Една тъжна морска приказка

Все още няма мерки срещу попадането на делфините в рибарските мрежи

Една тъжна морска приказка

Отговорността за опазването на делфините по Черноморието се губи между папките

Люба Йорданова
10986 прочитания

Все още няма мерки срещу попадането на делфините в рибарските мрежи

© Reuters


Преди повече от 20 години морето край Шкорпиловци само за два дни изхвърля на брега близо 300 мъртви делфини. Причината е епидемия от бронхопневмония, която се дължи и на силното замърсяване на Черно море. Три години по-късно вирус на морбили пък поразява стотици от симпатичните морски бозайници по кримското крайбрежие. Сега опасността за делфините са по-скоро рибарските таляни, дънни мрежи и тралове. Бозайниците се оплитат в тях, докато гонят рибата и се задушават, защото не могат да излязат на повърхността, за да поемат въздух. Но човечеството лови риба с таляни и мрежи от векове.

Случаите на изхвърлени на брега мъртви животни през последните седмици напомниха за тази мрачна статистика. Въпреки че според експерти не може да се говори за по-висока смъртност сред делфините тази година (виж карето), въпросът какви мерки могат да се предприемат за опазване на животните от защитен вид, както и кой точно трябва да поеме отговорност за изясняване на смъртните случаи, със сигурност стои на дневен ред.

Много институции, никакъв резултат

(Без)действието на институциите след намерения в края на август мъртъв делфин на плажа на къмпинг "Корал", по който можеше да се предположи, че има следи от автоматично оръжие, е показателен за пълния хаос около процедурата в такива случаи. В началото, след сигнала на концесионера на къмпинга Атанас Русев, нищо не се случва. Полицията решава, че няма данни за престъпление, а отговорът на община Царево е, че... концесионерът е длъжен сам да си почиства плажа. Чак след като историята обиколи интернет и беше публикувана в няколко вестника, институциите се захващат със случая. На мястото пристигат екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Областната дирекция по безопасност на храните - Бургас, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас, и общината. Прокуратурата също се събужда, а земеделският министър Мирослав Найденов лично назначава засилени проверки по Черноморието.

Резултат от цялото това активизиране на администрацията обаче няма. След проверките повечето от изпратените  всъщност не са имали правомощия да продължат да работят по случая - дирекцията по безопасност на храните се намесва само в случаи на масова смърт и зарази, ИАРА трябва да следи за извършването на нерегламентиран улов на морски бозайници, но може да санкционират нарушител само ако са го хванали в момент на извършване на деянието (при изхвърлените делфини на брега само констатира факта и уведомяват останалите компетентни органи), а РИОСВ само определят вида делфин и дават указания как да се процедира с трупа.

В случая с "Корал" така и не стана ясно кой точно е отговорен - беше съставена формална експертиза, а за предприемане на някакви сериозни мерки срещу подобни инциденти, не стана дума. Пламен Захариев, изпълнителен директор на ИАРА, коментира за "Капитал", че на териториалните сектори на агенцията в Бургас, Варна и Добрич е разпоредено за по-засилен контрол върху рибарите и оказване на пълно съдействие на останалите компетентни органи при случаи на изхвърлени от морето мъртви делфини.

Заради бавната реакция на отговорните органи истинската причина за смъртта на делфина трудно може да се установи. От Областната дирекция по безопасност на храните - Бургас, обясниха за "Капитал", че ветеринарният лекар на община Царево, който е направил аутопсията на морския бозайник, е установил, че животното е било мъртво вече седем дни. В белите му дробове имало голямо количество течност, заради което като причина за смъртта е определено задушаване, най-вероятно в рибарска мрежа. Следите, които приличат на рани от автоматично оръжие, според експертите са били свързани две по две, което говори, че са от канджи (каквито рибарите използват, за да освободят заплелите се и удавени делфини от мрежите). Ветеринарите очевидно не са виждали канджи. Раните от тези уреди са много по големи и разкъсни.

Според Константин Михайлов от секция "Ихтиология" в Института по рибни ресурси - Варна, обаче равномерно разположените рани по-скоро навеждат на мисълта за убийство от автоматично оръжие. По негови наблюдения следите от канджи не са на такива равни интервали и толкова близо една до друга.

"Бих се съгласил с всяка една експертиза, стига тя да не е направена под натиска на медиите или обществото, а като рутинно задължение на полицията", коментира Явор Гечев от организацията за защита на животните "Четири лапи". Той е притеснен от факта, че полицията се е активизирала чак след като случаят е станал публичен.

От "Четири лапи" предлагат да се създаде зоополиция - експерти, които да се включат към областните дирекции и да водят експертизи и разследванията в случаи с насилие над животни. В момента тези случаи би трябвало да се разследват от Криминална полиция, но тя няма нито време, нито компетентни хора, за да се занимава с тях. В случая с намерения на "Корал" делфин например има вероятност животното да е загинало и на територията на друга държава, а течението да го е довело дотук. За да може това да се установи обаче, по случая трябва да работят хора с познания в тази сфера. "След инкриминирането на насилието над животни, ако се гледа сериозно на сигналите за престъпления срещу животни, престъпността би се вдигнала с проценти нагоре", смята Явор Гечев.

Зоополиция се създава в момента в Сърбия. Във Великобритания има неправителствени организации, които изпълняват подобни функции. В Германия пък престъпленията срещу животни са приравнени с тези срещу хора и процедурата по разследване е една и съща. Едва ли обаче България скоро ще стигне до този етап. 

Как да опазим делфините

Дори и причината за смъртта на намерения на брега на "Корал" делфин да е оплитане в рибарска мрежа, това не може да е повод за успокоение. Дори напротив. Според научни изследвания такива инциденти стават изключително често. "Смъртността на делфини от рибарски мрежи е толкова висока, че в момента извършваме непреднамерено убийство на тези животни", коментира Константин Михайлов от Института по рибни ресурси. Затова е и крайно необходимо да се вземат мерки, така че делфините да не попадат в риболовните уреди. Такива биха могли да бъдат например монтиране на устройства, които отблъскват делфините, или по-видими за делфините мрежи. Между другото в Мавритания например рибари ловят риба заедно с делфините, които изтласкват пасажите от дълбините към повърхността на океана.

Случаят с намерения на брега на "Корал" мъртъв делфин беше нещо като тест за това дали системата работи. Резултатът е повече от ясен. Ако от това не се направят някакви изводи и нещо не се промени, ефектът от целия шум ще бъде единствено трупане на сигнали по бюрата на администрацията.

Повече ли са делфините

Покрай случая с мъртвия делфин на "Корал" рибари се оплакаха, че броят на делфините се е увеличил и така те губят от улова си. Това твърдение по-скоро не е вярно. Няма изследвания, които да доказват, че популацията на делфините се е увеличила. България всъщност въобще не прави подобни статистики, което е в нарушение на подписаното през 1999 г. Споразумение за опазване на животните от семейство китове в Черно море, Средиземно море и близките райони на Атлантическия океан (ACCOBAMS). Данни от други държави обаче по-скоро опровергават тези предположения. Факт е обаче, че популацията на рибите, с които делфините се хранят, намалява и това кара морските бозайници да търсят храна по-близо до брега и така да стават по-видими за рибарите. "Прави впечатление, че видове като афала и обикновен делфин, започват да нападат стационарните рибарски уреди - като таляните например, където има струпване на риба, въпреки че обикновено не го правят", обяснява специалистът по морски бозайници Цветан Станев. Според него обаче "истинският риболовец не би убил делфин", защото имат поверие, че може да се случи нещо лошо, и се страхуват от това.

Станев категорично отхвърля слуховете за делфини-мутанти, които се множат и развиват по-бързо. "Броят на делфините се определя от наличието на храната - ако има храна, има делфини", казва ученът. По негови наблюдения делфините в цялото Черно море в момента са най-много 200 - 250 хиляди. Въпреки наложения през 1966 г. мораториум върху лова на делфини, замърсяването на водите не е позволило популацията на делфините да се увеличи. След началото на 90-те години все пак морето се прочиства и се появяват още няколко вида риба, а с тях и делфини.

Няма и данни за повече смъртни случаи на делфини. По данни на Константин Михайлов от Института по рибни ресурси през 2010 г. е имало над 50 изхвърлени на брега делфина. Цветан Станев разказва, че през 2010 г. самият той е намерил около десетина мъртви делфина по Северното Черноморие и още 23 по южното. От РИОСВ - Бургас, също заявиха, че тази година са получили 17 сигнала за мъртви или бедстващи делфини, като средният им брой предишни години също е бил около 20. Тази година обаче населението по-активно сигнализира за подобни случаи, особено след медийния шум около делфина на "Корал".

Преди повече от 20 години морето край Шкорпиловци само за два дни изхвърля на брега близо 300 мъртви делфини. Причината е епидемия от бронхопневмония, която се дължи и на силното замърсяване на Черно море. Три години по-късно вирус на морбили пък поразява стотици от симпатичните морски бозайници по кримското крайбрежие. Сега опасността за делфините са по-скоро рибарските таляни, дънни мрежи и тралове. Бозайниците се оплитат в тях, докато гонят рибата и се задушават, защото не могат да излязат на повърхността, за да поемат въздух. Но човечеството лови риба с таляни и мрежи от векове.

Случаите на изхвърлени на брега мъртви животни през последните седмици напомниха за тази мрачна статистика. Въпреки че според експерти не може да се говори за по-висока смъртност сред делфините тази година (виж карето), въпросът какви мерки могат да се предприемат за опазване на животните от защитен вид, както и кой точно трябва да поеме отговорност за изясняване на смъртните случаи, със сигурност стои на дневен ред.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • sunlight

  Зоо полиция у нас? Няма такива екстри, тук и човек да убиеш ще минат години докато се стигне до дело, ако изобщо се стигне...пък ние тук за делфини си говорим, рибки някакви...Еми така е в Абсурдистан за съжаление...

 • 2
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire

  Ама тези, които са правили аутопсията или са мозъчно инсуфициентни, или нас мислят за такива.
  Ами естествено, че прострелян делфин ще се удави, ако раните не му позволяват да изплува за да си поеме въздух!
  Аз лично искам да знам, има ли входна и изходна рана, какъв е видът на двете и какво е съобщаването между тях.
  Другото е бла, бла, бла, за гранични.
  Хайде с малко повече уважение към интелекта, ни, моля!

 • 3
  istorik avatar :-(
  ISTORIK

  Абе, retardatio meltali (забавено умствено развитие)...

  "Bad human material, which should change the chip."

 • 4
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  retardatio mentali исках да напиша.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Никаква приказка и нищо тъжно, "концесионерът" Русев, просто се опита да си направи реклама и разпърдя нещо в което на практика нямаше нищо вярно .... просто капитализЪм котенца, рекламата продава иначе кой щеше да му знае плажчето на "концесионера" група "будни" форумци се разкудкудякаха и се вдигна шум до небесата, който бавно утихва, както винаги......

 • 6
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  А всичките тези бюрократични институции, за които се споменава в статията да се закрият, та поне да не ни бъркат в джоба.Ясно е, че никаква работа не вършат, затова и не виждам смисъл в съществуването им...

 • 7
  jubal avatar :-|
  jubal harshaw

  Аман от тия делфини. Можете само да се оплаквате. Я некой да направи фондация за делфинова полиция да видим колко пари ще му дадете.

  (И после как ще ги открадне, но тва е друга тема).

  Смех.

 • 8
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  В България на голямо Фнимание се радват улични помияри, мечки , делфини и всякаква друга животинска "паплач"! Но за човеците никой не го е еня! 11 000 самоубийци за 10 години!! Но на кой му пука?

 • 9
  foreighner avatar :-|
  Мишето_66

  До коментар [#8] от "Курт Деликуртев":

  Всичко е свързано с финансиране от вън,има проблем има пари,няма проблем няма финансиране.

 • 10
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire

  До коментар [#8] от "Курт Деликуртев":

  Пич, на мене ми пука за всички. Защо ти реши, че си по-важен от "животинската паплач"?
  Делфинът ще се опита да спаси, ако те види да се давиш.
  Само си отговори на въпроса, дали ТИ, уж по разумният и хм, ;) "венецът на природата", ще направиш за него същото?

  "Хомо сапиенс? Дръжте си го за вас."

  Тери Пратчет


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал