Хроника: Какво се случва със забраната за пушене

Депутатите гласуваха днес за отмяна на пълната забрана на цигарите в закрити помещения

Ново: 28 април, 10.40 ч

С 85 гласа "за", 53 "против" и 5 "въздържал се" предложението за отмяна на забраната на пушене беше прието на първо четене в парламента. Пълна забрана на цигарите в закрити помещения трябваше да се наложи от 1 юни т.г. според промените в Закона за здравето, приети от предишния парламент. В следващите седмици предстои второ четене в Комисията по здравеопазване и повторно и окончателно гласуване в пленарна зала.

Промените в Закона за здравето, с които група депутати от ГЕРБ поискаха отмяна на пълната забрана за пушене в закрити помещения, са в дневния ред на трето поред парламентарно заседание. И ако няма непредвидени обсъждания между сряда и петък, много вероятно е тази седмица депутатите най-после да завършат обсъждането и да гласуват на първо четене на промените.

От момента, в който "Капитал" представи позициите на председателя на Комисията по здравеопазването Лъчезар Иванов и още шест депутати, се случиха няколко интересни събития:

16 април

Дебатът "за" и "против" в пленарна зала започна доста емоционално. Представители на гражданското движение Коалиция без тютюнев дим изненадаха депутатите с демонстрация "Пушенето забранено". Обсъждането беше отложено за следващата сряда, но така и не се състоя заради нови точки в дневния ред.

17 април

През последните две седмици темата предизвика очаквано много коментари в медиите, в многобройните групи във Фейсбук и в блогове (тук, тук и тук). Защитниците на забраната прибягнаха до нови методи, като започнаха да снимат нарушители на сега действащия закон, който забранява пушенето в обществени сгради.

21 април

В очакване на обсъждането гражданските организации продължиха протестите си пред парламента. Като че ли солидарни с протестиращите, властите в канадския град Ванкувър решиха да забранят пушенето и на открити места, вкл. плажове и паркове, от 1 септември т.г.

22 април

В първата си официална пресконференция новият здравен министър Анна-Мария Борисова подкрепи забраната с думите: "Навсякъде в културния свят във всички учреждения е забранено, във всички питейни заведения и ресторанти е забранено. Знаете - в Париж всички са на тротоарите и там си пушат колкото си искат. В България трябва да се възприеме парижкият модел – на тротоарите. Всички заведения да си извадят масички, да си получат разрешенията, надлежно".

25 април

Премиерът Бойко Борисов, който споделя позицията на вносителите на промените и до момента отклонява всички покани за участие в гражданските инициативи срещу пушенето, заяви по повод казаното от проф. Борисова: "Министърът на здравето е длъжен да защити правата на непушачите и е абсолютно прав. Всички ние сме против тютюнопушенето на закрити обществени места.Въпросът тук е чисто икономически. Но се надявам парламентът да намери нужния баланс между здравните и икономическите интереси".

27 април

- В момента парламентарните групи са разделени в позициите си така: вносителите ГЕРБ са подкрепяни от Атака. ДПС, Синята коалиция и отделни депутати от Коалиция за България са против промяна в Закона за здравето, който трябва да влезе в сила на 1 юни т.г. На пресконференция на БСП вчера Сергей Станишев потвърди, че въпреки, че е пушач, ще гласува против отмяна на забраната.

- Булгартабак отчете спад в продажбата на цигари с 25% заради увеличения акциз от началото на годината. Но приносът на отказалите се пушачи към тази тенденция е малък.

- Коалиция без тютюнев дим разпространи писмо от регионалния директор на Световната здравна организация за Европа до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, изпратено в края на март (вижте оригинал и превод в прикачените файлове). В него се казва:

"... бих искала да Ви помоля да не подкрепяте предложеното преразглеждане на чл. 56 от Закона за здравето и да се запази сегашната всеобхватна забрана на тютюнопушенето на всички обществени и работни места, влизаща в сила на 01 юни 2010 година.

Влизането в сила и прилагането на всеобхватната забрана на тютюнопушенето във всички затворени обществени и работни места през юни ще позволи на България да стане една от водещите страни в Европа в осигуряването на високи стандарти на политики за обществено здраве и защита на хората от здравните последици от употребата на тютюн."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 2
  smarty_v avatar :-(
  smarty_v

  Доводът за промяна на текста - на пълната забрана за пушене е икономически ("заведения : кафенета , барове и др ще фалират". ) . Това са пълни глубости , когато не се пуши (най вече в заведения) се консумира много повече питиета и храна . И от това ще спечели именно бизнеса . Единствените засегнати от забраната ще са тютюнопроизводителите - точно те са причината за опита за да се промени текста . И сега какво - чакаме парламента да намери баланса "между здравните и икономическите интереси" - хмм , въпрос с повишена трудност .

 • 3
  mushamata avatar :-|
  mushamata

  До коментар [#2] от "smarty_v":

  А смея ли да попитам ,как установихте ,че ще има повишение на градиента на консумацията в заведенията, намаляла посещаемост от страна на пушачите (най-вероятно) и увеличена такава от страна на непушачите и каква е корелацията между тези три функции?

 • 4
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#3] от "mushamata":

  Установихме го по челния опит на страни, въвели ограничения за пушачи.

  И да ти кажа, не знам, дали е съвпадение, но залите за непушачи са пълни, откакто ги има. И все си мисля, че и цялото заведение ще се напълни, ако не се пуши. Не виждам проблем да пушиш пред заведението, ако толкова ти се пуши. Тъкмо зимата ще понамалиш цигарите.

 • 5
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  Ей мушама, не се прави на по-глупав отколкото си всъщност. Оборотът на едно заведение може безспорно да ти покаже увеличила ли се е консумацията или не. А оборотът се прави не от цигари, а от ядене и пиене. Пушачите няма да спрат да посещават заведенията ако забраната влезе в сила, нито непушачите ще спрат да посещават заведения ако забраната бъде отменена. Просто всичко ще си бъде по старому. По-голямата част от хората (непушачите) ще бъдат принудени да дишат дима и да се тровят, не защото им харесва така, а защото заведения за непушачи няма и няма да има. Децата ни ще израстнат с мисълта, че да се пуши е нещо нормално, щом във всеки ресторант може да се прави и не на последно място за пореден път ще четем как България е най-застаряващата държава в Европа, с най-висок процент затлъстели и нездравословно живеещи хора. Това от своя страна ще натоварва допълнително и без това скапаната ни система на здравеопазването. Не на последно място цивилизованите европейски държави ще имат още един повод да се чудят ние всъщност европейци ли сме и споделяме ли ценностите на европейското семейство или някакво странно средноазиатско племе е успяло някак си да се засели в бленувания от толкова народи континент. Тютюнопушенето е смърт, то подтиска апетита и това отговаря и на третия ти въпрос. А това е пределно ясно на гласуващите закона. Просто те за пореден път показаха, че не им пука за народа и се грижат само и единствено за себе си.

 • 6
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Задължително поименен списък кой как е гласувал!

 • 7
  mushamata avatar :-P
  mushamata

  До коментар [#4] от "Chievo":

  Хахаха,здравей ,скоро не бяхме кръстосвали шпаги по горещи въпроси.Хубаво,може би изследванията са задълбочени и непредубедени,аз това не мога да го кажа,но явно вие имате информация от първа ръка.Това което предлагаш, за цели заведения за непушачи е прекрасна идея,но защо като има заведения за вас,да няма такива и за нас,без реклами на цигари, без релси за детски колички , без право да се облужват непълнолетни и т.н. Само че да мога аз и такива като мен да отидат там спокойно, да пият по едно питие, да хапнат по нещо и да се срещнат с други такива от нашата порода,но без да ви пречат на вас и без да нарушат 33 европейски ,щатски и не знам още какви си закони!!!?

 • 8
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#7] от "mushamata":

  :)

  Честно да ти кажа, според мен спорът е много по-дълбоко.

  Аз съм бивш пушач. Вярно, пушил съм само 3 години, не е кой знае какво, но пушех поне по кутия на ден.

  Отказах ги рязко - днес пуша, утре не пуша. Най-голямото изпитание за мен беше около седмица след като спрях. Седнахме с приятели в заведение, почти всички пушат, пийване, знаеш как е. И си казах - ако тази вечер не запаля, никога няма да запаля. Издръжах, и оттогава са минали 11 години.

  За мен големият въпрос е - имаш ли желание да откажеш цигарите, и смяташ ли ги за нещо вредно? Ако не, спорът е излишен. Защото аз виждам смисъл в ограниченията, само ако те стимулират хората да откажат цигарите. И затова подкрепям мерки, като спиране на субсидиите за тютюнопроизводството.

  България, за съжаление, е една болна държава. Хората почти не спортуват, масово пушат, отскоро и затлъстяването е проблем. Аз бих бил по-щастлив, ако хората около мен са по-усмихнати и по-щастливи. И здравето е основен фактор в това отношение.

  Нямам нищо лично срещу пушачите. Просто си мисля, че имате нужда от помощ да откажете цигарите. Ако ти не смяташ, че това е така - извинявай. Най-малко искам да ограничавам нечии права. Но за мен ти си пленник на никотина. И вината не е изцяло у теб. Просто живеем в такъв свят, и би трябвало да подкрепяме инициативи, които ще го направят по-добро място.

 • 9
  mushamata avatar :-|
  mushamata

  До коментар [#5] от "tougherty":

  Ти може би, си много наясно с психологията на клиентите на заведенията ,(след като ми постави експресна диагноза),но има и други мнения по въпроса.Аз ще се опитам да изкажа някои ,ако ми позволиш:
  1.Явно знаеш какво ще покаже оборотът на заведение,въвело забрана за пушене,но аз не съм дарен от господ да гледам в бъдещето.
  2.Само непушачите ли ядат и пият и ако е така, интересно от какво живеят и се развиват организмите на пушачите ,може би от никотиновата и другите отрови получавани при тютюнопушене?
  3.За всичките пушачи не мога да говоря ,но лично аз ще прекратя посещенията си в заведения където не се пуши и ако забраната е тотална ще тъся други алтернативни начини на прекарване на свободното си време или само в крайно належащи случаи ще посещавм заведения .
  4.Това за децата и застаряване на нацията не е мой проблем.

 • 10
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Само да добавя нещо.

  Много сериозно ме дразни гледката на лежерно пушещи родители на 1 метър от детската площадка, където играят децата им. Това е типична българска ориенталщина, която нанася поражения върху цялостната ценностна система. И ще се постарая дъщеря ми да не се превърне в подобен индивид, въпреки лошите примери около нея.

  Затова за мен забраната за пушене е просто една крачка по дългия път, който ни предстои да извървим, ако искаме да сме нормална държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал