Завръщане в бъдещето

Подземен пасаж на Ларгото ще разкрива археологически находки от античността

Така изглежда Ларгото днес<br />
Така изглежда Ларгото днес<br />    ©  Цветелина Ангелова
Така изглежда Ларгото днес<br />
Така изглежда Ларгото днес<br />    ©  Цветелина Ангелова

Да водиш разговор за дупките в София е толкова банално, колкото да заговориш британец за времето. Вече никой не ги забелязва и не си задава въпроси за тяхното съществуване. Може би затова и почти липсват коментари около големия изкоп, който от известно време замени цветната градинка с националните знамена на страните от ЕС в пространството между бившия Партиен дом, Министерския съвет и Президентството. Тази голяма дупка обаче предвещава позитивни последствия. Тук ще бъде вашето ново място за познавателни разходки сред археологическото минало на София.

"Ще разберете какво е, когато стане готово", единодушно и дяволито се усмихват работниците, нагазили почти до глезените в рохкавата пръст на дълбокия ров. Онова, което ще видите, ако се престрашите да минете зад преградните билборди, които закриват гледката от повечето страни, са няколко изкопни машини, мъже, които старателно мият калните колела на камионите ("защото знаете ли какви глоби пишат от общината"), жизнерадостна словашка група строители на българското метро на ръба на изкопа откъм станция "Сердика", тухлена стена от съвременен вид, колона с вид на руини. Всъщност очакванията са обърнати към миналото. От неговата благосклонност зависи и бъдещето на проекта за т.нар. ларго.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Какво ще играе не знам, но вече няколко години стои като тапа баш в центъра на София.... Ако играят, да играят по живо.....

 • 2
  Avatar :-?
  Вера Бонева

  От информативния и интересен материал не става ясно на кое археологическо ниво ще се разположи предстоящата реконструкция - Античност или Средновековие? Разликата все пак е има-няма 1000 години. Ако се тръгне към съвмествяване на нивата, получената амалгама дали ще разказва достатъчно убедително историята на нашия уникален град? А обликът на София от доосвобожденската част на ХІХ век - съсипан от земетресения и от преобразяването й в столица? За него откъде ще получим визуална информация?
  Въпросите ми са по-скоро реторични.
  Поздравявам авторите на проекта и им пожелавам най-вече Късмет!

 • 3
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Предполагам, ще се показват най-значимите находки от всеки период в амалгама с възстановки на важни елементи, много работа е, но е благодатна.

 • 4
  Avatar :-|
  Q

  Само не мога да схвана смисъла от затварянето на северното платно на Дондуков и превръщането му в пешеходна зона - та там хем ще може да се минава отдолу, хем откъм Министерски съвет има покрит широк пасаж. Там и сега има толкова много място за пешеходци и обикновено е супер пусто. А същевременно ще затапят още повече основна транспортна артерия.
  Възмутен съм от поредната диковщина!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал