Нищо лично
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нищо лично

Активността на младите &ldquo;класици&rdquo; в подкрепа на техния учител отмени решението на ръководството<br />

Нищо лично

Класическата гимназия търси границите на допустимото поведение в мрежата

Ива Рудникова
10165 прочитания

Активността на младите &ldquo;класици&rdquo; в подкрепа на техния учител отмени решението на ръководството<br />

© Методи Петков


Ако Националната гимназия за древни езици и култури имаше профил във фейсбук (на латински Vultusliber), тази седмица на "стената" щеше да се чете "Гергина Тончева и Милен Маринов са вече приятели. Учениците са доволни." Това е само финалът на една история, в която учител по физическо е принуден да напусне, а после е възстановен на работа, докато цялата гимназия се пита докъде стигат границите на свободата във фейсбук.

Ако говорехме за прецедентно право, цитираният случай щеше да се нарича "Тончева срещу Маринов". Или, по собствените й думи, "Тончева срещу липсата на мярка".

Гергина Тончева (76 г.) е директор на Класическата гимназия от създаването й преди 30 години. Известна е с това, че знае всичко за Константин-Кирил Философ и говори според най-модерната версия на речника на Найден Геров, съобщават с привързаност нейни възпитаници.

В тоталитарно време Тончева застава на страната на учениците, които се осмеляват да оспорват комунистическите постулати на другарката по "Морал и право" с хегелиански тези.

Неведнъж спасява "бунтари" от изключване. Принципна. Извън "задругата на пръстена" (завършилите Класическата подчертават своята изключителност със сребърен пръстен с гравирано "НГДЕК") Гергина Тончева се помни с една дръзка реплика – през 80-те години, като гост на телевизионното предаване "Всяка неделя", тя казва, че държава, в която полицаите получават повече от учителите е полицейска държава.

Милен Маринов е на 25 години, въплъщение на концепцията mens sana in corpore sano (здрав дух в здраво тяло). Спортист по наследство, играе волейбол от малък. Завършва финансова гимназия, после НСА. От септември е преподавател по физическо възпитание и треньор по волейбол в Класическата гимназия. Ходи на работа с удоволствие и това му личи. Силно харесван.

Всичко започва, когато една бдителна майка вижда на десктопа на своята дъщеря снимка на "господина" гол до кръста, с бутилка водка в ръка. Снимката е от личната страница на Милен Маринов във фейсбук. Документирала е купон по случай 8 декември преди няколко години. Качена е от негов приятел (т.е. Маринов е tag-нат), а към момента на изобличаването е отдавна изтрита от профила. В междувремието някой ученик все пак е успял да я копира и разпространи, за което учителят дори не подозира.

Майката, скандализирана, звъни на ръководството на гимназията. Милен Маринов е повикан на разговор и поканен да напусне доброволно.

Учениците бързо научават. Във фейсбук е създадена група "Справедливост за Маринов".

Директорката признава, че е взела прибързано решение, но иска да чуе как учителят по физическо преценява ситуацията. Той казва, че искрено съжалява за случилото се, нарича го глупава грешка и потвърждава, че е готов да се върне на работа. Молбата му за прекратяване на трудовия договор отива в кошчето.

На 18 ноември е първият работен ден на Милен Маринов "след снимката". Разговаряме в кабинета по старогръцки.

"Снимката си е скандална, то е ясно. Направена е далеч преди да съм учител. В един момент се усетих и си казах: я дай да я изтрия, макар да не мислех, че има нещо кой знае какво. Защо съм бил толкова наивен!... много ме е яд за това" - казва и безпомощно разперва ръце. В следващия половин час той ще повтори смущаващо много пъти "съжалявам" и "яд ме е".

За Илонка Джалева спазването на правилата е длъжностна характеристика – освен учител по физическо в класическата тя е и международен съдия по футбол, свири мачовете от В група. Колеги съдии от Нова Зеландия й изпратили информация за фейсбук преди три години и тя се регистрирала. Не е активен потребител, но умее да обяснява образно какво представлява фейсбук: "Имаш стая и заключена врата. "Приятелството" е ключът. Даваш ми ключа. Влизам в твоята стая. Там имаш много албумчета. Разглеждам ги и взимам една снимка... " Тук учителката по старогръцки, която няма фейсбук профил, пита: "А мога ли да я изнеса технически?" - "Технически има възможност, но не е коректно", казва съдия Джалева и май в същия момент проумява колко е абсурдно да се разчита на хорското благородство и почтеност в една неконтролируема среда. "То май не опира до фейсбук, а до обществото ни, в което на никой не му пука."

Темата за личното пространство и интернет е за дисертация. Любопитно е например защо фейсбук се смята за лично пространство, при положение че по дефиниция е социална мрежа, световен клюкарник и хората, които го ползват, знаят, че това е най-подходящият начин да бъдат видени, а не да останат анонимни.

Киберпространството по принцип не е лично пространство. Дори да не сме "промискуитетни", всичко, което качваме, пишем и правим онлайн, е проследимо и може да има последствия – за нас или за другите.

В някои държави вече започват да се появяват правила за това какво може и какво не може да се прави в интернет, особено ако някой е на длъжност, пакетирана с определен имидж и отговорност. В Италия например на учителите е забранено да бъдат приятели със своите ученици във фейсбук. В САЩ е публично знание, че работодателят може да разгледа твоите интернет "отпечатъци" и на тази база да реши да не те наема. Американските тийнейджъри масово прочистват блоговете и профилите си, откакто знаят, че някога post-натите там глупостите са в състояние да им навредят (когато добрите колежи решат да ги погледнат като референция при кандидатстването).

"Това беше един съвременен тест за всички ни. Всеки изрази отношението си и всеки си направи извода. Важно е да имаме необходимата култура, да знаем до каква степен, в каква форма, с каква мярка и стил да проявим и изразим себе си", казва Гергина Тончева.

"...В това определение - лично пространство, също не може да се безобразничи, нали? И сега човек си има личното пространство. Той, като излезе на улицата, нито може да се съблече гол, нито да крещи, нито да смущава хората, защото така му се е приискало. Това нарушава публичното пространство. И затова трябва да има мярка."

Ако Националната гимназия за древни езици и култури имаше профил във фейсбук (на латински Vultusliber), тази седмица на "стената" щеше да се чете "Гергина Тончева и Милен Маринов са вече приятели. Учениците са доволни." Това е само финалът на една история, в която учител по физическо е принуден да напусне, а после е възстановен на работа, докато цялата гимназия се пита докъде стигат границите на свободата във фейсбук.

Ако говорехме за прецедентно право, цитираният случай щеше да се нарича "Тончева срещу Маринов". Или, по собствените й думи, "Тончева срещу липсата на мярка".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Преди време във Фейсбук абсолютно случайно попаднах на нещо като еротична фотосесия на някаква девойка с нейния възлюбен. Не беше чак "хардкор" а и не ми хрумна да запазя снимките,макар че все пак преди няколко години сесията силно щеше да ме развълнува (сега като всеки потребител на интернет съм презадоволен и разглезен от безкрайно многото порно из мрежата ) и щеше да даде множество поводи за разговори из коридорите на семегето от сорта на "Лелееее копелеее!"

  Та буквално останах като гръмнат как поради факта че някакъв приятел е коментирал под снимките на девойчето аз мога да стигна до нейните снимки, да разбера доста неща за нея от чисто анатомично естество и евентуално ако съм злонамерен да ги разпратя на майка,баба и де що рода има.
  Девойката е абсолютна овцА то туй е ясно...ама все пак нещо privacy-то като концепция тотално се е изгубило.

 • 2
  momchil_k_kostov avatar :-|
  Момчил Костов

  Надписът под снимката не е коректен - решението не беше на ръководството, а еднолично на Гергина Тончева...

 • 3
  momchil_k_kostov avatar :-|
  Момчил Костов

  А още по-точно е да се каже, че изобщо нямаше решение...

 • 4
  sophijski avatar :-(
  Борислав Георгиев

  Намирам материалът за страшно повърхностен, издържан в стила на сантименталната литература от 19. век, който цели да подмени проблема. Дебатът не е дали Фейсбук е публично или лично пространство, а дали човек на 76 години може да бъде все още директор на държавно училище. На това аз му викам "несръчна манипулация на обществеността". Тези, които искат да разберат за какво наистина иде реч, да проследят следния линк: http://www.facebook.com/group.php?gid=34993870765#/group.php?gid=196849437773&ref=search&sid=833418017.2661278947..1

 • 5
  sophijski avatar :-|
  Борислав Георгиев

  Ето друга гледна точка към случилото се - от очевидец:
  http://www.facebook.com/sophijski?ref=profile#/event.php?eid=172897586737&index=1

 • 6
  Avatar :-|
  Sabina

  д-р Георгиев, ако имате някакви лични проблеми с г-жа Тончева, не разбирам усърдието ви да ни ги натрапвате, както го правите навсякъде в Интернет. Лично мен това започва досста да ме дразни. За ваше сведение, проблемът в случая въобще не е вашият с г-жа Тончева, а един принципен въпрос, актуален под тази форма наистина на много места, и отива далеч извън проблема за директорството на класическата гимназия, кйто на вас ви е толкова присърце. Така че, моля ви, ако мразите някого, задръжте си го в личното пространство.

 • 7
  Avatar :-|
  да де

  Въпросите за лично пространство-обществено място, допусимо-недопустимо, прилично-разгащено, се отнасят с пълна степен и за форумните коментари.
  Предлагам на редакторите една дискусия. По-дълга от един брой. Като онази, дето е от половин година "как ви се отрази кризата".
  Една от целите на подобна рубрика, може да бъде и коментиране на цензурата. Тая във вестника.

 • 8
  Avatar :-|
  родител

  Лапешка работа. Протестират, щото ги мързи да учат.
  А иначе проблемът е сериозен.
  Аз, ако видя някъде голи снимки на учител от училището на децата ми, доста бих се разтревожил и бих настоявал да го уволнят.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "родител": и какво от това като го уволнят? Снимките ще станат по "облечени" ли що ли...... я родителите по добре не надничайте в компютрите на децата си, както и не надничайте в чантите на съпрутиге си ..
  ------------------------------
  Първо уважавайте личното пространство на децата си после философствайте на темите mens sana in corpore sano, палави ученички, които ги сърби тук и там, истерични майки дето са забравили, каго са били на 15 години, директриси на 76 години, фейсбук, мрежа и сложни работи....
  ------------------------------

 • 10
  momchil_k_kostov avatar :-|
  Момчил Костов

  Уважаеми родителю,
  Първо - не става дума за гола снимка, както личи дори и от тази смешна статийка (това е все едно да не може някой преподавател да си качи снимка от морето, където е по бански или примерно от разкопки, където заради жегата и тежката работа си е свалил тениската...)
  Второ - истинският проблем не е снимката на господин Маринов, а начинът по който се управлява гимназията. Като бивш възпитаник на НГДЕК уважавам безкрайно много г-жа Тончева, заради това което е дала на училището и на мен лично като мой директор и преподавател, но човешките възможности (включително и тези на "несменяемите" личности) имат някакви граници...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.