Колко е вредно да бъдеш сериозен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко е вредно да бъдеш сериозен

Стийв Кайл е обиколил над 55 държави, живял в над 15 от тях, но е избрал да се установи тъкмо в България.

Колко е вредно да бъдеш сериозен

Предприемачът Стийв Кайл за смисъла на играта в ежедневието ни

Зорница Стоилова, Люба Йорданова
24871 прочитания

Стийв Кайл е обиколил над 55 държави, живял в над 15 от тях, но е избрал да се установи тъкмо в България.

© Цветелина Белутова


"Днес съм тук, за да започна революция. А такава ни е нужна, защото нещата не вървят. Писна ми все да сме последни във всичко - в бизнеса, в образованието, дори по отношение на това колко сме щастливи..."

Около шестстотин души гледат и слушат притихнали, с вдигнати от почуда вежди как висок и слаб чужденец крачи жизнено пред тях и разпалено говори (от първо лице, множествено число) за всички онези проблеми, които свиват стомасите на българите на топка (или поне би трябвало). Енергията му е заразителна. Говори на английски, но във всяко изречение вмъква поне по една българска дума. И развеселява всички. За да докаже колко губим от това, че се взимаме твърде на сериозно, че си нямаме доверие, че не позволяваме на децата си просто да бъдат деца и да играят на земята...

В същия този съботен ден в Twitter всички говорят за Стийв Кайл. Или поне всички, които следят канала #tedxbg, в който посетителите на второто българско издание на конференцията за споделяне на идеи TEDxBG разменят впечатленията си. След презентацията му на форума, в коридора го бяха наобиколили десетки хора, които чакаха да му стиснат ръката и да му подадат визитка.

Когато обаче му казваме, че е бил звездата на TEDxBG, той поглежда невярващо: "Наистина ли?" И след това размахва юмрук: "Юхуу, супер, защото аз много се притеснявах и исках да се справя добре." Стийв Кайл живее в България от седем години, в момента управлява компанията за Business Intelligence решения Xentio и когато организаторите на конференцията го питат на каква тема би му било интересно да говори, той не се колебае. Неговата кауза е да върне играта в живота ни - в начина, по който отглеждаме децата си, по който правим бизнес и по който общуваме с останалите. "Обратното на играта не е работа, а депресия. България изостава, защото не оценяваме ролята на играта. Това ме тормози постоянно, откакто живея тук, и е нещо, което бих искал да променя", отсича той.

Защо сме тоооолкова сериозни

Стийв Кайл не говори български свободно и много се срамува от този факт. Прави впечатление обаче, че познава културата ни много добре. Вълнува се от проблемите на обществото ни искрено. И влага много повече енергия и ентусиазъм в разрешаването им, отколкото самите българи. Защо го е грижа толкова? "Ами аз живея тук. Това е моят свят сега. И от мен зависи да направя тази страна по-добро място за живеене", казва Кайл. Всъщност той и сега смята, че България е страхотно място и че имаме повече свобода, ползи и потенциал, отколкото осъзнаваме. И това, при положение че е обиколил над 55 държави и е живял в над 15 от тях. Когато го питаме защо все пак е взел решение да се установи точно тук, той казва съвсем сериозно: "Жени." Но има предвид само една - съпругата му, която е българка и с която се запознават още като студенти в Аризонския университет в САЩ.

Стийв Кайл е повел поход срещу печалната сериозност, която сковава социалния ни живот от семейството до работата. Намира корените й в други три проблема, които го "тормозят" (по собственото му определение), откакто живее тук - корупцията, липсата на доверие и философията на оплакването.

"Знаете ли кой е първият виц, който научих, когато дойдох в България? Онзи за земеделеца, който намерил вълшебна лампа и духът, който излязъл от нея, му казал, че ще му изпълни три желания, при условие че каквото той си пожелае, за съседа му ще има двойно от същото. И какво поискал нашият човек? Много пари, жени и духът да му извади едното око. Какво е това, по дяволите", вдига ръце в недоумение Кайл. Но после сам си отговаря - "това" е травмата от онези 45 години социализъм, в които не можеш да изразиш свободно мислите и чувствата си дори пред приятелите си и които са превърнали въпроса "на кого да вярвам" в гатанка. Стийв Кайл обаче е сигурен, че трябва да оставим този културен остатък, където му е мястото - в калта на соца.

Той не проумява и защо не се борим срещу онези несправедливости, които ни потискат, а се примиряваме с тях. И национално хоби ли ни е да се оплакваме или просто ни харесва да бъдем депресирани. "Не можем да стоим и да обвиняваме правителството. Ние сме правителството. Или да мрънкаме срещу корупцията, а в същото време да даваме подкупи на полицаи или да се хвалим, че имаме приятел в митницата, който може да помогне. И да си мислим, че е готино, че имаме връзки. Ние сме част от проблема", казва Стийв Кайл, отказвайки да приеме подобно поведение.

Защото за тези седем години, в които живее и работи тук, се е сблъсквал с корупция често. Казва, че във всеки търг, в който е участвал с предишната си компания, се е сблъсквал с елемент на корупция. "Ако нямаш връзки, не плащаш подкупи, няма да спечелиш", научил е горчивия урок той. Поради тази причина сега работи само с международни клиенти. Дълги години обаче се е опитвал да говори публично и открито по тези проблеми, да пише статии в различни медии, но което колегите му отговарят със: "Стийв, ти си луд. Нищо няма да промениш, само ще си навлечеш неприятности." "Никой не ме подкрепи. Само махваха с ръка. И аз им казвах: хей, по дяволите, аз съм чужденецът тук и се опитвам да променя нещо във вашата собствена държава. Това е наша лична отговорност", разочарован е и до днес Кайл. "Знаете ли колко много хора ме питат дали не вземам наркотици", вдига вежди той. Явно така си обясняват нестихващия му позитивизъм. "Чувствам се сам в идеите си в България", навежда глава Стийв Кайл. Но после лицето му пак светва. Защото вярва, че ако неговите идеи срещнат "местните шампиони", ще успеят да достигнат и да заразят повече хора.

Да поиграем в офиса

"Ще ви разкажа историята на боклукчията Пийт от Ню Джърси", започва Кайл, когато го питаме дали можем да приложим теорията му за играта във всички професии или бизнеси. Противно на очакваното Пийт харесва работата си, дори измисля песен, с която забавлява колегите си по време на седемчасовия маршрут из града. С времето те започват да работят по-бързо и ефективно, свършват задачите си за четири часа и отиват да пият бира след работа. Какво се случва ли? Вместо да са доволни, че Пийт и екипът му са по-продуктивни, профсъюзите отсичат, че това прави останалите служители да изглеждат по-лоши, а пък и заплатите се базират на седемчасов маршрут. В крайна сметка екипът на Пийт се разпада.

Стийв Кайл се ръководи от мотото, че "няма как да си добър в работата си, ако не я харесваш" и го прилага и спрямо собствените си служители. Казва, че задачата му като мениджър е да им помага и да прави работата им по-лесна. Дава им свобода да определят работното си време, да се забавляват, дори да правят глупости. И най-важното - дава им време да мислят, за да намерят модерните и иновативни решения, които да дърпат компанията напред. Делегира задачите до най-ниско ниво, за да може хората да се почувстват съпричастни към взимането на решения и да поемат отговорност. "Мотивацията е усещане за цел, умение, мисия", смята Кайл. И е абсолютно убеден, че играта насърчава продуктивността, стимулира креативността и ни кара да учим и идеята не е да караш хората да работят повече под натиск, а да им дадеш повече въздух и хубави емоции. Дразни се на корпоративни правила от типа "не можеш да използваш skype и facebook по време на работа" или "трябва да си тук точно в девет", на управители на хотели, които не разрешават на служителите си на рецепцията да сядат, или на шефове, които инсталират камери над касите в магазина или пекарната си.

Кайл сам се е сблъсквал със закостенялото мениджърско мислене, което те кара да бъдеш нещастен в работата си. По време на следването си в Аризона например работи като оксиженист в завод, където трябва да заварява по 300 вентилатора на ден. Стийв не само се справя със задачата, но и често покрива колегите си, когато отсъстват, плюс това, след като приключи, се смее и забавлява с тях. Четири месеца по-късно идва експерт по ефективността, който докладва на мениджърите, че Стийв може да прави всъщност по 600 на ден, ако не мърда от машината. След като те изискват това от него, Стийв губи удоволствието от работата и напуска.

Най-важната тухла в стената

А откъде трябва да започне революцията? "Добрата идея е вирус", казва Стийв Кайл. Може да започне от събитие като TEDxBG или просто от разговори с колеги и приятели. Но най-лесно би било, ако го пуснем още от училищата, където децата да се научат как да играят във всеки момент от ежедневието си. "Трябва да издигнем играта до нивото на грамотността", смята Кайл и я нарежда по важност до математиката и икономиката. Той отдавна е осъзнал слабостите на образованието в България, макар заради езиковата бариера да е оставил на съпругата си да спори с учителите на децата им. За Кайл образованието не означава наизустяване на стандартизирани тестове, а е път към себепознанието. И затова според него "най-добрият инструмент, който може да ни даде образованието, е да се научим как да учим, а не как да запомним нещо си много важно". Той не намира смисъл и в това да караме децата си да вървят по утъпканата пътека на обществото - високи оценки, извънккласни занимания, само и само да се класират за престижен университет. "Какво стана с това децата просто да бъдат деца и да се забавляват, а не само да имат "шест-ес" (както казва той на българо-английски вместо шестици), пита риторично Кайл.

Според него на развитието на българските деца пречи и the baba factor или това, че оставяме децата си да бъдат възпитавани от хора от друго поколение, които са повлияни от 45 години социализъм. "Няма да ви казвам колко много пъти са ми размахвали пръст и са се възмущавали как мога да разрешавам на децата си да играят на земята, в мръсното", учуден е Кайл и стига до заключението, че в България има стремеж да сложим децата в някакъв странен балон, вместо да ги научим как да се борят.

От работата си като преподавател е осъзнал, че остарялата университетска система в България е също една от причините да ни липсва нюх към играта. Пречат ни недостатъчните средства за образование, преподавателите, които се страхуват или не искат да се променят, правителството, което не подкрепя достатъчно образователната система. Резултатът са студенти, които не смеят и не знаят как да задават въпроси и които по-късно се превръщат в апатични граждани без енергия да се изправят срещу средата, в която живеят. Както казва Стийв Кайл: "Ако нещо не ти харесва, просто трябва да го промениш, по дяволите."

Профил

Стийв Кайл е роден е през 1972 г. в Австралия. Завършва психология в University of Arizona през 1995 г., а през 2003 г. получава MBA в Souther-Cross University, Австралия. Бил е маркетинг директор на ISIS 2000 в Аризона, генерален мениджър на BMC Media в Сидни, управляващ директор на Inherint в Сидни и главен изпълнителен директор на Sciant AG, където е обявен за един от най-добрите работодатели в България. В момента е изпълнителен директор на Xentio и преподавател по практически бизнес в Софийския университет.Стийв Кайл беше един от лекторите на конференцията за "споделяне на идеи, които си струват" TEDxBG. Повече за неговата философия можете да прочетете и на www.playmanifesto.org

Презентацията на Стийв Кайл на TEDxBG

"Днес съм тук, за да започна революция. А такава ни е нужна, защото нещата не вървят. Писна ми все да сме последни във всичко - в бизнеса, в образованието, дори по отношение на това колко сме щастливи..."

Около шестстотин души гледат и слушат притихнали, с вдигнати от почуда вежди как висок и слаб чужденец крачи жизнено пред тях и разпалено говори (от първо лице, множествено число) за всички онези проблеми, които свиват стомасите на българите на топка (или поне би трябвало). Енергията му е заразителна. Говори на английски, но във всяко изречение вмъква поне по една българска дума. И развеселява всички. За да докаже колко губим от това, че се взимаме твърде на сериозно, че си нямаме доверие, че не позволяваме на децата си просто да бъдат деца и да играят на земята...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  kaloian avatar :-(
  Калоян

  Страхотна статия,

  Само да добавя, 4е нещата от една страна изглеждат мн. прости, но ще дам един пресен пример, който се случи на съквартирантът ми днес :)

  С молба до у4ителката му по микроикономика, за евентулано повторно преглеждане на последното контролно, което е писал при нея.

  Получава отговор, 4е той бил подценявал учителя си, и 4е е мн. разо4арована от въпросната молба, и 4е всяко контролно е преглеждано изключително прецизно, така 4е няма възможност да не е оценена правилно.

  За съжаление такава е самата истина, няма какво да се направи... ако се опита6 да оспориш децизията на някой от у4ителите, можеш единствено и само да влошиш не6тата за теб самия. А ние не желаем това, защото искаме да си полу4им дипломата за висше образование и да можем пълноценно да се реализираме в бъдеще.

  За съжаление у4ителите имат твърде ниски заплати, което поражда у тях един негативизъм, който по-един или друг на4ин се изразява върху студентите.


 • 3
  iskra87 avatar :-P
  iskra87

  Животът е дар, удоволствие, забавление!!!!! :)))) Нека му се наслаждаваме с пълна сила!! На работа, вкъщи, на улицата, с приятели!! Да забравим лошите мисли! Да бъдем вдъхновени и да се обичаме! Животът наистина е ИГРА! Забавлявайте се! И ще постигнем повече, и ще бъдем по-щастливи! ;)

  ХОМО ЛУДЕНС МАНИЯ!

  Тенкс Стйив!!!! Ю аа ън инспирейшън! :))

 • 4
  sinbad avatar :-|
  Сандокан

  Свежрка е тоз тип! Еваларката му тупкам ++++++

  "образованието не означава наизустяване на стандартизирани те(к)стове, а е път към себепознанието"


 • 5
  stas avatar :-|
  Анастас

  Евала на човека! Съжалявам, че не можах да го слушам наживо.
  Единственото, което не е разбрал човека е, че проблемите не са насадени само от комунизма, това ни е още робското самосъзнание - преклонена глава меч не я сече.

  За съжаление това е действителността, и ако ние не започнем сами да се борим с нея и 1000 Стийв няма да ни помогнат, колкото и да е вдъхновяващ!

 • 6
  fevernew avatar :-|
  fevernew

  До коментар [#1] от "Калоян":
  Просто не заслужаваш някой да ти прочете мнението, след като използваш "4" вместо "ч" и "6" вместо "ш". Доста жалко!

 • 7
  fevernew avatar :-|
  fevernew

  Стийв, ю факин рок, меееен! :))))))))

 • 8
  strandzhata avatar :-P
  strandzhata

  браво, мейт! ;о) наистина е толкова просто, нека само повече българи повярват. засъжаление обаче тези, които трябва да облъчим не четат този вестник ;о)

 • 9
  boykomail avatar :-P
  boykomail

  Благодаря ти, Стийв! :)

 • 10
  john_3volta avatar :-?
  john_3volta
  • -107
  • +38

  1) За 7 години не е научил български, но иначе познавал БГ културата? Откъде се е запознал с нея?

  2) Каузата му била да върне играта в живота ни? Да направи революция? Глупости, дошъл е да направи пари! И след това ще се омете под предлог че "революцията" има нужда от него на друго място.

  3) Всяка власт от 130 години насам ни "разказва" играта. Той ли точно ще ни обяснява че играта не е в живота ни :-)

  4) Иска да промени остарялата университетска система, а е станал преподавател в същата. Все едно Левски да беше приел поста Валия на Румелийския вилайет, с цел да промени системата отвътре?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK