Действайте!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Действайте!

Действайте!

Кои са спешните мерки

4286 прочитания

1. Всеки конкретен случай, описан в докладите на БХК, да бъде разследван

Това включва Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да обясни в колко от описаните случаи се е намесила с уведомяване на прокуратурата или по друг начин.

2. Спешна намеса в случаите с недохранените 103 деца и за малтретирането с медикаменти, сигнализирани в докладите на БХК:

ДАЗД да провери всички конкретни нередности на недохранени, връзвани, тъпкани с лекарства деца. Някъде  недохранването се дължи на липсата на специализирана диета, пригодена към нуждите на детето, друг път на това, че персоналът не владее технологията на хранене на деца с увреждания. Председателят на ДАЗД Надя Шабани увери, че следващата седмица им предстоят срещи с РИОКОЗ и РЦЗ, за да намерят решения за най-спешните случаи.

3. Чувствително подобряване на контрола върху институциите

Според докладите на БХК има домове за деца с увреждания в България, където има 0 смъртни случая за 10 години, има и такива, в които смъртните случаи са 56 за същия период (с. Крушари). При подобни увреждания, еднаква издръжка и политика на държавата, но с адекватен директор и мотивиран персонал е възможно предотвратяването на трагедии. Ключово е не само персоналът на дома да се чувства наблюдаван и да си изпълнява по-качествено задълженията. Но и отговорните институции да им осигурят спешно т.нар. супервизия или социални работници, които да изслушват и подкрепят и служителите, за да ги предпазват от "емоционално прегаряне" поради тежкия характер на работата с деца с увреждания.

4. Да се избегне дублирането на функциите между държавните органи и да е ясно кой за какво носи отговорност

Много институции отговарят за условията и децата в домовете, но не е съвсем ясно как са разпределени задълженията им и кой кого контролира и кой носи отговорност в казуси като описаните. Дани Колева от "Национална мрежа за децата" настоява да се изчисти дублирането на функции между министерствата и държавни агенции, които отговарят за децата в риск.

5. Индивидуален план за всяко дете за извеждането му от институция (връщане в семейството, осиновяване, приемна грижа или защитени жилища с различно ниво на подкрепа от специализиран персонал)

ДАЗД трябва да приключи изработването на такива анализи за всяко едно дете от 24 -те институции до 15 октомври, а до края на месеца да формулира какъв тип алтернативни услуги трябва да бъдат изградени по региони в зависимост от нуждите им.

6. По-добре обучени социални работници, които работят със семейства в риск

Социалните работници към отделите за закрила на детето по официална статистика за 2008 г. са 450 за цялата страна, за 2009 - 380. А се предполага, че те трябва да работят с децата в домовете, с тези на улицата, с жертвите на домашно насилие, с децата от рискови семейства и т.н. Пак по официални данни средно на един социален работник се падат по 112 случая. (Добрите европейски практики казват, че той трябва да работи максимум с 20-30 случая.) Резултатът е, че социалните работници прегарят. В същото време персоналът в домовете, който предоставя предимно физическа грижа за децата в домовете, е близо 7000 души.

1. Всеки конкретен случай, описан в докладите на БХК, да бъде разследван

Това включва Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да обясни в колко от описаните случаи се е намесила с уведомяване на прокуратурата или по друг начин.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK