Богати с деца

Въпреки че 3 е новото 2, на многодетните семейства все още се гледа странно

Ако си припомним детската класика, веднага ще изникнат образите на поне трима братя, които пазят златната ябълка от една ламя. Тя пък доста често е отвлякла три принцеси. И ако това не стига, "Карлсон от покрива", "Мери Попинз" и "Питър Пан" са винаги подръка, за да ни разкажат страхотни истории за много деца в една къща, в която приключения никога не липсват.

Да, обаче смелите родители, готови на подобна авантюра, съвсем не са много. Както показват статистическите данни, дори мечтата за семейство с две деца бавно си отива. Броят на семействата с две деца намалява, въпреки че моделът на четири души около масата остава нещо като норма за българско семейство. На този фон като странни птици се появяват малкото куражлии с три, а да не говорим за повече деца.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Стефан

  Детето става елемент от социалния статут, точно така. Много любопитно.

 • 2
  Avatar :-|
  дикобраз

  как са викали шиптърите в косово преди 20-30 срещу сърбите.
  со к..ец ще ви победиме. и така е станало.
  амин дай боже, да се раждат повече деца в нормални семейства които биха се грижили за тях та да не ни настигне съдбата на съседите.
  не че "кукувиците" нема да продължат да снасят за сметка на държавата

 • 3
  Avatar :-P
  ole male!

  Нормални семейства?!!!

  "Възпитание: Спортуване - 0%" !!!!!!!
  "Грижи: С бащата - 0%" !!!!!!!

  No Comment

 • sweetkids_mama

  Името на форума е "БГ-Мамма", с две "м".

 • 5
  Avatar :-|
  eg

  Зависи коя Европа. Но едно е сигурно - много деца вече не означава професионална домкиня. Напротив.

  Една интересна статия по темата:
  http://www.nytimes.com/2008/06/29/magazine/29Birth-t.html?pagewanted=1&_r=1

  Ааа, да, относно тези "гледачки", може би бихте ги преименували на "детегледачки" :)
  Иначе звучат малко като гледачките на крти, гледачките на ръка и гледачките на боб....Как ли гледат гледачките на бебета?!

 • 6
  Avatar :-|
  запознат

  Еми аз съм от тези с 3-те деца, какво да кажа... основните занимания са разтърваване на децата и въвеждане на ред кой да е първи на компютъра :) Шега разбира се, в един момент количеството преминава в качество и бройката престава да ти прави впечатление.

 • 7
  Avatar :-(
  литератор

  четири души ???

  От журналистите вече не се ли очаква да знаят българската граматика и да използват умело българския език???!!!

  четирима души, защото обикновено са одушевен предмет...

 • 8
  Avatar :-|
  xxx

  За съжаление у нас още дълго ще се стимулират социално слабите многодетни семейства, а не икономически активните такива. Аз имам три деца и със сигурност мога да твърдя, че държавата ме е наказвала по всякакви начини за това чрез малоумните си законови и подзаконови нормативни актове в близките 15 години.С други думи, поела съм тази отговорност не бладодарение на държавата, а въпреки нея. А иначе да имаш повече деца е голям купон. Не може да се сравни нито с луксозните стоки, нито с луксозните почивки.
  Никога няма да забравя, как веднъж се разговорихме с една туркиня, тя ме попита колко деца имам, аз отговорих - 3, след което тя ми каза "Ти не може да си българка, ти сигурно си циганка, българките имат по 1"

 • 9
  Avatar :-?
  niakoja si

  Не ми обяснявайте как съм забогатяла, щом съм се решила да имам две деца. И аз като номер 8 съм го направила напук на системата и само заради любовта към децата си.

 • 10
  Avatar :-|
  Петкова

  Радвам се, че Капитал публикува такава статия. Споделям чувствата на ХХХ и "някоя си". И ние с мъжа ми имаме три деца, страхотно е, но не сме го направили заради "статуса", просто обичаме децата, и искаме да оставим добри и способни хора след себе си.

  Но трябва да призная, че отглеждането на много деца в България става въпреки условията на държавата, а не благодарение на тях. Не говоря принципно за майчински, детски надбавки и прочие социални придобивки, против които политики лично аз съм против. Пази Боже държавата да седне да ти помага финансово деца да гледаш. Нямам нужда от данъчни пари, за да си върша семейните задължения. Става въпрос за ясни правила, за защитата на собствеността, за нивото на престъпността, и за намесата на държавата в несвойствени за нея сфери, с които утежнява работата на другите участници в обществото. Примери: ясни правила - трудно се възпитават деца в добри ценности, когато няма санкции срещу престъпниците, и когато за бай Иван едно нещо е невъзможно, но за г-н Иван то е възможно. Престъпността вече е изтъркана тема, но за родителите тя е ежедневна опасност. Има хора, които печелят за сметка на живота, здравето и честта на хиляди българи, които не са осъдени, а напротив, работят в комбина с държавните органи. Защитата на собствеността е много важно нещо за семействата, особено когато имаш много деца. Дълг на родителите е да оставят наследство на децата си. А дълг на една държава е да пази частната собственост. А не както е сега: минал някой си, разорал синори, граници, пътища и използва земята ти, а като идеш да му потърсиш сметка ти предоставя договор да ти ползва земята за неопределен срок. Нарушителите и престъпниците действат бързо и необезпокоявано, а жертвите трябва да минават през мъчителни и скъпи процедури, за да си защитят собствеността и правото, ако не ги заплашат или отстранят междувременно. А за намесата на държавата в несвойствените за нея сфери може да се говори много. Образованието на децата - контролирано от държавата, родителите като цяло изобирани от процеса, и естествено - лоши резултати, здравеопазването - една монополна каса, която струва скъпо на данъкоплатците, за сметка на това качеството на услугите е ниско; родителите трябва да разчитат на плащания на ръка, или, където има такава възможност - на лични приятелски контакти с лекари, за да са спокойни за децата си. Социалните грижи - отново проблемни - взимат от произвеждащите, за да дават на мързеливите, месят се в делата на нормалните семейства и им усложняват живота по този начин, докато същевременно в държавните сиропиталища, пардон "домове за отглеждане на деца лишени от родителски грижи" расте поколение от престъпници и проститутки, и естествено никой от така наречените социални служби не вижда проблем в това, най-много да симулират някаква дейност, ако медиите се разприказват.

  А иначе нагласата на хората към многодетните семейства също е противоречива: среща се и публично одобрение и уважение, но също и презрение и омаловажаване. Пример за това е отношението към жените, които се отказват от традиционната кариера, свързана с "ходене на работа", и предпочитат някаква гъвкава, дистанционна схема на работно време, която да им позволи да си останат вкъщи и да си гледат децата. В масовите нагласи се считат за "неуспели" и "нереализирали се", и "лишени от личен живот".

  Но въпреки всички трудности съм оптимист, защото колкото повече качествени хора има, толкова е по-голяма вероятността от положителна промяна. А ако държавата не се промени, светът е отворен, и за кадърните и способни хора винаги има търсене. А ако статии като тази успеят да внушат на младите жени, че е престижно да имат деца, това ще е немалко постижение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал