Куче в папка

Основната причина за наличието на безстопанствени животни е човешката безотговорност и бездействието на общините и контролните органи, смятат от фондация "Четири лапи".

Куче в папка

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" за случая "Мима" и промените в българското законодателство

7573 прочитания

Основната причина за наличието на безстопанствени животни е човешката безотговорност и бездействието на общините и контролните органи, смятат от фондация "Четири лапи".

© Валентина Петрова


ПРОФИЛ

Явор Гечев е ръководител отдел Маркетинг във фондация "Четири лапи". Целта на фондацията е да осигури помощ за животни, малтретирани поради икономически, научни или други причини.

Бихте ли направил кратък анализ на ситуацията с правната защита на животните в България.

В момента правата на животните в България са защитени единствено със Закона за защита на животните и някои текстове на Закона за ветеринарномедицинската дейност. И двата закона третират случаите на проява на жестоко отношение към животните като административно нарушение, което се наказва с глоба (при случаи като този с Мима - до 1000 лв.). Както и при огромната част от административните нарушения у нас, санкции се налагат изключително рядко.

Какво трябва и какво реално може да се промени? Моля ви да изброите няколко конкретни предложения за промени в Наказателния кодекс?

Редица чуждестранни проучвания сочат, че има пряка връзка между насилието над животни и насилието над хора. Най-общо казано - по-голямата част от извършителите на посегателства срещу личността са имали случаи на насилие над животни в миналото си. Само за пример - при 80% от случаите на домашно насилие над жени, то е било предшествано от насилие върху домашния любимец. Характерно е, че в огромната си част проявите на насилие над животни са плод на избиване на различни комплекси за малоценност. Имайки предвид всичко това, страните от Северна Америка и ЕС са класифицирали в своето законодателство крайните форми на насилие над животни като престъпление, предвиждащо затвор.

У нас, за съжаление, Наказателният кодекс третира животните единствено като вещи, а не като чувстващи същества (така, както прави това законодателството в останалите европейски страни). Българското законодателство не отчита наличието на връзка между насилието над хора и животни, както и превантивната функция, която една присъда за насилие над животно би имала. Конкретните предложения за промени в НК включват инкриминирането на проявите на особена жестокост по смисъла на чл. 10 от Закона за защита на животните. Също така, би следвало да се мисли и в насока на инкриминиране на случаите, когато по вина на собственик на животно бъдат нанесени тежки телесни повреди или причинена смърт на трето лице. Може би е добре да се помисли и за по-сериозни санкции за собствениците на домашни животни, които ги изоставят на улицата, както е във Великобритания.

Кои са държавите-лидери по отношение на защитата на правата на животните? Възможна ли е случка като дряновската в някоя от тях и какви биха били санкциите за извършителя?

Лидерите в хуманното отношение към животните в Европа безспорно са Германия, Холандия и Великобритания. Макар проявите на особено жестоко отношение към животните в тези страни да са изключително редки, заложените в законодателството на тези страни санкции са изключително високи, достигащи до ефективни присъди със затвор до 3 години. Ако насилието, упражнено над Мима, се беше случило в някоя от тези страни, освен максималната ефективна присъда, извършителят щеше да бъде санкциониран и изключително тежко от самото общество. За наша радост, моралната санкция у нас по този случай е налице - само във Фейсбук има група с над 200 000 поддръжници, които заклеймяват насилника от Дряново и искат сурово наказание.

Какъв е международният отзвук на този инцидент? Какви реакции стигнаха до вас?

Международният отзвук от инцидента е силен - кадри с осакатеното животно бяха показани в Румъния, снимки се появиха в печатните издания в много европейски страни, а в чуждестранните интернет форуми има изключително много дискусии, породени от случая. Очаквам всичко това да доведе до натиск отвън върху институциите ни с настояване за спешни промени в НК.

Дали получихте някакъв отговор от държавните институции, на които писахте? Каква е следващата ви стъпка?

В резултат на отвореното ни писмо институциите реагираха доста по-бързо от обикновено - вчера имаше среща в Министерство на земеделието и храните, на която министър Найденов е поел ангажимент да внесе промени в НК, днес (31. март) получихме и отговор от кабинета на г-жа Маргарита Попова с предложение за среща и обсъждане на евентуални промени в НК.

Какво е актуалното състояние на Мима и имате ли представа какво ще се случи с нея?

От вчера (вторник, 30.март, бел. ред.) Мима вече има нов дом в Русе, където ще бъде под постоянно лекарско наблюдение. Грижи за нея, освен новите й собственици, ще полагат и от организацията Германо-българска помощ за животните, които ще търсят съдействие от наши и чужди специалисти за поставяне на протези или изработване на инвалидна количка. Благодарение на адекватните грижи, които са били положени за Мима в Дряново от попечителите й и местните ветеринарни лекари, състоянието на животното е стабилно и то вече дори се опитва да пълзи.

Мима не е бездомно куче, но много от форумите използват случая, за да говорят отново за уличните кучета. Нещата отдавна са изпуснати от контрол - какво може да бъде направено по този проблем и има ли той хуманно решение при сегашните размери на популацията?

Що се отнася до бездомните кучета, нашето законодателство е заложило изключително ефективни и същевременно хуманни мерки за решаване на проблема. Лошото е, че отговорността за изпълнението им е вменена изцяло на местната власт. Резултатът е, че те не се прилагат или се прилагат съвсем символично, без да има какъвто и да било резултат. Ние от своя страна също се опитваме да оказваме помощ на онези кметове, които имат доброто желание на изпълняват изискванията на Закона за защита на животните, като за своя сметка организираме кампании за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени животни. Истината е, че основната причина за наличието на безстопанствени животни е човешката безотговорност (по наши наблюдения над 50% от животните на улицата са натирени домашни) и бездействието на общините и контролните органи. При такава ситуация каквито и мерки да бъдат разпоредени, резултатът винаги ще е нулев.

А мерките, които нашият Закон за защита на животните предвижда, са прости и съобразени с препоръките на Световната здравна организация: бърза и масова кастрация на безстопанствените животни, придружена със строг котнрол върху собствениците на кучета и котки и високо ниво на кастрирани домашни животни. Това, освен че е най-хуманният начин за решаване на проблема, е и единственият ефективен.

Протестите, групите във Фейсбук, масовото недоволство и формулираните искания... За какво, смятате, ще е най-добре да бъде употребена тази гражданска енергия? Някои казват, че е лесно да си седиш пред компютъра и да заявяваш съпричастност, но ако трябва реално някой да стане доброволец в организация като вашата, например, или да осинови животно, тогава вече нещата се променят и всички са пас. Как коментирате това?

Искрено се надявам този граждански протест да не бъде употребен за лични или користни цели. С нас също се свързаха инициаторите на Фейсбук групата и ни предложиха под някаква форма да се обвържем, но аз категорично съм на мнение, че инициативата се зароди като граждански протест и такъв трябва да си остане. Като такъв тя ще бъде най-доброто доказателство за съществуването на гражданско общество у нас. Разбира се, ако поне една малка част от хората, включили се в протеста, осиновят животно от улицата, аз ще съм най-щастливият човек на земята. Разбира се, за да има качествена промяна в обществото ни след този протест ще са необходими промени в НК - само тогава хората ще бъдат удовлетворени. В крайна сметка ключовата дума, около която са се обединили всички е "затвор", т.е. насилието над животни да бъде определено като престъпление, а не административно нарушение.

И последно, според вас нарицателно за какво трябва да стане "Мима"? Това е случаят, след който...?

Надявам се Мима да стане символ за това, че на хората им писна от безсмислено насилие над по-слабите и от бездействието на институциите у нас. Случаят наистина е толкова потресаващ, че успя да предизвика много по-голям отзвук, отколкото който и да било случай на насилие над дете или жена.

ПРОФИЛ

Явор Гечев е ръководител отдел Маркетинг във фондация "Четири лапи". Целта на фондацията е да осигури помощ за животни, малтретирани поради икономически, научни или други причини.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  petko41 avatar :-(
  petko41

  Този садист трябва да бъде наказан за деянието си - да отреже лапите на беззащитното животно!!

 • 2
  animalprograms avatar :-(
  animalprograms

  Яловото законотворчество на Фондация Четири лапи, Сдружение На ти с природата и групата dog.bg/Animal Rescue Sofia отново може да роди само хартиено законодателство. Нима те си представят като реалистично намерението да натоварят полицията и прокуратурата с ефективното преследване на подобни случаи? Или ако не на всички, то поне на повечето?

  Нима не е по-уместно такива деяния да бъдат наказвани според действащия закон с ефективното налагане на глоба от 2000 лв.?

  Но защо досега досега никой не бе глобен? Дори и с 500 лв.? Защото през 2007 г. точно слугуващите неправителствени организации се постараха да прокара Закона за защита на животните така редактиран, че изпълнителната власт да се окаже освободена от всякакви ясни персонални отговорности за неговото налагане ("някой от НВМС, или пък от РВМС осъществява накакъв контрол някъде").

  Днес тези удобни "специалисти" отново ни заливат с празнодумието си, но този път яхнали трагедията на клетата Мима...

  - Емил Кузманов (Фондация Анимал Програмс)

 • 3
  animalprograms avatar :-|
  animalprograms

  "Що се отнася до бездомните кучета,..." ...в нашето законодателство е заложен изключително неефективен, финансово необоснован и същевременно псевдохуманен подход за решаване на проблема с възпроизводството на тоталната популация.

  "А мерките, които нашият Закон за защита на животните предвижда,..." ...всъщност не бяха съобразени с препоръките на Световната здравна организация, нито с мерките за ефективен контрол на популацията, предвидени в Европейската конвенция за закрила на домашните любимци.

 • 4
  lim avatar :-|
  lim

  Бездомните кучета носят едни пари на група хора и показват най отблъскващите страни на други. И наистина ги няма в ЕВРОПЕЙСКИТЕ градове.

 • 5
  villager avatar :-|
  villager

  Ще повдигна 3 въпроса :
  1. Има ли данни колко са домовете за стари хора и колко са т.н. домове (рахабилатационни центрове- както ги назова една госпожа в ефира преди няколко дни ) за бездомни животни ( кучета) в България ?
  2. Няколко пъти бродейки по софийските улици съм наблюдавал как бездомните кучета селективно започват да лаят срещу възрастни хора, които се предвижват трудно , а в някои случаи проявяват и по-нападателна агресивност и от какво е предизвикано това ?
  3. Защо от ЕО дават пари за кучета, а не дават пари за старопиталища ( т.е аз не съм чувал за такова нещо)?
  Моля за извинение за сравнението между домове за стари хора и домове за кучета.

 • 6
  animalprograms avatar :-|
  animalprograms

  Към villager: Пишман-кучезащитниците Ви лъжат - на общинските кучкари плащаме ние/бюджетът. На кучкарските НПО плащат брокерите и частните компании, които се нуждаят от жива стока. Последният мит, който чух е, че безпризорните кучета в Пловдив изчезват, защото добри каки ги задомяват в Германия. В ЕО/ЕС са осведомени за фермата и черния пазар у нас.

 • 7
  aligator08 avatar :-|
  aligator08

  До коментар [#6] от "animalprograms":

  Не знам как е в Пловдив, но аз лично съм изпратил две кучета от русенските улици в Германия и те са си много добре там. Имам и обратна връзка и получавам e-mail - и и снимки. Има организации, които наистина намират осиновители на бездомни кучета от България във Федералната република. Сдружение "Германо - българска помощ за животните" е една такава. И не са "далавераджии". http://www.db-tierhilfe.de

 • 8
  animalprograms avatar :-|
  animalprograms

  Към aligator08: Когато някой гарантира за две кучета като във Вашия случай, може по-неопитните или по-неосведомените да си изградят погрешна представа. Но за по-заинтересованите и по-информираните ще стои въпросът колко излишни кучета развъжда град като Русе (10,000+?). Също, колко от тях биват действително задомявани навън? Колко бяха събрани досега? И къде отива разликата?

 • 9
  animalprograms avatar :-|
  animalprograms

  Що се отнася до въпроса има ли далавераджии и кои са те, ето едно важно обстоятелство.

  По презумпция, приютите по света работят за решаване на основния проблем на популацията от домашни любимци - нейната динамика. Техен приоритет е броят на постъпващите животни да спада от година на година; и осигуряват данни, които отразяват именно това. Това не става от самосебе си - всеки приют провежда информационно-образователи програми, насочени към ограничаване на традиционното масово развъждане.

  У нас е обратното - бележим застой, и популярните НПО-та съществуват благодарение на проблема. Те дори ползват общински приюти и така са се превърнали в квази-НПО-та. От Европа ме питат и се чудят, как така тези организации вече цяло десетилетие не организираха с общините целенасочена информационно-възпитателн дейност.

  Също, каква прозрачност виждаме в дейността на организации, които предлагат информация само на немски? Не казват какво вършат и целят на нас, които виждаме кризата; но "информират" хора, които са навън и не могат да преценят ситуацията.

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Не може да се реши проблема с нарастване броя на бездомните животни, ако няма закон и действително прилаган такъв за отговорността на хората. Взимат се животни, по различни причини /бедност, заболяване на животното, нежелано размножаване/ се изхвърлят на улицата, или жестоко убивани.Ако човек, решил да има животно и да спазва закона за отговорност към животните реши, че не иска вече животно, няма къде да го остави. Никой не го търси, а още по-малко наказва за проявена безотговорност и жестокост! Сериозна дупка в правораздаване и правоприлагане! Най-напред, не се води статистика колко са стопаните на домашни любимци и колко са животните. Ако в бедната ни държава те просто се снабдяват с паспорт, без да се облагат с данък, хората може и да ги регистрират. Следваща стъпка е да бъдат вписани при съответен ветеринар, който да следи за обезпаразитяване, ваксинации, кастриране, ако е нужно /желано/, лечение. Ако животното смени собственника си, то да се отпише от стария и да се впише при новия. Така ще се знае движението и състоянието на домашните любимци и ще се ограничи увеличаването на улични животни. Те, от своя страна, редовно обезпаразитявани и кастрирани, ще изчезнат от само себе си във рамките на 10-15 години. Никое животно, улично, или не, не може да бъде малтретирано. За това трябва да има съд и глоба. Големи присъди! Иначе няма да има резултат. Ако се стопират сегашните лоши практики на стопаните, ще има едно претоварване за природозащитните организации, които трябва да обгрижат уличния контингент и да го намалят колкото може./ Дали чрез осиновяване, дали по естестве път- без нови раждания, нови изхвърлени животни, умиращи от старост, или от сблъсък с кола/. За ранените и блолни животни от улицата пак тия организации трябва да се погрижат. Не бива да се оставят агонизиращи, или сеещи зараза на пътя. Ще кажете: пари от къде? Знам, че по света тези дружества се финансират от дарения. У нас не сме щедри в това отношение. Може би, като начало, трябва да станем подразделения на чужди такива организации. Да натрупаме опит и да усвоим практики, както по набиране на средства, така и по тяхното управление и работа с животните, хората, полиция и съд.Да се оставят нещата така е недопустимо както от морална, така и от практическа страна :/превензия на здраве, престъпност, злополуки с хора и животни, сблъсъци между тях/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал