Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Изведете ги навън

Според нов европейски доклад броят на хората с увреждания, които живеят в социални домове в България, е най-високият в ЕС

"Стените" на институциите в България са най-високи
"Стените" на институциите в България са най-високи
"Стените" на институциите в България са най-високи    ©  Shutterstock
"Стените" на институциите в България са най-високи    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докладът

Изследването на тема "Деинституционализация и живот в общността", финансирано от Европейската комисия, завърши тази седмица. Докладът събира в 600 страници цялата достъпна информация за броя и състоянието на хората с увреждания, които живеят в институции в 28 европейски страни; освен това той предлага успешни стратегии за преход от този тип съществуване към живот в обществото. Изследването е най-подробното, правено някога; препоръките за политически решения са направени от Университета в Кент и London School of Economics с участието на "Отворено общество" и неправителствени организации, работещи по проблемите на хората с увреждания. На 15 и 16 ноември представители на еврокомисията, академичните среди, неправителствени организации и социалните служби от редица европейски държави се срещат в Прага, за да се запознаят със заключенията на доклада и да решат как да приложат препоръките му.

Адекватният дебат за грижата за хората с увреждания в България, който отдавна трябваше да се случи, все още предстои. Макар и със закъснение, подходящият момент е днес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Оценявам високо

  как Капитал продължава темата ! По някое време ме полазиха съмнения, че се откъсвате в полза на каручктата с про правителствените магарета, водена от министър по евро въпросите Грънчарова.

  Навред около мен се пита Кажи как да помогнем ?! Дотук казвам : никакви пари.
  Четох едно мнение в блога на министъра по евро въпросите, който отдавна трябваше да си подаде оставката заради безнравственост, че на тия деца им трябват прегръдки.

  Такива от разстояние е трудно да изпратиш.

  Но така е и с възрастните родители, и с болните братя, и с увредените деца и всеки подложен на геноцид от тройната коалиция.

  Как да помогнем е нагласата в младите редици.
  Капитал, дръжте фронта. Има ни, имаме финанси, имаме добра воля, готови сме за действие. Почваме и полекичка да се организираме. Дотук, в пощенските си кутии.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  E

  Blagodaria Vi Capital !!!
  Produljavaite molia. Vupreki che ima neshto viarno v komentara che ziala B-a e edno Mogilino.
  Moje i vseki da zapochne v semeistvoto si. Edin razgovor s dezata naprimer. Edna topla duma na invalid...
  Vreme e da se izpravim, da deistvame

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Яна Бюрер Тавание

  До 1 и 2
  Благодаря за коментарите! Не сме и помисляли да спираме да следим темата :) Напротив - очаквайте още и в следващия брой ;)
  Я.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Ал Франкен

  Добре, че е Капитал. Повече медии си мълчат про-правителствено.

  Чакаме и следващия брой!

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Ren

  За мен основният проблем е наличието на обществени нагласи към хората с увреждания, които по никакъв начин не са се променили през последните години. Цялата ни система на обществени услуги - здравеопазване, образование, социални грижи, транспортни услуги е ориентирана към здравия човек, всичко друго се приема като изключение и допълнителен разход. Примерът с Могилино е много показателен, там има добра матерална база, но го няма отношението към децата като към човешки същества. Приема се, че децата с увреждания са отклонение от нормата, а не са част от нея и това маркира всички дейности - на детето се слагат етикети, които определят услугите и отношението - "дефицит", "липса на възможности", "увреждане". Самото оценяване е достатъчно обидно, но се прави във всички сфери. Пример с интегрираното обучение - вместо да се оцени липсата на възможности на масовото училище да приеме дете с увреждане - достъпност на средата, готовност на преподавателите, готовност на връстниците, обучителни програми и т.н., се оценява детето.
  Трябва да се предлагат еднакви възможности за всички човешки същества, независимо от различието. И в тази връзка действително има дефицит, но не при хората, а при обществените услуги, които не могат да отговорят на различието.

  Нередност?
 • ТАД

  Бих дала пари за поставяне на охранителни камери както пред банките в тези заведения домове за умствено увредени деца и възрастни , защото животът там за обитателите е по -лош отколкото в затвор .Тогава ще проличи колко малко грижи се полагат от персонала на практика , а не на думи л По делата ще ги познаете е казано и в библията . Апарите от помощи , събрани за домовете трябва да се контролират , къде са изразходвани .
  Да не стане като с Българската Коледа - не ги е срам да оборудват с кувъози болниците , вместо да отделят от бюджета за военни нужди , ами викат вкупом управляващите "Дайте да дадем" за детските заведения ! И ползуват парите там , където им е съдран бюджета за здравните заведения , нищо че работещите в здравната каса работят в невероятно разкошни офиси . Те пари за кувьози не дават !!!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Podanik na BG pravitelstvo

  Капитал, продължавайте в същия дух.

  За съжаление не видях никакъв конкретен и задълбочен поглед и анализ от така наречените ни национални и отговорни телевизии - Нова и БТВ (за канал 1 не коментирам). Започвам да си мисля, че и те са под някакъв натиск от правителството.
  Ако е възможно в тази насока да потърсите накакво партньорство с Нова и БТВ за възникаването на национален дебат по темата и изсветляване на геноцида в отношението на нашето правителството към изоставените деца на БГ.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Яна Бюрер Тавание

  Привет отново,
  Благодаря за коментарите
  Във връзка с един мой пост по-горе, трябва да се поправя - в името на качеството текстът ще излезе седмица по-късно.
  Доколкото разбрах, БТВ вече е купила филма - свързаха се с мен преди около две седмици с молба за връзка с авторите и по непотвърдена информация скоро ще го излъчват
  Поздрави,
  Я.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал