"Стана много интересно"

За медиатизацията на правосъдието и други изводи от обществените реакции след убийството на Яна Кръстева

"Стана много интересно" каза веднъж майка ми, която живее с вестници и телевизия, "всяка седмица има поне по една афера, все по-заплетена…"

Съвсем нямам намерение да оневинявам полицията или съда, които – нека го кажем така – не вършат много повече от времето на предишните правителства. Да убият младо момиче в центъра на София, разбира се, е ужасно и всеки нормален човек е солидарен с подписки, които настояват за разкриване на убиеца и се възмущават от презрителните изказвания на вътрешния министър за жертвата. Дали обаче същата ярост би избликнала по повод убийство в "Надежда" или Филиповци? Работата е в това, че активните фейсбукъри, които представят по-заможните слоеве на населението, се идентифицират именно с драмата в центъра на София, не със застрашително нарасналото насилие в анонимната периферия. И тъкмо на следствията от тази идентификация с криминалната рубрика искам да обърна внимание.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kai avatar :-|
  kai
  • - 4
  • + 9

  Това което защитава правата на индивида е частното. В момента в който се премине към доминанта на общото и индивида се губи. Изчезва като ценност. За това и всеки тоталитарен режим се опитва да създаде като ценност нещо всъщност чуждо на човешката природа - поставянето на общото благо над частното. Подчинението на личните интереси на общите. Което обаче като се развие в дълбочина винаги се стига до подчинение на масата от лични интереси на интереса на обикновените хора на личния интерес на управляващата върхушка. Това е психика на подчинение, някаква извратена садо-мазо обществена логика при която емоциите се отдръпват от личните трагедии и се насочват към някакви общи "идеали" или по-скоро идеали за общото. А когато емоциите се отдърпнат се появява отчуждение. Обществено отчуждение от личното страдание.

  Нередност?
 • 2
  moreni avatar :-|
  moreni
  • + 9

  "Проблемът, струва ми се, не е в медиите, а в дълбокото подкопаване на институциите у нас"
  Да, проблемът е в подкопаването на институциите. Но и в медиите. В тях няма обективност, добросъвестност, свобода на словото. Ако имаше, политиците и институциите нямаше да си позволяват важна част от сегашните своеволия и съответно щяха да си тежат на мястото.
  В случая с убийството се радвам, че хората се мобилизираха поне за това. Все пак беше някаква кауза извън чинията им, заради която излязоха на улицата. И добре че социалните мрежи са все пак някаква алтернатива на к**венските ни медии.

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 3

  Проблемът е че някои, докато са на власт, използват институциите в свой личен политически интерес, а и това са 50% от проблема, останалите 50% че това "приватизиране" на институциите се прави от недоучки, неумело и в определени случаи направо некадърно...
  Противник съм на всяка "приватизация" на институциите у нас и "кадърна" и "некадърна".....
  Щото имаме спомени когато "приватизацията" на институциите се е правила "кадърно", със здрава мисъл и умело, без да дразни народонаселението, като цяло и журналистите (повечето) в частност ..... Хитлер, Сталин, Мусолини, Тито, даже Тато го биваше а и за още майстори, приватизатори на институции, знаем...

  Нередност?
 • 4
  moreni avatar :-|
  moreni
  • - 1
  • + 3

  А, да, и по повод на твърдението, че : „За да има обществен отзвук даден проблем, той непременно трябва да изглежда аполитичен – заедно с екологичните и "патриотични" каузи....” Екологията, г-н Дичев, отдавна не е аполитична, просто защото политиката на няколко поредни български правителства е антиекологична, а всяко действие ражда противодействие. За медиите пък тя е неудобна тема, която гледат да потулят, точно както се опитаха да сторят с убийството на Яна и отчасти по същите причини – да не дразнят властта или силните на деня изобщо. А как ще свържете защитата на природата с личния интерес? Защото на мен нещо не ми се връзва. Съжалявам за отклонението.

  Нередност?
 • 5
  jordangv avatar :-|
  Jordan
  • + 5

  Проблема е в доверието или по-точно в липсата му ... към полиция, правосъдие, медии, политици, просто подобни нещастия ги вадят на бял свят.
  НО се видя и друго: има все по-силно, будно и справедливо гражданско общество и полицията, медиите и политиците не могат все така безнаказано да манипулират обществото!

  Прочетете тази статия:
  http://www.reduta.bg/?p=1169

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал