Дъвки и пистолети
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дъвки и пистолети

Дъвки и пистолети

Да поговорим за оръжието в училище

9515 прочитания

© ISTOCK PHOTO


Нямате представа колко съм готин. От два месеца си имам пистолет. Щрак. Вие знаете, но си траете. Ваш проблем. Щрак. На мен ми е забавно. Ето, мога да си играя на руска рулетка в училище. Щрак. И на вас ви е забавно, нали. Буууууууууууум.

Главният герой на тази случка се казва Пол Боевски, а тихи статисти са всичките му съученици в 18 СОУ в София. За финал се чува един изстрел. Това не е филм.

Преди тези сцени ученикът е извадил пълнителя от пистолета. Стреля, но "то, нали няма патрони, и нищо не стана. След това насочи пистолета към главата си, но на четвъртия път явно е имало заседнал и се гръмна", разказва негова съученичка, която е била свидетел на случката. Стряскаща е лекотата, с която момичето описва случката и оръжието, все едно темата е последната мода в кецовете.

След гърмежа всеки започна да говори. Петнайсетгодишният Пол го правеше ужасно арогантно, баща му Гълъбин - гузно и оправдателно, учениците в 18 СОУ - обяснително, а техните учители - неразбиращо. Медиите от своя страна с възмущение показаха на няколко пъти, че всеки може да си купи газов пистолет, в някои определени случаи той дори може да бъде поръчан в интернет и доставен до входната врата.

"Няма забрана за продажбата на газови пистолети на непълнолетни", обяснява Ангел Харалампиев, който държи сайта oragie.com. Експерти от сектор КОС (Контрол на общоопасните средства) към МВР потвърдиха същото. Газовите пистолети не са огнестрелни оръжия и контролът върху тяхната продажба се оказва само и единствено в ръцете на морала на търговеца.

Потърсихме директора на КОС Божидар Василев, който отказа да коментира случая обстойно с обяснението, че службата му не носи отговорност за газовите пистолети. Той обаче обясни, че Пол Боевски е извадил голям късмет, защото дори и такова оръжие може да нанесе сериозни телесни повреди, особено ако изстрелът е произведен отблизо. По телефона Василев само зададе два въпроса: "Ако един ученик от два месеца парадира с оръжието си,

Къде е класът? А къде са учителите?

Величка Стойчева, директорът на 18 СОУ, знае отговора само на втория въпрос. Дни след инцидента тя ни кани в кабинета си. Обяснява случая накратко. Говори за причините. После въздъхва: "Аз такова нещо не бях преживявала." Пита дали може да запали цигара, а после изпушва пет една след друга.

Стойчева разказва, че Пол Боевски наистина е ходил с поне два газови пистолета на училище от два месеца. Нито един от учителите обаче не е знаел, въпреки че пистолетите са вадени зад гърбовете им в час. "Другото, което реално е най-шокиращо, е, че само едно от децата е казало за случаите на родителите си. Така ни обясниха на педагогическия съвет. Било ги страх от наказания."

Бащата на Пол Боевски, който сдаде поста си на общински съветник след инцидента, заяви, в едно от многобройните си интервюта през седмицата: "Тези деца не говорят с родителите си. Ако им бяха казали - тука има

Един луд с пистолет

те щяха да се обърнат към учителите и аз щях да разбера. Не може два месеца да ходиш в училище с пистолет. Явно децата не споделят с родителите си."

И наистина, училищата явно са се капсулирали напълно. Миналата седмица стана ясно, че част от инцидентите с битите учители са били прикривани. "Нужна е пълна прозрачност на тези случаи, тъй като директорите понякога проявяват склонност да ги прикриват, считайки, че това ще доведе до някакви негативи на училището и на самите тях", обобщава министърът на образованието Даниел Вълчев. Какво излиза - учениците ги е страх, но и директорите ги е страх.

В този смисъл отворената позиция на ръководството на 18 СОУ по случая е похвална. Но директорът там трябва да брани имиджа на едно елитно училище с около 1800 деца. Заради тази бройка Величка Стойчева може да си позволи да поддържа щат от двама училищни психолози и един съветник. Един от тях, Таня Предова, е млада, модерна жена, която само за няколко минути разказва за двата аспекта, които според нея са важни за случая "Пол Боевски".

"Лесният достъп до оръжия ги направи нещо като аксесоар за децата", смята Предова (Впрочем, когато преди седем месеца "Капитал" писа по уж шеговитата тема "Какво можем да намерим в ученическата раница?", се натъкна и на газови пистолети.) "Оръжията не се възприемат като заплаха, а като забавления", допълва психоложката. Според нея вторият основен проблем е, че в семействата генерално няма изградени "доверителни отношения". С други думи, учениците гледат на пистолета като на играчка, а освен това не говорят с родителите си. "Истината е, че темата "оръжия" в България е табу", смята експертът Ангел Харалампиев.

От 2001 Наско Христов поддържа сайт за оръжие. Един от първите материали в него са съвети към родителите какво да е отношението им по темата "деца-оръжие". "Показвайте го по подходящ начин на децата си, със спокойното обяснение какво е неговото предназначение, защо е опасно и защо деца не бива да си играят с него", пише той. Той добавя и три правила, на които децата трябва да бъдат научени, за да оцелеят: "1. Ако видите оръжие, никога не го пипайте; 2. Отдалечете се незабавно; 3. Съобщете на възрастен."

Случайно или не, за да се стигне до инцидента в 18 СОУ

И трите са били "нарушени"

Не само от едно дете. От цял клас.

Какви ще са последствията от това? Пол Боевски вече получи възможно най-сериозната мярка на училищно наказание - преместен е до края на годината в друго СОУ. Има вариант да бъде санкциониран и по закона за противообществените прояви на непълнолетни, но нали не вярвате, че това ще се случи. Ръководството на 18 СОУ обмисля да накаже и друг ученик, който е бил нещо като "съучастник" на Боевски. Охраната в училищата обаче ще продължи да няма право да пребърква раниците на децата. Родителите ще са загубили още част от доверието си към училището като институция. Поне гърмежът от пистолета на Пол Боевски може да мотивира повече хора да разпитат децата си дали такива неща не се случват и в техния клас. Газовите пистолети ще продължат да се продават като пакетче дъвки, а Пол Боевски още на есен ще се върне в старото си училище. А както пита директорът Величка Стойчева: "Каква е гаранцията, че няма да го направи с картечница?!"

Нямате представа колко съм готин. От два месеца си имам пистолет. Щрак. Вие знаете, но си траете. Ваш проблем. Щрак. На мен ми е забавно. Ето, мога да си играя на руска рулетка в училище. Щрак. И на вас ви е забавно, нали. Буууууууууууум.

Главният герой на тази случка се казва Пол Боевски, а тихи статисти са всичките му съученици в 18 СОУ в София. За финал се чува един изстрел. Това не е филм.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • sv_il

  За да намериш платена работа не трябва добро образование , а добри връзки. Образованите, възпитани и квалифицирани учители са пример на своите ученици - колко безполезно е доброто образование. ДЕЦАТА СЕ УЧАТ И ЧРЕЗ ПОДРАЖАНИЕ НА УСПЯВАЩИТЕ - агресивните Мутри, крадливите Юпита, примитивните Фолк-порно- певици. Пол Боевски е продукт на общественото възпитание. Той просто повтаря успяващите хора в България. Много деца са като него.
  Българска учителка

 • 2
  hacko avatar :-|
  Бат Наско

  Щом Веселин Димитров предлага да поговорим, нека поговорим, Но едва ли ще стане разговор, аз лично няма да се включа, защото ми "бактиса" години на ред да говоря едно и също. Пък и поводът едва ли е толкова важен, ако не беше...
  [url]http://pishtov.blogspot.com/2008/04/blog-post_25.html[/url]

 • 3
  Avatar :-|
  недоумяващ

  От есента учителите трябва да бъдат по 8 часа в училище. В училищата с ограничени делегирани бюджети ще вземат и по-малки заплати. Ще стоят на студено защото делегираните бюджети няма да им позволяват да прахосват пари за парно. Ще правят икономии. А как и кога ще се подготвят за следващия ден? В условия на шум и викове ли ще проверяват контролни, тестове и класни работи? Учителят е достатъчно натоварен в час за да е свободен после и да се готви в нормална обстановка. Тия идиотщини за 8 часово присъствие в училище ще принудят много квалифицирани , знаещи и можещи даскали да напуснат и на тяхно място да дойдат неуки хора. От това ще страдат само нашите деца. Ще си ръсим кесиите по часни уроци, защото умните даскали са се реализирали другаде. Пазарът е достатъчно отворен за кадърни хора. СТИГА ДИВОТИИ В БЪЛГАРСКОТО ШКОЛО. Учителите са творчески личности . На тях им е нужна нормална творческа и спокойна среда. Мъчно ми е че добри преподаватели на децата ми от сега заявяват че си тръгват. Учител не се става за ден, за два. Краят идва. КАПИТАЛ да подеме темата. Много са специалистите на тема образование, които не са изнесли и един урок през живота си.

 • 4
  Avatar :-|
  Павел

  Газовото оръжие су купува предимно от млади хора станали жертва на насилие и предимно за самоотбрана. Отдавна е известен факта: Повече оръжия в населението - по-малко престъпления. Колко възрастни хора са обирани, изнасилвани, убивани в техните домове? Дали наглия крадец, изнасилвач или мародер ще дръзне да нахлуе в дома ви ако знае, че вътре го очаква заредено оръжие?? Отговорът е НЕ НЯМА ДА ПОСМЕЕ. Няма и да си го помисли! Именно заради това в САЩ имат либерален закон за оръжията. Ограничаване на оръжията няма да намали престъпността - напротив ще я засили.

 • 5
  Avatar :-|
  nishto novo

  Преди 10+ години в моето училище също имах 1-2 съученици, които носеха газов пистолет, но просто имаха повече акъл от въпросния Пол и не се стреляха...и много ясно, че никой н

 • 7
  Avatar :-|
  nishto novo

  и много ясно, че никой няма да тръгне да клюкари на даскалите или на родителите си, че някой носи газов пистолет!!!!

 • 8
  Avatar :-|
  Юлия

  Аз също си закупих газов пистолет след като ми дърпаха чантата една вечер. Идиот в случая е въпросния Пол. Не по-малък идиот е и баща му.

 • 9
  Avatar :-|
  Автор

  Края на статията не ми хареса. Авторът, като че ли иска да ни внуши, че е добре да се пребъркват раниците на децата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK