(Евро)дисидентът Клаус

Ексцентричният и безпардонен чешки президент провокира екоактивистите и ужасява еврооптимистите

Профил

Вацлав Клаус е роден на 19 юни 1941 г. в Прага. През 1963 г. завършва международни икономически отношения в чешката столица, а по-късно специализира в Италия и САЩ. Влиза в политиката на 10.12.1989 г., когато поема поста министър на финансите. Две години по-късно е назначен за вицепремиер на Чешката и словашка федеративна република. По същото време става и съосновател на дясната Гражданска демократическа партия, която печели парламентарните избори през 1992 г. Клаус е издигнат за премиер и остава на поста до 1997 г., когато управляващата коалиция пада и той подава оставка. През 2003 наследява на поста президента Вацлав Хавел. В началото на тази година е преизбран. Според проучване на общественото мнение, оповестено в края на ноември по Чешката национална телевизия, почти 3/4 от чехите смятат, че Вацлав Клаус не трябва да представя личните си виждания зад граница, без да се съобразява с позицията на правителството. Половината от тях са на мнение, че с възгледите си Клаус вреди на имиджа на страната.

"Боже, Вацлав Клаус е следващият." С това красноречиво заглавие австрийският ежедневник "Ди пресе" изрази чувствата си към чешкия президент и предстоящото ротационно председателство на първата страна от бившия Съветски блок начело на Европейския съюз. Преходът от доволно амбициозния и дори суетен държавен глава на Франция Никола Саркози към агресивно оригиналния и ексцентричен Клаус предвещава да бъде впечатляващ. Само за два дни по време на визитата си в България Вацлав Клаус успя да оправдае повсеместно битуващото очакване за среща с личност, която не може да те остави равнодушен. Макар и планирано още през лятото (както бе обявено), посещението на Клаус в България породи доста въпросителни.

Основната тема, която глождеше любопитството на представителите на българските медии, бе: дали идването на един отявлен евроскептик, какъвто е чешкият президент, има нещо общо с тежките санкции, които Европейският съюз наложи на България. Мъжът с безупречно поддържания мустак (както често го наричат журналистите) обаче бе категоричен: "Тук съм, за да представя българското издание на книгата си." Дори това обаче бе достатъчно, за да предизвика дискусии и да напомни за ексцентричната му същност. А и между разговорите за книгата неизбежно се промъкнаха въпросите за световната финансова криза, Лисабонския договор (така нехаресван от Клаус), Европейския съюз и бъдещото ротационно председателство на Чехия.

Незеленият Клаус

"Застрашена е свободата, климатът си е съвсем наред." С тези думи, изречени на български, Клаус обобщи посланието на последното си литературно дело. Книгата му "Синя, а не зелена планета" обявява открита война на "предубедената пропаганда" срещу глобалното затопляне и провокира дори и недотам запалените екоактивисти, замесвайки в сложен коктейл политически идеологии, прости сметки и икономически изводи. "През последните сто и петдесет години (минимум от времето на Маркс) социалистите много успешно потъпкваха, а и сега потъпкват, човешката свобода под лозунгите за хуманна и хуманитарна наглед грижа за човека, за "социално" равенство и за добруване. Енвиронменталистите правят това под не по-малко възвишения лозунг за грижа за природата и за някакво още по-висше, надчовешко добро", пише в книгата си Клаус. Според него усилената борба срещу промяната в климата е не просто безсмислена, но и вредна за свободата и просперитета.

За да подкрепи тезата си, чешкият президент предлага данни на Международния панел по промените в климата (IPCC), които по думите му отчитат едва 0.74 градуса по Целзий повишение на температурата за последния век и следователно в никакъв случай не може да става дума за надвиснала климатична катастрофа. А в опит да оправдае собственото си твърдение, че книгата не е научна в сферата на природните науки и климатологията, а по-скоро в областта на икономиката на климатичните промени, Вацлав Клаус със завидна увереност и лекота пресмята позитивите на това затопляне (което, ако се съди по изказванията му, не е нито глобално, нито затопляне), като дава за пример как през 2050 г. във Великобритания в резултат на горещините може да се очакват приблизително 2000 смъртни случая повече - незначителна бройка на фона на 20-те хиляди спасени от измръзване. Затова и той намира за особено порочен принципът на превантивната предпазливост спрямо евентуални щети, заложен в Протокола от Киото например. "Последствия (от енвиронментализма - бел. ред.) със сигурност ще има за бедните държави, тъй като богатите частично ще платят за целия този проблем, но бедните страни ще доплатят ужасна цена и за съжаление ще станат жертва на тези енвиронменалистични игрички. Това според мен ще доведе до спиране на икономическия растеж и диктуване на условията на човешко поведение. Мисля, че човечеството трябва да се върне към разума и да забрави за тази мисъл", обобщи пред "Капитал" Вацлав Клаус.

Невъзмутимият Клаус

Фактът, че времето на презентацията на екстравагантната му книга в България съвпадна със срещата на ООН в Полша за бъдещия климатичен договор, който трябва да наследи Протокола от Киото, едва ли би смутил "провокатора от Прага". Вацлав Клаус не се кланя пред авторитети и прецежда през собствените си възгледи разбиранията за дипломация. Затова и никак не се свени да окачестви идеологическия си враг - бившият американски вицепрезидент и активист в борбата срещу климатичните изменения Ал Гор, като апостол на арогантността, нито пък да коментира присъдената му Нобелова награда за мир с думите: "Връзката между неговите действия и световния мир е неясна и неопределена. По-скоро изглежда, че усъмняването му в основни устои на съвременната цивилизация не допринася за мира."

Вацлав Клаус, чиито функции като президент се определят най-вече като церемониални, е далеч от спазването на официални сценарии. Чешкият държавен глава се държи като човек, за когото светът е една голяма маса, на която може да изложи и най-невъздържаните си възгледи и позиции, да се включи в разговора под формата на виц, намирайки просто и логично разрешение на всяка ситуация. Леко ироничната усмивка, удобно настанила се под мустака му, безгрижно отхвърля всяка тревога, способна да повиши световната температура и да предизвика треска у мнозина. Затова и подобно на възгледите си към глобалното затопляне чешкият икономист окачестви световната финансова криза като част от икономическия цикъл и предписа афористична рецепта за лечението й: "В Чехия имаме поговорка: "Ако се разболееш от грип и отидеш на лекар, оздравяваш за седмица, а ако си останеш вкъщи и нищо не правиш - за седем дни"." Според него истинската заплаха от кризата се корени във възможността с нея да се злоупотреби. Основните притеснения на чешкия президент са свързани с евентуалното "подкопаване на базовите институции на капитализма - свободния пазар, дерегулацията на Ронълд Рейгън и Маргарет Тачър и революциите на икономиката на предлагането, институционалните промени на нашата посткомунистическа ера, които се базираха на радикална либерализация, дерегулация и приватизация". Затова и държавникът, за когото се говори, че има снимка на Маргарет Тачър на бюрото си, смело въстана срещу общите мерки за регулация и противопоставяне на кризата.

Независимият Клаус

По време на лекцията си в УНСС Вацлав Клаус не пропусна да затвърди за пореден път основанията за вледеняващия ужас, който сковава представителите на страните - членки на ЕС при мисълта за наближаващото ротационно председателство на Чехия. Опасенията, че бъдещият председател на ЕС е страна, оглавявана от отявлен евроскептик, която 4 години след приемането й в съюза все още не е дръзнала дори да се раздели с националната си валута и да премине към еврото, се оказаха повод за радост и гордост от страна на чешкия президент: "Имаме късмета да нямаме евро и валутен борд. Да имаме собствена валута ни дава една степен повече свобода в техническия смисъл. (...) Аз съм абсолютно сигурен, че това е голямо предимство. Чешката крона в някои отношения ни изолира от световната икономика и се надяваме, че можем да избегнем пропадане във финансова криза." И за да придаде пълнота на репертоара си от теми, Вацлав Клаус вмъкна в речите си и болната тема Лисабонският договор и гарантирането на "правото на чехите, българите и всички други хора да кажат да или не на европейската конституция, Лисабонския договор или на всеки друг подобен документ". Въпреки че европейският документ вече успя да го забърка в международен скандал по време на визитата му в Ирландия миналия месец (главно заради непремерени изказвания), безцеремонният президент не ограничава изказванията си по деликатната тема и в скорошно интервю за чешкия вестник "Млада фронта" хвърля упреци върху недостъпния му за простосмъртните език. "За да разберете за какво става дума, трябва да разполагате със стотици и хиляди страници предхождащи го договори. Именно това е гениалният трик на германския канцлер Ангела Меркел и нейните юристи - че превърнаха ясния текст на европейската конституция в този неразбираем текст", разконспирира основната идея на Лисабонския договор Клаус.

На него обаче му е простено. Той отдавна е затвърдил образа си на човек, който не се смущава от себе си и непреодолимата си страст да бъде опозиция на всичко и всички - удобна стратегия, която му гарантира уютно място под прожекторите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • Longanlon

  Г-це Ценкова, можеше и по-малко пъти да наречете Клаус и книгата му "екстравагантни" и "ексцентрични" - пак щяхме да разберем очевадното ви мнение по въпроса.

  А социалистите наистина се завръщат като еколози:
  http://kaka-cuuka.com/275

 • 2
  Avatar :-|
  утописта

  Дори и в едно стадо има единични бройки на оглупялост, алцхаймер, деменция, луда крава или всякакви такива редки, познати или недоопознати феномени. Човешкото стадо не е изключение, а такива като въпросният чех нямат достатъчно комптенция в сферата на гео-науката или дори една по-сложна математика например. Защото тези науки доказват, че ако не вземаме предвид човешката дейност, природата може да реагира рязко, при достигане на критични дисбаланси. Късмета на чеха е, че още не сме в тази критична точка, но това, че разбира от икономика, никак не му дава право да смята, че природните ресурси ще са вечно безплатни и вечно неограничени. Утописти е имало винаги.

 • 3
  Avatar :-|
  OIL

  Benzine
  It flows through my veins.
  It sleeps in my tears.
  It moves out of my eyes
  heart and kidneys are engines
  If you want to part from something
  then you have to burn it.
  If you don't want to see it again,
  let it swim - In
  Benzine

 • 4
  Avatar :-|
  jkk

  Социалистите се завръщат… като еколози…….нямам думи просто какви глупости раждат нечии глави. Погледнете фактите бе хора! На Венера в чиято атмосфера преобладава въглеродния диоксид средната температура е 500С или 460 градуса повече от отколкото, ако в атмосферата нямаше парниковия газ. На Меркурий, който е в пъти по близо до Слънцето дневните t варират от 400С до -170С през ноща, там обаче почти липсва атмосфера дане говорим за СО2. Така, че нека продължаваме със сегашния си начин на живот и скоро ще се запържим в собствен сос

 • 5
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  jkk, СО2 съставлява 0.04% от земната атмосфера.

 • 6
  Avatar :-|
  jkk

  Така е, но без тези 0,04% учените са изчислили, че средната Т на Земята би била -18С. Всяко процентно увеличение на въглеродния двуокис в атмосферата ще доведе до ново затопляне, а и трябва да се има впредвид, че само 4-5С ще са невиждана катастрофа за нас. Сега виждаме, че световната икономика се оказа въздух под налягане(налягането обаче спадна), а един климатичен колапс, ще ни запрати в първобитнообщинния строй директно. А, че климата се променя в посока повишение на температурите и засушаване на едни места и наводнения на други е повече от очевидно. Скоро говорих с един пилот от гражданската авиация и той сподели, че в последните години въздушната циркулация над Европа се е променила много бързо и вече прилича на тази над тропиците.

 • 7
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  "учените са изчислили"

  Без емпирични данни няма как да изчислят. В науката това не се наричат изчисления, а прогнози, теории и предположения. Науката се базира на успешни експерименти, не на прогнози.

  А прогнозите напсоледък стават все по-панически - ето онзи ден Ал Гор се изцепи, че "Северният полюс ще се стопи след 5 години". Айде моля...
  http://www.extremecentrepoint.com/?p=2336

 • 8
  Avatar :-|
  jkk

  Напротив, много лесно се доказва - знае се колко единици въглерод е имало в атмосферата даречем в началото на 20 век, каква е била средната Т и каква промяна е настъпила в края на века. Съответно никакъв проблем да се изчисли каква би била Т, ако въобще нямаше СО2.
  Другото, което е по-добре да забравим за Ал Гор! Човекът си има свои цели преследва си ги. Все пак не си ли чул, че миналото лято ледът на север се отдръпна до рекордни нива и за първи път се отвори път през Северният ледовит океан напълно освободен от лед, че белите мечки се давят заради липса на лед, че има кални свлачища в Алпите, че снегът на Килиманджаро изчезва, че ледниците в Андите се топят, снимки преди и сега не си гледал? Дори типично лятната буря в София в началото на декември с дъжд, вятър и гръмотевици беше Алгоровска измислица. След като в рамките на моя съзнателен живот от 28-30 години виждам толкова много промени, не ми се мисли какво ще става след още толкова

 • 9
  Avatar :-|
  ?

  Странни критерии имат цензорите в Капитал. Маааалко да не им хареса нечие мнение, се хващат и за сламка, като предлог за триене. Примерно, че си употребил мръсната дума "крака", вместо "фундамент" на чов. тяло.
  Не е така въпросът с постинг 2. Него не го трият, въпреки грубостите.
  Сега към автора на постинга 2.
  Клаус акцентира върху икономическите последствия от един мит, а не върху самия мит. Техническата страна на мита наистина трябва да е в ръцете на специалисти. Ето например в-к Капитал. Миналата година посвети поредица статии на проблема. НИТО ЕДНА ОТ МЕТЕОРОЛОГ.
  Ей сега ще ме изтрият, макар да няма нищо нецензурно.

 • 10
  Avatar :-|
  Longanlon

  jkk, това, че две променливи показват някакви изменения за даден период от време изобщо не значи, че тия две променливи са взаимосвързани. Никой не е успял да докаже връзката между промяната на количеството СО2 във въздуха и промяната на температурата.

  А това за белите мечки, дето се давели, само доказва колко неосведомен си. Даже на Гор му се наложи да признае, че това във филма му не е било вярно и за целия изследван период са намерени само 4 мечки, удавени поради буря. Ако не си спомняш, това бе една от точките, по която британски съд го осъди за измама (заради филма му).

  А миналото лято изобщо не се е отворил път през Северния ледовит океан. Най-топлата година за последното десетилетие си остана 2003 и от тогава температурите спадат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал