Всеки има нужда от психотерапия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всеки има нужда от психотерапия

Цветелина Йосифова

Всеки има нужда от психотерапия

Ива Рудникова
18045 прочитания

Цветелина Йосифова

© Цветелина Ангелова


Цветелина Йосифова
Фотограф: Цветелина Ангелова

Профил

Цветелина Йосифова е съосновател и съдиректор на Центъра за култура и дебат "Червената къща". В сивито й има много наука и изкуство, обилно посипани с "психо". Най-сложното, което трябва да запомним, е, че тя е психотерапевт и психодрама терапевт. За децата от домовете, с които работи, и за студентите от магистърската програма "Артистични психо-социални практики" към НБУ тя е просто Цвети.

Поводът да я потърсим беше една кръгла маса в рамките на Четвъртата национална конференция по психотерапия във Варна, на която се обсъждаше изработването на закон за психотерапията.

У нас нуждата от грижа за душата сякаш става все по-осезаема – от езотеричните четива до семинарите за личностно развитие и себепознание. Кога идва вашият ред, на психотерапевтите?

Душата е понятие, принадлежащо към религиозните и духовни практики. Психотерапията е от различен порядък и не би следвало да бъде сравнявана или приравнявана с тях. Тя е грижа за ума и за това как функционира човек на земята.

Психотерапията не чака на опашка, за да бъде приета или призната от някого. Тя е самостоятелна научна дисциплина и практика на една свободна професия. Съществува вече над един век – от времето на големите френски и австрийски лечители, предвестници на психоанализата, като Жан-Мартен Шарко, Йозеф Бройер, Иполит Бернхайм и др., когато психотерапията е поставяла основите на строгите рамки на днешната си клинична практика.

Психотерапията почива върху специфично знание в областта на човешкото развитие и отношения, което е натрупано след задълбочени изследвания на ранното детско развитие, изграждането на психични структури, отношенията между хората, личностното развитие и родителстването, груповите отношения, динамиката между хората в група и много други.

Чрез психотерапията пациентът търси разбиране и приемане на своите проблеми. Той търси да разбере себе си, а терапевтът е в ролята на другия човек, който е способен да разбере и приеме и който е готов да го придружи в това общо приключение.

Кой има нужда от психотерапия?

Всеки има нужда от психотерапия в определен смисъл: Човекът, които се опитва да разбира и познава по-добре себе си или изпитва затруднения при справяне с тревожността и напреженията, препятстващи личностното развитие и ежедневния му живот. Този, който среща проблеми в общуването с близките, колегите, приятелите си. Такава нужда има и този, който желае да изследва отношенията си с околните, за да разбере по-добре начините, по които взаимодейства с тях. Всъщност човек има нужда от психотерапия, за да се развива като човек.

Как най-просто бихте обяснили разликата между психотерапия, психоанализа, психиатрия и психология?

Психотерапията е обобщаващо понятие за всички психотерапевтични методи и подходи и в този смисъл включва психоанализата като един от индивидуалните методи. Съществуват множество индивидуални и групови психотерапевтични методи и подходи или школи, както също можем да ги наричаме.

Ако психиатрията свързваме най-вече с медикаментозното лечение на психически заболявания и разстройства, психологията се занимава с консултиране, тестване и остава повече в научните изследвания, то психотерапията е такова изобретение на науката и практиката, което прилага специфично научно знание за хората и човешките отношения. Психотерапията интерпретира текста (думите, жестовете, движението, интонацията и др.) на пациента, като използва това специфично знание. Психотерапевтичното лечение се провежда в строга времева и съдържателна рамка на отношенията между терапевт и пациент, има определена регулярност, продължителност и цел. В някои случаи е възможно и добре да се комбинира индивидуална и групова работа, както и взаимодействие на психотерапията с психиатрично лечение и адекватно насочена социална работа.

Кога идват резултатите?

Сложен въпрос, който бива изследван в самия психотерапевтичен процес от участващите в него – терапевт и пациент. Обичаме да казваме, че първите седем години са най-важните за изграждането на един човек. Човек обаче живее с проявленията на тези най-ранни седем години през целия си живот. По подобен начин ефектът от добрата психотерапия остава за цял живот и дава отпечатък на нашето по-нататъшно съществуване, като го прави по-пълноценно. За да има ефект от психотерапевтичната работа, се изисква инвестиране на време и желание от страна на пациента, както и активното му участие в психотерапевтичния процес. Това е доброволен акт, никой не може да бъде заведен на психотерапия насила. Психотерапията не въдворява, тя открива възможности за осъзнаване, разбиране и промяна.

Как ще ме посъветвате да подходя при избора на психоспециалист?

Бих ви посъветвала да погледнете страницата на Българската асоциация по психотерапия - БАП. Това е професионалната организация по психотерапия в България. Нейните стандарти са и стандартите на Европейската асоциация. В момента в БАП членуват 74 индивидуални и 8 групови членове, които представляват отделни психотерапевтични направления и техните професионални общности.

Съвсем отскоро съществува и Национален регистър на психотерапевтите в България. До момента там са вписани 21 специалисти. Идеята е регистърът постепенно да обхване всички обучени и да даде допълнителна гаранция за качество и референция на пациентите. За момента той е единственият легитимен списък на психотерапевтите у нас, доколкото преди вписването в него се прави обстойна преценка на квалификацията на кандидата по стандартите на БАП и ЕАП.

Имате ли данни за броя на практикуващите в България?

Според мен в момента в България има няколкостотин обучени в различни методи психотерапевти, като много малка част от тях практикуват единствено психотерапия. Ако търсим сравнение с практиката в други страни, у нас са необходими няколко хиляди психотерапевти. Изследвания в други държави показват, че около 5% от населението се нуждае от психотерапия.

Защо е необходим закон за психотерапията? Не е ли това излишно администриране, затормозяващо одържавяване на област, която може да бъде регулирана с вътрешни за професионалната общност механизми?

По никакъв начин не става дума за одържавяване на психотерапията, нито за администриране или бюрократизиране. Желанието ни е за създаване на закон-платформа, който да остане максимално близо до историята и реалността на психотерапията и психотерапевтичната практика в България, като същевременно се опре на най-доброто от законодателния опит в други страни. Обмисляме закон, който да побира и съдържа равностойно и по най-добър начин всички практикувани у нас методи, както и да дава пространство за нови.

Имаме нужда от помощта и съдействието на държавата, за да може психотерапията да очертае ясно границите си сред другите професии в социалното поле. Така да даде по-добри гаранции на хората, които имат нужда от нея, и да достигне до повече групи от хора, до всички, които биха се възползвали по благоприятен начин от нея. В този смисъл е съвсем естествено законът да стане наследник и да продължи добрите практики на БАП. Опитваме да търсим аналогия с регулацията на други свободни професии у нас. На този етап обмисляме създаването на психотерапевтичен съвет или камара на психотерапевтите като висш регулиращ орган на обучението, лицензирането и практикуването на психотерапия.

Как е по света?

В седем европейски страни има приети и действащи закони за психотерапията. Това са Австрия (най-старият закон от 1990 г.), Германия, Италия, Малта, Франция, Холандия и Швеция. Във всяка от тях здравната каса покрива напълно или частично психотерапевтичното лечение. Ефектите от въвеждането на законодателство във всички тях са подобни. Ще спомена два от тях – по-добра грижа за пациентите чрез гарантиране на по-добро качеството на практикуването на психотерапия и достигане на психотерапията до различни социални групи, които иначе не биха имали шанс да се възползват от нея.

Кое е най-важното, което би се променило след приемането на подобен закон?

Приемането на Закон за психотерапията у нас би уредило обучението, практиката и лицензирането на една нова за България свободна професия, каквато е психотерапията. Уредбата би била в интерес най-вече на хората, които се нуждаят от психотерапия. Тя би допринесла за повишаване на качеството на практикуване на психотерапия, като същевременно би регламентирала отношенията с различните институции, например психотерапевтична практика в болничните заведения, система за насочване и др.

Цветелина Йосифова
Фотограф: Цветелина Ангелова

Профил

Цветелина Йосифова е съосновател и съдиректор на Центъра за култура и дебат "Червената къща". В сивито й има много наука и изкуство, обилно посипани с "психо". Най-сложното, което трябва да запомним, е, че тя е психотерапевт и психодрама терапевт. За децата от домовете, с които работи, и за студентите от магистърската програма "Артистични психо-социални практики" към НБУ тя е просто Цвети.

Поводът да я потърсим беше една кръгла маса в рамките на Четвъртата национална конференция по психотерапия във Варна, на която се обсъждаше изработването на закон за психотерапията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  bgmw avatar :-|
  БМЗ

  Всеки трети у нас има нужда от психотерапия. Така казано, не мисля че е добре посещенията при терапевта да бъдат обвързани с финанси. Иначе психотерапията се превръща в бизнес, тъй като сеансите никак не са евтини, а и трябват доста като брой. Още повече, това е една територия, където грешките могат да имат трагични последствия - ако е кола, ще я закараш на друг майстор, ама със психиката нещата са далече по-сложни и недоказуеми.
  Не знам каква схема трябва, но във всеки случай не е приятна мисълта да дадеш 2000 лв и да се окаже, че ефектът е практически нулев.

 • 2
  john_3volta avatar :-P
  john_3volta

  "Всеки има нужда от 3 кг месо дневно!", контрираха от Съюза на месопроизводителите.

 • 3
  milen_mihailov avatar :-|
  Milen Mihailov

  Психиатрите имат една поговорка "Няма нормални, има само непрегледани", но това показва просто колко са луди самите те :)

 • 5
  robokop avatar :-|
  robokop

  Какво да направя , за да придобия лиценз ?

 • 6
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Мисля, че дори сме закъснели. Спешно трябва да се регламентира тази дейност, да се обучат специалисти и да се заработи! В България трудно ще се намери човек, наясно със себе си, добре структуриран в обкръжението си и в обществото. За това и сме най - нещастно усещащата се нация! Имаме нужда от помощ, за да намерим най-доброто поведение, най-подходящото отношение, най-безболезненото отработване на многоликия, вездесъщ стрес и все по-крайни провокации... Това ще ни помогне да се изправим, да намерим силните си качества и уменията си за откриване на добри практики. Ще ни направи силни, пробивни, гъвкави, успешни, удовлетворени, успешни. Аз бих се включила в тази сфера и като потребител на услугата и като новообучен професионалист! Много перспективна, много необходима професия!

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Може и да е така. Не мисля, че всеки има нужда от това. Но всеки знае откъде идват треговите и проблемите му. Трябва ли наистина друг човек, специалист да му каже същото? Мои познати ходят и помощта се изразява в рецепта. Не получават отговори - те си ги знаят.

 • 8
  chiqui avatar :-|
  chiqui

  Всеки има нужда от психотерапевт!?А някои от психотерапевтите даже се нуждаят от психиатър.Живея в един свят където въпроса How are you не се очаква отговор, казваш само O.K!На "que tal?"отговаряш с "que tal?"........Фундамента на обществото е "завист на чуждият успех и страх от собственият провал".Просто трябва винаги да казвам ,че съм добре дори когато само преди половин час съм научила ,че гаджето ми спи с най-добрата ми приятелка,чe майка ми е неизлечимо болна,че цяла нощ не съм спала от зъбобол,че съм дълбоко нещастна в работата си.......После в къщи сама с компютъра разказвам на виртуалните ми "приятели"моите нещастия и те ме "утешават" и аз ги утешавам в технитеТова което казвам на непознатите в online няма да кажа на съседа си я!.В понеделник отивам до психотерапевта.Длъжен е да ме слуша!Затова плащам.Все тая,че и той си има проблеми с жената.Просто го напусна заради друг по-печелив.Знам,че и той купува "моето"лекарство от "моята"аптека.На 15то число ми изписват Prozac.Tой ми осигурява "оптимистичната" просаковата усмивка.А иначе ние всички сме силни,доволни,успели,забогтели и винаги сме О.К.
  Няма психотерапевт за погрешна ценостна система,за липсващи приятели,за деструкрурирани семейства,за липса на любов......Това не се лекува нито с Prozac,нито със Seroxat нито с лобектомия дори! • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#7] от "jelezen":

  Мислят, че ги знаят! Това не са болни хора! По-скоро, леко, или силно дезориентирани и несигурни. Често човек си мисли, че знае какво може, колко са му силите и кое е правилното решение, а се оказва, че греши. Аз например, имам проблем с провокациите. Не съумявам да ги отблъсквам, нито да ги отработя вътрешно. Околните много бързо го разбират и го използват. Един такъв специалист би ме научил да се справям с този проблем. Има много начини, много подобни лостове за постигане на цели, или лична защита, чрез откриване и използване слабостите на другите. И на това могат да ни научат. Аз, например имам нужда от такова обучение, от такъв тренинг. Бих казала, че това трябва да се превърне в социална услуга. Който иска повече, може да получи специално, персонално отношение срещу заплащане.

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#8] от "chiqui":

  И това е решение. Много скоро, обаче губиш анонимност във виртуалния свят и проблемите ти стават общественно достояние. Ставаш уязвима. На мен много ми се иска да усвоя новата философия на живота, защото старата вече е вредна, а аз градя върху нея. Искам да науча кои са лостовете за манипулация и как да боравя с тях. Как да се защитя от такива, които вече са научили тия неща! Тогава няма да имам нужда от виртуални, или реални изповедници. Ще си оправям живота сама, без да пропадам в емоционални дупки. Дори финансовите пропадания няма да са толкова страшни, защото ще съм по-сигурна в себе си и съответно - по - смела. Не мислиш ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK