Най-голямото зло
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-голямото зло

Най-голямото зло

Правителството реши да спестява разходи от фонда за лечение на деца

Люба Йорданова
5552 прочитания

© Инна Павлова


Фотограф: Инна Павлова
Автор: Капитал

Август 2009 г., малко след началото на мандата на правителството на ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов е разчувстван от дарителска кампания по телевизията. "Къса ми се сърцето, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце: "Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме..." И държавата седи и му гледа сеира." Тогава Борисов даде надежда, че държавната подкрепа за тежко болни деца може и да потръгне и дори обеща да "отиде в някоя българска банка", да вземе кредит и "да прати хората да се лекуват".

Две години по-късно, вместо вече да са в сила и да са произвели някакъв ефект, обещанията, с които Борисов дойде на власт, са забравени и потънали из морето от популистки решения и липсата на воля за качествена промяна. Миналата седмица, изненадващо и на тъмно, кабинетът реши да сложи горна граница от 180 хил. лв. за финансиране на всеки отделен случай във "Фонд за лечение на деца". Средствата, които могат да се отпускат за трансплантации, пък бяха ограничени до трикратния размер на съответния вид трансплантация в България - крайно недостатъчно за подобни операции в чужбина. В момента бъбречните трансплантации на възрастни в България струват 15 хил. лв., което означава, че за подобна операция на дете в чужбина, където се плащат над 100 хил. лв., ще се отпускат само 45 хил. лв. Бъбречни трансплантации на деца в България между другото почти не се правят. Както и много други животоспасяващи операции, за които не достигат оборудване, опит на българските лекари и законова регламентация. Затова и примерът, който премиерът Борисов даде, че вместо да си оперира крака в Щутгарт, е избрал българска болница за по-ниска цена, и според него "всички искали най-скъпия вариант", е меко казано безпочвен. На практика ограничението на средствата за лечение ще засегне най-спешните и тежки случаи във фонда, в които успехът на лечението зависи до голяма степен от това дали е започнало навреме.

Прехвърлената отговорност

За управляващите обаче, решението на проблема явно са дарителските кампании. В края на миналата седмица в интервю за "Дарик радио" здравният министър Стефан Константинов призова хората "да помислят и за децата" и да даряват на фонда така, както и на други институции, като МВР например. (На призива му откликна Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която на заседанието си в сряда реши да дари на фонда 1,2 милиона лв. от държавната си субсидия, която през 2011 г. е близо 21 млн. лв.) От това излиза, че едва ли не отговорността за лечението на болните деца се прехвърля на дарителите, а здравето на пациентите зависи от това доколко съвестно е обществото. Дори да оставим настрана абсурдното прехвърляне на отговорност, организирането на една дарителска кампания отнема най-малко няколко дни и няма нито гаранция дали нужните средства ще бъдат събрани, нито прогноза кога ще стане това.

Ако се върнем на примера с бъбречната трансплантация, излиза, че по-голямата част от финансирането ще трябва да идва от дарения. Както всъщност и при останалите по-тежки случаи. Така вместо да вървим към намаляване на дарителските кампании за лечение (каквито в цивилизования свят не съществуват), отново ги превръщаме в основен канал за набиране на средства.

За Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", която организира дарителски кампании за болни деца, подкрепя родителите и комуникира с институциите и болниците, решението на правителството за тавана от 180 хил. лв. "нанася удар върху дарителството" и дори натоварва психически дарителите. Тя разказва, че хората наистина са склонни да даряват, особено за болни деца, но ресурсът все пак остава ограничен. Още повече, че заради липсата на политика по отношение на дарителството, слабия контрол върху кампаниите, съмненията за злоупотреби и върнатите от предишното ръководство на "Фонд за лечение на деца" 25 млн. лв., доверието на обществото в дарителските кампании е сринато. (В края на 2009 г. одит на Сметната палата показа, че в периода 2005-2008 г. фондът е върнал в бюджета около 25 млн. лева - пари, които не са достигнали до децата, нуждаещи се от лечение.)

"Правителството казва на дарителите "Поемете вие отговорност", но в същото време не мисли за тях като за партньори", смята и директорът на "Български дарителски форум" Красимира Величкова. Държавата например продължава да събира ДДС от дарителски sms-и, а това е начинът, по който хората са най-склонни да даряват. Според Величкова потенциалните дарители на фонда биха се разколебали и заради сложения таван и съмненията, че нужните средства няма да достигнат до децата.

Без цел и посока

"Причината за въвеждането на ограничение на разходите за лечение на деца в чужбина са финансовите възможности на държавата." Така от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ) обясниха аргументите за решението си. Проблемът идва оттам, че досега трансплантациите на деца се финансираха от фонда за трансплантации, който обаче беше закрит в началото на тази години и детските случаи преминаха към "Фонд за лечение на деца". Тогава между другото здравният министър Стефан Константинов заяви, че проблемът с трансплантациите в чужбина не са парите, а в липсата на донори в България. И сега вместо фондът за лечение на деца логично да получи по-голям бюджет, или да се промени системата за донорство, той става инструмент за пестене на средства.

По данни на МЗ средният разход за едно дете, извън трансплантациите, е около 27 хил. лв., а трансплантациите струват средно 266 хил. лв. Според ведомството, ако не се въведе таван на сумата за всеки отделен случай, средствата ще се изчерпат бързо. "Така вместо лечение да получат още 170 деца (колкото от началото на 2011 г. досега - б.р.), техният брой ще бъде десет пъти по-малко", се казва в отговора на МЗ. Към момента актуализираният бюджет на фонда за цялата година е 8 млн. лв., половината от които вече са изразходвани.

Директорът на "Фонд за лечение на деца" Павел Александров заяви, че не може да коментира решение на Министерски съвет, но според него "в случая не говорим за спестяване на бюджетни средства, а за това да бъдат подпомогнати повече деца".

Всъщност "Фонд за лечение на деца" няма собствен бюджет, средствата се отпускат от този на Министерство на здравеопазването и не се знае дали имат някакъв лимит на година. Не е ясно също колко точно пари ще бъдат спестени от мярката на правителството. "Капитал" зададе този въпрос за Министерство на здравеопазването, но до редакционното приключване на броя не получи отговор (както и на още осем въпроса, които можете да намерите в карето).

На практика случаите, в които фондът финансира лечения за много високи суми, не са чак толкова много. От началото на годината децата, за които са отпуснати повече от 180 хил. лв., са шест (от общо 170), а в момента чакащите за трансплантация са 19. По изчисления на Красимира Величкова, която е и член на Обществения съвет към фонда, като се вземе предвид работата на институцията през последните месеци и включването на трансплантациите, на година ще са нужни около три милиона лева допълнително. Спекулативно е да се прави сравнение с други бюджетни разходи, защото всичко друго изглежда по-маловажно, но все пак - ако тази сума е проблем за кабинета, постановлението му от тази седмица, с което одобрява поредния транш допълнително финансиране за ремонт на църкви, изглежда нелепо.

Решението за лимита очевидно е взето и без да се обсъдят други начини за намаляване на разходите на фонда. Като например прехвърлянето на закупуването на медицински консумативи, за които от началото на 2011 г. досега са били отпуснати около половин милион лева, към здравната каса, където би трябвало да им е мястото. Неправителствените организации, които членуват в Обществения съвет към фонда, предлагат други две възможни решения. Офертите за лечението могат да се изискват не от името на пациента като частно лице, а през здравната каса, която има възможност да договори по-изгодни цени по стандартите на чуждите каси. За да се спестят средства, фондът може да плаща и само за лекари от други страни, които да извършват операциите в България.

През задната врата

Освен всичко останало, решението на правителството, предложено от Министерство на здравеопазването, беше взето на тъмно и без обществено обсъждане. Общественият съвет към "Фонд за лечение на деца", в който влизат неправителствени организации, лекари, представители на обществените медии и на администрацията, разбра за промяната от медиите. В стенограмата от заседанието на Министерски съвет, на което е прието постановлението, дискусията по темата се изчерпва с "Приема се точка 40", а предложилите промяната останаха анонимни.

Всичко това се случва на фона на сравнително добрата работа на "Фонд за лечение на деца" през последните десет месеца. До към октомври миналата година той на практика не функционираше - след скандалите около бившия директор Николай Добрев, новото ръководство и Общественият съвет на фонда наследиха единствено непрегледани молби на болни деца и неработеща система. В момента обаче молбите се разглеждат в срок, децата заминават достатъчно бързо за лечение, работи дори регистърът на фонда, в който са описани всички случаи от 2010 г. насам.

"Във фонда не се финансират капризи", коментира  Десислава Хурмузова, която е и член на Обществения съвет. Тя обяснява, че всеки случай минава през оценката на външни експерти и през одобрението на съвета. Критериите са обективни, отказват се например манипулации, които не касаят пряко подобряването на здравословното състояние на децата, парите не се дават на ръка на родителите, а се превеждат по банкова сметка директно на лекуващата болница. А най-важното е, че всички деца, финансирани през последната година и половина, са с подобрение. Което може да се случи и с чакащите за лечение, ако ГЕРБ реши да потърси по-трудното решение.

Въпросите, на които не получихме отговори

"Капитал" изпрати до Министерство на здравеопазването (МЗ) десет въпроса по темата за тавана от 180 хил. лв. във "Фонд за лечение на деца". Получихме отговори на два от тях. Ето и тези, които МЗ предпочете да пропусне:

1. Колко средства ще бъдат спестени с налагането на тавана от 180 хил. лв.?

2. Кой е предложил тази промяна?

3. Има ли "Фондът за лечение на деца" отделен бюджет и колко е той? Има ли горна граница на сумата, която може да се отпуска за него от държавния бюджет?

4. Защо решението за тавана от 180 хил. лв. не е било обсъдено предварително с Обществения съвет към фонда?

5. Какво ще предприемате в случаи, в които лечението струва повече от 180 хил. лв., но няма време за дарителска кампания?

6. В случаи, в които дарителската кампания не успее да се събере остатъка от нужните за лечение средства, кой носи отговорност за невъзможността детето да бъде лекувано?

7. Неправителствени организации разкритикуваха тази седмица решението за тавана. Смятате ли да го преразгледате?

8. Какъв е статутът на върнатите от предишното ръководство на фонда 25 млн. лв.? Използвани ли са вече и за какво и ако не, ще влязат ли в бъдеще в бюджета на фонда?
Фотограф: Инна Павлова
Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Наглостта на дебила, който ни се води премиер да си сравнява операцията крака с нуждата на дете от трансплантация е пълна изродщина.
  Тоя олигофрен няма никакви морални ценности - мисли си, че вселената се върти около тъповата му физиономия.

  (P.S. да не ми модерирате определенията - всичките са верни!)

 • 2
  interrobang avatar :-(
  Питанка

  А кога ще сложат горна граница за "дарителството" към полицията и политиците? Защо истинското дарителство се ограничава, а корупцията се насърчава? • 3
  mentor avatar :-|
  Ментор

  ясно е, че пари за всичко няма. Но парите за лечение на деца са последното, от което трябва да се правят 'икономии'.
  У нас харчат милиарди за пълни идиотизми - примерно за субсидиране производството на тютюн, чиято употреба освен всичко друго значително завишава и разходите за здравеопазване. Или пък за издръжката на цели стада здрави и прави 'социално слаби'. Или за покриване битовите сметки на циганите. И какво ли още не. Всичко това трябва да се върне в разумни граници, и тогава пари ще има. За всички работоспособни, помощите трябва да се заменят с данъчни облекчения. Помощи за деца трябва да се дават само ако всички деца над 7 години в семейството ходят на училище. И т.н.
  На гърба на всеки работещ у нас има по един работоспособен, здрав и прав паразит.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Ако има пари за децата - няма да има за пътища! Изводът е кристално ясен - децата са излишни!

  --------------------------------------------------
  Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от Шеврон на шистов газ в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=g3h7V5m9JKE&feature=related

  Изглежда, на 24.06.2011 година усилията ми, заедно с тези на още двама души тук ("venzie" и "istorika": коментари с номера 39, 40, 41, 48, 49, 50 и 53 под статията "Трайчо Трайков: България трябва да диверсифицира енергийните си източници, но и трасетата за доставка" в "Дневник")...

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/?ref=id#comment-50

  ...дадоха някакъв, макар и недостатъчен резултат. Проблемът най-накрая успя да стигне до Парламента, макар и представен само от опозицията в лицето на БСП (явно, всички останали продажници в Парламента одобряват гнусотията с шистовия газ - много по-опасна от проекта "Бургас-Александропулис", който Борисов спря уж по екологични причини. Ако екологията наистина беше толкова важна за Борисов и за кабинета му, те въобще нямаше да допуснат отровния добив на шистов газ на територията ни.).

  В отговор на предупрежденията на БСП Трайков изтропа нещо си за голяма дълбочина на добива и че това, според него, не водело до заплахи. Да иде да каже това на американските ранчери около сондажи на шистов газ, от чиито чешми текат ОГЪН И ОТРОВИ. Има ли Трайков дете? Ще плащам, лично от джоба си, детето на Трайков в продължение на година да пие водичка от чешми в близост до сондажите на "Шеврон", когато онези започнат. Трайков спомена и да не се плашела "излишно" обществеността - оправданието на комунистическата власт някога да не предупреди адекватно за последствията от чернобилската катастрофа...

 • 5
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire

  1.4 милиарда извадени от резерва на НЗОК и прехвърлени на МЗ.
  Същото, което отпуска средства на Фонда за лечение на деца.

  Къде са?
  КЪДЕ СА БЕ..........?
  КАКВО НАПРАВИХТЕ С ТЯХ?!
  Остналото, което ми напира през зъбите ще го спестя от уважение към аудиторията.

 • 6
  hristo_gg avatar :-|
  Hristo Gospodinov

  2. Кой е предложил тази промяна?

  Е как кой?! Според вас как ще нараснат разходите за МВР догодина? Ето ви оптимизация - ще клъцнем от тук, от там и накрая всички ще работим в МВР и ще хващаме престъпници ... :)

 • 7
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Моля без излишни емоции — всичко опира до финансовия интерес на болни и лекари. Трансплантациите в еврозоната са скъпо нещо, защото са разчетени за европейски заплати и европейско здравно осигуряване. Въпроса е как да достигнем това ниво, без да ни обират(пренасочват) здравните осигуровки.
  Искам индивидуална здравна (и пенсионна) партида, за да мога да покажа, че не съм авантаджия и закъсал лентяй. Така ще има шанс детето ми,( не дай боже) при нужда, да получи директно(а не през нашите безхаберници) необходимото доплащане по някоя европейска програма. Всъщност така и нашите болници ще имат стимул да развият нормално подобна дейност, за да не "изтърват" парите от осигуровките ми. Ако добавят и още две-три частни здравни каси (които със сигурност ще намерят пътя към лечението в чужбина), работите ще се оправят в рамките на 5-10 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK