Фотогалерия: Паркът на Военната академия отвори врати

След няколко пробни отваряния и отложени ремонти паркът най-после е официално достъпен за граждани

Цветелина Белутова, Денислава Симеонова
Паркът на Военната академия "Георги С. Раковски" отново е отворен за посетители. Преди 10 години военният министър Аню Ангелов, тогава началник на военното училище, го прави достъпен за граждани, но след смяната му паркът отново е затворен. Свободен е достъпът до 70 дка паркова територия, като намерението на общината е до края на 2011 г. поетапно да се отвори и частта от парка, която е свързана с Военно-историческия музей
Оградата от пушки е сред най-големите забележителности на комплекса
Паркът е проектиран от архитект Фридрих Грюнангер, който е автор на забележителни в архитектурно отношение обществени сгради и частни домове в София (Духовната академия, Синагогата, сградите, в които се помещават Турското Китайското посолство)
Паркът е създаден през 1906 г. по идея на тогавашния началник на военното училище генерал Вичо Диков. Предисторията му започва с крепостен акт от 13 юли 1895 г.-, в който се посочва, че собственикът Димитър Петров продава на Военното министерство една четвърт от нива в Подуенската махала в размер на 30 уврата (около 30 декара). В края на ХIХ век този район се намира извън пределите на град София. Още интересни факти може да намерите на сайта на Военната академия
Паркът е изключително богат на дървесни видове – там може да видите на едно място смърч, бял бор, черен бор, чинар, ясен, явор
Територията, до която ще е осигурен публичен достъп, е затворена между южната ограда на "Алеята на победите" на Българската армия, оградите на парка към алеите, западно и южно от учебния корпус на Академията, западната ограда на алеята към КПП "Юг" и външните огради на Академията към ул. "Хан Омуртаг", ул. "Мизия" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Входът е през КПП "Запад" (главния портал на Академията на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви").
Гостите на парка ще могат да се разхождат от 7.30 до 20.30 часа през лятото и от 9.00 до 17.30 часа през зимата.
Главният корпус на Военна академия е изграден в периода 1888–1894 г. по проект за Военното училище на чешкия архитект Антонин Колар
Така е изглеждал главният корпус в края на 19 век. Погледната отгоре, сградата изобразява буквата "Е" (началната буква от името на княгиня Елеонора)

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  nigmand avatar :-|
  Елена Ангелова

  Уникално. Браво, Хора.

  Елена Нигманд

 • 2
  kaladan avatar :-|
  Владимир Kaladan Петков

  От доста време си мислех да отида, но този уикенд задължително!

 • 3
  alexov avatar :-?
  Александър Алексов

  Най-накрая!

 • 4
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Браво. Поне едно положително нещо, свързано с парк в София
  Добре че паркът винаги е бил на академията и не го изядоха като южния парк.

 • 5
  sib avatar :-|
  sib

  Страхотна новина! Отиваме веднага да разгледаме и да снимаме. Входът е откъм Евлоги Георгиев, предпологам?

 • 6
  nname avatar :-|
  nikcname

  найсе!

 • mto

  Мда... и страхотни съграждани имаме - вече липсвали три пушки от оградата!

 • 8
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Браво, искрено се радвам на отварянето на парка...
  От 6 год възраст живея в квартала и винаги съм се чудил на простотията и магарешкият инат на военните да не допускат "цивилни лица" на територията на академията.

  Иначе с голям потенциал за развитие е и НВИМ, проблемът е че някой трябва да се заеме сериозно и да се инвестират пари, а не да се разчита на това че разбити камиони обрасли с трева ще привличат софиянци.

  Банално е да споменавам колко популярни са техническите и военните музеи по света нали? В Мюнхен като валеше онзи ден съм чакал 30 минути на опашка пред Дойчес музеум, просто защото всички бяха решили да отидат със семействата си не на мол, кино или друг вид бардак, а на музей.
  Още повече че имаме възможноста да съберем наистина интересна експозиция от военна техника, ако разбира се не продадем и последната останала машина дотогава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход