Да минеш между папките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да минеш между папките

Да минеш между папките

Фондът за лечение на деца в чужбина се провали, но предстои обнадеждаваща реформа

Ирина Ценкова
4447 прочитания

© Антония Тилева


Представете си как животът на вашето дете е само лист хартия на бюрото на бездушно небрежен чиновник. Как някакви хора подхвърлят небрежно от папка в папка мечтата на сина ви някой ден да стане като Бербатов, да кажем.

"Бездушие е малко казано", казва днес Диана, една от майките, за които подобна ситуация е реален спомен. Тя е само един от примерите за родители, които са се борили с непробиваемия механизъм на Фонда за лечение на деца в чужбина, чието принципно предназначение е да финансира лечението на деца зад граница в случаите, когато в страната ни няма апаратура или капацитет за това. Тази седмица обаче беше преломна за функционирането на Фонда. Или поне това е светлината в тунела, на която всички се уповават.

Когато съдбата се превърне в статистика

В понеделник Сметната палата представи публично одит за дейността на Фонда, който шокира обществеността. Всъщност данните извадиха наяве проблемите, с които родителите от години се борят. А именно - докато вечерните емисии на новините и благотворителните издания на телевизионните риалити проекти ви показват кадри на болни деца, които се нуждаят от животоспасяващо лечение, Фондът за лечение на деца е върнал в бюджета сума в размер на около 25 млн. лева.

Това се е случило в периода 2005-2008 г., когато в него са постъпили 9.5 млн. от бюджетни субсидии, близо 2 млн. от дарения към сметка в БНБ и още 20 млн. от бюджетния излишък за 2008 г. Същевременно парите, които са дадени за лечение на деца, възлизат на по-малко от 6.5 млн. лева. Заради бавния механизъм за получаване на финансиране и реализацията му според одиторите поне три деца са починали, докато са чакали да бъдат изпратени в клиника зад граница, други са изгубили правото си да се възползват от субсидията, навършвайки 18 години, трети са се спасили не заради, а въпреки Фонда.

В деня след одита председателят на Фонда д-р Николай Добрев подаде оставка. Очаква се официално тя да бъде приета, когато министърът на здравеопазването Божидар Нанев се върне от задгранична командировка. В последния си, според собствените му предположения, ден на поста д-р Николай Добрев открива вина у всеки - най-малко у себе си. "И аз съм допуснал сигурно някакви грешки - то е невъзможно човек да не допуска грешки, но не такива, които по някакъв начин да утрепат децата", категоричен бе той пред "Капитал". Според него причината за неусвояване на парите е в липсата на достатъчно деца, които да покриват критериите за финансиране. Той самият може да обсъжда дълго различните случаи в дати, папки и документи. За родителите обаче те са

Болка, отвъд хартията

Макар че в тежкия за тях момент е трябвало да отделят доста време за документи и обаждания до недружелюбната по думите им администрация на Фонда. Причината е сложният бюрократичен път между молбата и финансирането на лечението, липсата на ясно разписани срокове между отделните звена и рехавата обратна връзка с родителите. "4-5 месеца след подаване на молбата никой не ми отговори. Последваха ежедневни обаждания от наша страна, но едва след като се намесиха "Спаси, дари на" и bg-mamma, получих отговор", разказва Диана, майка на Добри, който се нуждаел от костномозъчна трансплантация.

Накрая получава отрицателен отговор. От неформалната организация "Спаси, дари на" помнят и още по-фрапиращи примери - като този на Георги Корфонозов, който след 500 дни чакане и всички разрешения в крайна сметка се лекува с дарителски пари - "защото д-р Добрев не можа да намери оферта", разказва Десислава Хурмузова от организацията. За да разберете как и защо се случва всичко това, трябва да нахлузите

Обувките на страданието

и да извървите пътя на една молба. След като детето се разболее и родителите по някакъв апокрифен път разберат за съществуването на Фонда, те подават молба в деловодството на Министерството на здравеопазването, адресирана към Комисията за лечение в чужбина. Комисията на свой ред изпраща молбата до медицински експерти - най-често това са националните консултанти по съответната болест, които се одобряват всяка година от министъра. Те са хората, които трябва да кажат "да" или "не" на молбата за лечение в чужбина.

Когато националният консултант се произнесе, комисията известява родителя за отговора му. Ако той е позитивен, това означава, че родителите могат да кандидатстват за финансиране към Фонда. Следва втора молба към фонда, който е длъжен да намери оферти от поне две задгранични клиники - в по-честия и по-добър вариант родителите търсят сами. "Когато фондът търси лечебни заведения, невинаги лечебните заведения реагират веднага. Обаче когато ние или "Спаси, дари на" сме търсили, винаги много бързо реагират", коментира коефициента на полезно действие на фонда Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум.

След като има две оферти, се чака събиране на Обществения съвет - звено от 11 души, приели ангажимента да заседават веднъж месечно на доброволни начала, без заплащане. Съветът взима решение по офертите. Често родителите са връщани за допълване на документацията. В крайна сметка, ако молбата е одобрена, директорът трябва да напише решение, което впоследствие да изпрати на министъра на здравеопазването за подпис.

След това министърът връща подписания документ на директора, който на свой ред трябва да задвижи плащането към болницата. И ако това ви звучи достатъчно сложно като процедура, представете си го разлято в безформената рамка на липсващи регламентирани срокове за действие на всяко от звената. През това време родителите често започват да търсят спасение другаде - в неформални организации като "Спаси, дари на", в регистрирането на единен дарителски номер за набиране на есемеси към Българския дарителски форум. Именно тези две организации са и част от

Светлината преди тунела

С привличането на общественото внимание към случващото се във фонда се отвори пространство за осъществяване на отдавна необходими промени. Сформирана е работна група от 17 души, представители на НПО, юристи от МЗ, финансист и лекари. Нейната задача е да състави нов правилник, който трябва да бъде официално представен на 30 ноември. Целта е да се оптимизират процесите във Фонда, като той бъде превърнат в реално функционираща структура. Сред основните намерения за бъдещето са премахването на Комисията за лечение в чужбина като посредник между родители и експерти.

Идеята е отговорността да е концентрирана изцяло във Фонда за лечение на деца, който да функционира в рамките на ясно заявени срокове към всяко от звената. Необходимо е и създаване на регистър на възможните лечебни заведения, в които да бъдат пращани децата, както и да се отчита ефективността от лечението в тях. Планира се да се разшири спектърът от правомощията и отговорностите на новия директор на Фонда.

"Досега решенията са били вземани от Обществения съвет, но той не може да носи отговорност, защото финансовата и административна отговорност трябва да са в ръцете на един човек", казва д-р Димо Кюркчиев, председател на работната група, който е спряган за най-вероятния нов директор на фонда. Търси се и юридическа възможност да отпадне задължителният подпис на министъра, което да съкрати процедурата и да я рамкира в срок до 45 дни от постъпването на молбата до крайния отговор.

Сега притесненията на организации като "Спаси, дари на" и Българския дарителски форум са, че подобни разкрития за неефективност на институциите дискредитират дарителството. Според д-р Кюркчиев обаче случилото се трябва да се гледа от позицията на предстоящата позитивна промяна. А в крайна сметка надеждата е основната валута, с която работи бъдещето.

Представете си как животът на вашето дете е само лист хартия на бюрото на бездушно небрежен чиновник. Как някакви хора подхвърлят небрежно от папка в папка мечтата на сина ви някой ден да стане като Бербатов, да кажем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  Avatar :-(
  Ружа

  Къде , в коя област нещата не са тотално объркани, че човек да коментира ? Хеле пък съвременната традиционна медицина - тя е просто ужас! Болниците - търговски дружества, лекарите - абсолютна корупция, частните клиники - лъскави и зашеметяващи с техника и усмивки, и навсякъде едно - да влезеш в предначертаната лекарска схема : " в нащата клиника за язва даваме ранитидин!". Няма индивидуална поносимост, няма индивидуална грижа за индивида...Лекарства - боклуци, с които всемогъщата фармация ни трови, и печели яко.Лекарски грешки - така казват сега на това, че хирург не може де оперира, щото не знае- хиляди. Осъдени доктори - 5-6. Десетки медицински институти за малка България, бълващи ежегодно полулекари, обучавани от също толкова " компетентни" преподаватели... Здравна каса, която е натежала като есенен грозд от персонал ... Да намериш доктор , ама създаден за такъв, е по - трудно, отколкото да уцелиш джакпота. Май сравнението не е особено сполучливо, нали се разбра, че далаверата в тотото е зашеметяваща..Пълна безнадежност. Ще има ли затвор за изпуснатите дечица ? Ами !

 • 2
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  "Представете си как животът на вашето дете е само лист хартия на бюрото на бездушно небрежен чиновник"
  Представям си го. И разбирам, че нашата държава като се заеме с нещо и го проваля. Върна пари и за лечението на деца. Защото за държавния чиновник е по-добре да не е свършил работата, отколкото да е направил нещо и да е дал пари за това, за което е сложен да отговаря.
  Български чиновник, сложен да поема отговорността да разпределя пари на фондове на хора, подали лист хартия, било в земеделие, било за лечение, предпочита да ги държи, за да не го обвинят при смяната на правителството, че е "давал" на свои хора или че изобщо е вършил работа.
  Но ако ведомството има отпуснат бюджет за 1г. се гледа с лошо око ако върне парите непохарчени. Аха, ще рекнат отгоре, бюджета ви е много, догодина по-малко ви трябва. Затова има и скъпи розови БМВета, скъпо поддържани градинки, скъпи супници и прочие безсмислено похарчени държавни пари. За да оправдаем необходимостта от нов бюджет догодина.

 • 3
  Avatar :-|
  До Ирина Ценкова...

  До Ирина Ценкова - госпожо Ценкова, защо трябва да се трансплантират болните деца в "чужбина", когато имаме годишно в България само от катастрофите повече от 2000 бъбрека на година? Имаме и прекрасни български лекари специалисти - трансплантатори !? Защо трябва да пълниме гушите на няколко чиновника и на лекарите в чужбина, а не да си лекуваме болните в България??? Защо...???
  (нашите бъбреци ГИ-заравяме(?!), а събираме след това със SMS и сълзливи статии стотинки, за да пращаме децата в "чужбина", за да ги трансплантират...(!?) От къде "там" ще намерят бъбрек (!?) за да "го" трансплантират на нашето дете ??? Мислете и пишете за ТОВА...???)
  Предварително Ви благодаря...

 • 4
  brrr avatar :-|
  Матилда

  до 'До Ирина Ценкова...'
  Винаги става въпрос за лечения и трансплантации, които не могат да се осъществят в България. Или за случаи, при които българските доктори казват: "Намерете й/му хоспис. Знаете - и деца умират." Това не са 'просто' трансплантации на бъбреци, а тежки ретинопатии, епилепсии, хидроцифалии, парализи, различни видове рак, саркоми и какви ли не синдроми. И след като за някои от тези състояния
  "медицински(те) експерти - най-често това са националните консултанти по съответната болест" кажат "да" на молбата за лечение в чужбина, значи детето трябва да замине. И тогава вместо Фондът да си размърда тежкия бюрократичен задник и да праща децата да се лекуват, връща 25 млн.лв. в държавния бюджет.

 • 5
  Avatar :-|
  За Матилда...

  Уважаема Матилда, прочетох постинга Ви и веднага реших да Ви отговоря... Т.е. - аз ще Ви говоря за нещата, които могат да станат (и) в Бг. "но" не стават...! (повярвайте ми на доверие-че съм доста добре, за да не кажа повече, запознат с проблемите на трансплантацията и т.н....) Какво значи трансплантиране в "чужбина" - това значи че ние-сме заровили нашият орган за трансплантиране в земята - като очакаме и искаме (плащаме) на някой друг в "чужбина" това което ние сме могли...НО-не-сме-направили...!!! Аз-ще говоря за минимума-за да съм сигурен в цифрите... Годишно почиват от катастрофи повече от 1000 души! Това означава-2000 бъбрека, 1000 бели дробове, 1000 черни дробове - или поне 4000 тежко болни деца, за които "всички" се вълнуваме, събираме пари, SMS и т.н. ...за да ги изпратим в "чужбина" за да ги трансплантират "там"...та-аз се "боря" за тези 4000 тежко болни деца-да бъдат трансплантирани в България...!

 • 6
  Avatar :-|
  Димо Димов

  До номер 3 (и номер 5),
  Веднъж вече изяснихте гледната си точка и няма причина да я повтаряте и натяквате, както сте направил въс втория си постинг (номер 5). В статията става дума за лечение на деца в чужбина, каквото лечение не може да се осъществи в България, по каквато и да е причина.
  Ако случайно знаете конкретни случаи в които лечение на дете е станало в чужбина или е придвижено по процедура за лечение в чужбина, а пък вие имате конкретни данни (контакти на лекарски екипи, лечебни заведения и т.н.) че лечението може да се извърши в България, то моля напишете ги. Т.е. говорете с точни данни. Ако не можете, моля замълчете и не дразнете родителите с агресивните си изказвания. Ако пък имате конкретни предложения за проблема с органите за трансплантация и трансплантациите, което си е отделна тема която също заслужава обсъждане, то поне подчертайте че сменяте темата и дайте с по-конструктивен тон. При всички положения, моля четете внимателно статията и коментарите преди да се изкажете за каквото и да било.

 • 7
  Avatar :-|
  do avtorkata

  Г-жо Ценкова,
  Какви са начините за справяне въпреки държавата?
  Питам, защото не ми се вярва някоя от дарителските кампании за отделно дете да е била 100% успешна.

 • 8
  Avatar :-|
  За написаното в N6

  (За написаното в N6) - авторе:
  1.Прочети внимателно (подчертавам - внимателно) поне веднъж написаното от мен в N3 + N6...!
  2.Основен разход на пари за лечение на децата в чужбина е за трансплантация на бъбрек, бял дроб и черен дроб...! (тона ми е съвсем конструктивен...)
  3. Иди и се поразходи, сега, в неделната вечер...(нали искаш "по малко агресивен тон"...) в най-близкия Център по Хемодиализа, Белодробни и Чернодробни трансплантации...?!!
  4.Сложи си маска+терлици, почукай, помоли и ако те пуснат - влезни...!
  5.Погледни ги болните в - ОЧИТЕ...!
  6.Прочети им (на болните) какво аз съм написъл и предложил в N3 + N6...!
  7. - после изпрати твоят SMS от 1 лв. с платен ДДС... и си легни щастлив...
  8. А, аз - ще си остана при моите болни и ... ще пиша, за тях Боже, не за мен...

 • Робокоп

  А епилепсии, хидроцифалии, парализи, различни видове рак, саркоми и др. продобни дали са изобщо ЛЕЧИМИ е въпрос под въпрос ! Или се наливат нашите пари в една каца без дъно ?! Зная, че ще ви прозвучи еритично , но изобщо не съм съгласен да ми увеличават налозите, за да харчат БЕЗСМИСЛЕНО парите ми за подобни заболявания !!! Ако родителите имат пари - ок , да се оправят, но да се твърди, че НЯКОЙ ИМ Е ДЛЪЖЕН с нещо- това изобщо не приемам !
  В природата си има закономерности - годните оцеляват , а негодните ... ЛЕКА ИМ ПРЪСТ ! Всичко останало е глупав популизъм !!

 • Terminator

  Робокоп, умри копеле мръсно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.