Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 4 апр 2008, 15:42, 6980 прочитания

Просто кажи "да"

Промените относно брачността в Семейния кодекс са в крак с разчупването на отношенията в българското общество

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Днес е рождената дата на вашето семейство. Начало, което не се забравя никога. Начало, родено от всеотдайна и нежна любов. От жажда да посрещаш и изпращаш деня с един-единствен човек..."

Това е част от сценарий, в който ще станете главни герои, ако решите да се ожените в София. Репликите са на една от 21 обреднички в града - единствените, които могат да обявят гражданските бракове за сключени по силата на закона и правата, дадени им от кмета на Столичната община.


Само че според националната статистика българите, които казват "да", се стопяват всяка година. От 1990 г. насам сключените бракове непрекъснато намаляват, като през миналата година те са с три хиляди по-малко от предходната. Което не означава, че хората не живеят по двойки с децата си. Преди 28 години едва 12% от децата са били родени без брак, днес те са 50,2% по данни по НСИ. Тези социални процеси са причина за последните промени в Семейния кодекс, инициирани от министрите на труда и на правосъдието Емилия Масларова и Миглена Тачева и приети от Министерския съвет. Сред основните нововъведения са фактическо съжителство като алтернатива на брака, либерализиране на развода чрез освобождаването му от формалности и въвеждане на брачен договор. Единственото, което липсва, е легализиране на еднополовите двойки - дебат, който в Европа и САЩ се води от години, а папата традиционно има мнение по него (виж каретата). В този смисъл предлаганите промени не са от най-либералните, но отговарят на

Умерената модерност на българина
В момента действащата нормативна уредба е от 1985 г. - напълно в синхрон и с тържествените речи на обредничките. Оттогава обаче обществото не само премина от планова към пазарна икономика, но паралелно с това се демократизираха и отношенията вътре в него. Освен това живият живот, че дори и някои закони отдавна са изпреварили настоящите промени в Семейния кодекс. В този смисъл придаването на легална тежест на понятието "фактическо съпружеско съжителство" по-скоро е било въпрос на време, отколкото на някаква особено политическа инициатива.

Промените

С проекта за Семеен кодекс се въвеждат две нови положения в българското законодателство - фактическо съпружеско съжителство и брачен договор. Фактическото съжителство между мъж и жена ще има правно значение в определянето на бащинство и разпореждане с имущество. То ще се регистрира чрез подаване на заявление лично от двамата партньори до кмета на общината или кметството по местоживеене. Брачният договор е възможност съпрузите сами да определят имуществените си отношения по различен от законоустановения режим. Той може да бъде сключен и променян и по време на брака. Новият кодекс предвижда още промени. Отпада служебното произнасяне на съда кой е виновен за развода при иск на единия от съпрузите, както и изискваният сега тригодишен срок от сключване на брака за развод по взаимно съгласие.
Адвокат Маргарита Милева, специалист по семейно право, напомня , че терминът брачно съжителство вече се среща в редица български закони като Закона за чужденците, Закона за защита от дискриминация и др. В много от формулярите, като например тези за виза, също има графа с подобна опция. В момента обаче този семеен статус е недоказуем и ако хората искат да ползват преимуществата на двойките, единствената им възможност е брак.

Най-облагодетелствани от нововъведението, което приравнява регистрираното съжителство на брака са децата. С влизането в сила на кодекса ще отпадне необходимостта от припознаване от страна на мъжа, когато родителите нямат брак, за да могат децата да бъдат негови законни наследници, както и да имат право на издръжка. Регистрираното съжителство е вид защита и за майките, които са се разделили с бащата на детето, защото това важи до 300 дни след разтрогване на въпросния съюз, както е и след прекратяване на брака.

Новата форма на съвместен живот е по мярката на онези, които нямат или не желаят да харчат средства и време за сватба. Защото колкото и тесен да е кръгът от поканени, има неизбежни разходи и административни ангажиметни като например медицински свидетелства, валидни до 30 дни от датата на издаване, преди заветния подпис. Алтернативата, която им се предлага сега пак е свързана с лично поставените от двмата подписи, но е без допълнителни утежнения като свидели и роднини. Тоест, на фактическото съжителство спокойно може да се гледа като на още една свобода, която дава на двойките възможност да организират живота си както намерят за добре, без да се лишават от определени обществени блага.

В България бракът често е начин да се отговори не толкова на вътрешните потребности, колкото на обществените очаквания. Биляна Димитрова и Кънчо Атанасов, инженер и счетоводителка, които са заедно от четири години споделят, че постоянно им задават дежурния за хора в тяхното положение въпрос: "От толкова време живеете заедно, няма ли да се жените най-накрая?".

С изконните семейни ценности се оправдаха и депутатите от ДПС, които не харесаха законопроекта. Причината - нямало как да обяснят на избирателите си защо се прави тази промяна, заради силната им вяра в традициите и семейството. Те предрекоха, че в партията им ще има остри критики срещу поправката и разгорещени дебати в парламента при обсъждането на новите текстове. На фактическото съжителство обаче може да се гледа като на междинна стъпка в отношенията между мъж и жена или дори като на държавна

Грижа за връзката
с всички нейни последствия. Тъкмо срещу това обаче се възпротивиха от асоциация "Общество и ценности" и техните подръжници. В понеделник те организираха протест в София под мотото "Да запазим семейството, да запазим България". Според тях узаконяването на съжителството е удар срещу институцията на брака, а оттам и срещу цялата нация. Повечето от двайсетте души, дошли на демонстрацията бяха твърдо на мнение, че когато мъж и жена живеят заедно и имат деца, но не са законни съпруг и съпруга, те не са семейство. А според председателя на асоциацията Стоян Георгиев съвременните статистики показват, че несключилите брак са с "по-нисши показатели" от тези, които са.

Сашка Габровска, директор на Столичен дом за радостни обреди, също смята, че задължението на държавате не е да улесни съжителството, а да го закрепи чрез брак. Тя е убедена, че никакви други декларации не са достатъчни. Според нея нагласите към брака в страната са по-скоро трайни и колкото и дълго двама души да живеят заедно, накрая те се женят. Увереността й идва от непоклатимия през последното десетилетие брой сключвани бракове в София град - плътно около 6000 на година. Този факт не е учудващ, тъй като според НСИ 79,1% от всички бракове през 2007 г. са били осъществени именно в градовете. Габровска казва, че това, което плаши младите е тежкият развод. В този смисъл измененията по отношение на началото и края на един брак, залегнали в новия законопроект могат да се определят като

Най-прогресивната част
За първи път в Семейния кодекс се записва, че двамата съпрузи могат да определят имуществените си отношения преди или по време на брака както те намерят за добре. Това ще става с брачен договор, който е изцяло ново понятие за българското законодателство. Сега подобни нотариално заверени решения автоматично се анулират от нормативната уредба на Семейния кодекс.

Предвижда се още и облекчена процедура за развод като най-важното е, че са спестени отживелите практики като търесенето на вина. (Виж карето) Това е добра поправка като се има предвид също, че през последните две десетилетия разтрогването на бракове се значително, като само за 2007 г. те са с 1500 повече от предходната. В момента разводите минават под знака на тежки съдебни процеси и отнемат от половин до две години. Геновева Тишева от Фондация "Български център за джендър изследвания" прогнозира, че олекотеният процес ще се отрази положително на отношенията между бившите съпрузи и след раздялата им. Наблюденията й са, че именно тези контакти са изключително лоши в България, от което страдат най-вече децата. "Враждебността ще намалее, защото колкото по-тежък и дълъг е разводът, толкова повече омраза и злоба се насъбират. А който е решил да се раздели с партньора си, ще го направи по един или друг начин."

Положителните промени в новия семеен кодекс обаче свършват само до отношенията между мъж и жена. Напълно в духа на правата вяра и на словата на папа Бенедикт XVI (тъй като българското православието обикновено мъчли по неимотни въпроси) легализирането на

Еднополовите връзки
е оставено за други времена. В момента то би било нереалистично и за законодателите, и за обществените нагласи. Геновева Тишева разказва, че според тяхно съвместно изследване с Комисията за защита от дискриминация и агенция "Скала" именно сексуалността е белегът, по който българите са най-често дискриминирани.

"Ние още един път нямаме право на нищо. Веднъж нямаме право на брак и втори път нямаме право да узаконим връзката си под никаква форма, а имаме икономически, граждански и социални права", казва Аксиния Генчева, председател на българската гей организация "Джемини". Тя дава за пример как по закон партньорът на един човек може да вземе решение за здравословното му състояние, само ако са сключили някакъв вид законово съжителство. "Представи си че аз съм в болница, а моята партньорка, човекът с когото живея и си споделям живота от години, няма право дори да получи информация за мен. Тя няма и право да взима решения за моето състояние." Генчева, отскоро майка, разказва, че още по-сложно става, когато двойката има дете, защото де факто то е само с един родител. Тогава партньорът на биологичния родител не може да го запише на ясли, не може да го вземе от детска градина, не може да се подпише да го ваксинират... А когато еднополова двойка се решава на осиновяване, може да кандидатства само единият от двамата и той се вписва като самотен родител, въпреки че детето расте в семейна среда.

Ако сегашните напълно естествени промени в Семейния кодекс се случват с горе-долу 20 години закъснение, то прогнозата за правата на еднополовите двойки не е оптимистична. Това обаче не пречи да отбележим, че нововъденията в семейния статус са добро начало за нормативни промени в крак с живия живот. Посоката е вярна, но скоростта, уви, е скандално бавна. Ако се движи по същия начин, скърцащата държава ще спре дискриминацията на хората с различна сексуална ориентация след още 20 години на лицемерие и унижение...

По света

Фактическото съжителство не е българска приумица. То е законово уредено в: Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Холандия, Исландия, Белгия, Германия, Португалия, Финландия, Словения, Унгария, Хърватия, някои щати в САЩ, Аржентина, Австралия, Бразилия, Мексико, Уругвай и две провинции в Канада.

Еднополовите бракове за първи път са официално признати в Холандия през 2001 г. В момента те се сключват в Холандия, Белгия, Канада, Испания, ЮАР и в Масачузетс в САЩ. Текат инициативи за законодателното им уреждане в Кънектикът, Айова, Калифорния, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк и други щати, Куба, а в Европа - в Швеция и Норвегия. Регистрирано съжителство на еднополови двойки е въведено в Германия, Швейцария, Франция, Люксембург, Великобритания, Дания, Чехия, и Нова Зеландия. Като правата и задълженията на партньорите се простират от частично до пълно припокриване със статут на семейство.

По темата работи и Тодор Божинов
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И адвокати за всички! 1 И адвокати за всички!

Американският адвокат Фред Рууни, наречен "Бащата на правните инкубатори", и неговият принос в обучението на юристи за социални каузи

17 яну 2020, 14770 прочитания

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 3076 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
(Мону)ментална глупост

Историята на паметника пред НДК е пълна с нелепи грешки. Крайното решение за неговото бъдеще наближава

Още от Капитал
Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10