Адрес: Могилино, Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Адрес: Могилино, Европа

Адрес: Могилино, Европа

За да помогне Европейският съюз на децата в българските социални домове, трябват идеи и действия, не хартия и декларации

Ирина НОВАКОВА
8405 прочитания

Когато един проблем, като този с детските домове в България, е толкова чудовищен и за него вече се знае, когато има обществен натиск, хора с идеи, достъпни еврофондове и държавни институции, които обещаха да си свършат работата, ще се намери решение. Така си мислех, когато започнах да работя по този материал.

След това се срещнах с български евродепутат, който над чаша шампанско ми обясни, че коренът на проблема са ромите, които злоупотребяват със социалната система, като хвърлят на държавата недъгавите си деца. Прочетох и две писма от социалното министерство до евродепутати и до Постоянното представителство на България в ЕС, които обясняваха какво ще се предприеме по въпроса, но взаимно си противоречаха. Бях и в четири европейски организации, борещи се за правата на децата с увреждания със солидни бюджети, експерти и просторни офиси в центъра на Брюксел, където

Не бяха чували, че в България децата с увреждания умират

от недохранване и липса на лечение. В продължение на седмица се опитвах да разбера от Европейската комисия какви са алтернативите за експертна подкрепа, добри политически практики и европейско финансиране на проекти в полза на деца като тези в Могилино - отговорът на една ужасно заета служителка на комисията беше, че може би Европейският социален фонд предлага някакви възможности. Но всички бяха много загрижени.

Помня Могилино отпреди четири години. Призрачния път дотам, ронещата се мазилка на дома на увредените, изоставени деца. Лицата с лилави петна от антисептика, намазан по раните от блъсканите в стената детски глави. Острата миризма на дезинфектант, урина и смърт. Чисто новата зала, пълна с играчки и уреди за физиотерапия, винаги заключена. Директорката, която твърдеше, че няма какво да крие, но не ми позволи да снимам, защото "гледката е неприятна, никой не би искал да вижда такива неща".

Днес на бюрото ми има голям куп хартия - Закон за закрила на детето, стратегически документи на Министерския съвет, планове за деинституционализация, доклади за успешно реализирани проекти, резултати от проверки в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Могилино и в други подобни домове. Те твърдят, че за проблемите на тези деца е направено много. Филмът на Би Би Си "Изоставените деца на България", излъчен през септември показа, че в Могилино не се е променило нищо.

След филма на журналиста Кейт Блюет и острата обществена реакция във Великобритания започна активна кампания за решаването на проблема "Могилино" и подобни потресаващи места. Една от целите на акцията е да предизвика не само обществен, но и политически натиск от европейските институции към българската държава за по-сериозно отношение към нуждите на децата с увреждания, особено тези, лишени от родителски грижи. Въпреки добрите намерения, все още виси въпросът дали и как те могат да се превърнат в конкретни действия.

Идеята е логична - в последните години е все по-разпространено схващането, че в България се върши нещо единствено

Когато ни "нахокат от Брюксел"

Няколко британски евродепутати вече се заеха с това, като поискаха обяснения от социалното министерство и поставиха пред Европейската комисия въпроса за състоянието на децата в социалните домове в България.

Към момента единствената институция на ЕС, която се интересува от казуса "Могилино" и други подобни на него случаи, е Европейският парламент. Български евродепутати от трите основни фракции в парламента казаха, че са поискали действия от министерството на Масларова и от Държавната агенция за закрила на детето (само от първото място е бил получен отговор). Евродепутати от БСП и ДПС обещаха, че ще продължат да се интересуват от случая. Представители на ГЕРБ са стигнали по-далеч, като са потърсили помощ от германска неправителствена организация за социални услуги на хора с увреждания, поискали са да посетят дома в Могилино заедно с нейни експерти и да съдействат за изготвяне на план за действие. Разрешение от социалното министерство все още не е дошло, каза евродепутатът Румяна Желева. Други български представители в европарламента пък съобщиха, че са се концентрирали върху това да "бранят честта на България по този проблем и […] парирахме неудобни въпроси, които щяха да прозвучат в пленарната зала".

Дванайсет от 18-те български евродепутати изобщо не отговориха на въпросите на "Капитал" какво мислят и правят по случая. Повечето от тези, които отговориха, не посочиха конкретни идеи за това какво според тях би могло да бъде направено. Това ограничава възможността им да внасят смислени инициативи по темата в институцията, където представляват страната, и намалява шанса за ефективна реакция на европарламента.

По време на преговорите за членство, ЕС многократно поставя пред България и Румъния въпроса за децата в институциите; дори последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България преди присъединяването отдели особено внимание на "сериозните проблеми на децата с увреждания в държавни институции". Брюксел обаче не изиска от България конкретни мерки за подобрение в ситуацията, както направи с Румъния. След присъединяването на България към ЕС темата не е била повдигана от комисията.

Според Клариса Бенкомо, изследовател в отдела за права на децата в международната организация Human Rights Watch, "ЕС е слаб в опитите си да накара страните членки да защитават правата на децата". Бенкомо обаче смята, че Европейската комисия и Европейският парламент могат и трябва да работят заедно с България за развитието на ясни показатели за реформите в системата за защита на децата, лишени от родителска грижа и изваждането им от домове като този в Могилино. С приемането на новия договор на ЕС, който ще бъде подписан през декември, и особено с Хартата за фундаменталните права към него, ЕС ще получи по-конкретни правомощия да защитава децата в институциите и

Да преследва съдебно страните членки

които не полагат необходимите грижи за тях.

Лобисти за правата на децата в Брюксел обясниха, че най-успешната стратегия за обществен натиск за по-добра грижа за децата с увреждания е въздействие на национално, а не на европейско ниво. "Неправителствените организации трябва да концентрират усилията си върху властите, които са най-близко до децата - местните, регионалните и националните институции", смята Стан Брабант от Handicap International, европейска организация на хората с увреждания. В случая "Могилино" това изглежда трудна битка - именно местният общински съвет Две могили отхвърли през юни закриването на институцията, въпреки проверките от Агенцията за социално подпомагане и многократните становища, че домът трябва да бъде закрит.

За да водят успешна кампания за децата в домовете, неправителствените организации трябва да имат ясни предложения и да изискат конкретни действия, каза Брабант. Според него и други представители на европейски организации, които работят за деца с увреждания, битката трябва да се поведе в посока на деинституционализация на тези деца, която е най-добрата практика в Европа. "Това заедно с постоянното наблюдение от специалисти по детска психология и медицина са минималните условия, което трябва да бъдат предоставени на децата с физически и умствени увреждания", обясни той. Според Мийке Шурман, генерален секретар на Европейската детска мрежа, "децата трябва да живеят в институции само в краен случай, и никога под 5-годишна възраст", защото детският опит в ранните години е много важен и е широко прието, че живот в институции на тази възраст е вредно за емоционалното състояние и може да забави развитието на детския мозък. От друга страна, деинституционализацията не може да премине, без да са налице реални идеи за това какво ще се случи с децата, извадени от институции, смята Клариса Бенкомо. "Злоупотребата с деца и нихилизмът за състоянието им са разрушителни независимо къде се случват, и не е особено полезно, ако едно дете бъде извадено от ужасна институция като дома в Могилино само за да бъде изпратено в друга неподходяща институция или в семейството му, което не може да се грижи за него", каза тя.

Въпреки че се превърна в символ на ужасната ситуация в някои социални институции в България, домът в Могилино далеч не е единственото място, където българи гаснат в неприемливи условия. Тепърва предстои да се говори за положението на домовете за стари хора, където миризмата е не по-малко ужасна, човешкото достойнство е не по-малко стъпкано, а държавата и обществото не присъстват повече, отколкото присъстваха в Могилино преди няколко месеца. Вероятно обаче пак трябва да се намеси международна медиа или да ни се скарат в Брюксел, за да осъзнаем, че някъде около нас умират хора. И че това е едно от малкото неща, с които ни познават в Европа.

Извадки

- "Въпреки че оценявам напредъка на страната като член на ЕС, филмът на Би Би Си показва ужасяващи гледки, които са просто недопустими в модерна европейска страна."

Из писмо до българските власти на Гари Титли, евродепутат от Великобритания

- "Усилията на държавата за подобряване на качеството за грижите за децата ще са все така активни и насочени към постигане на най-добрия им интерес."

Из писмо от социалното министерство до Постоянното представителство на България в ЕС

- "Проследявайки данните, може категорично да се каже, че се утвърждава трайна тенденция към намаляване броя на децата в специализирани институции и все по-широко прилагане на мерките за закрила в семейна среда […] развитието на социалните услуги за деца в България вече е в напреднал стадий."

Из писмо на министър Емилия Масларова до български евродепутати

Документите

Действащите международни инструменти и конвенции, според които България трябва да спазва правата на децата в институции:

- Международна конвенция за гражданските и политически права, Международна конвенция за икономически, социални и културни права, Конвенция за правата на децата

- Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания (подписана от България на 27 септември 2007 г., но не ратифицирана)

- Европейска конвенция за защита на човешките права и фундаменталните свободи и Европейска социална харта

- Харта за фундаменталните права към Договора за реформа на ЕС, предстои подписване през декември и ратификация от страните членки

- Европейски социален фонд, предлагащ финансиране на проекти за обучение на персонала в домове за деца с увреждания

Лора в дома в Добромирци - 7 кг. на 7 години. След като е осиновена и излекувана, тя проговаря и прохожда
Фотограф: Капитал

Когато един проблем, като този с детските домове в България, е толкова чудовищен и за него вече се знае, когато има обществен натиск, хора с идеи, достъпни еврофондове и държавни институции, които обещаха да си свършат работата, ще се намери решение. Така си мислех, когато започнах да работя по този материал.

След това се срещнах с български евродепутат, който над чаша шампанско ми обясни, че коренът на проблема са ромите, които злоупотребяват със социалната система, като хвърлят на държавата недъгавите си деца. Прочетох и две писма от социалното министерство до евродепутати и до Постоянното представителство на България в ЕС, които обясняваха какво ще се предприеме по въпроса, но взаимно си противоречаха. Бях и в четири европейски организации, борещи се за правата на децата с увреждания със солидни бюджети, експерти и просторни офиси в центъра на Брюксел, където


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Как брои МТСП

  Когато брои деца в институции, МТСП не отчита промените в раждаемостта. Когато през 1995 година са родени по-малко бебета от 1990 г, да речем, естествено, че през 2005 броят на децата в институции ще е намалял.

  Когато затваря институции за деца, МТСП просто ги превръща в институции за възрастни. Домовете за деца в селата Берковица и Три кладенци не са затворени, както пише в докладите на МТСП. Просто непълнотелните им питомци са преместени в друг дом, а пълнолетните - оставени там - и табелата на дома - променена.

  Когато МТСП казва "В домовете за деца има еди колко си деца", пропуска да ни каже, че не брои питомците над 18 години, които също живеят в домовете за деца.

 • 2
  Avatar :-|
  Anton K

  Чудя се в какъв Ад българите ще изкопуват греховете си.

 • 3
  Avatar :-|
  2384

  Снимки като горната могат да бъдат направени в повечето домове за деца с увреждания. Тези деца са позорът на днешните българи - политици, бизнес, общественици, държавни чиновници и "обикновени" граждани.

 • 4
  Avatar :-|
  Ал Франкен

  Искам да добавя, че България е декларирала дейно участие в т. наречения Disability Action Plan на Съвета на Европа, който е насочен към изравняване на правата на хората с увреждания в Европа.

  Но това на хартия само. Сигурна съм, че ако попитам социалния или здравния министър, няма да знаят нищо за този екшън план.

 • 5
  Avatar :-|
  Гоце форевър

  Могилино,бантустан Гоцева Мангалия...Евразия..

 • Ren

  Броят на децата в институциите изобщо не е намлял. Преди години имаше негласна договорка в министерствата в кои домове да се броят децата като институционализирани и те изведнъж като с магическа пръчка намаляха почти наполовина. Да не забравяме, че има интернатна грижа, т.е. постоянно отглеждане на детето извън семейството му в: специални училища интернати; помощни училища интернати, оздравителни и климатични училища, възпитателни училища. Там никой все още не поглежда и се молят никой да не се сеща и да не пита. През тази година децентрализираха домовете за деца, лишени от родителски грижи и ги оставиха на отговорностите на кметовете - на практика проблемът беше умножен по броя на общините, защото е ясно, че по-голяма част от общинските съвети няма да вземат решение за закриване на домовете, които те са основния работодател в малките населени места. Същото стана през 2003 година - тогава прехвърлиха домовете за възрастни и за деца с увреждания на общините. Правителството има механизми да реши проблема, но първо трябва да признае, че има проблем и то не само в Могилино.

 • 7
  Avatar :-|
  e

  I sega mi izglejda OTVUTRE che dosta ot organisaziite koito "iskat da pomognat" se boriat poveche za parite i za samoistukvaneto otkolkoto deistvitelno da pomagat. Kakto EU kazva triabvat IDEI i DEISTVIA, a NE deklarazii i hartii

 • ие

  Когато се намали цялостната БЕДНОСТ в страната, тогава евентуално може да започне да се рещават проблемите на тези деца. Как тези хора за подаянията, наречени заплати, ще ЖЕЛАЯТ да помогнат на децата? Колко от тези, които си дерат дрехата за тях би ги приел в софийския си апартамент?
  А?

 • 9
  Avatar :-|
  до 7

  Ако някой се самоизтъква, това са министерствата. В медиите по случая не присъстват имена на неправителствените организации, които хем имат идеи, хем действат. Затова пък всяка дума на Масларова се отпечатва веднага.

  Точно организацията, която ще финансира извеждането на децата от Могилино, една думичка не е казала в пресата. Затова пък министрите Масларова и Грънчарова, заедно с куклите си на конци не спряха да обясняват колко много прави държавата.

  Неправителствените организации само помагат в случая. Нормално е да се интересуват от пари, никой не работи безплатно. Когато заплатата на някои в НПО надвиши заплатата на Масларова, тогава можете да мрънкате.

 • 10
  Avatar :-|
  Eli

  Mnogo hora iskat da pomognat no ne znaiat kak.
  Ideia:

  Organizirane na SMS nomer na koito mnogo hora mogat da dadat malko paari = MNOGO pari

  Petizia napravena na Angliiski no EU parlament kudeto i chujdenzi mogat da podpishat. IMA Mnogo


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK