Бял хляб сутрин, обед и вечер

Как (не) се променят хранителните навици на българите

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

32% от българите признават, че не се хранят особено здравословно. 27% пък смятат, че не се хранят нито здравословно, нито нездравословно. А 12% оценяват храненето си като изцяло нездравословно. 

Това са само част от изводите на проучване за навиците на хранене на потребителите в България, проведено сред повече от 1000 респонденти от агенцията за маркетингови проучвания "Ноема". Изследването потвърждава някои добре познати проблеми, но осветлява и нови аспекти на начина, по който българите взимат решения за покупка на храни. 

Не е изненада например, че белият хляб си остава най-предпочитаният продукт на трапезата. 66% от хората го консумират всеки ден. След него се нареждат млякото, млечните продукти и пресните зеленчуци. Не са се променили и мотивите, които карат хората да се спират на определени продукти - най-важното за тях си остава стоките да са пресни, да са ги опитвали преди и да са с ниска цена. Това, което отблъсква най-много потребителите, е наличието на консерванти и оцветители в хранителните продукти. 

Коментирайки резултатите от проучването, д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, описа като тревожна тенденцията, че голям процент от хората се хранят, за да се наситят, когато са гладни, без да ги вълнува какво точно поглъщат. Все още значителен брой са и потребителите, за които е важно храната да е вкусна, вместо здравословна. 

"От изследването се вижда, че хранителните добавки отпадат от диетата на българина. Това е добра новина. Излиза също, че хората се плашат от консервантите най-много, а те не са толкова опасни, защото са добре контролирани от ЕС", коментира още д-р Попов.

Според Асен Ненов, експерт по храните в асоциация "Активни потребители" един от най-притеснителните изводи от проучването е, че хората не само не четат етикетите (защото не вярват на написаното върху тях), но и не четат въобще как да се хранят здравословно. "Потребителският избор не е базиран на добра информираност и лична убеденост, а се формира от рекламата и цената. Това е фундаментален проблем. Нашата обща задача е да променим този начин на мислене", заяви Ненов. 

Тази седмица "Капитал" също надниква в пазарските колички, за да потърси отговор на въпроса  - как се учим да бъдем по-отговорни и внимателни към това, с което се храним. Ще ни бъде ценно да споделите вашия опит - откъде и как се информирате за полезните и вредни съставки на дадени храни, кои хранителни продукти най-често намират място във вашия хладилник и кои избягвате да купувате и защо, чувствате ли се защитени като потребители и към кого бихте се обърнали, ако се съмнявате в полезността на това, което консумирате?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
  • 1
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431

    Не, не се чувствам защитен като потребител и не бих се обърнал към никого, защото би било напълно безполезно - в страната няма и една читава лаборатория за храна, както стана плачевно ясно при опитите за налагане на стандарти. Затова предпочитам да купувам хранителни стоки от цивилизовани европейски държави с работещ хранителен контрол.

  • 2
    sofianec avatar :-P
    Софиянец

    От 8-9 години у нас се яде само черен хляб/диетичен хляб/пълнозърнест хляб/фитнес хляб/ с не знам си колко семена и билки хляб...Ок, не съм дебел, даже напротив, но...понякога се замислям заслужава ли си тази жертва, при положение, че никой хляб не може да се сравни с филия топъл, бял хляб, намазана с масло и лютеница. Ех, доброто старо време...

  • 3
    zaniza avatar :-?
    ЗаНиЗа

    ""Потребителският избор не е базиран на добра информираност и лична убеденост, а се формира от рекламата и цената. Това е фундаментален проблем." - това не е "провинението" на потребителя! Не може т.н. информираност да е заблуждаваща - цена за мярка(нестандартна обикновено!), ситен шрифт, без ДДС, а и СЪМНИТЕЛНИ данни за съдържание, калории, срок на годност, производител...

  • 4
    veragena avatar :-|
    veragena

    Ок, като изключа топлия бял хляб от (селската) фурна с масло и лютеница, определено ми е по-вкусно да ям пълнозърнести черни хлябове. Лошото е, че наличието на Е-та и химически съединения не ме навеждат на мисли за здравословност. Яла съм бородински хляб, донесен от Русия - няма нищо общо с т.нар. бородински хляб, произвеждан в България, уж по същата рецепта.
    У нас, ако искаш да се храниш здравословно трябва или да не работиш и да си произвеждаш сам храната, или да разполагаш с безумно много пари, за да купуваш - например, хляб от фурната на Слънце и луна... и т.н.

  • 5
    longanlon avatar :-?
    Longanlon

    veragena ти яж бял хляб с масло и лютеница (с олио) пък после се притеснявай за Е-та... :/

  • 6
    cenka_chokova avatar :-|
    cenka_chokova

    Че белия хляб не е особено полезен, нито пък вкусен (субективно мнение) е известно отдавна.
    Лошото е че много от т.нар. черни хлябове са черни само на вид, докато са третирани с интересни съставки като утайка от кафе например.

  • 7
    longanlon avatar :-P
    Longanlon

    ахаахахахахах cenka_chokova тва за утайката от кафе е такава титанична глупост, че се чудя как на някого може да му хрумне. И кво, производителите на хляб обикалят по кафенетата да събират утайка да си оцветяват хляба, при положение че оцветител за сладкиши с какъвто цвят искаш струва стотинки?

  • 8
    sofia avatar :-|
    София

    Вкъщи се храним относително здравословно. Дотолкова, че избягвам всякакви полуфабрикати, колбаси се купуват рядко, маргарин - никога. Вярвам на етикетите и ги чета, без да се вманиачавам. БИО продукти не купувам, защото са ми скъпи. Но и наденици по 5 лв не купувам, както и замразено месо и пакетирана кайма. Стремя се към златната среда - готвени ястия с прилични, пресни продукти, хляб - какъвто дойде, но в малки количества. Когато ми е възможно сменям олиото със зехтин. Та, в общи линии, мнението ми е, че здравословното хранене е въпрос колкото на култура и информация, толкова и на бюджет.

  • 9
    onia_s_konja avatar :-|
    onia_s_konja

    До коментар [#4] от "veragena":

    1. Съгласен съм донякъде с твоето мнение, но не мисля, че да се храниш с хляд от въпросната фурна е кой знае колко по-скъпо от стандартния начин. Например аз просто намалих консумацията на хляб за сметка на готвените ястия и зеленчуци/плодове.
    2. Замяната на бял хляб с черен такъв не ми донесе толкова ползи, колкото замяната на хляба с друга - качествена храна.
    3. Като цяло е трудно да се храниш здравословно в БГ главно поради скъпите и неудобни за набявяне качествени храни

  • 10
    onia_s_konja avatar :-|
    onia_s_konja

    До коментар [#7] от "Longanlon":

    Да, абсолютно - това е вселенска глупост доказваща как няколко пъти казаната глупост става обществена истина


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал