Студентски в кавички

София за момента няма никакъв шанс да изгради кампус от европейски тип

Студентски град си е спечелил славата на побългарена версия на Лас Вегас<br />
Студентски град си е спечелил славата на побългарена версия на Лас Вегас<br />
Студентски град си е спечелил славата на побългарена версия на Лас Вегас<br />    ©  Цветелина Ангелова
Студентски град си е спечелил славата на побългарена версия на Лас Вегас<br />    ©  Цветелина Ангелова

"Кавичките за разлика от скобите не биват малки, средни и големи. Но ако бяха, Студентски град би бил в големи кавички." По този начин министърът на образованието Даниел Вълчев определи в ефира на Би Ти Ви съответствието между заявените в името на Студентски град намерения и реалните му функции.

Дискусията за т.нар. студентско градче се роди и започна да набира сила като резултат от едно убийство. След като в ранните часове на 5 декември 20-годишният студент Стоян Балтов бе пребит до смърт пред местната дискотека "Амнезия", студентски организации и близки на загиналия организираха траурно шествие, което (не без помощта на асоциациите с привидно сходните като сценарий събития в Гърция) успя да привлече вниманието на медии и политици и се превърна в повод да се поставят за обсъждане проблемите на студентския квартал като цяло. Протестът стана причина за поредица от срещи и изявления на представители на местната и държавната власт и се преобрази в трибуна на популистки изказвания и инициативи. Сред редицата предложения и заключения обаче ясно се открои един основополагащ въпрос - студентски ли е Студентски град и има ли той шанс да се превърне в кампус от европейски тип с оглед на настоящото си състояние и наследството от миналото.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
81 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • - 1
  • + 1

  Студентски град винаги е бил пародия: Пародия на студентски, пародия на град в която се рушат едни пародии на общежития, където други пародии на студенти пародират учене. В България целта на средния "студент" от провинцията е да стане "независим" от мама и тате, а дали ще стане истински студент е съвсем друг проблем. Той иска да пие и да се бие на воля, дали ще учи - на него не му пука. Тя иска да си купи парцалки, а напоследък също да пие и да се бие.
  Търсенето определя предлагането, така че това, което предлагат (например в "Амнезия") е пряко следствие на това, което "студентите" искат.

  Нередност?
 • 2
  23 avatar :-|
  Rowan Atkinson
  • - 1
  • + 5

  Хайде,хайде. В студентски град са живели и живеят много хора,които предпочитат да учат и да се развиват. Спрете с тези обобщения от типа "всички са боклуци". Друг е въпросът,че на тях никой не им помага,нито пък ги слуша.
  Голяма част от посетителите на тези заведения и дискотека не са от ,така оплюваната, провинция,а са жители на модерната и подредена София. Хора,които плащат 40лв наем,не карат лъскави коли, не си прекарват времето в казина.
  Както всичко в държавата и студентски град е оставен да се носи по течението.
  В една недоразвита държава това винаги води до отрицателни резултати.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Свестните деца
  • + 1

  отдавна учат там, където не само кампусът, но и целият университет е частен. И където има и библиотеки, и всякакви други условия. Останалите плескат карти в кръчмата и реват за национализация.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Леля Славка
  • + 3

  Идея си нямам как се учи в тоя бардак.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Деян
  • + 1

  Здравейте.
  Като бивш студент, живял 4 години в общежитие, мога със сигурност да кажа, че има хора, които имат огромно желание да се развиват и да получат това, което университетът предлага или поне трябва да предлага. За съжаление, обаче, по-голямата част от студентите са със съвсем друга настройка за живота в Студентски град. Тези ексцесии, които се случват ежедневно, не са случайни и едната страна на този проблем са със сигурност студентите.
  Аз, например, трудно мога да повярвам, че тези млади хора, които последната седмица се събираха по улиците, за да си търсят правата, го правят, защото наистина го искат. Или поне голяма част от тях. По-скоро усещам онзи странен привкус на търсене на сеир и някакво разнообразие от тип "колективът е настъпан, да живее колектива!"...
  Същите тези лица можете да ги видите всяка вечер пред входовете на бардаците в Студентски. Или пък редещи се на опашките във Фантастико с озорясал поглед в бутилките алкохол, натрупани в количката... Точно тези мили лица, които никога не бих си помислил, че перманенто се кълчат под звуците на ориенталски изпълнения в разните му там дискотеки.
  Но е така. Елате и ще видите. На мен ми се смееха, когато се оплаквах, че ми е шумно и че искам по-добри условия. Наистина хората, които търпят това, са малко и повечето бягат рано или късно.

  Все пак аз вярвам, че има млади хора, които искат промяната и разбират какво пишат на плакатите, които опъват пред Народното събрание.

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  oleg

  Местенето на студентското градче след северната дъга на Околовръстното шосе ми се струва най- добрата алтернатива. За съжаление е и най- скъпата.
  Все пак няма да е лошо да има обособен кампус, в който да има само учебни учреждения и общежития, и да не може да се влиза с коли, мотори и т.н.
  Би могло да се помисли и за голяма мултифункционална спортна зала в близост до новото градче. Все пак софийското поле е доста голямо....

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Miro Hero
  • + 2

  Аз не знам в Америка или Европа университетски кампус, където собствеността не е на даден университет и се строят всякакви сгради, заведения и магазини без никакви ограничения. Тоест, тук просто банда кметски експлоататори използват възможността да продават на 30ина хиляди концентрирани на едно място потребители и да въртят сериозен бизнес под името "Студентски град". Това си е точно толкова източване на държавни пари, както беше схемата "Кремиковци". Не са ви виновни студентите, да не говорим че те са единствения двигател на прогрес за една нация, без значение дали всеки един от тях е гений или не. Не си оплювайте децата, ами се замислете колко народ е папкал, правейки алъш-вериш на територията на Студентски град.
  За прагматиците - понеже отдавна съм разбрал, че подобни спорове са загубени, изпращайте децата си в чужбина, в реномирани учебни заведения. Възможностите, които ще получат там далеч надхвърлят потенциалните разходи. Отделно и разходите в България по учене вече са на доста световно ниво. Един ден, ако вашето дете реши че има потенциал и желание да се върне в Родината, ще го направи, заедно с новопридобити познания. Така е било по време на Възраждането. Трябва да се види свят, за да се придобие познание. Ако реши, че не си заслужава връщането, ще носи българщината по света - да чуе поне някой, че и ние съществуваме.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  бивш студент
  • - 1

  Студентският град е същата пародия като т.нар. "студенти"! Колко от протестиращите участват активно в научните изследвания на своите професори? Колко ли от тези малки гении замръкват над трудовете на корифеите в тяхната област? И нещо по-просто: Колко от тях - без да броим МИО и няколко подобни специалности - могат да проведат един простичък разговор на чужд език? - Хубавата новина е, че те дори не съзнават положението си и го приемат за нещо напълно естествено ...

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Примус

  За всичко си има решение. Просто трябва нов закон който да се обмисли добре, да се затворят дискотеките и баровете, и квартала да се направи тих и спокоен. А за това че живеят не само студенти не е особено голям проблем.
  Стига да има воля, а тя липсва както и при много други неща в това правителство а и не съм сигурен че следващото ще е по добро но съществува някаква надежда.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  Светослав
  • + 3

  Причините не са само в студентски град, а в цялата образователна система - от 1 клас до завършване на университета. Тряба много сериозно да обмислим какви са проблемите и какво може да направим за тях.

  На първо място се чудя защо има толкова много университети струпани на едно място. В София има 22 университета и висши учебни заведения. В цяла Северозападна България няма нито един, няма и в големи градове като Ямбол, Сливен, Добрич... Може би трябва това също да се промени. Част от университетите в София да бъдат изнесени на друго място. Вижте примерно как са разпределени университетите в Швеция. http://www.studyinsweden.se
  Това би решило и част от проблемите с пренаселването на София. Знам, че ще бъде скъпо, но ако не искаме цяла България да живее в един град сега е момента да го направим.

  Второ има проблем с приема. Да те приемат обикновенно е ужасно трудно, но завършването рядко е такова. Почти няма прекъснали студенти, преписва се масово. Трябва да се направи точно обратното - лесен прием и трудно следване. Така съвсем нормално студентите ще започнат да учат.

  Университетите трябва да добият пълна автономност. Държавата се меси твърде много. Трябва да се преосмисли начина им на финансиране.

  Университетите и бизнеса трябва да работят в тясно сътрудничество. Трябва на всеки да е ясно какъв е пътя към успешна кариера, а не да завършиш заучил сума си теории с нула практика, а всички обяви за работа да ти искат 2-3 години стаж. Просто трябва да се направи някакво начално стъпало - примерно стажант.

  Изобщо много може да бъде направено. Просто трябва да се огледаме и да видим как го правят другите държави. И отговорът не е само в парите. Иска се и още нещо.  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал