С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
78 31 юли 2009, 13:16, 19200 прочитания

За двеста марки и едно прасе

Историите за корупция в УНСС не са само легенди

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Помощ от непознат приятел

Когато не става въпрос за корупция, отново помага заниженият контрол. Във форумите изобилства от обяви на хора, които предлагат или търсят услугата "яви се вместо мен". Самото начало на преговорите е чрез лични съобщения във форума, по пощата или през скайп. "Vzimam izpiti po: Fizika 1,2. Matematika 1,2,3,4 i dr po dogovarqne". На тази обява и молба за помощ за математика 2 на скайпа отговаря Иван. Готов е да се наеме срещу сумата от 150 лева, предоставен предварително материал за учене и примерни задачи, но "не в последния момент". Обещава над 3 и по време на разговора с известна доза снизхождение споделя, че е взел "математика 1, 2, 3 и 4, а вие там само две математики имате, а ви мързи да гледате". Неговата схема е сравнително проста - смяна на снимките на студентската книжка. Важен в случая е печатът. Нашият е само в ъгъла и "ако е само това, няма страшно". Иван предлага и съвсем легален вариант, ако с книжката не се получи - дава уроци на по-схватливите. Пита за закъсали колежки - твърди, че няма проблем да се яви и като момиче. "Обличам се като едно високо хубаво момиче. Верно, момчетата, тия, нисичките, остават с отворена уста, ама кво да правя - важното е преподавателят да не се усъмни. Ама това не се е случвало досега", твърди той. Иван прибира парите след свършена работа, но не се страхува от възможна неточност при плащането. Досега некоректни не е имало, но ако се случи, "д... да му е яко и да забрави за завършването на ТУ - да ходи в друг университет". Пояснението, че става въпрос за УНСС, не променя нещата: "Ми същата хубост тогава. Все ми е едно къде учиш."

Схемата със "заместването" е сред най-популярните, евтини и, може да се каже, безболезнени варианти, в които шансът за залавяне е малък. В големите потоци физиономиите на студентите често се губят и преливат една в друга и на преподавателя, който всеки ден прехвърля през погледа си стотици лица, е трудно да ги запомни всичките. "Явявал съм се на изпит заедно с приятелка, която го беше закъсала с математиката. Та аз като един виден математик седнах до нея, реших й задачите, дадох й решенията, станах и казах, че се отказвам. Цялото упражнение го изпълних със собствената ми студентска книжка от Техническия, без някой изобщо да си направи труда да я отвори", разказва читател на "Капитал", пожелал анонимност.


"Корупцията е като проституцията - щом има търсене и предлагане, го има и това явление."


Това не е цитат на хладнокръвен герой на Робърт де Ниро в някоя от ролите му с пура в уста и небрежно кръстосани на бюрото крака. Думите са на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов. Сега той говори без излишни емоции по темата, но само преди седмица му се наложи да поеме дълбоко въздух в опит да се отърси от може би най-големия си шок като ректор - "новината", че в поверения му университет има корупция.

На 23 юли главният асистент от катедра "Икономикс" към УНСС Петкан Илиев беше арестуван по обвинение в злоупотреба с влияние. Заедно с него беше задържан и Боян Тренчев, който според органите на МВР е бил съучастник на икономиста. Двамата са организирали престъпна схема за купуване на изпити. Тарифата според разследващите органи варирала между 500 и 4000 лева. Най-високата цена била съответно за най-рисковата процедура - явяване на т.нар. дубльор с фалшиви документи за самоличност на кандидатстудентските изпити. На 27 юли Петкан Илиев и съучастникът му бяха освободени от ареста срещу гаранция съответно в размер на 10 000 и 5000 лева. Ден по-късно назначената вътрешна комисия за проверка на УНСС установи, че за корупция в университета не може да се говори, но профилактично порица явлението като цяло.

Цялата история с арестите и медийния шум около тях предизвика две основни реакции - непреодолима изненада у всички, работещи зад стените на УНСС, и въздишка на облекчение у всички останали: "Най-после!"Седмица след "сензационната" новина ректорът вече е приел, че не е невъзможно да има корупция и в поверения му университет. Търси корените в устройството на българското общество като цяло: "Няма начин цялото ни общество да е проядено от корупция и някаква система в това общество да е останала извън тази схема. Колкото и да сме си заравяли главата в пясъка, е ясно, че корупционни схеми във висшето образование в България са налице. Това, което може да направи университетът, е да започне масова борба за превенция", казва проф. Борисов.

Докато той прехвърля наум възможните грешки от миналото и търси решения за превъзпитание на младото поколение в бъдещето обаче, самото общество си припомня със задоволство фолклорни тълкувания на абревиатурата УНСС - Утре носете съответната сума, и рефрена от хита на "Ъпсурт":- "Примоция в УНеСеСе - три изпита за двеста марки и едно прасе." Историите за купени изпити и бизнес ориентирани преподаватели в Икономическия отдавна не правят впечатление на никого - сюжетите звучат познато на твърде широк кръг от хора. Разказите са като странстващите сюжети в литературата - историите са сходни, към тях само се адаптират различни имена и декори. Корупцията не съжителства с глаголи в 1-во лице единствено число. За нея се говори само в третолична форма. Особено след скандала. Корупцията и липсата на контрол са взаимно свързани и едва ли могат да се обвържат единствено с УНСС. Факт е обаче, че софийският икономически е основен генератор на истории за висше образование по втория начин. И те със сигурност не са просто фикция.

Пусни ме вътре
Допреди две години основно задължение на всеки родител беше да запише кандидат-студента си на подготвителен курс при правилния професор по съответния предмет. Той трябваше да даде думи-пароли, които впоследствие да бъдат разпознати от проверителите и съответно кандидатът да получи подобаваща оценка. Другият вариант беше "подсказване" на темата или поне възможните варианти. От две години обаче е въведена тестовата система на оценяване, която е и голямата гордост на самия ректор, защото "целият изпитен процес - от решаването на тестовете до тяхната проверка от безпристрастните компютри, е напълно прозрачен и гарантира успех на най-подготвените от вас", както споделя в обръщение от сайта проф. Борисов. Новите практики обаче раждат и нови тактики.

Днес един от основните варианти за нерегламентирано приемане в университета е чрез явяването на изпита на т.нар. дубльор. За целта предварително се изработва фалшива лична карта със снимката на онзи, който ще се яви, и данните на човека, който трябва да бъде студент. Именно за три подобни случая от тазгодишната кандидатстудентска кампания си припомни ректорът Борисов в разгара на скандала с Петкан Илиев. И макар че, както призна, тогава не им е обърнал внимание и са оценени като инцидентни прояви, сега те добавят допълнителна стойност на темата за университетската корупция. Още повече че след като на сайта на университета бяха публикувани телефони за сигнали за корупция, е получен и проверен още един подобен казус, разказва ректорът.

"По думите на разследващия полицай фалшивите лични карти са толкова добре направени, че самият той не може да ги отличи", казва проф. Борисов и добавя, че "на явяване на кандидатстудентски изпит е абсурд да се хване фалшив документ". Думите му са потвърдени и от очевидци: "Имам познати, които са влезли с дубльори. Документът доста прилича на истинска лична карта, но в банка, лизинг къща или кредиторска би трябвало да я разпознаят като фалшива. Един преподавател, в случая квестор, обаче едва ли би могъл да направи такава разлика."

Изработването на лична карта и явяването на дубльор може да струва няколко хиляди, но според запознати услугата може да се намери и многократно по-евтино - за 400 лв.

За да станете студент в УНСС обаче, има и по-безболезнен, при това легализиран вариант. Т.нар. спонсорство се предлага любезно от секретарките в университета, особено когато става дума за прехвърляне от един университет в друг. "Миналата година се върнах след 2 години в Германия да си доуча тук. Там и тук сега уча стопанско управление. Първо опитах в УНСС да се прехвърля, но се оказа, че цената е доста солена - 5000 лв дарение от името на фирма, което ми се струва доста висока цена за това училище", разказва читател на "Капитал".

Т.нар. спонсорство е основен механизъм при прехвърляне от друг ВУЗ и е било особено актуален инструмент по време на съществуването на Стопанския колеж към УНСС, разказва и преподавател от УНСС, пожелал анонимност. Кандидатите, които приемат предложението, дори получават бележка за внесената сума. Борислав Борисов обаче неубедително отрича подобна възможност: "Категорично казвам, че няма вариант университетът да гарантира прием срещу спонсорство. Това може да се провери. Но има дарителство, когато се прехвърля някой студент от частен университет в държавен." По думите му при подобно прехвърляне студентите сами предлагат да спонсорират учебното заведение, за да компенсират липсата на държавна субсидия за мястото си. "Но това, че изявява такова желание, не означава, че ще бъде прехвърлен, защото може да не отговаря на законови норми, а и университетът може да няма желание да ги прехвърли", продължава проф. Борисов. Той твърди, че преди години, когато приемът е бил по специалности, "без проблеми прехвърляхме студенти в специалности, където не е попълнена бройката. Но вече приемът е по професионални направления и бройката се запълва - едва в трети курс се разпределят по специалности".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 1678 прочитания

Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас

Учителката от 105-о СУ в София Нина Серкова пред "Капитал"

13 сеп 2019, 2266 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Гражданин за един ден

В този текст научаваме нова дефиниция на млечния път и откриваме под вола "Лале"

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

20 въпроса: Здравко Петров

Урбанистът познат от "Исторически маршути" издаде книга, която обединява две от архитектуните разходки