Да убиеш вестоносеца

Или хронология на борбата на българското правителство срещу британската обществена медиа Би Би Си

Филмът "Да купиш игрите" постави началото на обвиненията срещу Би Би Си в провеждането на "антибългарска кампания".
Филмът "Да купиш игрите" постави началото на обвиненията срещу Би Би Си в провеждането на "антибългарска кампания".
Филмът "Да купиш игрите" постави началото на обвиненията срещу Би Би Си в провеждането на "антибългарска кампания".    ©  Юлия Лазарова
Филмът "Да купиш игрите" постави началото на обвиненията срещу Би Би Си в провеждането на "антибългарска кампания".    ©  Юлия Лазарова

Защо си тръгна Би Би Си?

Британското радио започва да излъчва на български език още през 1940 г. По време на студената война е източник на алтернативна информация, различна от официалната пропаганда. Истинските проблеми на медиата обаче започват през 2005 г., когато ръководството на корпорацията взима решение да затвори 10 езикови секции, сред които българската, защото оптимизира глобалния си бизнес и планира да създаде телевизия на арабски език. Медиата продължава да препредава програмата на BBC World Service на английски език, заради което СЕМ издава поредица наказателни постановления. Закриването на радиопрограмата се превръща едва ли не в лична кауза на покойния председател на съвета Райчо Райков (от квотата на ДПС), който още през 2006 г. обявява, че ще даде честотата на британците на българска медиа.

Бившият директор на българската секция на Би Би Си Ели Хауърд обясни пред "Капитал": "Би Би Си поиска промяна на лиценза, за да продължи да препредава програмите на английски език на честотата в София, но промяната не беше одобрена. Така че единственият начин да се прекратят глобите и други процедури беше да спрем да излъчваме." Тя обаче уверява, че медиата не желае да се оттегля окончателно от България и ще обсъжда с регулаторите и други организации всички възможности за излъчването на предаванията на английски език. В медийните среди се коментира, че към честотата, на която излъчваше Би Би Си, има сериозни бизнес интереси.

Страховит призрак обикаля из коридорите на държавните институции. Наднича през ключалките, вмъква се между стройните корупционни схеми, зловещо диша във вратовете на управляващите и шепне разкритите им тайни. Призракът е на британската обществена медиа Би Би Си, която е световен журналистически стандарт - не само популярна марка, но и еталон за качествената разследваща журналистика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
41 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  BBC

  Ами в крайна сметка ако по лиценз те трябва да излъчват на български, а те спират БГ програмата и започват само да предават английската версия тогава е нормално да им бъде отнет лиценза. В крайна сметка има си правила. Та какво общо има Батето с нарушаването на правилата?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  k

  до ББС, ами казват ти, че са искали промяна на лиценза, но им е отказана

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  до BBC

  Другарю,

  ако не си разбрал тук става дума за създаване и прилагане на правила в услуга на партията и правителството, както и техният медиен супермен гергов. Партийният медиен генерал има тотален монопол над медиите в БГ което е напълно против правилата, но никой не му възразява!

  Тези правила за радиото са направени уж да защитават обществения интерес, който с това решение е погазен най безскрупулно. Уж сме вече европейци, а партията както едно време заглушава ББС! Мислех че това може да се случи само в Русия или Китай, но вече и БГ е в тази достойна редица.

  Намирам за безобразно нагло подобно решение за елиминирането на една медиа която ни дава поглед към света, който нито една българска медиа може да ни осигури!

  Успокоението че може ако искаме на да си я слушаме по спътника е нагло - може ли някой да си монтира приемник на колата. Да чакаме ли следващото решение на правителството с което да се спре и подкастите на ББС...

  Иначе е напълно разбираемо, че за хора като Гоце, Р.Петк., кмета и т.н. това няма де особена липса. Те така и не зная

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  до BBC

  Иначе е напълно разбираемо, че за хора като Гоце, Р.Петк., кмета и т.н. това няма де особена липса. Те така и не знаят да се представят дори на английски.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  BBC reader

  "Призракът е на британската обществена медиа Би Би Си, която е световен журналистически стандарт - не само популярна марка, но и еталон за качествената разследваща журналистика."

  Хайде-хайде, световен журналистически стандарт, ама световните им стандарти май падат. През 2003 година "професионалния" журналист Андрю Гилиган, който мънкайки нещо несвързано в ефир успя да смъкне от постовете им председателя и главния директор на БиБиСи и да доведе до най-сериозната криза и преструктуриране на БиБиСи след войната, втората свтовна, де ...

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  BBC reader

  Сетих се още нещо да добавя за журналистическия стандарт на британаската медиа. За около 10тина години са ми основен доставчик на информация. През цялото това време когато България или Румъния са влизали по някакъв начин в новините им по интернет, неизменно са били съпроводени от снимки на каруци и каруцари или космати мъже по потници. Подобен леко негативен уклон по отношение на сърби, чехи или гърци, примерно, където също можеш да срещнеш косматковци по потник, не съм забелязал.
  Накрая, факта, че БиБиСи ни вади кирливите ризи около Батето, Могилино и др. е доста дразнещ (рабирам как някои параноични комуноиди им се ще да лепнат етикета "антибългарска кампания") всъщност показва колко струва родната журналистика и колко далеч е даже от западащото и пожълтяващо БиБиСи.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  журналист

  честно казано, не мисля, че има много общо между спирането на ВВС и отношението на бг управниците към медията. просто законът в момента е такъв, а преди това и радио свободна европа направиха същото. просто интересите на тези медии са в друга посока в момента - Близкия изток, Централна Азия, Африка.
  мисля, че капитал този път е пресолил малко супата, а и статията е написана доста тенденциозно и дори не споменава част от гореизброените фактори.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-(
  Грамче

  Много е срамно това, което се случи. Това, че ВВС повече не излъчва на български, е само претекст (ако някой не е разбрал). Е, сигурно, освободилото се в ефира пространство ще бъде дадено на поредната чалгаджийска радиостанция. Тя със сигурност няма да си нарушава лиценза. Както впрочем няма и да опетнява нашата национална гордост - Батето.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  До журналист

  "Свободна Европа" и ВВС са абсолютно различни случаи. Ако беше истински журналост, а не човек, който се информира само от родните ни т.нар. "медии", щеше да го знаеш. И нямаше да правиш тъпи сравнения.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал