С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 28 май 2010, 23:06, 6367 прочитания

Изяж това

За да отменят на пълната забрана за пушене депутатите забъркаха комедия от грешки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


"Не разбрах. Имаме следната ситуация:
Малко заведение. Собственикът (наемател) продава на дете близалка, докато на бара местния пияндур пуфка "Арда".
Влиза контролен орган.
Пита се в задачата, кой е престъпникът и кой ще бъде наказан?
- Собственикът?
- Пушачът?
- Детето?
Ако детето няма пари да си плати глобата, ще бъде ли задържано за 24 часа в местния арест?" 


Не само онлайн читателите си задаваха безброй въпроси, след като миналата седмица пълната забрана за пушене, която трябваше да влезе в сила на 1 юни, окончателно се изпари. Объркани от прибързаните поправки, усуканите аргументи и юридическите гафове останаха всички, които следиха дебата за и против пушенето на обществени места.


Любимият аргумент на защитниците на по-либерален режим беше икономическият - да не се налагат допълнителни ограничения върху заведенията в момент на криза. В желанието си все пак да направят компромис, включително и заради гражданския натиск през последните месеци, законодателите въведоха много условия, които само породиха нови въпроси.

Всичко това нямаше да се случи, ако пушенето беше забранено напълно. Сега, вместо да помогнат, поправките ще затруднят повечето собственици на заведения, които трябва да инвестират в ремонти и климатични системи по време на криза. Освен това частичните забрани с много условия са трудни за контролиране, а това като цяло подлага на съмнение спазването на нововъведенията.

Отмяната на забраната е (без преувеличения) крачка назад от европейските ценности и шляпване в калта на ориенталския непукизъм. Защото основната идея на това в заведенията да не се пуши е, че така се вреди на всички хора наоколо. Така един от основните принципи на демократичното съжителство - че свободата ни свършва там, където нарушава свободата на другите, беше заменен с доста по-азиатската концепция, че всеки си прави каквото си иска, другите да се оправят.
Какви са новите правила и кой печели от поправките

Къде може да се пуши?
Вместо да изброяват места с публичен достъп, на които пушенето е забранено, както беше в закона досега, депутатите решиха да опишат зоните, в които може да се пуши. Сред тях са хотели, заведения, гари и автогари.
Печелят:
Пушачите, защото досега не можеха да пушат на летища и гари. Освен това ще имат достъп до повечето малки заведения, които по дефиниция ще изберат да са за пушачи.
Губят:
Непушачите, за които изборът на заведения остава ограничен.

В кои заведения може да се пуши?
Заведенията под 50 кв.м сами избират дали да се пуши в тях.В заведения с изцяло нощен режим може да се пуши без ограничения.
Печелят: Собствениците на малки заведения, защото каквото и да изберат, няма да им се наложи да правят инвестиции в преустройство.
Губят:
Непушачите, тъй като голяма част от малките заведения ще предпочетат да са за пушачи, а в нощните заведения също ще се пуши. В случая с баровете и дискотеките губи и бизнесът, тъй като децата до 18 години няма да могат да влизат в тях.

А по-големите заведения?
Заведения, по-големи от 50 квадрата, ще разделят с твърди прегради помещението на салони за пушачи и непушачи. Зоната за пушачи не трябва да е повече от половината площ.
Печелят: Пушачи и непушачи, защото ще могат да избират в коя зона да се настанят.
Губят:
Собствениците на заведенията, които трябва да вложат средства в ремонт.

В кои заведения се допускат деца?

Деца до 18 години ще посещават през деня само заведения, в които не се пуши, или заведения, които имат обособени зали за непушачи. След 22 часа непълнолетните нямат достъп до заведения с нощен режим, но могат да влизат с придружител в частите за непушачи на заведенията за хранене, които работят и с нощен режим.
Печелят:
Децата.Стига да се спазва, решението е изцяло в полза на здравето им.
Губят:
Собствениците на заведения, в които се пуши, защото остават без част от клиентите си. Освен това може да възникнат недоразумения - например сладкарница под 50 кв.м да избере да бъде за пушачи, с което автоматично прекъсва достъпа на родители, които искат да я посетят заедно с детето си.

Какви са глобите?
Физическо лице (клиенти и служители) трябва да плати от 200 до 400 лв. при нарушение, а при повторно - от 400 до 800 лв. За юридически лица санкцията е от 400 до 800 лв., а при втори път – от 800 до 1000 лв.
Предимство:
Включването на санкциите в закона, а не в наредба, е заявка и предпоставка за по-строг контрол върху новите разпоредби.
Недостатък:
Предложените глоби са по-високи за граждани и по-ниски за фирмите в сравнение с досега съществуващите. Обяснението на вносителите отново е желанието да не натоварват бизнеса в кризата.

Къде да подадете сигнал за нарушаване на забраната?
В местната служба РИОКОЗ, която отговаря за контрола и санкционира нарушителите.


Главни действащи лица в дебата


Против пълна забрана на пушенето


ГЕРБ

Бойко Борисов
"Отпадането на възможността да се пуши на обществени места няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се българите. Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса."

"Атака"
Станислав Станилов
"В съвсем малките кръчмици за обикновени хора си се пуши – и да им забраниш, и да не им забраниш, и да ги глобиш, и да не ги глобиш, пак ще се пуши".

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация
Атанас Димитров
"В момента така или иначе сме силно затруднени от кризата, новият закон щеше съвсем да ни довърши. По принцип забраната за пушене би помогнала на заведенията, тъй като няма да се налага да правят постоянно разходи за вентилационна техника, но на този етап няма достатъчно търсене на места за непушачи."

За пълна забрана на пушенето


"Синята коалиция"
Иван Костов
"Да превръщаш хората около себе си в пасивни пушачи е абсолютно неприемливо. Това е много балкански аргумент, много ориенталски."

ДПС
Рамадан Аталай
"Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а популизмът рано или късно се връща като бумеранг."

Лютви Местан
"Никой не ограничава правата на пушачите, но те свършват там, където започва територията на непушача."

Кметът на Кюстендил
(градът, който единствен забрани пушенето във всички закрити помещения от 1 юли)
Петър Паунов
"Забрана съществуваше и досега, но собствениците не направиха нищо, за да се съобразят с наредбите. Отговорни сме за здравето на децата, а здравна реформа с цигара в уста не се прави."

Асоциация на българските туроператори и туристическите агенти
"Осигуряването на среда без тютюнев дим в ресторантите може дори да увеличи посещаемостта. Доколкото тези места се посещават преди всичко за нахранване, вероятно ще има промяна в "сечението" на постъпленията в полза на храната за сметка на напитките."

Коалиция без тютюнев дим
Протестът започна във "Фейсбук" и обедини 30 организации. Те водиха протести в София, срещаха се с министъра на здравеопазването и омбудсмана, протестираха и в парламента, декларираха позициите си пред здравната комисия и в президентството и активно защитаваха аргументите си в медиите.

вестник "Капитал"
В Capital.bg дадохме старт на дебата, който не се случи извън онлайн пространството, както беше обещал премиерът. Следихме отблизо всичко в парламентарната зала, в гражданските коалиции, в заведенията и в социалните мрежи. Стотиците коментари в сайта ясно откроиха мнозинството в полза на забраната на цигарите. Ще продължим да следим дали ограниченията ще се спазват.

За и по-късно против


Анна-Мария Борисова, министър на здравеопазването

22 април
"Навсякъде в културния свят във всички питейни заведения и ресторанти е забранено. В България трябва да се възприеме парижкият модел – да се пуши на тротоарите."

13 май
"Ние сме близо до Ориента и естествено, че имаме малко, така, табиети. Един от тези табиети е, когато си пиеш турското кафе, да си го допълниш преживяването... И така, медицината казва не на тютюнопушенето, но има социално-икономически условия, които в момента в нашата страна налагат да се направи един, надявам се за кратко време, компромис.

Топ 5 на най-нелепите аргументи

Пламен Цеков, ГЕРБ
"Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Ирландия го забраниха, но там пък изригна вулкан. Така че в природата винаги има равновесие." (По-късно депутатът уточни, че вулканът избухнал в Исландия, което било съвсем близо до Ирландия.)

Светлин Танчев, ГЕРБ
"Почти е нереалистично да си мислим, че ако направим някаква тотална забрана, хората ще отидат да си пият ракията или кафето и да не използват цигари."

Лъчезар Иванов, ГЕРБ
"Това не е лечебно заведение, в което да влизат всички, без да избират. В крайна сметка заведенията не са място, без което човек да не може да живее."


Цвета Георгиева, "Атака"
"Факт е, че голяма част от англичаните, които живеят в България, дойдоха заради либералния режим на тютюнопушенето."

Андрей Пантев, КБ
"Тук става дума за нещо човешко, което е забранено за някои, но всичко хубаво в този свят е забранено."

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика 1 Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 1765 прочитания

Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание Ралица Матеева: На учениците трябва да се даде шанс сами да произвеждат съдържание

Учителката от СОУ "Ангел Кънчев" в Русе Ралица Матеева пред "Капитал"

13 сеп 2019, 2357 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Седмица без дим

Пълната забрана за пушене важи от 1 юни до момента, в който президентът обнародва промените в Закона за здравето

Още от Капитал
Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

Балканска телекомуникационна компания

Новият собственик на дружеството ще бъде оценената на 2.6 млрд. евро регионална телеком и медийна група United Group

Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Сирийската авантюра на Ердоган подкопава НАТО

Може ли Северноатлантическият алианс бъде въвлечен във война заради Турция

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10