Вдигането на димната завеса

Забраната да се пуши в заведенията е стъпка в правилната посока. Остава и да се спазва

Според научно изследване, публикувано на сайта Science Daily, склонността към депресивни състояния при пушачите е с 41% по-висока, отколкото при онези, за които нервното ровене за запалка из джобовете не е навик.

От тази седмица пристрастените към никотина имат още една, допълнителна причина за лошо настроение - приетите на второ четене промени в Закона за здравето, които официално регламентираха забраната за пушене на обществени места от 1 юни 2010 г. Дискусиите преди гласуването прокараха нова разделителна линия в Народното събрание, като разчупиха стереотипния формат управляващи - опозиция и създадоха други два отбора: пушачи vs. непушачи. И както подобава на войните, издържани в класически маниер, водещата кауза е свободата - лесно запалима, неудобна за едни и с цената на определено количество жертви. От едната страна на димната барикада пушачите крещят, че искат да задоволяват зависимостта си навсякъде, от другата непушачите се борят за правото си да не дишат вредния и за тях дим. Няма съмнение кой е правият в тази битка - пушенето трябва да се ограничава, защото от това може само да се спечели. В държавите, които вече са въвели подобни ограничения, хората боледуват по-малко от болести, свързани с тютюна, и живеят по-дълго. България е една от страните в света с най-много пушачи и е с най-ниска продължителност на живота в ЕС и това прави ограниченията особено необходими. Това обаче не означава, че те се приемат от всички и срещу налагането им няма да има яростна съпротива.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


238 коментара
 • 2
  Avatar :-|
  Petrov

  То добре е туй но това което се чува за отваряне на заведения само за пушачи ще послужи за заобикаляне на закона
  Дали в провинцията ще има поне по едно кафене за непушачи
  http://rox-invest.org/news.php?id=34

 • 3
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  ... (да продължа)
  Ако компетентните институции смятат, че никотина е наркотик, те СА ДЛЪЖНИ да подходят към него като към останалите наркотици - да забранят производството и продажбата на продукти, съдържащи това вещество. Ако не смятат така - те нарушават човешките права на пушачите.
  Господа законотворци (тук следва автоцензура)... не може и това в онова и душата в рая. Не може да събирате акциз върху наркотик! Ако го правите - вие сте престъпници.

  Господа борци за чист въздух, вие сте просто въздух под налягане. Гола вода скрита под въздържателска кожа. Вие с нищо не се различавате от обикновен нацист или член на ку-клукс-клан. Вие сте излишни.

  А сега и да ви кажа защо се обръщам към "борците", а не към непушачите.
  ЗАЩОТО АЗ САМИЯТ СЪМ НЕПУШАЧ ОТ ТРИ ГОДИНИ.

 • 5
  Avatar :-|
  Kalnik

  И аз съм бил пушач, въпреки че от една година не пуша. Напълно подкрепям забраната. Ужасно е, когато се прибера от заведение и дрехите ми смърдят на цигари. Разберете - с това не се забранява пушенето на цигари изобщо. Пушачите пак ще могат да си пушат, само че вкъщи или на открито. Даже може да има положителен ефект за тях. В страните въвели подобна забрана се появява интересен социален феномен. Понеже трябва да излязат извън заведението за да пушат се събират пред него и лесно започват разговор и установяват връзки. Така че, усмихнете се - чакат ви нови запознанства!

 • 6
  nadeto avatar :-|
  HH

  Абе я си гледайте работата :) Откъде накъде аз ( и още поне пет човека около мен) докато чакам рейса, да дишам противния и отровен дим на някой, който държи на всяка цена да изпуши поредната цигара? За заведенията е относително дали да се пуши или не, но аз съм твърдо против пушенето на спирки, по подлези и всякакви места на които има събирания на хора на окрито! Вижте как е на запад, не съм информирана как точно е положението, но бас държа, че е така!

 • 7
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми

  Гавриле! Супер си приятелю!
  Много ясно казано. 80 скучни години са наказанието за всеки, който си брои малките прегрешения, които носят удоволствие. А останалите 2000... в рая ще им се видят още по-дълги. 20 години съм бил пушач и не съжалявам за нито един ден от това време. Тук обаче не става въпрос за удоволствия, а за права. Правото да се отровя сам или правото на група хора да се тровят сами. Само кретен би си помислил, че тази забрана ще проработи. Просто вие, "борците" ще имате повече поводи да хленчите, което между другото ви е присъщо. Цял живот това правите - хленчите. То така в хленчене си преминава и живота ви!

 • 8
  Avatar :-|
  атанас

  Надежда,
  Съгласен съм с теб за забраната на места, където хората се събират без възможност за избор дали да са там- спирки, гари и т.н. Това със заведенията, обаче, е пълна идиотщина и сериозна дискриминация. В заведение човек избира дали да иде. Ако знае, че се пуши вътре, и влезе, то е направил своя избор съвсем съзнателно. С това вече няма правото изобщо да се оплаква, че до него са пушили, дишал е дим, дрехите му са миришели. Ако не иска дим, то спокойно да търси заведение за непушачи. Така и ще се вдигне бизнесът на тези заведения. Но... Колко от младите върли непушачи и защитници на идеята за забрана на пушенето в заведения отказват да ходят на дискотека в компания с пушачи или защото там се пушело? Колко са потенциалните клиенти на дискотека, където ще ходят само непушачи? Толкова ли е трудно да има места и за едните, и за другите?
  А... В Истамбул има забрана за пушенето по заведения и изобщо на всякакви обществени места. Навсякъде висят табели за глоби ок. 70 лири/ок 63-4 лв/. Пак навсякъде под табелата на масите има пепелници, полицаите не закачат никой, който пуши пред тях на улицата, и т.н.. При нас ще стане същото с тази забрана.
  По-важното в промените на закона за здравеопазването е друго и то се крие. Прокараха власт на министъра да закрива еднолично болници по свое осмотрение, като така дублира функции на ведомства, а и той самият не издава лицензите. Така неплащащите в партийни каси, лекари с неудобни за властта възгледи просто могат да бъдат оставяни без работа без проверка от отговорните държавни органи. Всъщност, текстът на законопроекта не се намираше вчера на сайта на НС. Точно най-важната за обществото точка беше много умело прикрита чрез дебат за пушенето. Ако не искаха да прокарат това със закриването на болници и за новия инспекторат, като така се овластят да гонят наред въпреки евентуалното наличие на несъгласни с министъра директори на агенции/Мандатите в агенции не винаги са на хора в същата политическа сила или същото лоби в нея./, нямаше изобщо да гласуват текстове за пушенето.

 • 9
  Avatar :-P
  cassini

  СУПЕР!

 • 10
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Май ще се получи дълго, ама имам много мисли да споделя. И все умни :)

  Чими, Sorry брат, харесвам те, ама тук не съм съгласен с теб. Не го приемай лично, просто водим дискусия, нали:)

  Пушенето е вредно, спор няма. Аз самият не съм пушач и не назначавам пушачи на работа. Когато таксиметров шофьор запали цигара, казвам му да я угаси - ако откаже - слизам без да плащам. Ако откаже да спре - е, на два пъти се опитаха - единият отърва боя, само защото беше пред районното, онова до зала Универсиада.... обичам ги Софийските таксиджии....

  Както обикновено става в живота - нещата не са само черно/бели. Така и решаването на сложен проблем като този не става само с един закон, забрана и т.н. Необходими са няколко мерки едновременно - законови, организационни, ценови...

  По мое време в Щатите цената на кутия цигари в Ню Йорк за 2 -3 години скочи от 2.50 на почти 7 долара. В офисите и в закритите помещения не се пуши, естествено. Освен това, ако отидеш в един офис с дрехи, които миришат на цигари - ще гледат на теб като на нечистоплътен човек, такъв, който не се къпе, например...И много скоро, ше се намери кой да ти го каже...
  Май пак по това време статистиката процента на пушачите падна до около 15 %. Не е лошо...

  Аз нямам нищо против пушачите като хора. Имам против това, ЧЕ КРАДАТ ОТ МЕН. Всеки има право да умре както си иска. От една страна - пушачите умират по-рано, добре е за пенсионната система. Но този положителен ефект се губи в сравнение на всеобхватните поражения за бизнеса и здравето на хората.

  Накратко - не бих имал нищо против пушачите АКО:

  1. Преди да постъпят на работа минат медицински изследвания, които да докажат пушат ли, или не. Ако пушат - да се увеличи двойно здравната осигуровка, която и те, и работодателят плаща за тях.
  2. Да нямат право на безплатно лечение в държавни болници на белодробни и сърдечно-съдови заболявания. И ракови, и каквото там още причинява пушенето...
  3. Застраховката им "Живот" да е двойно по-скъпа. Те пряко допринасят за по-високите усреднени нива на тези застраховки. И не ми обяснявайте, че те и без това си плащат по скъпо. Някой, навътре в застраховането да обясни....както изрядните платци по кредитните карти поемат риска от неизрядните...усреднено де :)
  4. Застраховката им "Гражданска отговорност" да е минимум 2 пъти по-висока, от базовата. Паленето на цигара с нищо не е по-безопасно от говоренето по мобилен телефон например....статистически - при голям брой шофьори-пушачи, рискът от катастрофи е по-голям. Това, че никой не си е направил труда да го изчисли, не значи, че не е така.

  По-принцип няма лошо да има отделни заведения за пушачи АКО:
  1. Плащат съответен допълнителен лиценз - СКЪП.
  2. Плащат 2-пъти по-висока здравни осигуровки за работещите там - все пак работят в нездравословна среда. Ще кажете - те сами са избрали да работят там. Не става :) Никой не кара насила един миньор да работи като такъв, но все пак - плащат му се вредни за това....

  Пушачите си вредят, после цялото общество плаща за тяхното безплатно лечение. Нека те самите да поемат ИЗЦЯЛО разходите за този си навик, за косвените щети, които причиняват - пък да си пушат. Няма лошо. И най-лесния начин да ги накараш да си платят е чрез гореописаните мерки. Или още по-лесно - с жесток акциз върху цигарите.

  Няма спор - пушачите че има да видят зор в бъдеще. При нас ще стане по-бавно, защото процента на пушещите е голям, защото държавата е слаба и защото обществото е калпаво. Но ще стане. Все повече работодатели ще избягват да назначават на работа пушачи. Все повече на пушачите ще се гледа като на нечистоплътни миризливци. Все-повече хора няма да могат да скрият гримасата на отвращение, когато целунат някого и се окаже, че устата му смърди....

  Мисля, че това едва ли е кой знае какъв повод за притеснение за пушачите. Някои ще се откажат, други ще се адаптират.

  Притеснението ше дойде, когато след 20 години, примерно, социалните служби започнат да отнемат децата на пушачите, за да не бъдат тровени в къщи.... Нищо чудно, има логика...

  А иначе - криза е. Оборотите на търговците падат. А на тези, които продават цигари се качват :) Вдигат цените, вдига се оборота.... Нека някой друг да обясни за еластичността на потреблението на стоките...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал