Две следи напред

Приемането на статут и закон за доброволчеството могат да стимулират хората да помагат безвъзмездно

Shutterstock    ©  Shutterstock

Какво е доброволчество? 

Доброволчеството се изразява в това да дариш своето време, труд и усилия (а не материална подкрепа) за кауза, която е полезна за живота около теб. Идеята е да помогнеш на другите, давайки част от себе си, но и с ясното съзнание, че работиш за една по-добра среда за всички.

Доброволчеството може да бъде гражданско и корпоративно, може да обхваща младежи и възрастни хора, неправителствени организации и политически формации, но основата му е безвъзмездният труд. Практикуването му дава възможност да се разрешат редица социални проблеми като замърсяванията на паркове и междублокови пространства, допълнителното образование за младите, подобряването на живота на социално слабите и хората от домовете, трафика на хора, зависимостите, сексуално рисковото поведение и борбата с HIV/СПИН, и т.н. За тези, които инвестират времето и потенциала си доброволчеството е и като неформално обучение, което трупа социален капитал. За младежите е и възможност за създаване на опит и контакти. В зависимост от програмата и организацията, към която се практикува безвъзмездният труд и от неговата продължителност, на доброволците се поемат разноски по пътуванията, може да им се назначи ментор, да им се осигурят уроци по чужд език или да им се дават скромни суми джобни.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 6
  • + 1

  Цитат: "Приемането на статут и закон за доброволчеството могат да стимулират хората да помагат безвъзмездно"

  Глупости! Пълни глупости! Насила подобно нещо не става! Това се култивира още от най-ранно детство или - просто забрави за след това...

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал