Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
39 5 дек 2008, 14:19, 8882 прочитания

Двойно дъно 2

Какво всъщност са правели журналистите-агенти на ДС в телевизията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Собствеността на българските медии

Виж кой мълчи

5 дек 2008

Двойно дъно

Виновен ли е Коритаров, или защо българският медиен маскарад пречи на всички

28 ное 2008
"Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета. А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето." Този закачливо-сериозен песенен рефрен екна за пръв път по радиостанциите на вече демократичното ни общество в началото на 90-те. Настоящето обаче ни дава повод да си го припомним.

Само че в случая вече не става дума за подмятане на непроверена информация на принципа "от мой приятел научих" (с тези думи обикновено започват доносите), а за истинските архиви на службите, които благодарение на комисията по досиетата ни помагат да сглобим картината. Предпоследното решение на комисията (номер 54) за обявяване имената на журналистите от БНТ, сътрудничили на бившата Държавна сигурност, даде повод не толкова за нов прочит на миналото, колкото за изясняване на картината, която впрочем тепърва ще добива цвят и форма с разсекретяването на доносниците и от другите медии.

И макар според проучване на предаването "Референдум" в същата тази телевизия, сега преименувана на БНТ 1, близо половината от българите да не се вълнуват от подобен акт, всъщност проведеното осветляване е от особено значение, за да си обясним функционирането на публичността. Защото оказва се, че обикновеният зрител от близкото минало, за когото "от тъмно започва денят и завършва със първа програма", е бил целенасочено информиран, назидаван и възпитаван в посока "правилни политически възгледи" от малкия екран. При това седем дни в седмицата и в целия диапазон от време между "Добро утро, драги зрители", "Лека нощ, драги зрители", "Ку-ку" и новогодишната програма. Междувременно т.нар. блюстители на истината и свободното слово (каквито би следвало да са журналистите) са градили (държавно) сигурна журналистическа кариера, получавали са подаръци по семейни и други поводи (като раждането на син например), почерпки, "възнаграждения"... Особено ключов момент в разконспирирането на връзката медии - ДС са задграничните разходки по служба. Именно те са главна точка на пресичане на интересите на журналиста и ДС. Чрез задълбочаването на външнополитическите познания журналистът става все по-опитен и ценен кадър и по двете си "местоработи". После започва да подрежда хора, места и наблюдения в книги, документални филми, а множеството мишлета на свой ред отдават почит на "иконите", "легендите" и "бащите" на българската журналистика. Медийната обвивка сигурно е удобно прикритие за агентурната дейност, но никога не е ясно дали едно действие е продиктувано от цивилното или от другото "професионално" любопитство.

Българска "Талевизия"

Още в първия ден, в който Комисията по досиетата даде възможност на "засегнатите" лица да се запознаят с личните и работните си дела, някогашната емблема на родната журналистика и лице на "Панорама" Иван Гарелов се появи в сградата на изобличаващата служба на "Врабча" 1, за да разгърне прашните страници на миналото. ОРОН (оперативен работник на обществени начала) "Талев" има поводи за смущение - няколкото тежки папки на негово име категорично поставят под въпрос доколко придобилото популярност напоследък прозвище Мистър Вот на доверие не се е родило като иронично подмятане в разговори на запознати със сумрачното му вчера. След третото си посещение в маломерната читалня на комисията Иван Гарелов се движи между бюрата с приведена глава, стиснал устни, с изопната хладна гримаса. Има защо. Той току-що си е припомнил тежките отговорности и задачи, които е поемал по време на пребиваването си под самоличността ОРОН "Талев" - агентурните командировки в Гърция и Близкия изток, тестето осчетоводени разходи по почерпки, подаръци, възнаграждения, "маршрутиране". И най-отговорната мисия - "да се изгради в БТ резидентурна група под ръководството на ОРОН "Талев".Животът на Гарелов отстъпва позиции на живота на "Талев" през 1967 г. От този момент нататък всяка лична и професионална стъпка на "скромния и трудолюбив" младеж е последователна и добре премерена, съобразена с нуждите на ДС - всичко е "с оглед най-правилното му използване за решаване на оперативни въпроси на управлението". Гарелов е особено старателен и продуктивен, затова и когато се открива място за главен редактор на "Светът в действие" в БТ - интересно за Първо главно управление на ДС (ПГУ) заради възможностите за контакти с политически дейци и журналисти от чужбина и повечето пътувания, се спуска предложение да се разговаря с ръководството на телевизията в лицето на Иван Славков агент "Талев" да бъде назначен на мястото. Целта е ръководният пост да му позволи да праща по командировки и други журналисти. Всъщност обаче агент Талев променя живота на колегите си още преди това, стриктно изпълнявайки задачата да набелязва млади журналисти, показващи добри признаци на професионално развитие и езикова подготовка. Усърдието на журналиста не остава неотплатено - и материално под формата на кешови разплащания, и морално - медал "За заслуги на сигурността и обществения ред" в чест на 35-ата годишнина от деветосептемврийската победа... Самият Гарелов обаче също не е пощаден от доноси. Така например съвестен служител съобщил, че Гарелов му се похвалил, че по време на задграничните си командировки изпълнява задачи на ДС и "по този начин командировките му зад граница зачестили и нямало формалности с МВР". Днес Иван Гарелов е пестелив в изказванията си и предпочита да не коментира. "Ще говоря в един момент, когато изтече всичко. Не обичам такива реплики и изказвания", лаконичен бе той пред "Капитал".

Съботно-неделна сигурност

Освен в делниците окото на Големия брат не замижавало и през почивните дни. Започвало се още със съботната сутрин. Тогава агент "Павел", който за съседите си бил известен като бурния младеж Александър Авджиев (за когото справката сочи, че "в дома му се събират шумни компании от младежи и девойки, които прекарват времето си в употреба на алкохол и музика") с усмивка пожелавал "Добро утро" на ранобудния зрител. Той обаче, изглежда, не се справял достатъчно добре с агентурните си задачи и през 1990-а, 6 години след регистрацията му, бил предложен за изключване под претекст, че не съобщавал оперативно значима информация.

Съботният ден продължавал с "Панорама" и "Талев", за да подкове и подготви зрителя за другата най-значима държавно сигурна постановка - "Всяка неделя". На сцената се появяват агентите "Димитър" (Кеворк Кеворкян) и "Стефан" (Димитри Иванов). За смущаващите отношения между тях и по-специално доноса с лютото обвинение на Кеврокян, че колегата му "предпочита да остане неясен за зрителя, отколкото да се идентифицира с официалното мнение", вече всички знаят. Факт е обаче, че тлъстото досие на агент "Стефан" за сметка на няколкото артисали листа на агент Димитър по всяка вероятност не са показателни на броя написани доноси. От една страна, голяма част от донесенията в папката с работното дело на Димитри Иванов са срещу него и неговото реакционно поведение, заради което и той е предложен за изключване от агентурния апарат и предаден на ръководството на 6-о управление на ДС за наблюдение на лица от вражеския контингент в журналистическите среди. От друга, в папката на Кеворкян след унищожението на документите са останали само четири, но за сметка на това злостни агентурни сведения. В саркастичен коментар за вестник "Сега" обаче Димитри Иванов отказва да повярва, че колегата му е написал въпросния донос: "И в сто досиета да пише, че го е написал, той не го е написал. Някоя тъпа отрепка, чула-недоразбрала, донесла", пише той, като по-надолу под формата на диалог коментира разсекретяването на досиетата с думите: "Чак сега ми обърнаха внимание благодарение на кретените от комисията по досиетата. Трябва да съм им благодарен. Но не съм. Те я вдигнаха тази врява за досиетата 24 часа след като ЕС ни отряза четвърт милиард поради нашето несправяне с корупцията. Е, много прозрачен номер! Произвеждаш глупава новина, за да засенчиш важна новина."

Агентурна забава

Алтернативното студентско предаване "Ку-ку" също затвърди тезата, че "совите не са това, което са", и докато зрителите са го възприемали като емблема на свободното демократично общество, главният кукловод Нидал Алгафари - режисьор на предаването, а впоследствие и изпълнителен директор на БНТ, е прикривал тъмната си самоличност на агент "Наско". При това означеният като "сирийски студент Нидал ал Гафари" е вербуван "за контраразузнавателното обезпечаване на чуждестранните учащи се в НРБ". Междувременно той е информирал и за такива, които "се занимават с уреждане на изпити срещу заплащане".

Медийното забавление обаче не се ограничава само с миналото. Телевизионерът Огнян Димов, познат в света на ДС като агент "Охридски", днес е начело на телевизията с национален обхват TV2. В средата на 90-те Димов беше част от екипа на Хачо Бояджиев (агент "Кръстю") и ключова фигура в съмнителните сделки с рекламно време на БНТ, които дадоха първоначален тласък в бизнеса на Красимир Гергов - "консултантът" на bTV и TV2. Друг бивш кадър на БНТ и ДС - Пенчо Ковачев (или иначе казано, агент "Максим"), който навремето е информирал за обстановката и нагласите във вестника на СБЖ "Поглед", днес пренася журналистическите си изяви върху страниците на националния ежедневник "24 часа".

В този ред на мисли, след като телевизионното ни минало се прекатурна и застана с краката нагоре, все по-странно звучат думите на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, изречени в ефира на "Дарик радио" през май 2006 г. "На тези хора трябва да им се каже: извинявайте, бяхте злепоставяни по некоректен начин", каза Петков, след като категоричното бе заявил: "Иван Гарелов, Иво Инджев, Венелина Гочева, Люба Ризова, Уляна Пръмова, Поля Станчева, Силва Зурлева не са регистрирани в архивите като агенти на бившата Държавна сигурност." Миналото обаче се оказа пълно с енергични призраци, които с пронизителни писъци продължават да крещят мръсните си тайни...
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Манди Хиксън: Пътят към успеха е в това да се провалиш достатъчно пъти Манди Хиксън: Пътят към успеха е в това да се провалиш достатъчно пъти

Една от първите жени - пилоти на изтребител "Торнадо GR4", за това как се печелят битки, как се става лидер и защо не се влиза с телефон в газова камера

12 фев 2018, 3210 прочитания

Два свободни лъва повече 3 Два свободни лъва повече

Как две малки животни, почти загинали в Разград, станаха национална новина

1 фев 2018, 3615 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
"Ние ви се радваме" - "Ние на вас - не"

Как протече диалогът между двама български министри и стотина българи, работещи в европейските институции в Брюксел

Черната каса на държавата

Скандалът за задълженията към чужди здравни каси извади на светло основния проблем в здравната система - парите в нея не стигат

Боби Михайлов завинаги

Защо бившият капитан на четвъртите в световния футбол е непоклатим от БФС

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Реалността според Теодор Ушев

Технология и изкуство се смесват в инсталационната изложба "Като в тъмно огледало"

Кино: "Принцесата на покера"

За печалбата от загубите е режисьорският дебют на големия сценарист Арън Соркин

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете