(Не)пълна забрана на пушенето - рунд парламентарен

ГЕРБ обмислят забрана на цигарите в заведенията за хранене

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

"Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса". Така обеща премиерът Бойко Борисов през февруари, когато група депутати от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от първи юни тази година. Обществен дебат нямаше и на пръв поглед въпросът изглежда решен - поне така показа проучването на мнението на членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването, с които разговаряхме дни преди депутатите да обсъдят на първо четене промените. Гражданските протести от последните месеци почти не са разколебали позициите на мнозинството след 11 март, когато комисията гласува "за" смекчаване на забраната.

На всички депутати зададохме еднакви въпроси, като на непримиримите привърженици на отмяната предложихме да помислят върху варианта да се въведат часове (напр. от 11 до 14 на обяд), в които в заведенията за хранене пушенето да бъде строго забранено - такава е практиката в заведения в Чехия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • 1
  petertakov avatar :-|
  Petak

  Всъщност, идеята да не се пуши в заведенията, в които се продава храна не е лоша. Аз самият съм непушач и основният ми проблем е, че няма къде да се храня навън сам или с двете си деца без всички да се усмърдим на цигари и да се надишаме с отрови.

  Абсурдно е държавата да не прилага някаква необходима мярка с оправданието, че хората няма да се съобразяват с нея.

  Хайде, започвайте да плюете, драги пушачи. Нали знаете, че смърдите и когато говорите на някого, той може да умре само от дъха ви.

 • 2
  gg2 avatar :-|
  gg2

  Всеки сее това което му изнася. "В Гърция и в страните около нас се пуши.." А така ли е наистина г-н Дупедат?
  В Турция има пълна забрана. И защо трябва да се равняваме по страните около нас? По тази логика не ни трябва европейски съюз щото видите ли страните около нас примерно да кажем не са в него.. Аман от изкълчени извинения. Един истински закон който наистина ще защити безащитните непушачи обаче и него трябва да извратят негодниците.

 • 3
  yovchev avatar :-|
  yovchev

  Напълно подкрепям закона за забрана на пушенето на обществени места.За мен няма по-видима индикация за това кой от депутатите е купен от производителите и търговците на цигари и кой не е,от това ще подкрепят или ще отхвърлят този закон.
  И бих искал да узная как депутатите от моя избирателен закон ще гласуват,та да реша на следващите парламентарни избори да гласувам ли за тях или не.
  Мисля си дали не е добре и от полза за демокрацията на сайта на Народното събрание да се намира информация за позицията на всеки депутата при гласуването на който и да е закон.

 • 4
  todorfromvarna avatar :-(
  Todor from Varna

  Бях тези дни в Истанбул и се учидих как може тази пушеща нация да е толкова стрикна към забраната да се пуши. Нощните заведения бяха пълни и никой не пушеше по масите. Изключения правеха някои "руски" ресторанти.

 • 5
  polliik avatar :-|
  polliik

  Ако в България се пуши след 1 юни управляващите губят моята подкрепа!Що за глупави аргументи привежда този човек!!!Около нас във всички страни се пушило...В най- голямата страна около нас- Турция,която в последните проучвания е най-посещаваната туристическа дестинация на Балканите не се пуши!Предпочитам да почивам в България.но явно ще трябва да си променя предпочитанията!

 • 6
  vdotchev avatar :-|
  Valentin Dotchev

  Живея в Сингапур. Пушач съм. Забрана на пушенето тук беше постепенно налагана на различни обществени места през годините - в офисите, в такситата, в моловете (когато дойдох тук през 1992, в моловете се пушеше), на автобусните спирки... През 2006 Сингапур окончателно забрани пушенето във всички обществени помещения - всъщност тези, които още не бяха покрити от забраната по това време бяха само баровете и ресторантите. Правилото е следното - пушеното в закритите помещения е абсолютно забранено. Не повече от 20% от масите на открито могат да бъдат определени като място за пушачи. Мисля, че в САЩ са в сила подобни или дори по-стриктни мерки.

  Аз, както и много други считахме, че това ще нанесе големи щети на бизнеса на заведенията. А в Сингапур, туризма е не по-малко важен отколкото в България. Нищо подобно не стана - баровете и ресторантите са пълни както всякога. И като че ли никой не изпитва носталгия по миналото. Дори и на мен, не ми липсва пушенето в ресторант или бар, даже вече предпочитам в ресторантите да седна на маса за непушачи (повечето заведения заделиха по едно кътче на открито, където можеш да излезеш за цигара). Когато се върна в България, пушенето в ресторант или на закрито ми се струва неестествено.

 • 7
  niki8000 avatar :-?
  niki8000

  Уважаеми управляващи:

  1. Въведете тоталната забрана експериментално за 1 година и вижте колко ще им спаднат оборотите на заведенията.Така печелите точки пред избирателите и оставате ангажимент за връщане на старото положение, ако действително от засегнатия бизнес се окажат прави. Това е нещо ново за България и никой не може да каже какъв ще бъде ефекта. Едните се оплакват, че пушачите нямало да идват в заведенията им, но от друга страна не знаят какъв е потенциалът на непушачите, които ще ги посетят. Другите дават примери със страните, които вече са въвели забраната, но никога няма гаранция, че това което се случва там, ще се случи и тук - въпрос на културни особености е.
  2. Основните фактори една страна да се превърне в туристическа дестинация са туристическите забележителности, обслужването и цените. Забраната за тютюнопушене няма да има негативен ефект. Малко извън темата - обирите по хотели, плажове и магистрали е нещо с което трябва да се заемете сериозно!
  3. Постоянно тръбите, че забраната нямало да се спазва, както не се спазвала и сега. Предлагам решение - удвоете глобите, подберете си хора от регистрираните в бюрата по труда, инструктирайте ги в местните поделения на РИОКОЗ, дайте им права да глобяват и им давайте 50% от глобите. Нека да видим....
  4. Не правете референдуми и "проучване на общественото мнение". Отворете Фейсбук и вижте, безплатно е. ДА, вярно, че баба ми няма профил там, и че не е представителна извадка, но там са хората които изкарват парите в България

 • 8
  kalo1978 avatar :-|
  Kaloyan Valchanov

  До номер 7: ако бях на Б.Б. вече да съм те поканил в правителството...

 • 9
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ПУШЕНЕТО.
  Пушачите да свикват. Много по-комфортно за всички е ако заведението е чисто от дим. Особено важи за баровете и дискотеките.

 • 10
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  Ако управляващите толкова държат да се подиграват с избирателите си и отменят забраната, ще пожънат резултата от това на следващите избори. Крайно време е интересът на народа да мотивира действията на депутатите, а не собствените им интереси. Затова точно сме ги избрали, затова са "народни представители". А без съмнение интересът на народа е забрана на тютюнопушенето на закрито ВЪВ ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ. Тютюневият дим е канцерогенна отрова, която не искаме да дишаме, още по-малко пък искаме да я дишат децата ни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал