Перли и сълзи

Перли и сълзи

За страничните ефекти от турските сериали

Ирина Ценкова
33230 прочитания

© Ася Колева


Вечер през 1986. В малкия крайдунавски град тротоарите са пусти, затаили дъх. Окъснели минувачи притичват, нервно поглеждайки часовниците си. В хола на апартамент от крайната уличка разнородна по възраст група съседи образува сплотен полукръг. Широко отворени очи, провиснала в захлас брадичка. "Мръсник" - вик на неподправено възмущение. Пълен синхрон. Телевизорът е съветски - "Електрон". Цветен, първият в блока. Филмът е бразилски - "Робинята Изаура", първият сапунен сериал на екрана.

23 години по-късно. Около 5 сутринта. Прохладен летен мрак, квартална улица в столицата. Няколко прозореца се осветяват. В синхрон. Телевизорите са единодушни. Сериалът е "Перла" (повторението) - горчив и ободряващ като чаша топло турско кафе. Турското е новото бразилско. Не по-малко ароматно и почти толкова въздействащо.

През последните няколко месеца по ефирните телевизии БТВ и "Нова телевизия" започна излъчването на четири турски сериала: "1001 нощи", "Перла", "Мелодия на сърцето", "Сълзи над Босфора". Докато четете тези редове, от екрана настоятелно ще атакуват свободните ъгли на душата ви още два нови: "Брак с чужденец" и "Гордата Аси". Турската тръпка е повсеместна и покосява повече жертви от свинския грип.

При това не мислете, че е приоритет единствено на третата възраст, безработните и обитателите на bg-mamma. Драматичният вопъл на струнните инструменти печели вниманието на вашата интелигентна съседка на средна възраст, на онази много приветлива и умна девойка с прогресивна академична кариера и дори на костюмирания господин, който ви направи път на пешеходната пътека вчера. Напрежението е неистово, а стремителната инвазия дава разнопосочни ефекти.

На път като на кино

"Заминаваме за Истанбул", категорично заявява Цветана и започва да прехвърля на глас вариантите от кого да вземе хубав фотоапарат. Вече е подредила бъдещите си спомени във въображаемия албум - ресторанта от 1001 нощ, красивата природа, онези големи хубави вили с просторните чардаци. Тя е на 73, а съпругът й Иван - на 79. Прекарват лятото между градината с домати и телевизора в полуразпадната кирпичена къща в селце в Северозападна България. Повечето от съседните съборетини отдавна не помнят истинските си собственици. Заглъхнали са сред свободно растящите плевели. От останалите кънтят шумните разговори на самонастанилите се в последните няколко години ромски фамилии. В селото мразят ромите, помнят турското робство и харесват Волен Сидеров. Подкрепят социалистите, но смятат, че турците са ги провалили. Цветана и Иван обаче твърдо заминават за Истанбул, вдъхновени от видяното в турските сериали - "толкова човечни отношения и такива красоти". Въпреки че всъщност мечтаели за Прага. "Но Турция е близо и има екскурзии по 200 лева", обясняват избора си те. Ден по-късно вече са подали документи за международен паспорт и кроят планове как с двете пенсии, всяка от които с размер на няма и една екскурзия, да съберат парите за месец.

Макар примери за екскурзионен ентусиазъм, вдъхновен от турските сериали, все още да не са масови за България, всъщност подобна тенденция вече се заражда. "Има голямо влияние, определено. При младите не чак толкова. По-скоро при една друга възрастова група", потвърждава представител на "Караджъ турс". Полина Джонева от "Партнър травел" също е на мнение, че ударната доза сериали се е отразила на пътуванията до Турция, привличайки и една по-маргинална група екскурзианти: "В по-голямата си част вдъхновените от сериалите туристи са хора над 55, но има и млади хора. Все пак вече ги дават в най-гледаното време. Имали сме 60-70-годишни туристи, голяма част от които, провокирани от сериалите, наистина бяха заделяли от доходите си специално за екскурзията", обяснява тя.

В туристическите агенции не могат да измерят в числа какъв е делът на пътуващите телеманиаци - и заради фактора криза, и защото Истанбул и Турция като цяло поддържат интереса на българите. Единствените обективни цифри, публикувани в Investor.bg, са 715 хиляди българи, посетили Турция през първите 7 месеца от годината, и 4-о място за страната ни сред чуждестранните туристи в южната съседка. Останалата конкретика е в чуждия пример.

В броя си от 14 август турският вестник "Хюриет" публикува статия, посветена на ефекта, който сапунените опери оказват върху туризма в страната. Така, според публикацията, докато туризмът в Турция отбелязва спад от 1% за първото шестмесечие, броят на арабските туристи регистрира ръст между 21% - за посетителите от Обединените арабски емирства, и 50% за мароканските туристи. Обяснението е "Перла" (всъщност истинска златна мина).

Според представителка на туроператора "Дениз травел" в България косвено свидетелство за връзката между сериалите и пътуванията до Турция са телефоните, и по-точно избирателното им мълчание. "Когато започне някоя от сериите, телефоните млъкват. Но щом свърши, веднага започват да звънят и да питат за екскурзиите. Преди началото и след края на някоя серия определено има засилен интерес", отбелязва тя.

България се рекламира с кратки рекламни спотове - Easy to find. Турция печели вниманието с едночасови епизоди в праймтайма (Hard to miss). Драматичните екранни истории се разписват на брошурите, подменят подсказките в "Гугъл" и всъщност рефлектират и върху вашето бъдеще, защото

Клишетата вече не са същите

Новите обяснения извикват нови очаквания. Така Истанбул вече не е Царицата на градовете, Столица на три империи, Градът на контрастите, Перлата на Ориента. Истанбул не е дори Орхан Памук. Истанбул е Градът на Шехерезада и Онур. Шехерезада обаче също не е онази, която ви е разказвала за Али Баба в детството. А и тези 1000 и кусур нощи, които ги свързват, са други. Близкият до Истанбул архипелаг Принцовите острови също се е сдобил с ново обяснение - "мястото, където се снима нашумелият турски сериал "Мелодия на сърцето". Съвременният център на града - Таксим, е истанбулският Манхатън, а русият и синеок главен герой на "Перла" Мехмет (иначе Къванч Татлату) е Брад Пит на Близкия изток.

Истанбул е голяма снимачна площадка, която придава нов облик на обявите на туристическите агенции и обогатява репертоара на екскурзоводите. Изтокът вече няма нужда от Запада - създал го е в собствени аналогии. "Когато има разходка с корабче по Босфора, хората виждат къщите от "Перла", разпознават ги, снимат се. Разпитват екскурзоводите: Това ли е, тук ли е... Интересуват се и от ресторанта от 1001 нощ - "Ташхан", разказват от агенция "Дениз травел", която е включила в менюто на на клиентите си и вечеря във въпросния комплекс. Животът пресъздава филмите.

Макар че всъщност екскурзиите са си същите, просто в самите сериали се показват места от културно и историческо значение, обясняват от агенциите. Новите екскурзоводи не четат учебници по история, те проследяват истории.

Зад имената обаче по-важната промяна е в съдържанието.

Отвъд стереотипа

Според изследване от 1992 г., цитирано в анализа на "Отворено общество", "Социални дистанции и етнически стереотипи за малцинствата в България", българите определят турците най-вече като фанатици (85%), набожни (73%), отмъстителни (65%) и жестоки (52%). Изследването, представено тази година, е различно. Асоциациите в низходяща градация се подреждат така: вяра (24.8%), турско робство (15.1%), работливи (14.4%), търговци (12.1%). Представите търпят устойчиво позитивно развитие и вероятно тази тенденция ще стане още по-интензивна.

Днес на екрана се разиграва една друга Турция, далеч от калъпа на религиозните предразсъдъци: секс преди брака, алкохолни вечери, еманципирани жени. Същевременно зрителите са впечатлени от "топли, културни, човешки отношения". Дори онези, за които "турски" е бил синоним на антибългарски.

"Уважението един към друг е на първо място - както е било преди при нас, но за жалост вече не е", обяснява симпатиите си 73-годишната Янка. Турският свят от екрана се превръща в подобрена версия на българската реалност и предизвиква признания, че "колкото и да ни е неприятно да си го признаем, турците са по-близо до нас от гърци, латиноамериканци, да не говорим за Европейския съюз". "Децата се възпитават с огромна любов и в изключително почтително държание към по-възрастните. Мъжете се отнасят много уважително към жените", допълва пъзела на носталгията и 55-годишната Тоня.

Въпреки че етно-културният ефект от сериалите все още не е изследван, социолозите са на мнение, че такъв безспорно ще има. "Дори хора с доста националистически възгледи, наричащи себе си патриоти, които винаги са имали представа за Турция като една изостанала азиатска държава с едва ли не камилски кервани, изключително много си променят мнението. Дават си сметка, че всъщност Турция е една абсолютно европейска страна" , коментира Алексей Пампоров от Института по социология към БАН и добавя, че тенденцията по преосмислянето най-силно ще се усети върху по-възрастните - онези, които по времето на социализма са били на-активното население.

Именно тази възрастова група е и най-категоричният мерител за турските сериали като

Двигатели на техническия прогрес

"Доскоро майка ми имаше бегъл допир с интернет. След като тръгна "Перла", тя си свали специална програма, с която гледа онлайн епизодите от сериала. Говорим за жена, която и досега не може да си запише диск с филми, за да го гледа, а доскоро не знаеше и как да сваля филми", разказва Мартин. Неговата история не е единствена. Ентусиазирани жени, прехвърлили средната възраст, разучават съвременни технически постижения, организират си несвойствени за годините си денонощни филмови маратони, оцветяват речта си с "торенти" и заменят офлайн информирането с онлайн версия. А ако попаднете на някой от сайтовете като http://1001noshti.com и telenovela.2.forumer.com, ще разберете че отговорът на екзистенциалния въпрос "Няма ли друг живот" е еднозначен. Има - и там "за пореден път Кенан доказа, че не заслужава жена", "а Джемил обича истински Ламия. А и се е променил".Колизиите на любовта и здравия разум се стичат от екрана, изпълзяват от монитора и превключват дистанционното във всекидневната на мислите ви.

Мрежата вече няма ограничителна червена точка със забрана 55+. Много скоро някои от новите юзъри ще продължат да подмятат Онур и Инджи и Шехерезада в разговорите си, но в променен контекст и дискусии около недостигащите детски градини, например. На 12-ия етаж в "Майчин дом" вече са подготвени за нов тренд в имената на бебетата. "Преди години още, покрай "Дързост и красота", имаше доста Ерик и Стефани. Ако следващия понеделник се обадите, все ще има някое, кръстено на сегашните филми. Защото тези турски сериали така завладяват ефира, че няма как просто...", убеждават от родилното отделение. Новите сериали раждат нови герои. До Касандра, Леонсио и Брук обаче винаги ще се намери място за Лале и Еге.

Вечер през 1986. В малкия крайдунавски град тротоарите са пусти, затаили дъх. Окъснели минувачи притичват, нервно поглеждайки часовниците си. В хола на апартамент от крайната уличка разнородна по възраст група съседи образува сплотен полукръг. Широко отворени очи, провиснала в захлас брадичка. "Мръсник" - вик на неподправено възмущение. Пълен синхрон. Телевизорът е съветски - "Електрон". Цветен, първият в блока. Филмът е бразилски - "Робинята Изаура", първият сапунен сериал на екрана.

23 години по-късно. Около 5 сутринта. Прохладен летен мрак, квартална улица в столицата. Няколко прозореца се осветяват. В синхрон. Телевизорите са единодушни. Сериалът е "Перла" (повторението) - горчив и ободряващ като чаша топло турско кафе. Турското е новото бразилско. Не по-малко ароматно и почти толкова въздействащо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


144 коментара
 • 1
  chilko avatar :-|
  Момчил Карабулев

  турското кафе не е ли сладко?
  :)

 • 2
  Avatar :-|
  Николай Стефанов

  В тая криза приходите на "НОВА" и БТВ от Турската държава, надминаха приходите от рекламите.

 • 3
  Avatar :-|
  а дали е така

  Една история - истинска: Младите турци в Германия, вече полу-немци, полу-турци, наричат ги "Kanaken", ходят за съпруги в Анадола, не в Истанбул. Когато спрат да ходят там и си ги вземат от местните Айшета от Берлин или Кьолн, ще разбера че Турция е станала европейска страна!

 • 4
  Avatar :-|
  U2H2

  Ако позволите една поправка - "Робинята Изаура" се излъчваше през пролетта на 1987 г., а не през 1986 г. - тогава даваха "Птиците умират сами".

 • 5
  ellie avatar :-|
  Ellie

  Страхотна статия, смях се от сърце...и дано продължи да ми е смешно ;)

 • 7
  nick11 avatar :-|
  Николай_1
  • -16
  • +115

  Не съм гледал нито един филм от гореспоменатите сериали , но чета , виждам и се уверявам - познавачи в жанра единодушно твърдят , че главната цел на създателите на тези турски сериали е била , да представят Турция , като една напълно модернизирана и "европеизирана" страна , напълно готова да бъде приета в ЕС.
  Да , ама не - както казва мъдрият Петко Бочаров. Истанбул не е Турция , той е западната й витрина. А зад витрината? Анадола - Диарбъкър/Диарбекир/.
  Същият Анадол , който може да се види като огледален образ на цели квартали-турски гета в Хамбург , източен Берлин , Кьолн , Брюксел , които от километри миришат и в които полицаи не смеят да влезат вътре и биват избикаляни от местните хора.
  Вече 50 години турците много успешно доказват , че са неспасяемо неинтегрируеми в европейските общества .
  Както всички истински азиатци , турците нямат нищо против да се модернизират , ползвайки се ИЗЦЯЛО от материалните достижения на Западната цивилизация , но не и да се ЕВРОПЕИЗИРАТ.
  Те просто не са в състояние да го направят това . А за да стане това , явно се налага да има "смяна на чиповете".

 • 8
  Avatar :-|
  inji

  николай ,това за европеизирането на анадолците ,навярно знаеш как го е започнал Ататюрк,с много кютек ,и явно и сега требва кютек ,само моркова не върши работа

 • 10
  Avatar :-|
  zh

  Аз пък си гледам Midsomer Murders (http://en.wikipedia.org/wiki/Midsomer_Murders) и си мечтая да отида в Англия ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал