Пъстро парти и малко размисъл

Половин милион се събраха на гей-парада в Берлин

Ирина ЛАЗАРОВА, БЕРЛИН

Миналата събота 95-годишният Рудолф Бразда поднесе цветя пред паметника на преследваните по време на националсоциалистическия режим хомосексуалисти. Самият той е бил концлагерист в Бухенвалд заради сексуалната си ориентация между 1941 и 1945. До Бразда в деня на 30-ия Christopher Street Day (CSD) е вицепрезидентът на Бундестага Волфанг Тиерсе.

Така с минути за размисъл започна ден на музика, шампанско и пъстри костюми в германската столица. CSD води началото си от Christopher Street в квартал Greenwich Village в Ню Йорк, където на 28 юни 1969 г. се сблъскват хомосексуалисти и полиция.

Тази година в Берлин 500 хиляди души се обединиха под мотото Hass du was dagegen (играта на думи пита "Имаш ли нещо против", но първата дума нарочно е объркана и означава омраза). Те не само празнуваха, но и демонстрираха срещу насилието към хомосексуалните мъже и жени. Според неофициално актуално изследване проявите на насилие над би- и хомосексуални мъже в Берлин са се увеличили спрямо миналата година. В по-големия случай е ставало въпрос по-скоро за заплахи, отколкото за конкретни действия.

В Германия спорадични демонстрации се провеждат от 1972 г., няколко години по-късно са първите под името CSD. На първия парад в Западен Берлин се събират около 400 души. Тази година парадът се състоя от около 50 камиона и автобуси с платформи и диджеи и стотици маскирани - от римски легионери, през пауни и принцеси до папата. Участват и почти всички политически групи. От платформата на Зелените Ренате Кюнаст, председателка на Бундестаг фракцията, раздаваше листовки. След тях следваха хомосексуалните християни, сдружението на учителите хомосексуалисти, спортен гей клуб и т.н.

В Берлин темата с хомосексуалността отдавна е част от туристическата индустрия на града. Триста хиляди жители на града са гейове, сред тях е и кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Още от Капитал