Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
34 16 ное 2007, 9:18, 11563 прочитания

Адрес: Могилино, Европа

За да помогне Европейският съюз на децата в българските социални домове, трябват идеи и действия, не хартия и декларации

Ирина Новакова | Брюксел
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Когато един проблем, като този с детските домове в България, е толкова чудовищен и за него вече се знае, когато има обществен натиск, хора с идеи, достъпни еврофондове и държавни институции, които обещаха да си свършат работата, ще се намери решение. Така си мислех, когато започнах да работя по този материал.

След това се срещнах с български евродепутат, който над чаша шампанско ми обясни, че коренът на проблема са ромите, които злоупотребяват със социалната система, като хвърлят на държавата недъгавите си деца. Прочетох и две писма от социалното министерство до евродепутати и до Постоянното представителство на България в ЕС, които обясняваха какво ще се предприеме по въпроса, но взаимно си противоречаха. Бях и в четири европейски организации, борещи се за правата на децата с увреждания със солидни бюджети, експерти и просторни офиси в центъра на Брюксел, където


Не бяха чували, че в България децата с увреждания умират

от недохранване и липса на лечение. В продължение на седмица се опитвах да разбера от Европейската комисия какви са алтернативите за експертна подкрепа, добри политически практики и европейско финансиране на проекти в полза на деца като тези в Могилино - отговорът на една ужасно заета служителка на комисията беше, че може би Европейският социален фонд предлага някакви възможности. Но всички бяха много загрижени.

Помня Могилино отпреди четири години. Призрачния път дотам, ронещата се мазилка на дома на увредените, изоставени деца. Лицата с лилави петна от антисептика, намазан по раните от блъсканите в стената детски глави. Острата миризма на дезинфектант, урина и смърт. Чисто новата зала, пълна с играчки и уреди за физиотерапия, винаги заключена. Директорката, която твърдеше, че няма какво да крие, но не ми позволи да снимам, защото "гледката е неприятна, никой не би искал да вижда такива неща".Днес на бюрото ми има голям куп хартия - Закон за закрила на детето, стратегически документи на Министерския съвет, планове за деинституционализация, доклади за успешно реализирани проекти, резултати от проверки в Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Могилино и в други подобни домове. Те твърдят, че за проблемите на тези деца е направено много. Филмът на Би Би Си "Изоставените деца на България", излъчен през септември показа, че в Могилино не се е променило нищо.

След филма на журналиста Кейт Блюет и острата обществена реакция във Великобритания започна активна кампания за решаването на проблема "Могилино" и подобни потресаващи места. Една от целите на акцията е да предизвика не само обществен, но и политически натиск от европейските институции към българската държава за по-сериозно отношение към нуждите на децата с увреждания, особено тези, лишени от родителски грижи. Въпреки добрите намерения, все още виси въпросът дали и как те могат да се превърнат в конкретни действия.

Идеята е логична - в последните години е все по-разпространено схващането, че в България се върши нещо единствено

Когато ни "нахокат от Брюксел"

Няколко британски евродепутати вече се заеха с това, като поискаха обяснения от социалното министерство и поставиха пред Европейската комисия въпроса за състоянието на децата в социалните домове в България.

Към момента единствената институция на ЕС, която се интересува от казуса "Могилино" и други подобни на него случаи, е Европейският парламент. Български евродепутати от трите основни фракции в парламента казаха, че са поискали действия от министерството на Масларова и от Държавната агенция за закрила на детето (само от първото място е бил получен отговор). Евродепутати от БСП и ДПС обещаха, че ще продължат да се интересуват от случая. Представители на ГЕРБ са стигнали по-далеч, като са потърсили помощ от германска неправителствена организация за социални услуги на хора с увреждания, поискали са да посетят дома в Могилино заедно с нейни експерти и да съдействат за изготвяне на план за действие. Разрешение от социалното министерство все още не е дошло, каза евродепутатът Румяна Желева. Други български представители в европарламента пък съобщиха, че са се концентрирали върху това да "бранят честта на България по този проблем и […] парирахме неудобни въпроси, които щяха да прозвучат в пленарната зала".

Дванайсет от 18-те български евродепутати изобщо не отговориха на въпросите на "Капитал" какво мислят и правят по случая. Повечето от тези, които отговориха, не посочиха конкретни идеи за това какво според тях би могло да бъде направено. Това ограничава възможността им да внасят смислени инициативи по темата в институцията, където представляват страната, и намалява шанса за ефективна реакция на европарламента.

По време на преговорите за членство, ЕС многократно поставя пред България и Румъния въпроса за децата в институциите; дори последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България преди присъединяването отдели особено внимание на "сериозните проблеми на децата с увреждания в държавни институции". Брюксел обаче не изиска от България конкретни мерки за подобрение в ситуацията, както направи с Румъния. След присъединяването на България към ЕС темата не е била повдигана от комисията.

Според Клариса Бенкомо, изследовател в отдела за права на децата в международната организация Human Rights Watch, "ЕС е слаб в опитите си да накара страните членки да защитават правата на децата". Бенкомо обаче смята, че Европейската комисия и Европейският парламент могат и трябва да работят заедно с България за развитието на ясни показатели за реформите в системата за защита на децата, лишени от родителска грижа и изваждането им от домове като този в Могилино. С приемането на новия договор на ЕС, който ще бъде подписан през декември, и особено с Хартата за фундаменталните права към него, ЕС ще получи по-конкретни правомощия да защитава децата в институциите и

Да преследва съдебно страните членки

които не полагат необходимите грижи за тях.

Лобисти за правата на децата в Брюксел обясниха, че най-успешната стратегия за обществен натиск за по-добра грижа за децата с увреждания е въздействие на национално, а не на европейско ниво. "Неправителствените организации трябва да концентрират усилията си върху властите, които са най-близко до децата - местните, регионалните и националните институции", смята Стан Брабант от Handicap International, европейска организация на хората с увреждания. В случая "Могилино" това изглежда трудна битка - именно местният общински съвет Две могили отхвърли през юни закриването на институцията, въпреки проверките от Агенцията за социално подпомагане и многократните становища, че домът трябва да бъде закрит.

За да водят успешна кампания за децата в домовете, неправителствените организации трябва да имат ясни предложения и да изискат конкретни действия, каза Брабант. Според него и други представители на европейски организации, които работят за деца с увреждания, битката трябва да се поведе в посока на деинституционализация на тези деца, която е най-добрата практика в Европа. "Това заедно с постоянното наблюдение от специалисти по детска психология и медицина са минималните условия, което трябва да бъдат предоставени на децата с физически и умствени увреждания", обясни той. Според Мийке Шурман, генерален секретар на Европейската детска мрежа, "децата трябва да живеят в институции само в краен случай, и никога под 5-годишна възраст", защото детският опит в ранните години е много важен и е широко прието, че живот в институции на тази възраст е вредно за емоционалното състояние и може да забави развитието на детския мозък. От друга страна, деинституционализацията не може да премине, без да са налице реални идеи за това какво ще се случи с децата, извадени от институции, смята Клариса Бенкомо. "Злоупотребата с деца и нихилизмът за състоянието им са разрушителни независимо къде се случват, и не е особено полезно, ако едно дете бъде извадено от ужасна институция като дома в Могилино само за да бъде изпратено в друга неподходяща институция или в семейството му, което не може да се грижи за него", каза тя.

Въпреки че се превърна в символ на ужасната ситуация в някои социални институции в България, домът в Могилино далеч не е единственото място, където българи гаснат в неприемливи условия. Тепърва предстои да се говори за положението на домовете за стари хора, където миризмата е не по-малко ужасна, човешкото достойнство е не по-малко стъпкано, а държавата и обществото не присъстват повече, отколкото присъстваха в Могилино преди няколко месеца. Вероятно обаче пак трябва да се намеси международна медиа или да ни се скарат в Брюксел, за да осъзнаем, че някъде около нас умират хора. И че това е едно от малкото неща, с които ни познават в Европа.

Извадки

- "Въпреки че оценявам напредъка на страната като член на ЕС, филмът на Би Би Си показва ужасяващи гледки, които са просто недопустими в модерна европейска страна."
Из писмо до българските власти на Гари Титли, евродепутат от Великобритания

- "Усилията на държавата за подобряване на качеството за грижите за децата ще са все така активни и насочени към постигане на най-добрия им интерес."
Из писмо от социалното министерство до Постоянното представителство на България в ЕС

- "Проследявайки данните, може категорично да се каже, че се утвърждава трайна тенденция към намаляване броя на децата в специализирани институции и все по-широко прилагане на мерките за закрила в семейна среда […] развитието на социалните услуги за деца в България вече е в напреднал стадий."
Из писмо на министър Емилия Масларова до български евродепутати

Документите

Действащите международни инструменти и конвенции, според които България трябва да спазва правата на децата в институции:
-    Международна конвенция за гражданските и политически права, Международна конвенция за икономически, социални и културни права, Конвенция за правата на децата
-    Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания (подписана от България на 27 септември 2007 г., но не ратифицирана)
-    Европейска конвенция за защита на човешките права и фундаменталните свободи и Европейска социална харта
-    Харта за фундаменталните права към Договора за реформа на ЕС, предстои подписване през декември и ратификация от страните членки
-    Европейски социален фонд, предлагащ финансиране на проекти за обучение на персонала в домове за деца с увреждания
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И адвокати за всички! 1 И адвокати за всички!

Американският адвокат Фред Рууни, наречен "Бащата на правните инкубатори", и неговият принос в обучението на юристи за социални каузи

17 яну 2020, 12688 прочитания

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 2794 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Изведете ги навън

Според нов европейски доклад броят на хората с увреждания, които живеят в социални домове в България, е най-високият в ЕС

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

20 въпроса: Надежда Цекулова

Журналистката е в основата на сайт, който събира научни статии и ресурси на български за коронавируса

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10