да слезете и да изчакате следващия", съветва млада жена група чужденци на софийското летище, докато ги упътва как да стигнат до центъра.

Заради години нищоправене по ромския въпрос твърде много българи искат да заобиколят или да забравят този етнос. В този смисъл отхвърлящата ромите реакция на жителите на квартал "Овча купел" не е изненадваща: Те научиха от вестниците, че на парцел в края на комплекса им ще бъдат настанени някакво количество роми (бройката в медиите варираше). От седмици по кафенета, лавки и магазини в "Овча купел" се събират подписи срещу това кварталът "да се превръща във второ "Столипиново". Подписката във вид на писмо, адресирано до кмета на София Бойко Борисов и кмета на "Овча купел" Пламен Йорданов, пита: "Нима не знаете, че (ромите) рушат всичко около тях [...] че деца и възрастни хора се чувстват незащитени от техните набези."
Листовете с детайлно обяснение защо местните граждани са недоволни от идеята кротко лежат върху найлоновите торбички на касите в магазин "Смарт" в "Овча купел". Касиерките обясняват, че за десет минути са се подписали седемнайсет души. Съвсем преди малко някакви младежи им ги били оставили. Служителите не питали кои са, кого представляват, кога ще се върнат, нито дори каква е целта на подписките. Просто прочели текста и оставили листовете по касите си. Подобна е ситуацията в кафенетата в търговския център на квартала. Оттам ни разказват, че преди три седмици "симпатични младежи" им дали същите подписки. Интересът бил голям, след което минали да ги съберат и оттогава нямат представа какво се случва по въпроса.

Но как и откъде да имат? Изнесената досега информация в пресата е непълна, а и нито един представител на местната власт не е отишъл да обясни на угрижените жители на района какъв точно е проектът на архитект Любомир Леонидов и екипа му (за модулни къщички, в които да бъдат настанени между 900 и 2000 роми от "Факултета"). Предавана от уста на уста обаче, идеята набъбва до следната

Градска легенда

"Проект за временни и постоянни къщи за 2500 ромски семейства, или около 100 000 роми, върху близо 10 хектара от общинския терен." Тази легенда се материализира черно на бяло в писмото на тайнствените "симпатични младежи". В него се казва и че докато на ромите ще им се дадат въпросните къщи, "всеки български гражданин, който иска да живее в "Овча купел", трябва да плати от 20 000 до над 100 000 евро за апартамент или земя". Освен медиите това е единственият източник на информация за местните. И съвсем естествено жителите на "Овча купел" настръхват срещу покровителството на държавата над ромите, от една страна, и пренебрегването на собственото им мнение, от друга.

Продавачка в козметичен магазин на булевард "Монтевидео" спокойно казва, че не знае за подписките. Но като научава за какво всъщност са те, сменя рязко тона, ококорва огромните си сини очи и започва нервно да крачи напред-назад. "Множат се като зайци, сега ще плъзнат и насам, трепери гласът й. Не стига, че през лятото ми се нареждат циганките с десетте си деца пред магазина, но ако това стане целогодишно..."

Кметът на "Овча купел" Пламен Йорданов казва, че досега при него са постъпили 5000 подписа. Твърдо е против "проблемът с ромите да се решава за сметка на "Овча купел". Той казва: "Не ни стигат сметището в "Суходол", домът за наркомани и бежанците, а сега и ромите. Какво по-лошо би могло да се случи на квартала?" За Пламен Йорданов ромите са

Генератор на престъпност

А самата подписка определя като "спонтанно възмущение на хората". Димитър Маринов от структурите на "Атака" в "Овча купел" категорично отрича това да е тяхна инициатива и добавя, че самият той е научил за ситуацията от медиите.

Малина Добрева от "Териториално планиране" към СО казва, че проектът е част от Програмата за ревитализация на проблемните квартали от общия благоустройствен план. Идеята е на 14 дка първоначално да бъдат построени 135 модулни къщички, в които за една година да бъдат настанени 900 роми от "Факултета". Общината ще поеме изграждането на инфраструктурата, която така или иначе си е нейно задължение, на стойност 5 милиона лева. Стойността на жилищата обаче не влиза в тази сума. По думите на Малина Добрева те ще бъдат поети от еврофондовете или неправителствени организации. Идеята е първите настанени временно роми да се включат в построяването на други, постоянни модулни къщи за 1000 души. Те ще трябва както да участват в самото строителство, така и да заплатят бъдещите си домове. Според Добрева най-вероятно средствата ще им бъдат предоставени като заеми от различни банки или НПО-та. Сумата ще е около 6000 лв. на човек, тъй като избраната технология е изключително евтина. Малина Добрева разказва, че са проведени разговори с ромски общности от "Факултета" и те са пожелали да бъдат предвидени освен училище и църква и малки работилници, където да практикуват занаятите си. След като се преместят в постоянните къщи, на тяхно място ще дойдат други 900 роми от съседното гето. Ще започне и облагородяването на "Факултета", което по думите на Добрева в момента е пренаселено и не можа да се върши никаква работа. "Някои от копторите там ще бъдат сринати, други ремонтирани", казва тя. В дългосрочен план идеята е подобни миниквартали да се появят и в други райони на столицата - да се разселят ромите и в същото време да се оправи най-голямото гето в страната.

"Прецизните проучвания за предпочитанията на ромите преди пренасочването им към други квартали е ключът към успеха на такъв проект", смята Калина Бозева от "Междуетническа инициатива за човешки права". Обаче всеки подобен проект е обречен на провал, докато властта не свикне да говори с гражданите и да обсъжда с тях плановете си. Защото проблемът с ромите е като проблема с боклука. Никой не ги иска в своя периметър.

Жителите на "Овча Купел" се страхиват улиците им да не заприличат на тези

Ако се качите в автобус и в него има роми, по-добре е да слезете и да изчакате следващия", съветва млада жена група чужденци на софийското летище, докато ги упътва как да стигнат до центъра.

Заради години нищоправене по ромския въпрос твърде много българи искат да заобиколят или да забравят този етнос.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Veselin

  Ideiata zvuchi dobre, no diavolut e v detailite. Ciganite triabva da se integrirat niakak si. Ideiata e vzaimstvana ot CHA (Chicago Housing Authority) i tehnite planova da zamenianat "Projects" sus "mixed-income" developments. Problemut e che, dokolkoto znam ideita ne e proverena na praktika. Uspeh.

 • 2
  Avatar :-|
  Ха хо

  Направо трогателно,
  "ако може да има и работилнички, за да практикуват занаятите си..."
  Кои ромски занаяти познава света? Аз не се сещам за друго освен за претопяването на откраднати кабели от електро-преносната мрежа. Но може би греша или не съм информиран достатъчно... Или може би след като се създадат необходимите условия, тогава ще видим какво значи то, ромски занаяти...? Току виж, българските роми изненадали света със своето трудолюбие, а българския подход в интеграцията на ромите влезе в учебниците по социология.
  Това е поредната хаотична инициатива, която не решава ничий проблем.
  Съгласен съм с идеята, че бидейки Малцинство, циганите следва да имат различни права от другите граждани на България, но не мога да не възнегодувам срещу идеята те да имат повече права. В този смисъл считам, че Общината е задължена да предостави такава възможност на всички жители на София, които нямат собствено жилище, а не само на циганите. С тази инициатива общината предоставя възможност на Лазар от Факултета да си построи жилище върху общинска земя, но не дава същата възможност на Лазар от Дружба-2. Защо? И двамата нямат жилище, и двамата са родени, и живеят в София. Разликата е, че единият е циганин а другият не.
  Считам, че преди да започне реализацията на тази програма, Общината трябва да обяви каква е програмата за решаване на жилищния въпрос на всички граждани на София. Само в рамките на общата програма, следва да се търси решение за циганския проблем. И това решение не трябва да включва създаване на преференции от страна на общината, а по-скоро механизми за финансиране от съпричастни на циганите частни източници.
  Защото всички сме жители на София и имаме равни права.

 • 3
  Avatar :-|
  01317

  Защото всички сме жители на София и имаме равни права? Определено НЕ! Да не би лесно да се заработват 40 000EU за да заплатя апартамента в Овча Купел и да прекратя над 10 годишните ми мъки като наемател? А на другана страна на улицата да гледам цигански къщичи, дадени безплатно? По-лошото е, че нама да са само 100 семейства, а ще се формира цялостно гето. Т.е. да преместим Факултето в Овча Купел? Е едно голямо благодаря на общината...
  Ако наистина Бойко Борисов и ленивите му съветници искат да направят нещо за интеграцията има един единствен начин - по 20 ромски семейства във ВСЕКИ КВАРТАЛ НА СОФИЯ! Така се прави интеграция, а не да се напъхат всичките цигани на едно място и да си мислиш, че си направил нещо.
  Не ми става ясно дали високоуважаваните съветници са имали предвид и факта със цените на имотите там? Терена се пада и в непосредствена близост до проекта Акрополис(0,5 млд. EU според статия на Капитал). То вече стана ясно, че от софийските квартали единствено Младост ще прокопса, заради безхаберие...

 • 4
  Avatar :-|
  Comandante Marques

  Имам познат, който живее в близост до печално известния Столипиново. Неговите наблюдения за ромите като съседи са - ок са, докато не се почувстват силни. Тогава почват да обикалят на тумби, закачат хората и дърпат момичетата по улицата. Малки циганета пробват да тормозят белите деца. От дума не разбират. Наложило се да има няколко наказателни акции в самото Столипиново, или срещу цигани излезли оттам, за да се научат да спазват "демаркационната линия", и да не влизат в цивилизацията, която там е видима. Просто където няма цигани, си личи. Та той резюмира - циганите само от бой и насилие отбират. Може да е дискриминация, но щом хората са различни, никой няма право да ги смесва насила.

 • 5
  Avatar :-|
  radimm1

  за да имамам вода аз и саседите направихме кооперация и си прекарах ме тръбопрпвод за наща сметка по същия начин си прекарахме ток и мръсен канал сега ще си правим и път и това в селищно образование кочмар варна общината неще и да чуе за инфраструктура като това е изцяло неино задължение по какъв начин може да си потърсим правата някои ако има идея да ме светне аз нямам за циганите може а за нас които плащаме безбожни данаци и храним държавните чиновници не може

 • 6
  Avatar :-|
  Comandante Marques

  "Защото проблемът с ромите е като проблема с боклука. Никой не ги иска в своя периметър" - Много вярно, Николета :). Само не разбрах, паралела роми-боклук дали е неволен :).

 • 7
  Avatar :-|
  наблюдател

  Стига сте се правили на пишман хуманисти вие от "Капитал". Че кой нормален човек, ще иска до жилището му да изникме циганска махала?! Ако смятата, че това не е никакъв проблем, защо не виждаме главните ви редактори и авторката на тази статия да живеят във "Факултета" или в "Христи Ботев".
  Защо не обърнете внимание и на следното: Българите които работят и плащат данъци, за да си купят скромно памелно апартаментче, са принудени 15 години да изплащат кредит към някоя банка, а циганите, които нищо не дават на тази държава - нито като данъци, нито по друг начин, ще получат безплатно (т.е. платено с парите от нашите данъци) къщички. Ами и аз искам някой ей така да ми подарик някоя къщичка. По-заслужил съм от циганите, щото си плащам и данъците, и тока, и работя, с коеот допринасям за благото на тпва общество. Циганите с какво са допринесли, че да заслужат такива подаръци?!

 • 8
  Avatar :-|
  Камен

  Ако се качите в автобус и в него има роми, по-добре е да слезете и да изчакате следващия", съветва млада жена група чужденци на софийското летище, докато ги упътва как да стигнат до центъра.
  Ха-ха! Сигурно авторката като види тумба джебчийки доброволно се отърква около тях, докато не и се изпразни джоба. А защо не започнем да предлагаме на чужденците един вид туристическа атракция - да пробват ловките пръсти на самобитни илюзионистки.
  На пишещите в "Капитал" не им ли минава през ума, че тази подписка може да не е от някои "ултранационалисти", а проява на будна съвест на хора, които е съвсем нормално да са загрижени за сигурността си, особено ако имат дъщери. Сигурност, която никой не им осигурява и която се пренебрегва от "модерномислещи" журналисти. А може би на по-смелите просто не им се слушат кючеци нонстоп.
  И защо не попитаха кой организира протеста на ромите в Пазарджик срещу полицията и доколко той допринесе за интеграцията им. Същата тази полициция, която в "Капитал" беше разпъната на кръст, че не се намества при разпри в гетата, и в този случай един Бог знае колко жертви предотврати, можеше поне плахо да бъде похвалена.

  Явно доста хора с нетърпение чакат за започне "усвояването" на средствата за ромските жилища. Перверзното ми посъзнание ми подсказва, че ще бъда построени и доста жилища в престижни квартали и то не непременно за роми.

  Интересно ще бъде в следващия брой "Капитал" или специалистите тук във форума да изяснят как строежът на въпросните жилища се връзва с толкова яростно защитаваните, включително и във форума, теории на Милтън Фридман. Прави впечатление, че от вестника отстоямат доста обосновано едни позици по принцип и съвсем различни, когато става въпрос за роми. А с постоянните упреци към българите вече сме свикнали.

  И накрая - до автора "01317": Идеята за настаняване в различни райони на по-малки групи е добра, но тогава как тарторите ще следят за кого гласуват, как ще ги свикват за протести, как ще бият полицаи дръзнали да защитят обществения ред?....

 • 9
  Avatar :-|
  01317

  Е да, Камене напълно си прав! И все пак става дума за интеграция, а не обичайните политически калабалъци.
  Искам да добавя само, че в последно време редакцията на Капитал наистина започва да дразни със статиите си относно ромите. Започнали са да дават акъл точно като онези евродепутати, които ама идея си нямат какво е да имаш цигани в квартала. Нямам представа къде живее г-жа Попкостадинова, но определено не е в близост до някоя махала.

 • 10
  Avatar :-|
  Ал Франкен

  Браво на Капитал, много се радвам, че някой пише и аналитично по темите за ромите. Жалко само, че някои не са дорасли за вашия стил и си мислят, че щом в една статия няма виновник ром, значи статията защитава всички роми, барабар с изнасилвачите и убийците и крадците сред тях.

  Момченца - коментатори, не забелязахте ли, че статията е анализ? Безпристрастен при това? Що стреляте по вестоносеца? Я вървете да се пенявите така на кмета на Овча купел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK