Михаил Иванов: Да направим максималното, за да напишем историята си такава, каквато е

Съветникът на президента Желю Желев по етническите въпроси

Защо според вас разследването на пожара трябва да се възобнови?

Защото не е довършено докрай и не са изяснени виновниците за този пожар. Това е въпрос с много голяма обществена значимост, тъй като става дума за една от най-големите манипулации от първите години на промените. Филмът на Малина Петрова дава възможност да се установят нови обстоятелства, въз основа на които има всички основания диренето да не се приключва.

Събитията от тези години започват вече да потъват в съзнанието на хората. Защо не трябва да затваряме тази страница?

Имам една малко песимистична фраза, че един прави историята, друг я пише, а трети остава в нея. Все си мисля, че можем да направим максималното, за да не става така и да си напишем историята такава, каквато е. Началото на промените е съществен момент от историята на българския народ и следващите поколения трябва да знаят какво се е случило. Това, че интересът към един въпрос е затихнал, не означава, че той е маловажен.

Може би трябва да стане ясно, че събитията от тогава имат пряка връзка и с нашето настояще?

Първите години от началото на промените оказват огромно влияние върху днешния ден. Тази голяма манипулация около опожаряването на партийния дом, която се отнасяше до прикриване на истинските виновници и мотиви за извършването на този пожар, всъщност прикрива определена отговорност за това, че днес нашето общество се намира в такова състояние.

Това беше време, когато определени кръгове в България осъществяваха действия, насочени към това политическата власт, която се държеше от комунистическата върхушка преди 10 ноември, да се трансформира в икономическа власт, а тя от своя страна по-късно отново да се срасне с политическата . Пожарът на партийния дом играе съществена роля в целия този механизъм на трансформация на властта. С него беше нанесен много сериозен удар върху единната информационна система, която съществува в нашата държава по време на комунистическия режим. Става дума за информационната и комуникационна пирамида, върхът на която се е намирал в партийния дом, включително технически. Ако се направи анализ на това кои са помещенията, които са изгорели, ще видим, че голяма част от тях са свързани именно с информационен и комуникационен ресурс.

Защо според вас истината за опожаряването не е излязла досега на бял свят и кой има интерес това да не се променя?

Тези, които след това консумираха политическата власт, получена в резултат на придобитата от тях икономическа власт. Става дума за неизяснени и много сложни процеси, само една линия от които е свързана с пожара. Кръговете, които бяха водещи в тези процеси, имат интерес нещата да не се доизкажат.

Какво ще изгубим, ако оставим тези събития в миналото и не говорим за тях?

Днес нашето общество се намира в състояние на дълбока политическа криза. Българските граждани в много голяма степен са изгубили интерес към политическия живот. Това конкретно се изразява в отлив на тези, които гласуват. Някога имахме двуполюсна партийна система, след това се появи и център. Сега нещата отиват към еднополюсна система. Това също е резултат от кризата. В една развита демокрация обикновено има достатъчно алтернативни сили, които играят ролята на коректор. За да си обясним защо сега у нас е така, трябва да се върнем от там, откъдето сме тръгнали.

Забравили ли сме усилията, които сме положили, за да станем демократична държава?

А станали ли сме демократична държава? Това, че сме многопартийна система, не означава още че сме станали демократична държава. Нима сме държава, в която принципът на върховенството на закона е основополагащ. Виждаме как днес се извършват арести и се правят обиски, без да бъде представена необходимата заповед или разрешение за това. Това между другото е норма, която е въведена в Англия още през XVII век.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  brasnarq avatar :-|
  brasnarq

  Знаем, че беше комунистическа провокация. Разследването, я я докаже, я не.
  Интересното е друго. Ами ако беше спонтанен изблик на гняв, щеше ли да е осъдително? Според мен, не.

 • 2
  sinbad avatar :-?
  Сандокан

  Капитал,
  Къде е вашият анализ на събитията от онова време?
  Конкретно с имена, действия, места и събития!?
  Така наречената разследваща журналистика тип Ю.Рот.
  Ще е добре да сътворите нещо.
  Може би подходящо заглавие би било:
  "Икономическите досиета" на Прехода -дела и документи.

 • pjw

  Този човек беше наречен Мехмед Иванов и се радваше на искрено презрение от колегите си в Министерски съвет (казвам го като свидетел). Той се опита да прокара идеята на Ахмет Доган за мултиетническа държава на най-високо ниво; писа глупости до Съвета на Европа за наличие на 'историческо' (в правния смисъл) турско малцинство в България ....

  При цялото ми уважение към тази медия - ЗАЩО интервюирате некадърни продавачи на национални интереси? Продажни администратори, псевдо-политици и неуспели физици?

  Опитайте с някой, който ЗНАЕ!

 • 4
  pesheff avatar :-(
  Пешката

  Вярно е pjw! Ей тоя убавец и неговите другари ни шамарасоха със ДпСто и др джипси авери които ни разсипват държавицата със техните обръчи и кръгове подобни елипси! Защо още не е разследван поне един висш комуняга от онова време за измами! Всичко е свързано за жалост в нашта родина

 • 5
  sinbad avatar :-P
  Сандокан

  Абе #3 като го казваш, като "свидетел" защо не си напишеш името?
  Или ти си от ония "специалните свидетели", които сега се гласят за бъдещия "специален съд"?

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Умрем да се ровим в миналото, некрофили любители и като разберете кой запалил централата на БКП-то, какво ? Голям праз......

 • 7
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Ти да не се окаже, че криеш нещо и се страхуваш от ровенето?

  То кой я е запалил се знае от отдавна (http://www.youtube.com/watch?v=MOXI3PnTcv8), въпроса е настоящите ни държавници кога ще започнат да си вършат работата която е да реагират на такова грандиозно престъпление.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "mapto": то и един тлъст райхсмаршал знаеше кой е запалил Райхстага 1933 година, та трябваше 1946 да го тровим да не счупи бесилката...
  --------------------------------
  както виждаш "събитието" от преди 20 години е "грандиозно престъпление" е само във възпаленият ти мозък, сложи си студен компрес...... и вземи две аспиринчета "Байер"

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Съгласна съм, че тогава се отливаха основите и се връзваха връзките на днешните процеси. Никой няма интерес да се знае кой кой е, с кого е свързан, кого е наследил. И да ровите, и да не ровите - все тая. Колелото вече е набрало инерция.

 • 10
  sci33574289 avatar :-P
  Артър Дент

  До дъртака Боби,
  А ти си изпий хапчетата против склероза,защото нещо май си забравил какви ги дробяха комунистите.И си смени памперса,че вони чак дотук.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал