С 25 години назад

Три групи се изправиха срещу гей-шествието в центъра на София и показаха колко далеч е България от защитата на човешките права

Единият от петимата мъже с черни дрехи звъни по телефона. В същото време друг от тях потрива ръце - буквално, не метафорично.

Секунди преди тази групичка да завие от бул. "Христо Смирненски" по "Крум Попов", пред тях са минали двама души - единият в средата на двайсетте, другият около четирийсет, с вид на чужденец, понесли в ръце голям банер, навит на руло. Същият, който малко по-рано са опънали по време на така наречения гей парад в София миналата събота.

Така наречен, защото гей парад обаче нямаше. По-скоро шествие, плътно охранявано от полицейски кордон.

То току-що е приключило. Станислав Ганев отказва да се качи на някое от организираните таксита, защото така или иначе живее наблизо. Навива банера си и моли приятеля си Петер Мьовс да му помогне с пренасянето. Малко след като двамата тръгват по "Крум Попов", те са нападнати от две страни. Към петимата, които Ганев и Мьовс вече са видели, идват още четирима. Банерът е взет, двамата атакувани получават по няколко юмрука, повалени са, но успяват бързо да се надигнат и да избягат. Някои от момчетата в черно започват да хвърлят камъни по тях.

"Удряха ни, псуваха ни, беше ужасно", казва Ганев и прави дълга дръпка от цигарата си. Два дни след атаката срещу него той изглежда спокоен, защото му се било случвало и преди, но и не особено обнадежден, че полицията може да направи нещо по жалбата, която е подал в IV РПУ. И все пак: "Полицаите спасиха парада, свършиха си работата много професионално и помогнаха шествието да завърши без особени проблеми", смята Ганев.

Наистина, в събота действията на МВР бяха адекватни. Най-напред точно преди началото на похода превантивно беше задържана голяма група скинхедс. После към тях се присъедини лидерът на Българския национален съюз Боян Расате, обвинен в хулиганство. (В неделя на сайта на БНС се появи официално съобщение, според което Расате се разхождал с дъщеря си около НДК. Когато отишъл да й купи сладолед, полицията го арестувала. Ден по-късно съобщението беше изтрито.) Също в събота пред IV РПУ е задържана група привърженици на БНС, които в подкрепа на лидера си правят жива верига около районното и не се подчиняват на полицейска заповед. Равносметката от една заета за полицията вечер са 55 акта именно за неизпълнение на разпореждане на органите на реда и едно повдигнато досъдебно производство за хулиганство - срещу Боян Расате.

Със своите дейности около гей шествието Орденът (каквото е самоопределянето на организацията) БНС търсеше предимно

Популизъм и евтина реклама

Това пролича и на самото събитие, защото хората от БНС така и не се забъркаха в провокации, лидерът им Расате търсеше камерите и микрофоните, а сега най-вероятно ще опита да превърне своето задържане в личен дивидент.

Освен под неговия вой и мърморенето на зяпащите пенсионери се оказва, че гей парадът е попаднал под организирания прицел и на поне още две групи. Това може да разбере от редица форуми в интернет, но стана ясно и преди, и по време на самото шествие. За разлика от популизма на Расате другите две групи обаче са водени от съвсем различни подбуди.

Let's stop these disgusting people from trying to teach our children on how to dress, live or f**k. ("Да спрем тези гнусни хора от опита да научат децата ни как да се обличат, живеят или е**т") е призив, който все още стои на сайта на Blood and honour - неофициалното средище на скинхедс в интернет. Според близки до подобни банди заканите срещу гей шествието нямат зад себе си никакви политически подбуди, а са водени от генерално отрицание спрямо всякакви маргинални групи и жажда за насилие. Заради превантивното задържане на огромната част от скинхедс това отрицание остана само вербално и така и не премина в реални действия.

Те обаче се отдадоха на другата група, отрекла шествието: тази на футболните хулигани. Оказва се, в последните години е настъпило известно разместване на пластовете в ъндърграунд средите в България. Чистите скинхедс са се отдръпнали от футбола и по-скоро се фокусират в радикално отричане на обществените порядки. В същото време футболните хулигани по-скоро са излезли от нелегалност и не се различават от масата с нищо друго друго освен с поведението си. По време на гей шествието футболните хулигани (забележете - обединени левскари и цесекари) бяха истински активни, хвърляйки бомбички, коктейл "Молотов" и, както става ясно от постинг във форума на ЦСКА, бутилка пълна с урина към тълпата. Само малка част от групата обаче беше задържана, сред тях и двама, обвинени в атаката срещу Станислав Ганев и Петер Мьовс.

Към тези три групи обаче трябва да добавим и безброй българи, цъкащи недоволно с език, както и Българската православна църква (за щастие нейните представители не излязоха директно срещу шествието, а се задоволиха само с писмени протести). Така финалната картина на гей парада изглежда по следния начин - от едната страна с банери в ръце са едни миролюбиви хора с различна сексуална ориентация; срещу тях с боксове, ножове и бомбички са групи агресори; над всички бди полицията; а църквата сочи укорително с пръст участниците в парада, но учудващо не и тези, които тръгват с истински ножове срещу него. Звучи нелепо, нали.

Също толкова нелеп е и целият дебат за и против хомосексуалността. Това е все едно да спориш

За и против лошото време

Двете неща съществуват, без някой да може да ги спре. Един поглед към гей парада в Берлин (вижте допълнителния текст) показва няколко неща. Първо, че там това събитие е най-нормалното нещо на света - минава, заминава, забравя се. Второ, дори и някой да има нещо против него, не излиза (с извинение) да полива участниците с урина и да хвърля бомбички по тях - по скоро по линията на шествието е пълно с щракащи туристи. И последно, първият гей парад в германската столица е бил през 1972 и е бил посетен от 400 души. Първият български беше през 1999, а в този през 2008 взеха участие 200 души. Когато питаме Станислав Ганев как германския му приятел Петер Мьовс е коментирал атаката срещу тях от бандата футболни хулигани, той казва: "Петер ми разказа, че е преживявал такива неща в Кьолн преди 25 години." Като към това изказване добавим онази 1972 в Берлин, сравнението вече започва да се набива на очи - ние сме отдалечени на нещо като 25 години от достигане на нормални нива по отношение на човешките права.

И ако се върнем към тези, които ги нарушават, малко след като миналата събота в IV РПУ е прибрана основната група скинхедс, в сградата на районното влиза едно момиче. "Мога ли да ти помогна с нещо", пита един от полицаите. "Не точно, чакам приятеля си, той е един от задържаните", казва тя и се насочва към изхода. "Е, ще трябва да почакаш. Но нищо, за любовта няма граници", продължава полицаят. Тогава момичето повдига веждата си, прободена от пиърсинг, и без да се обръща към събеседника си, просто казва по адрес на приятеля си: "Да, така е. Но и за глупостта също няма граници."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


218 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Nikolay UK

  Всъщност ако имаше шествие на "Хетеросексуални подкрепящи свободата на хомосексуалните" и ако живеех в България с удоволствие бих участвал. Може би следващата година организаторите на гей парада трябва да помислят и за това. Много с хетеросексуална ориентация биха ги подкрепили срещу тази пасмина.

 • 2
  Avatar :-|
  Миро

  За този прайд наистина не беше формулирано точно така, но на сайта на Джемини имаше покана да участва всеки, който желае да окаже подкрепа.

  И всъщност такива хетеросексуални участници наистина имаше (както се видя после по новините, където репортерите говориха с такива хора).

  Иначе идеята за "прайд на равноправието", в който участниците рамо до рамо да показват приемането на различния и на мен ми харесва.

 • 3
  Avatar :-|
  Portland, OR

  Аз и мъжа ми не ходихме, но абсолютно се чувствахме поканени. Познавам поне три хетеросемейства, които ходиха, както и цяла дружина хетеро приятели, които също бяха там.

  Не чакайте специална покана да заявите в каква България искате да живеете.

 • 4
  Avatar :-|
  gst

  Това е отвличане на вниманието от комунистическата мафия и нейните престъпления - всички тези гей-паради и прочие, копиране на неща, които нямат нищо общо с българското общество

 • 6
  Avatar :-|
  гражданин

  В цяла Европа имаше подобни паради, само в България и Чехия имаше инциденти. И за какво, вместо всички да се веселим или поне да се усмихнем на един уличен парад, карнавал или каквото и да е, и независимо кой го организира, пак се изпокарахме замеряхме и обиждахме. Всички видяхме, че хората на Расате са по-ненормални и по-безотговорни от тях.

 • 7
  Avatar :-|
  t

  Подкрепям тезата на автора, че в България нещата са с много години назад. Покрай събитието и всичко, което се изприказва по медиите, се чуха безумни неща. Много хора, като номер 5, поставят хомосексуалността и педофилията на едно ниво. Приликата между двете е точно такава каквато между хетеросексуалността и педофилията. Нормална човешка реакция е да се страхуваш от непознатото, но правата на хомосексуалните трябва да се разглеждат като човешки права - например до преди само 100 години жените почти никъде не са имали право на глас, а сега това (в по-голямата част от света) е най-нормалното нещо. Мислете в тази насока, господин номер 5.
  Дебатът, който се състоя показа едно много важно нещо - че в българското общество липсва информация. Никой хомосексуален не очаква хетеросексуалните да разбират неговоте емоции и влечения - както и никой хомосексуален не разбира тези на хетеросексуалните. Става въпрос за толерантност. А се чуха толкова безумия. Например една много добре облечена женица говори по Канал1 и каза, че 35% от хомосексуалните щели да умрат от СПИН до 10 години. А другата госпожа си мисли, че гейовете искали да обличат 10-годишния й син в рокли. Тези твърдения са смехотворни, а авторите им самоцелно създават дискриминация и предразсъдъци, слоупотребявайки с неинформираността на обществото.

 • 8
  Avatar :-|
  'невидима'

  За всички които питат 'Защо трябва да има парад?':

  1) Не е парад, а 'прайд' (pride), и по-скоро трябва да се разбира като шествие. Никой с нищо не парадира.
  2) Сред много от хората в гей общността събитията 'Праид' са отговор на натрупания страх и чувство за малоценност. Когато живееш в държава или общество, което те кара да се чувстваш различен и по-малко достоен като човешко същество, в един момент ти писва и искаш да спреш да се криеш. И отиваш на шествие - твоят един ден в годината, когато се осмеляваш да заявиш какъв си. Подобни прояви не са присъщи само на гей средите. Всеки, който иска да привлече внимание към проблемите на своята общност, било то породени от общественото мнение или от държавната политика, има право да го направи публично.
  3) Другата идея на 'Прайд' е да излезат всички тези хора, чийто роднини, съседи, колеги и пр. никога не са подозирали, че въпросните хора са гей. Идеята е да се покаже, че сред хората, които познавате и уважавате, има и такива с нетрадиционна ориентация, но това с нищо не ги прави по-различни от всички останали. Затова и тяхната ориентация остава незабелязана. Обществото съди за характера на гей хората според най-видимите им представители и си създава какви ли не негативни стереотипи, защото гей хората, които не парадират с ориентацията си, са на практика 'невидими' според този си признак. На мен лично ми писна да ме представят Е. Минчев, Дим Дуков и Елиа.

  Пиша това обяснение, защото ми писна да слушам атаки срещу прайда без да се намери един представител на гей общността, който ясно да формулира идеите зад него. Иначе поздравления на Капитал за достойното отразяване на проблема.

 • 9
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Но. 5 - парад имаше, защото хората решиха, и си го направиха. В свободна държава сме и който иска да прави парад - прави. Много паради съм гледал, които не разбирам и/или не одобрявам - парад на хората, на които им плащат за да убиват, начело с агент Гоце; парад на талибани в раса, които хлопат по една дъска и носят рисунки; атакистки парад със свещи; парад на бакшишите, които блокираха половината град; парад на манекенки, твърдящи, че нямат общо с Булгартабак; пенсионерски, даскалски и фермерски паради. Не бих забранил никой от тях.

  За щастие конституцията не изисква ти да проумееш идеята на парадиращите и да дадеш личното си одобрение, за да има парад. Ако толкова ти пречи, гледай настрани, влез в някой магазин докато минат, разходи се в друг парк за разнообразие или си остани вкъщи дадения следобед.

 • 10
  Avatar :-|
  Марин

  След като нещата опират кой с кого иска да прави секс защо не бяха поканени престтавители на геронтофилите, зоофилите, педофилите и и тн.
  Всъщност самят Дим Дуков каза че не става дума за нарушени права, а само за това че ВСЕ ОШЕ било рано да поискат да осиновяват деца. Тоест да се заяви присъствие под оглушителните крясъци за толерантност, без те самите да се интересуват как се приема тази прова от МНОЗИНСТВОТО. После ще се започнат претенциите, атакувайки ядрото на така мразеното от тях хетеросексуално общество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал