В другия си живот ще бъда...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В другия си живот ще бъда...

В другия си живот ще бъда...

Българският мол в Second Life се превърна в хит

Яна БОДУРОВА, Иван МИХАЛЕВ
6456 прочитания

Представете си, че от вас зависеше в каква държава да живеете. Какво щяхте да си пожелаете? Сигурно мнозина щяха да изберат пак България, но ако може без мутрите, корумпираните политици, дупките по улиците, бездомните кучета и още сто неща, които ни дразнят в живота.

Идеалната България съществува, само че в Second Life - триизмерния виртуален свят, в който от близо година има и наша "колония". Там също сънародниците ни доскоро носеха лентички "Не сте сами" и се вълнуваха от безобразия като застрояването на Странджа.

Повече от 500 българи използват интернет за бягство от истинския живот. Поне за няколко часа на денонощие. Те се потапят във виртуалната реалност, където животът изглежда много по-хубав. Там, сред красиви триизмерни пейзажи те строят сгради, откриват магазини, продават стоки като "кожи", "очи" и други ценни атрибути за външния вид на аватарите (виртуалните двойници).

Покрай всичко това те не пропускат и забавленията. Българите често си организират събирания и дискотеки, в които тече бурен социален живот.

Групата България се появи във виртуалния свят през януари 2007 г. Преди месец тя отбеляза и първия си бизнес успех във "втория живот". Ако още не сте разбрали, в триизмерния виртуален свят неотдавна отвори врати и български "мол". Няколко седмици след откриването му той се превърна в истински хит и в момента е един от най-добре класираните в търсачката за шопинг на стоки във виртуалния свят.

Основните акционери в мола са Atanas Burton (Атанас Чобанов), който притежава 80%, и Neli Richez (Нели Димитрова) с 15%. Останалите 5% са малки парчета земя, дарени от други членове на групата.

Според Atanas Burton търговският център вече е постигнал 80% печалба. Търговските площи са отдадени под наем и месечната рента за земята е изплатена. За да се вдигнат приходите, са били оформени нови търговски площи на открито. Според мениджърите молът дължи успеха си не само на добрата планировка и умелия маркетинг, но и на уютния вид.

Всички къщи в него са във възрожденски стил. За оформлението им заслуга имат дизайнерът Insomniaca Petrov, който е ръководител на проекта, програмистът Itsoo Novi и собственикът на компютърна фирма Maniac Choche. Активно участие в процеса на създаване са взели и други членове на българската колония като Lit, Bruce и Marika.

Освен че е на самоиздръжка, търговският център предоставя търговска площ на десетина български производители. Първите от тях вече успяха да си заработят реални пари от продажбите във виртуалния свят. Сумите не са големи, но са над средната заплата за България.

Появата на българския мол носи всички белези на една рискова инвестиция. За да се сдобият с достатъчно земя за изпълнението на проекта, българите трябваше да продадат други два терена в региона Copperfield. Те бяха първите парцели, придобити от българската група в Second Life.

Разделянето с "историческата родина" позволи закупуването на други два терена в съседния регион Taravista. Така се оформи имот от 9 декара, подходящ за разполагането на търговския център. Ако успехът на българите се затвърди и приходите продължат да нарастват, скоро ще се реализира и следващата цел на виртуалните българи - да се сдобият с голям терен, чийто наем ще се изплаща изцяло от търговския център. Новата земя ще бъде използвана за почивка, културен живот и представяне на страната. Има идея и за построяване на българска църква.

Първата "реална" българска фирма, проявила интерес към развиване на дейност в Second Life, беше SCENA - безплатно списание за мобилни комуникации и технологии, което имаше свой офис на първия етаж в търговския център. "SCENA изостави офиса си там, и в момента не ми е известно за друга реална фирма с представителство. Не е изключено да има такива, но не са се явявали при нас. Иначе са добре дошли", коментира Atanas Burton.

Другите балкански нации също имат свои колонии в Second Life, но според него не са толкова успешни. "Сърбите доскоро идваха при нас. Харесваше им дизайнът. Отскоро си имат собствена земя, която разиват. Гърците имат един грозен супермаркет. Румънците обаче са много напред. Имат цял остров с магазини, клубове и дават жилища под наем", смята Atanas Burton.

Макар че едно от основните качества на Second Life е пълната свобода, в българската група съществува етичен кодекс. Вече има и няколко отлъчени хулигани и тийнейджъри. "Специално за последните сме длъжни да го правим, защото такива са правилата в Second Life. За непълнолетните има отделен виртуален свят и те нямат право да влизат в този за възрастни. Хулиганите ги отлъчваме, ако започнат да псуват, обиждат или да вредят по друг начин на обществено място. Личните разговори не се вземат предвид", разказва Atanas Burton.

"Най-хубавото е, че в икономиката на Second Life няма мутри, алчни политици и чиновници", споделя един от българските предприемачи, който има малък бизнес и в истинския живот. Това може би обяснява и защо българите се справят по-успешно във виртуалния, отколкото в реалния свят.

Адресът на българската група е Bulgaria Group, Taravista 72, 51, 44. На територията на групата има специално място, в което всеки може да се учи на триизмерно моделиране, да създава и да променя обекти. Работи се и върху български превод на инструкциите, която се намира на www.vtorizhivot.com>

Вторият живот

Светът на Second Life бе създаден преди четири години от американския физик Филип Роуздейл, президент на фирмата Linden Lab. Създателите настояват, че това не е игра, а виртуална реалност с бързо развиваща се икономика. Роуздейл бил вдъхновен от произведението на Нил Стивънсън "Снежен крах". Във виртуалния живот хората могат да се превъплъщават в каквото искат и да водят живот, който няма нищо общо с реалния. В правилата за участие пише, че Linden Lab не носи отговорност за нито един договор или транзакция, което дава пълна свобода за бизнес. Регистрираните участници по последни данни вече надхвърлят 9 млн. души, като 1.6 млн. са редовните участници. Швеция обяви, че ще открие свое посолство в Second Life, а агенция Ройтерс има постоянен кореспондент.

Линден икономиката

Second Life е не само канал за създаване на социални мрежи, но и доходен бизнес. Макар всички магазини и сгради да съществуват само като пиксели върху мониторите на компютрите, приходите от сделките във виртуалния свят са съвсем реални. В края на деня геймърите могат да осребрят натрупаните суми, като ги заменят с истински пари. Като всяка друга икономика, така и тази на Линден си има актуален курс на местната валута. В момента един щатски долар се равнява на около 265 линденски долари. Ежедневният оборот на линден икономиката надхвърля 850 000 щатски долара. Виртуалната реалност вече е създала няколко истински милионери. Големите мултинационални компании използват потенциала й за реклама и продажби. Фирми като IBM, Microsoft и Cisco имат офиси и обучаващи центрове във виртуалната вселена.

Виртуалното общество

В началото на годината няколко от членовете на българската група решиха да изработят ленти "Не сте сами", които се раздаваха безплатно на участниците във виртуалния свят. По този начин те показаха своята солидарност с медиците в Либия. В края на юни българите в Second Life организираха първия си флаш-моб (спонтанно излизане на улицата), като се обявиха за спасяване на Странджа. Поводът беше решението на съда за отмяна на статута на планината като природен парк. Зададеният дрескод включваше черни очила и връзки на очите, които символизираха сляпото българско правосъдие. Те бяха изработени от Maniac Choche, който даде личен пример, като се завърза за едно линденово дърво по примера на активистите на Green Peace.

Представете си, че от вас зависеше в каква държава да живеете. Какво щяхте да си пожелаете? Сигурно мнозина щяха да изберат пак България, но ако може без мутрите, корумпираните политици, дупките по улиците, бездомните кучета и още сто неща, които ни дразнят в живота.

Идеалната България съществува, само че в Second Life - триизмерния виртуален свят, в който от близо година има и наша "колония". Там също сънародниците ни доскоро носеха лентички "Не сте сами" и се вълнуваха от безобразия като застрояването на Странджа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Re:Formator

  И ний сме дали нещо на света ;-)

 • 2
  Avatar :-|
  IceBreaker

  Прочетете Лабиринтът на отраженията на Сергей Лукяненко

 • 3
  Avatar :-|
  dj

  продължавайте да се занимавате с глупости докато мутрите и тарикатите откраднат и малкото което остана в реалната България, а пък после ще се чудите откъде да вземете 20 лв да си платите нета или тока. Тогава ще трябва да си измислите нещо още по-нереално.

 • 4
  Avatar :-|
  Даниел

  Секънд лайв в основата си е чат канал, който изисква изпозлването на много повече ресурси от компютъра. Ако обаче идеята се развие, няма да се изненадам виртуалните светове като този да се превърнат в малки, но популярни маркетингови канали за продажба на продукти и услуги от истинския свят: 15-годишни момиченца ще пазарят списания и предплатени телфонни разговори, 16-годишни момченца ще плащат за кибер-секс и т.н. Но дали това ще се превърне в сериозен бизнес ми е трудно да предскажа.

 • 5
  Avatar :-|
  Bushido

  "Вторият живот" ми е малко скучничка като концепция - нещо нищо не се случва в нея. Друго си е да колиш дракони и демони във World of Warcraft. ;) Както беше казал един от авторите на играта: "Кога в реалния живот ще имаш възможност да се чустваш героично всеки ден?"

 • 6
  Avatar :-|
  sl

  Bushido, прав си. Викни го по-високо, белким се отървен от тийнейджърите в СЛ. Да ходят да се правят на герои в WW

 • 7
  Avatar :-|
  sl1

  Доста добра реклама.Интересното е че нещата не са точно такива за съжаление.Много българи почти не ходят в така наречения МОЛ защото Тарикатите /както те се наричат/не комуникират с хора които не правят биснес и не могат да строят или т.н. ,,Макар че едно от основните качества на Second Life е пълната свобода, в българската група съществува етичен кодекс.,,-добре казано -които не слуша Тарикатите е OUT защото те определят правилата там .

 • 8
  Avatar :-|
  Tarikata - Maniac Choche

  Сл1: Специално към теб искам да се обърна. "Тарикатите" са тези, които построиха мола, тези които дават реални свои пари за развитието му. Знаеш ли каква е идеята на мола или си говориш глупостите без да мислиш в което съм убеден. Мола ще спомогне за закупуването на земя, която ще е истинската България в СЛ. България, която ще е независима финансово. Управлението и ще бъде избрано от ВСИЧКИ българи, защото ТОЗИ път няма да я плащат 2ма човека от джоба си. Няма мафия, самоназначило се правителство на държавна земя, защото НЯМА ТАКАВА! Земята е частна и когато си размърдаш мързеливия задник може да спомогнеш за развитието на българското присъствие в СЛ като цяло.

 • 9
  Avatar :-|
  Az

  Наистина не са такива нещата sl1. Много българи идват в България, помага им се по всички възможни начини и кой както може, и след време те стават "голяма работа" и започва така типичното за българският манталитет показване...
  Много българи почти не ходят там, тъй като има други българи от посочените по-горе в моя постинг, които им развалят настроението с постоянните си глупости, драми и скандали.
  Тарикатите са няколко човека а и благодарение на тях облика на Бъгария е такъв сега- постройки, оформление и т.н., така че смешно твърдението, че заради тях ти примерно или който и да е друг не идва в България. А може би си влюбен в някой от тях?!?
  Незнам да съществува правило, че който не може да строи или да прави биЗнес не трябва да стъпва в България?!?!?
  Кодекса е от Second Life - научи английски и го прочети, макар че вече си се съгласил че трябва да го спазваш при регистрацията си!
  Кои са Тарикатите и кои са правилата?!?! И кой е OUT заради тях?!?

  П.П. Ако си същият за който си мисля - вземи си хапчетата, препрочети Лична Драма отново, провери навсякъде за подслушатели и си спести коментара

 • 10
  Avatar :-|
  Nia

  Не мисля, че точно тук е мястото за обсъждане на лични и вътрешни за СЛ взаимоотношения. Те не са нито ясни, нито важни за хората, които биха се заинтересували от статията. Но за съжаление биха могли да създадат предварително някаква негативна нагласа в онези, които ще полюбопитстват да видят за какво всъщност става дума. Аз лично не съм била свидетел на негативно отношение към новите хора, нито към някой друг, защото не можел да строи - аз самата не мога. Не виждам и основание за подобно нещо.
  Към Даниел - дали СЛ ще остане само чат канал или нещо повече зависи от самия теб - можеш да чатиш, но можеш да правиши много повече неща. И не само иронично посочените примери. Всеки избира сам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.