ТВ-въздържатели

Гледането на телевизия е най-любимото занимание на почти всички българи, но все пак се появява една малка група хора, за която не е

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Почти всеки човек над 50 години има трогателна история, запазена за внуците, в която се разказва как първият телевизор събирал целия квартал около себе си. Разбира се, тогава тв приемниците са били черно-бели кутии, някои от тях битуващи в наши дни като антики или дори саксии. Повечето домове днес имат не просто цветни, но плазмени, плоски, многоинчови и какви ли още не телевизори. Някои от тях са се превърнали в част от интериора дори на детската стая. И за да не си помислим, че телевизорът е толкова популярен само като вещ, той почти непрекъснато е пуснат и излъчва непрестанно картинки, звуци, забави, новини и каквото трябва по програма.

Над 29% от хората в България гледат телевизия повече от 3 часа на ден, или казано накратко, гледането на телевизия е най-любимото занимание на почти всички българи. И все пак на този фон се появява една малка група хора, които не гледат телевизия. Те са 2.6% и си струва по-внимателно да се вгледаме в тях.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  борко

  Общо взето голяма част от статията е вярна. Самият аз не гледам телевизия, с изключение на новините между 19:30 и 20-20:20.
  Но има и нещо друго - негледането на телевизия не те прави задължително част от "елита на тв въздържатели". Защото можеш и да не гледаш телевизия, но да зяпаш в интернет клипчета във ВиБокс, да играеш плиткоумни компютърни игри, да сваляш мацета в АйСиКю или... да гледаш порно;-)

  П.С. Защо сте включили "как баба Гицка от Долно Кокаляне се готви за Великден..." в затъпяващите неща по телевизията, наред с футболни отбори и поп-фолк звезди?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Стефан

  Тази тенденция ще расте, елитите все помалко ще гледат телевизия. Телевизията става народно забавление. Също така спират да гледат младите.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Пешо Келешо

  Стефане,

  Телевизията винаги е била народно забавление.

  Борко,

  1. Можеш да зяпаш клипчета, но разликата със зяпането на телевизия е че ти избираш клипчетата. Същото е и с порното. Ако трябва да избера между 2-ма порно гледачи, ще гласувам за този със собствен вкус.
  2. Компютърните игри и свалянето са невъзможни по ТВ, защо се чудиш, че го правят в Уеб (а не в Интернет)?
  3. Няма лошо да отидеш до Кокаляне и да погледаш баба Гицка, особено ако е баба ти. Защо трябва да го натрапваш на милиони? Ами ако аз съм водещия? Както всичките ми деди и баби са на оня свят, сещаш ли се откъде щях да предавам?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  борко

  "1. Можеш да зяпаш клипчета, но разликата със зяпането на телевизия е че ти избираш клипчетата. Същото е и с порното." - Точно така. Прав си. С тези мои думи не исках да отричам факта, че в интернет съществува правото на собствен избор или нещо друго, исках просто да кажа, че стоенето в мрежата, а не пред екрана на телевизора на те прави задължително част от някакъв различен интелектуален елит, каквито мисли се прокрадват в статията. Ами ако не стоя нито пред телевизора, нито пред монитора, а чета Кафка или Гардиън?

  "3. Няма лошо да отидеш до Кокаляне и да погледаш баба Гицка, особено ако е баба ти. Защо трябва да го натрапваш на милиони? - Никой не го натрапва - нали съществува гениалното изобретение, наречено дистанционно управление - като не ти харесва правиш "цък" на друг канал и готово! Но нека да припомня, че в случая на БНТ тя, като обществена телевизия, има определени задължения според Закона за радио и телевизия. Извинявам се, че ще ги цитирам тук, но сред тях са: "Обществените радио- и телевизионни оператори:
  1. предоставят за разпространение политическа, икономическа, културна, научна, образователна и друга социално значима информация;
  2. осигуряват достъп до националните и световните културни ценности и популяризират научните и техническите постижения чрез излъчването на български и чужди образователни и културни програми за всички възрастови групи;
  3. осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, на националната наука, на образованието и културата на всички български граждани, без оглед на етническата им принадлежност;
  4. поощряват създаването на произведения от български автори;
  5. поощряват българското изпълнителско изкуство.
  Чл. 7. Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) са национален обществен радиооператор, съответно национален обществен телевизионен оператор, които:
  1. осигуряват програми за всички граждани на Република България;
  2. съдействат за развитието и популяризирането на българската култура и българския език, както и на културата и езика на гражданите в съответствие с етническата им принадлежност; "

  Така, че ще-не ще БНТ трябва да има предавания и за баба Гицка, а не само сериали и ТВ игри. Съвсем друг е въпросът как са направени тези предавания.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Приморец

  Аз самия почти не гледам телевизия от близо 2 години. Това не е някакъв нарочно направен избор или инатене. Просто не ми е интересно. В статията много точно са описали двете най-отвратителни неща които "дават по телевизора" - новини и реклами. Имам познати журналисти и знам че за тях е важна сензацията, "сеира".
  Не мисля че негледащите сме някакъв елит, това е просто нормално и естествено решение.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Навуходоносор

  Почти не гледам телевизия. Колкото пъти се реша да седна пред телевизора, установявам, че тъпото Би Ти Ви е още по-тъпо, тъпите кабеларки от типа на диемите са още по-тъпи и пак се отказвам. И така на все по-дълги периоди от време с все по-отчайващи ме изводи за качеството на телевизийките ни. Нещата вървят към пълно отказване, за което може да се окаже, че нямам заслуга.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Байчо

  Не малко кичозна статия, ако позволите. На места издиша и стилистически... Само един пример: "Над 29 % от хората в България гледат телевизия повече от 3 часа на ден, или казано накратко, гледането на телевизия е най-любимото занимание на почти всички българи." Когато се употребява израза "над ... (еди-колко си)" обикновено не се има предвид плюс безкрайност, ами малко над ... (еди колко си). Доколко тези 30-ина процента, гледащи над 3 часа дневно, казано накратко, са почти всички българи? Мила, стегнете се! Съвсем отделен е въпросът, че, погледнато по-отгоре, подобни критични към телевизията статии са заливали пресата, още когато телевизията е прохождала...

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Читател

  Байчо, акцентът в статията е, че новите медии променят нагласите на публиката. Т.е. телевизията вече не е единственото средство за забавление и информация.

  Не си представям съвременен човек, който да избягва да бъде информиран и да търси забавление в ТВ или филмови продукти. Просто вече има възможност сам да режисира представлението. ;) Натам и следва да се ориентират водещите медии.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Шетач

  Слушам радио. Докато слушам, мога и друго нещо полезно да правя. А когато зяпате в телевизора какво друго полезно можете да правите?

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  keen

  Написаното в статията е съвършено вярно за мен - преди осем години окончателно смених телевизията с Интернет. Сега имам три компютъра и нито един телевизор :)

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал