Не всичко свършва с 12

Абитуриентските балове са снимка на цялостната ситуация на обществото ни в момента

Не всичко свършва с 12

Абитуриентските балове стават все повече кич, но една вълна от ученици отказва да се впише в него

Люба Йорданова
17824 прочитания

Абитуриентските балове са снимка на цялостната ситуация на обществото ни в момента

© Надежда Чипева


Кой е по-по-най

- През последните години някои абитуриенти са се придвижили до бала с ръчна количка, багер, автобус "Икарус", военна машина, туристическо влакче, бетоновоз, каруца, тролей, ТИР, количка на Милка и трабант.

- Абитуриентка е обиколила Монако, Рим и Кан, за да открие перфектната рокля и аксесоари.

- Затова пък неин връстник е отишъл на изпращането с анцуг.

- Абитуриентка е припаднала в солариума от изтощение и диети преди бала.

- Родители са подарили на дъщерите си силиконови бюстове, корекции на устни и липосукция.

"Не виждам смисъл да се празнува 12 години тарикатлъщини като например как да прецакаме образователната система, как да си вземаш фалшива медицинска бележка или къде да си скриеш пищова." Станислава Янкова тази година завършва Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора, но съвсем не е в трепетно очакване на "едно от най-важните събития в живота", както много нейни връстници определят абитуриентския си бал. Тя се готви за кандидатстване в университет в чужбина, знае точно какво иска да учи и не е особено доволна от средното образование, което е получила. Станислава е представител на една (за щастие) немалка група завършващи ученици, които осъзнават, че успехът не се измерва с цената на роклята за бала или с това дали си успял да си наемеш "Кадилак Ескалейд".

В края на май обаче вниманието ни ще привлекат по-скоро учениците от другата група - шумните, нетърпеливи абитуриенти, които търсят в бала някаква неизпитана досега емоция в иначе пренаситения си с възможности живот. Причините за истерията около баловете са комплексни - от възрастта на завършващите, в която си мислят, че външният вид е най-важен, през семейната среда и липсата на положителни примери за подражание, до бедното ни на истински ценности общество. "За днешните тийнейджъри всичко е достъпно и е много трудно да намериш нещо, с което да бъдеш различен", коментира психологът Маргарита Бакрачева. Според нея това кара младежите да мислят, че, като влагат повече пари, ще бъдат оценени по-високо. Бакрачева вижда обаче в това и снимка на цялостната ситуация на обществото ни в момента. Ако се опитаме да опишем тази снимка накратко, тя ще изглежда така -

Пайети, гол гръб и лъскави коли

И още няколко подобни елементи, а за ориентир спокойно може да служи някой средностатистически поп-фолк клип. Ако се върнем към тенденциите на тазгодишните балове, блестящите украшения са задължителни, а дамската прическа не струва, освен ако косата не е удължена, навита на букли и за предпочитане руса. Весела Матанова, асистент в моден бутик "Рошавата гарга", разказва, че на мода са късите рокли със задължителна цепка, голият гръб и прилично откритият бюст. "Абитуриентките идват с конкретни желания, най-често нещо, което са видели в интернет или по телевизията", коментира дизайнерът на Mon Amour Поля Миланова и разказва, че е много трудно да се работи с тях, защото не искат да бъдат консултирани и не се вслушват в съветите на дизайнерите.

"Кофти е, защото всичко е по калъп - къси рокли и руси коси", смята Диана Василева, абитуриент от 12 СОУ в София и недоумява как може за един човек да е по-важно с каква рокля е на бала, "отколкото дали знае коя е най-дългата река в България". Вероника Маринова от софийската френска гимназия също не разбира ненужната истерия и смята, че някои от връстниците й надскачат своя стандарт 3-4 пъти за една вечер. Тя споделя, че би предложила на съучениците си да заместят бала с екскурзия на някое море, но е сигурна, че никой няма да се съгласи.

Иначе абитуриентският бал съвсем не е евтино начинание (вижте графиката). От впечатленията на абитуриенти, с които "Капитал" разговаря, разходите в повечето случаи варират от 500 до 2000 лв. (без да включваме шокиращи желания в стил рокля с камъни "Сваровски", разбира се). Дори на пръв поглед да не си личи обаче, икономическата криза все пак е намалила ентусиазма на завършващите ученици. По наблюдения на модни дизайнери, интересът тази година е спаднал изключително много и хората търсят възможно най-евтините варианти. Бутиците правят намаления в активен сезон - нещо, което скоро не се е случвало, а Поля Миланова от Mon Amour е още по-категорична - "ако продължава така, догодина няма да има абитуриентски балове".

Засега обаче всичко е под контрол и балните емоции здраво са захванали завършващите още от 15 септември миналата година. Станислава от Търговската гимназия в Стара Загора прехвърля истерията по-скоро на родителите, които според нея "са на принципа моето гардже да е най-хубаво". Асенка Папазова, учител по математика и майка на абитуриент, опровергава обаче това мнение и съвсем не залита в еуфорията на бала. За нея това събитие съвсем не е на първо място и е "по-важно какво ще става след него". Тя се е концентрирала върху кандидатстването на сина си, макар да смята, че идеята не е просто да стане студент, а да влезе там, където има желание. "Балът е една вечер, прекарана с приятели - такива вечери има винаги", смята Асенка Папазова.

Радослав Петров, който завършва столичната Немска езикова гимназия, пък намира причините за истерията на някои от връстниците се в ниската култура, желанието да се изтъкнеш и конкуренцията между момичетата. Според него чалга културата влияе по много негативен начин на подрастващите. Въпреки това обаче и неговият випуск е намерил допирна точка именно в тази култура - след ресторанта ще отидат да си допразнуват в "Син сити", защото "чалгата обединява" хора с иначе различни музикални вкусове. Според Радослав е по-вероятно човек, който не слуша чалга, да се забавлява на този тип музика, отколкото някой, който не слушаш рап - на рап. Абитуриентът има и обяснение на този феномен - "чалгата действа на първично ниво - не извисява човека духовно, но го извисява физически и го кара да се забавлява".

Радослав не е особено щастлив, че завършва. Казва, че е обхванат от някакво носталгично чувство, защото "това е краят на една епоха". За него 12-те години сигурност, в които знаеш, че винаги на 15 септември отново ще си на училище, сега са отстъпили място на неизвестността. Повечето му връстници обаче нямат търпение да напуснат досадното задължение, наречено "училище".

"Не искам да се връщам обратно никога"

казва Екатерина Кошеджийска от езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Тя има големи амбиции за бъдещето си - ще кандидатства право в Софийския университет и знае, че иска да работи за България, "защото ми писна всички да седят настрана и да критикуват или да се оправдават с миналото, а в действителност да не правят нищо в насока промяна". "Сега мога да се разплагам с живота си, както си искам, няма нищо задължително, всичко е въпрос на мой избор", сигурна е и Мартина Маринова от Математическа гимназия "Гео Милев" в Плевен.

Повечето от абитуриентите бързат - да завършат училище и да влязат веднага в университет (по-възможност престижен, каквото и да означава това по българските стандарти). Идеята да пропуснеш дори само една година между двете образователни степени е някакъв непростим грях, след който най-вероятно завинаги ще останеш черната овца на семейството. "Не съм голям привърженик на висшето образование, но тъй като в Българията снобщината цари и методът е "ако не покажеш диплома, никъде не те искат", съм длъжна да запиша нещо", казва Мартина, която смята да учи връзки с обществеността. Все пак е оптимистка, защото "работа за млади и хубави жени винаги има".

Една от причините, заради които абитуриентите не искат да се обръщат назад, е може би неудовлетворението им от средното образование, което са получили. В общи линии оценката, която повечето от тях дават на обучението си в училище, не е повече от

Четири на релси

Бившите вече ученици не са доволни от претоварената и твърде многообразна програма, от ученето на теория наизуст, от малкото практични упражнения, от липсата на млади и мотивирани учители. Младежите от днешното поколение отказват да учат неща, които не виждат как ще им потрябват в бъдеще, и предпочитат да се концентрират само върху избраните от тях области. Затова и най-голямата им критика към средното образование е липсата на профилирана подготовка и стремежът да те накарат да знаеш от всичко по малко. "Не е възможно да бъдат изучавани всички предмети с еднакви темпове, а когато ученикът има претенции да бъде отличник по всичко (което е обичайно у нас), това резултира в занижени изисквания, стремеж към лесни оценки и липса на приоритети", категорична е Теодора Ангелова, която завършва езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик. Според нея, ако след десети клас се изучават засилено предмети, избрани от ученика, приемът в университетите и подготовката ще бъдат много улеснени.

Според Вероника Маринова от френската гимназия в програмата трябва да се включат повече упражнения, снимков материал и любопитни примери и истории. Тя дава пример с това, че ученикът може и да не запомни в коя година е роден Луи ХIV, но със сигурност броят на жените му ще му направи впечатление.

"Младите хора днес са много по-информирани, за сметка на което по-малко аналитично мислещи", обяснява психологът Маргарита Бакрачева. Според нея мобилните комуникации и интернет, от една страна, предоставят на подрастващите повече възможности, но, от друга страна, това им създава една потребителска нагласа да черпят всичко наготово, вместо да се опитат да го постигнат сами. А простият пример е, че броят символи, които използват за съкращаване, когато пишат, добива непрекъснато нови измерения.

Кой е по-по-най

- През последните години някои абитуриенти са се придвижили до бала с ръчна количка, багер, автобус "Икарус", военна машина, туристическо влакче, бетоновоз, каруца, тролей, ТИР, количка на Милка и трабант.

- Абитуриентка е обиколила Монако, Рим и Кан, за да открие перфектната рокля и аксесоари.

- Затова пък неин връстник е отишъл на изпращането с анцуг.

- Абитуриентка е припаднала в солариума от изтощение и диети преди бала.

- Родители са подарили на дъщерите си силиконови бюстове, корекции на устни и липосукция.

"Не виждам смисъл да се празнува 12 години тарикатлъщини като например как да прецакаме образователната система, как да си вземаш фалшива медицинска бележка или къде да си скриеш пищова." Станислава Янкова тази година завършва Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски" в Стара Загора, но съвсем не е в трепетно очакване на "едно от най-важните събития в живота", както много нейни връстници определят абитуриентския си бал. Тя се готви за кандидатстване в университет в чужбина, знае точно какво иска да учи и не е особено доволна от средното образование, което е получила. Станислава е представител на една (за щастие) немалка група завършващи ученици, които осъзнават, че успехът не се измерва с цената на роклята за бала или с това дали си успял да си наемеш "Кадилак Ескалейд".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  1951 avatar :-P
  1951
  • -17
  • +187

  Слаба работа!
  Очаквах повече от обещаващото заглавие!
  Първо, да бяхте потърсили мнението на някоя перхидролка, която иска роля за 2к евро и най-вече на нейните родители. Защо го правят, какво целят и прочие. Мнението на разсърдените антиконформистки интелектуалци от гимназиите ги знам... Все пак и аз бях такъв :)
  Краят на статията е съвсем оплескан с общи разсъждения за образованието у нас.
  А разсъжденията как тези пищни балове са заради "чалга културата" директно може да ги метнете в кофата за боклук. Такива абитуриентски балове се правят от едно 45 - 50 години насам и причината за тях е вродената еснафщина на средностатистическия българин. "Какво ще кажат съседите", "ама и ние да се покажем, че сме хора", "то така се прави - традиция" и прочие и прочие...

  ПП
  Само на мен ли ми прави впечатление, че всички деца питани в статията, какви искат да станат говорят все за едни сладки професии... Как един не каза инженер, агроном, физик и прочие... Не знам кой ще ги храни тия хора след 20 години :)

 • 2
  kbderror avatar :-|
  kbderror

  К'ви абитуриенти,к'ви 5 лева.. сега идват най гладните години след 1990 когато никои не раждаше....

  Изключително съм съгласен с коментар #1, и бих добавил - докато гледа бугаристанеца в канчето на другия и се интересува неговото мнение, ше е същата трагедия....

  Успокоявам се с факта че не всички са като масата, и когато аз бях абитуриент, и сега виждам, че има хора които не го смятат за нищо специално.
  Щото ако не учиш най интензивно докат си на тия години невжидам кога ше го направиш, но явно малко го осъзнават........

 • 3
  wds23355772 avatar :-P
  wds23355772

  Не че нещо, но любителите на купоните могат да бъдат "светнати" от родителите си, че ако станат студенти у нас, ще имат по един еквивалент на абитуриентския си бал поне дваж седмично.
  Иначе лошо няма - нека всеки си празнува (или не) както намира за добро. За някои е важно да са с Кадилак и (дори) силикон, на други им е през кръста за пиянските изпълнения по баловете.

 • 4
  manager avatar :-|
  Зам. Директор

  Да пожелаем на по-амбициозните, пробивните и авантюристичните прекрасно бъдаще чрез "Терминал 2" на софийската Аерогара.

 • 5
  tpetkov avatar :-|
  cpetkoff

  Все пак е оптимистка, защото "работа за млади и хубави жени винаги има".

  Сериозно.

 • 6
  spg avatar :-|
  Steliyan Georgiev

  @1951, Подзаглавието на статията е "но една вълна от ученици отказва да се впише в него" и предвещава, че няма да последва историята на перхидролка. А иначе историята ѝ "и най-вече на нейните родители" можеш да прочетеш в десетки други родни вестници и най-вероятно, както сам ти си отбелязал три реда по-надолу, е "вродената еснафщина на средностатистическия българин".

 • 7
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  "Младите хора днес са много по-информирани, за сметка на което по-малко аналитично мислещи"
  Ако беше вярно само за учениците, щях да съм щастлив.

 • 8
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Поздравления за децата, които си дават сметка какво точно се е случило с тях за 12г, стойността на скъпата и неприлична рокля, безумието на една вечер, с която празнуваш какво - това, че те изхвърля една система, където си бил сравнително безгрижен и безотговорен, и те поема живота, в който всички момичета с букли и пайети стават сервитьорки, продавачки, че и шивачки, и си мислят, че принца с кайен е достатъчно прост, за да бъде хванат с брак.
  Имам подозрения, че синът ми няма да иска да прави бал. Язък, няма да мога да викна непознати роднини от цялата страна, няма да има БМВ Х6 на четвъртия братовчед на бившия колега от страна на лелята на втората ми жена, няма да разпъвам километрични маси под терасите в панела, и т.н. - вие си знаете за какво говоря. Ииих, и съседите пък няма да могат да видят всичко това.
  По повод образованието. ВиШото. Дипломата не отваря вратите пред всички. Живота е несправедлив и е пълен с обслужващ персонал, физически труд и неквалифицирани професии, изпълнявани от хора с висше с по две и три дипломи.
  И онова момиченце, което е вярва, че ще разполага с живота си и ще прави това, което иска - тъжно ми е за него. Дано има късмет, желая го на всички деца, които и представа няма какво ги чака

 • 9
  kamenvasilev avatar :-|
  kamenvasilev

  Дъщеря ми завършва гимназия сега и за мен беше огромно удоволствие, когато ми каза, че искат с нейна приятелка да отидат до Италия за една седмица, вместо на "бала" с другите им съученици. Вече всички резервации са готови и ще ни излезе и по-евтино, и далеч по-смислено, отколкото парадът на евтина суета, който завършва в "Син Сити".
  Надявам се те да не са единствените, взели такова решение тази година.

 • 10
  orfol7 avatar :-|
  Orfol7

  Написаното е вярно, но и позакъсняло. Винаги има и абитуриенти, чиито приоритети са извън обществената поп-фолк стилистика. Защо го забелязвате едва сега? Досещам се за няколко възможни отговора - пък и има ли значение? Медиите се величаят, че забелязват тенденциите преди всички, но често се самообявяват за първооткриватели на неща, които вече отдавна са факт - наистина, не и масов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса