С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 10 апр 2009, 14:21, 4405 прочитания

Говори за нея

Как кризата от абстракция се превърна в член на семейството

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

"В един прекрасен следобед пристигна имейл, в който се съобщаваше: Бордът на директорите на компанията взе решение, че офисът в България ще бъде закрит."

Трийсетгодишният Иван говори за безработицата си без излишна емоционалност, с тона на човек, който е наясно, че планините и хълмовете имат задължително и друга страна, по която посоката на движение е обратна. Кризата е престъпила прага на офиса, за да остави отпечатък в професионалното му CV, като очакван, макар и нежелан посетител. За него тя е разочарование, но не и изненада. Като мениджър в представителството на консултантска фирма за недвижими имоти той е подготвен за реалните проявления на кризата. Въпреки това обаче надеждата, че лошото няма да се спре точно на теб, важи и за него. Поне до средата на януари, когато той и колегите му получават лаконичното съобщение.


За цифрите и хората

През януари Международната трудова организация (ILO) прогнозира, че борят на хората, които ще загубят работата си през 2008 и 2009 г., ще достигне 50 милиона в световен мащаб. Световната банка сгъсти тъмните облаци над представата за недалечното бъдеще с предупреждението, че глобалната криза ще върне 46 милиона души в бедността. Към момента по данни на Евростат броят на безработните в Европейския съюз е 19 милиона, а Испания оглавява временното класиране с над 15% безработица. У нас министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова разрежда напрегнатия въздух с благия си тон, цитираните под 7% безработица и увеличаващия се брой свободни работни места. Всичко това обаче са само цифри. Зад тях стои пъстър калейдоскоп от човешки истории и гледни точки.

За Иван и много други българи официалният старт на кризата не е 15 септември – денят на фалита на американската инвестиционна банка "Лемън брадърс". За него и другите, изпаднали в подобна ситуация, кризата започва тогава, когато излезе от безстрастните статистически таблици и се настани на семейната маса за вечеря. Тогава, когато пристигне съобщението за повишената лихва по кредита, а ровенето в обявите за работа замести доскоро ритмичното ви трудово ежедневие."Кризата е навсякъде. Дори по витрините на магазините, където намирах разтуха преди. Неотменна част от разговорите с познати. В коя фирма колко души съкратили, случаи на преквалификация, статистически данни за безработицата, информация за спрени проекти, неизплатени задължения. "Поради Кризата" се използа като обяснение за всяка ситуация", определя параметрите на явлението и Деница. Усещането, че нещо се случва, вече не се измерва единствено с цифрите във вечерните новини. Рецесията се оглежда в опразнените магазини по централните улици и притеснително големите за нашите географски ширини намаления.

"Искаше ми се да си остане абстрактно понятие", въздиша с тъжна усмивка и Габриела, която работи в медийния бранш. Нейната лична история за кризата започва с намаляване на заплатите през декември, преминава през още едно през януари и успокоителната презумпция, че скоро всичко ще дойде на мястото си. Вместо да премине обаче, треската се усилва с началото на съкращенията, макар и те да преминават под мотото "Когато нещата се оправят, отново ще станем екип". "Вече съм без договор, работя като фрийлансър - само на хонорар. Макар да нямам никакви гаранции, че и него ще ми платят", разказва Габриела.

Всъщност цялата представа за кризата може да се вмести между две ключови понятия:

Страх + временно

Предчувствието, че сме едва на част от пътя към подножието и най-лошото предстои, е основният генератор на опасенията и на онези, които са пряко засегнати, и на тези, които към настоящия момент кризата подминава. По данни на НСИ балансовият показател на очакванията на потребителите по отношение ръста на безработицата е нараснал двойно в периода октомври 2008 - януари 2009 – от 29.6% на 61.2% за градското население. И ако можем да перифразираме и преобърнем първата част от твърдението на Толстой за щастливите и нещастните семейства, то би звучало така: всички истории за криза (до голяма степен) си приличат. А форматът, в който се поместват, включва базите: намаляване на заплатите, съкращения, страх от намаляване на заплатите, страх от съкращения. На свой ред чувството за несигурност и непредсказуемо бъдеще неутрализира възторга от примамливите промоции и изгодните покупки, сковава плановете за лятната отпуска и намалява периметъра на шопинг туровете. "В личен план се хващам, че за първи път от години започнах усърдно да гледам и цените освен качеството, а когато похарча пари за някакво развлечение, след това се питам дали не трябваше да пропусна", определя ефектите и читател във форума на "Капитал". Не липсват обаче мнения и в другата крайност – на онези, за които кризата е стимулатор на потребителския апетит: "Първо бях на ски, после ходих на море в Далечния изток. Купих си нова кола. Какво да кажа, добре ми се отразява", демонстрира икономически правилно поведение друг читател във форума.

Факт е обаче, че негативните ефекти са по-осезаеми и забележими от онези, които могат да се тълкуват като позитивни от страна на купувача.

За хората, които частично или напълно са останали без работа, оределите редици на обявите за свободни позиции и нереално високите изисквания на работодателите, съпоставени към по-неприемливите условия на труд, са сред най-големите кошмари. "Най-лошото е, че след 2-3 месеца може да ми се наложи да приема предложение, което не отговаря на вкуса и на квалификацията ми", притеснява се Габриела. Историята на съкратената от "Уолстрийт" брокерка, която открива идеалния шанс да сбъдне детската си мечта и да стане готвачка, не е нейната приказка.

За други обаче ключът към спокойното и недраматично приемане на ситуацията е именно в паролата "временно" - идеята за кризата като температурата, която качваме, за да се преборим с вируса.

"Аз съм работил като барман и като учител. Барманството е много забавно - вярно, че съм го правил като доста по-малък. Но ако се наложи... Защо да не го приема позитивно, аз ще знам, че това е временно. За мен е много странно някой да каже: започвам работа там и ще съм там, докато се пенсионирам", прокарва кризисен оптимизъм Иван.

Според психолозите и специалистите по човешки ресурси представителите на поколението на 20-30-годишните е по-имунизирано срещу песимизма, който е определян като най-силен коз на Кризата.

"Заради липсата на доверие в институциите и надежда, че те биха могли да направят нещо в помощ на хората, е възможно да се стигне до депресивна картина, но си мисля, че тя ще засегне поколения, които са над 35-40 години и които вече са обвързани с кредити, чийто бизнес леко или силно пада, които имат деца или възрастни хора за отглеждане. Не мисля, че за младите хора въпросът ще стои така – ще бъде поучително", тълкува ефектите на ситуацията и Албена Стамболова, психотерапевт и HR консултант.

И все пак тя се усмихва

Твърдението, че кризата има своите позитивни страни, вероятно е трудно за преглъщане за онези, които глобалната рецесия е засегнала пряко, но се застъпва от все повече хора. "Българинът страда от една болест – че всичко зависи от него. Има и неща, които не зависят от теб. Ако фирмата ти я закрият, това, че си седял цяла нощ и си писал отчети, не може да ти помогне по никакъв начин. Хората започнаха да си дават сметка, че не могат да са толкова ангажирани само с кариерата си", определя част от позитивите психологът Ирина Шумкова. Според нея кризата, от една страна, ще помогне на хората да преодолеят опасното чувство за недосегаемост, а от друга ще ги стимулира (макар и принудително) да започнат да насочват енергията си навътре, към семейството, ще ги накара да преосмислят тезата, че парите и кариерният просперитет са в правопропорционална зависимост с личното щастие. Теорията за преобръщането на ценностите и края на консуматорското общество всъщност е една от основните интерпретации – кризата като назидание за алчността и предвестник на пречистващия апокалипсис. Дори и онези, които не изпадат в крайности обаче, признават, че настоящата ситуация може да се приеме като отрезвяваща пауза, момент за равносметка, тест на гъвкавостта и кръстопът, в който можем да изберем по-подходяща посока.

"Ако трябва да мислим позитивно за кризата, то ми се иска това да е краят на един цикъл и началото на нов, възможност да си намериш по-добра работа", надява се Габриела и отбелязва, че повечето свободно време й помага да мисли за себе си, да усъвършенства физическата си форма чрез спорт и да помисли за бъдещето. "Позитивното в личен план е, че аз просто седнах и преосмислих това, което съм правил, и планирам накъде да продължавам да развивам това, което съм натрупал като опит", допълва представата за кризата като равносметка и Иван. В неговите възпрятия настоящата рецесия ще окаже положителен ефект и върху сферата, в която работи. "Пазарът ще се изчисти и балансира. Кризата ще действа като своеобразно сито. Това е абсолютно нормално, ненормално е предишното състояние", оценява бизнес ефектите той. Така, вместо да се впише в ролята на драматичния край, настоящето може да се преквалифицира в сценарий на позитивното и обнадеждаващо начало. "Израстваме, можем да пораснем и да се окаже, че в момента, в който все пак се отпуши пазарът, изведнъж тези крачки ще станат по-широки", усмихва се Албена Стамболова. В този смисъл паниката е най-лошият ви съветник. А ако си припомним Дъглас Адамс – най-сигурният начин да полетиш е да забравиш, че можеш да паднеш.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина

Проф. д-р Магдалена Миткова, ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров"

10 май 2019, 1674 прочитания

Думата имат хората, които обикновено нямат думата Думата имат хората, които обикновено нямат думата

Представители на различни професии, обществени слоеве и образование ще разкажат историите си на събитието "ХОРА, които обикновено не говорят пред ХОРА"

11 апр 2019, 2124 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Случаят Борилски

Едно брутално убийство показа показа истинското лице на българската съдебна система

Да летиш в облака

Стефан Бумов, съосновател и главен оперативен директор на HeleCloud

В режим на готовност

Очакването за следваща криза внася доза предпазливост в инвестиционните стратегии

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Работохолици до доказване на противното

Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване и директор на звено за изследване на хазарта в Nottingham Trent University

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше