Богати с деца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Богати с деца

Богати с деца

Въпреки че 3 е новото 2, на многодетните семейства все още се гледа странно

9859 прочитания

© Станка Желева


Ако си припомним детската класика, веднага ще изникнат образите на поне трима братя, които пазят златната ябълка от една ламя. Тя пък доста често е отвлякла три принцеси. И ако това не стига, "Карлсон от покрива", "Мери Попинз" и "Питър Пан" са винаги подръка, за да ни разкажат страхотни истории за много деца в една къща, в която приключения никога не липсват.

Да, обаче смелите родители, готови на подобна авантюра, съвсем не са много. Както показват статистическите данни, дори мечтата за семейство с две деца бавно си отива. Броят на семействата с две деца намалява, въпреки че моделът на четири души около масата остава нещо като норма за българско семейство. На този фон като странни птици се появяват малкото куражлии с три, а да не говорим за повече деца.

Според данните от НСИ от последното преброяване те са почти 14%. Нека да не бързаме да си обясним тези семейства, богати с деца, като представителни за традиционно

Многодетни малцинства като ромско или турско

Разбира се, сред тях многодетният модел има повече привърженици. И все пак това, което прави впечатление, е нарастването на авантюристите, особено сред българите с по-високи доходи; 5.63% са хората с добри доходи сред семействата с деца, които са решили да отгледат поне по 3 наследници според данни от изследването на "Отворено общество" и Световната банка през 2007 г.

"Казват, че 3 е новото 2", споделя многодетна майка във форума "БГ-мама". Многодетните си имат свое място там: "Пълна къща с деца", където изобилства от съвети, мисли, мнения и много забавни снимки от детски партита. Всъщност може и да са съвсем всекидневни снимки, защото 3 деца на едно място със сигурност правят купон.

И въпреки че 3 е новото 2, на многодетните семейства все още се гледа странно. Те са малко екзотични или много смели, поне според общественото мнение. Според самите тях обаче в това да отгледаш три деца няма нищо странно. Само трябва

Да приемеш предизвикателството

"Преди имах три теории как се гледат деца. Сега имам три деца и нито една теория." Пише в личния профил на мама Цоцоланка, отново герой във форума на "БГ-мама". Както показват изследванията, отглеждането на много деца е свързано с много четене и разказване на приказки, пеене, разходки в парка и, разбира се, не минава без телевизия. Естествено майката е основна фигура в семейството, а тя сигурно успява да се превърне, ако не в Карлсон, то поне в Мери Попинз, за да се справи с всички деца, които едновременно искат различни неща. Това в никакъв случай не означава, че майката се отдава само и единствено на децата. Сред хората с по-нисък доход почти 30% от децата ходят на детска градина, а сред по-заможните (и с деца) половината прекарват най-голямата част от времето си в детски градини.

Ако погледнем други места по света, трябва да признаем, че 3-те деца съвсем не са изключение в САЩ например, а по-скоро правило. България обаче като че ли принадлежи към един по-скоро европейски феномен. В немалко европейски държави тъкмо

По-богатите и образовани хора си позволяват да имат 3 деца

Отминало е времето, когато на многодетните семейства се гледаше с известно подозрение. Защото много деца означаваше все още майка домакиня, която се отказва от кариерата си в името на децата. В Европа това отдавна не е така: гъвкавото работно време, специалните политики за насърчаване на раждаемостта дават своите резултати и постепенно по-високо образовани хора, с по-висок икономически статус успяват да се превърнат в семейства, богати с деца. В България тази тенденция е още в началото. Толкова в началото, че даже е трудно да очертаем профил на семействата, които имат повече от две деца, защото това е статистически неясна група. И все пак вече със сигурност можем да разказваме как тя нараства. Постепенно децата се превръщат в онази най-скъпа инвестиция, която е ценно и престижно да си позволиш.

Оформянето на подобна група - семейства, заможни с деца -

Може да промени осезаемо социалния пейзаж

Ако наистина е престижно семейството да има повече деца, тази група и в бъдеще ще нараства. Това едва ли ще промени радикално демографската ситуация. Но пък може да промени градинките и да увеличи техния брой. Със сигурност подобна група ще въведе промени в работното време: ще го направи по-гъвкаво или просто ще изнесе голяма част от работата у дома, а дистанционните работни места ще нараснат. Многодетните семейства постепенно ще започнат да налагат една смислена социална политика, която създава реални условия за отглеждането на много деца (а не просто добавя недостатъчна сума пари). И най-вече ще се увеличи пазарът за детски школи, спортни клубове и скаутски организации. Защото ако децата са ценност, то инвестицията в тях не просто си струва, но непрекъснато ще се увеличава.

Автор: Капитал

Ако си припомним детската класика, веднага ще изникнат образите на поне трима братя, които пазят златната ябълка от една ламя. Тя пък доста често е отвлякла три принцеси. И ако това не стига, "Карлсон от покрива", "Мери Попинз" и "Питър Пан" са винаги подръка, за да ни разкажат страхотни истории за много деца в една къща, в която приключения никога не липсват.

Да, обаче смелите родители, готови на подобна авантюра, съвсем не са много. Както показват статистическите данни, дори мечтата за семейство с две деца бавно си отива. Броят на семействата с две деца намалява, въпреки че моделът на четири души около масата остава нещо като норма за българско семейство. На този фон като странни птици се появяват малкото куражлии с три, а да не говорим за повече деца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Стефан

  Детето става елемент от социалния статут, точно така. Много любопитно.

 • 2
  Avatar :-|
  дикобраз

  как са викали шиптърите в косово преди 20-30 срещу сърбите.
  со к..ец ще ви победиме. и така е станало.
  амин дай боже, да се раждат повече деца в нормални семейства които биха се грижили за тях та да не ни настигне съдбата на съседите.
  не че "кукувиците" нема да продължат да снасят за сметка на държавата

 • 3
  Avatar :-P
  ole male!

  Нормални семейства?!!!

  "Възпитание: Спортуване - 0%" !!!!!!!
  "Грижи: С бащата - 0%" !!!!!!!

  No Comment

 • sweetkids_mama

  Името на форума е "БГ-Мамма", с две "м".

 • 5
  Avatar :-|
  eg

  Зависи коя Европа. Но едно е сигурно - много деца вече не означава професионална домкиня. Напротив.

  Една интересна статия по темата:
  http://www.nytimes.com/2008/06/29/magazine/29Birth-t.html?pagewanted=1&_r=1

  Ааа, да, относно тези "гледачки", може би бихте ги преименували на "детегледачки" :)
  Иначе звучат малко като гледачките на крти, гледачките на ръка и гледачките на боб....Как ли гледат гледачките на бебета?!

 • 6
  Avatar :-|
  запознат

  Еми аз съм от тези с 3-те деца, какво да кажа... основните занимания са разтърваване на децата и въвеждане на ред кой да е първи на компютъра :) Шега разбира се, в един момент количеството преминава в качество и бройката престава да ти прави впечатление.

 • 7
  Avatar :-(
  литератор

  четири души ???

  От журналистите вече не се ли очаква да знаят българската граматика и да използват умело българския език???!!!

  четирима души, защото обикновено са одушевен предмет...

 • 8
  Avatar :-|
  xxx

  За съжаление у нас още дълго ще се стимулират социално слабите многодетни семейства, а не икономически активните такива. Аз имам три деца и със сигурност мога да твърдя, че държавата ме е наказвала по всякакви начини за това чрез малоумните си законови и подзаконови нормативни актове в близките 15 години.С други думи, поела съм тази отговорност не бладодарение на държавата, а въпреки нея. А иначе да имаш повече деца е голям купон. Не може да се сравни нито с луксозните стоки, нито с луксозните почивки.
  Никога няма да забравя, как веднъж се разговорихме с една туркиня, тя ме попита колко деца имам, аз отговорих - 3, след което тя ми каза "Ти не може да си българка, ти сигурно си циганка, българките имат по 1"

 • 9
  Avatar :-?
  niakoja si

  Не ми обяснявайте как съм забогатяла, щом съм се решила да имам две деца. И аз като номер 8 съм го направила напук на системата и само заради любовта към децата си.

 • 10
  Avatar :-|
  Петкова

  Радвам се, че Капитал публикува такава статия. Споделям чувствата на ХХХ и "някоя си". И ние с мъжа ми имаме три деца, страхотно е, но не сме го направили заради "статуса", просто обичаме децата, и искаме да оставим добри и способни хора след себе си.

  Но трябва да призная, че отглеждането на много деца в България става въпреки условията на държавата, а не благодарение на тях. Не говоря принципно за майчински, детски надбавки и прочие социални придобивки, против които политики лично аз съм против. Пази Боже държавата да седне да ти помага финансово деца да гледаш. Нямам нужда от данъчни пари, за да си върша семейните задължения. Става въпрос за ясни правила, за защитата на собствеността, за нивото на престъпността, и за намесата на държавата в несвойствени за нея сфери, с които утежнява работата на другите участници в обществото. Примери: ясни правила - трудно се възпитават деца в добри ценности, когато няма санкции срещу престъпниците, и когато за бай Иван едно нещо е невъзможно, но за г-н Иван то е възможно. Престъпността вече е изтъркана тема, но за родителите тя е ежедневна опасност. Има хора, които печелят за сметка на живота, здравето и честта на хиляди българи, които не са осъдени, а напротив, работят в комбина с държавните органи. Защитата на собствеността е много важно нещо за семействата, особено когато имаш много деца. Дълг на родителите е да оставят наследство на децата си. А дълг на една държава е да пази частната собственост. А не както е сега: минал някой си, разорал синори, граници, пътища и използва земята ти, а като идеш да му потърсиш сметка ти предоставя договор да ти ползва земята за неопределен срок. Нарушителите и престъпниците действат бързо и необезпокоявано, а жертвите трябва да минават през мъчителни и скъпи процедури, за да си защитят собствеността и правото, ако не ги заплашат или отстранят междувременно. А за намесата на държавата в несвойствените за нея сфери може да се говори много. Образованието на децата - контролирано от държавата, родителите като цяло изобирани от процеса, и естествено - лоши резултати, здравеопазването - една монополна каса, която струва скъпо на данъкоплатците, за сметка на това качеството на услугите е ниско; родителите трябва да разчитат на плащания на ръка, или, където има такава възможност - на лични приятелски контакти с лекари, за да са спокойни за децата си. Социалните грижи - отново проблемни - взимат от произвеждащите, за да дават на мързеливите, месят се в делата на нормалните семейства и им усложняват живота по този начин, докато същевременно в държавните сиропиталища, пардон "домове за отглеждане на деца лишени от родителски грижи" расте поколение от престъпници и проститутки, и естествено никой от така наречените социални служби не вижда проблем в това, най-много да симулират някаква дейност, ако медиите се разприказват.

  А иначе нагласата на хората към многодетните семейства също е противоречива: среща се и публично одобрение и уважение, но също и презрение и омаловажаване. Пример за това е отношението към жените, които се отказват от традиционната кариера, свързана с "ходене на работа", и предпочитат някаква гъвкава, дистанционна схема на работно време, която да им позволи да си останат вкъщи и да си гледат децата. В масовите нагласи се считат за "неуспели" и "нереализирали се", и "лишени от личен живот".

  Но въпреки всички трудности съм оптимист, защото колкото повече качествени хора има, толкова е по-голяма вероятността от положителна промяна. А ако държавата не се промени, светът е отворен, и за кадърните и способни хора винаги има търсене. А ако статии като тази успеят да внушат на младите жени, че е престижно да имат деца, това ще е немалко постижение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK