Войната на таралежите

Младите в Европа имат своя собствена криза. Тя ги оставя без работа, с ниски очаквания и ще има дългосрочни последици


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


129 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine
  • -44
  • +132

  Що не питате абсолвент машинен инженер, физик, математик, химик, биолог примерно в Германия или Франция, как се справя с безработицата? Ама първо трябва да намерите безработен такъв.

  Много е лесно да завършиш социология, графичен дизайн, изкуство, медии или нещо подобно и да кажеш след това, че държавата ти е виновна че няма работа в твоята област.

  Никой не е виновен на младите, че са избрали да учат страхотно интересни, но в същото време ненатоварващи специалности с които трудно се намира работа след време.

 • 2
  stg avatar :-|
  stg

  [quote#1:"NPaine"]Никой не е виновен на младите, че са избрали да учат страхотно интересни, но в същото време ненатоварващи специалности с които трудно се намира работа след време. [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Не може всички да са инженери, физици и математици, финансисти.. всъщност може, но тогава ще се наводни и този пазар. Колко от младите хора имат способностите за хай-тек професии? А останалите? Проблемът е, че професиите за обикновените хора изчезват в едни страни и се намират само в работилниците на света - Китай, Индия и т.н. Глобализацията не прощава.

  Като се има предвид, че високообразованите и с търсена професия хора са не повече от 10-20% от всички. Останалите какво да правят? Пасти ли да ядат? С какво?


 • 4
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#3] от "mick":

  тук не става дума за обикновени професии а за "престижните " професии от типа на баницата мекото, работи се каквото има това е положението , алтернативата е изкуствена заетост което вече ще е напълно победил социализъм и край на Европа а и не само като развити държави

 • 5
  dggm avatar :-|
  dggm

  Повечето хора се раждат без бъдеще, живеят без особени надежди и умират в мизерия. Няма надежда.

  60-те години пращахме хора на луната и имаше усещане за бъдеще. Днес магистри по физика се опитват да работят във финансите, а едрия капитал се субсидира от данъците на средната класа. Имаме играчки, но нямаме надежди.

  Контрастът е крещящ.

 • 6
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  До коментар [#3] от "mick":

  искаш да кажеш, че в идния и китай е пълно със социолози, политолози, историци, кинаджии, и хора, завършили история на изкуството?

 • 7
  npaine avatar :-|
  NPaine

  До коментар [#3] от "mick":

  В Европа, или конкретно Германия, има дефицит на инженери и информатици. Нещо за което се знае от години, да не кажа десетилетия. Т.нар. арт и хуманитарни специалности по дефиниция са по безперспективни по отношение на работа. Тази информация е достатъчна на всеки един бъдещ студент да направи рационален избор относно желанията си за следване с оглед на бъдещата работа.

  Индийците и китайците бълват инженери и технически специалисти просто защото те дават най-добрите възможности да се излезе от мизерията и нищетата. Младежите са им гладни и такива които се оплакват, че не разбират от математика или нещо подобно си остават в провинцията да гледат ориз. Европейските младежи не са гладни, те са преяли до пръсване, презадоволени са и дегенерират. Няма по голям егоизъм от това да кажеш, "Аз не разбирам от математика за това ще уча нещо с което след 4 години е доста вероятно да нямам работа" - само човек живеещ в лукс може да го каже. Моят личен опит ми е показал че хората които избират подобно оправдание, просто не си дават достатъчно зор и избират по лесният път.

  До коментар [#5] от "dggm":

  Може би най-дорбите квантитативни финансисти са именно физиците. Щото могат да мислят, да правят модели и т.н. е на да развиват празни теории и да водят счетоводство.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#6] от "vstoyanov":


  Искам да кажа, че проблемът е много по-голям от това, че младите хора избират неподходящи професии. Освен това нали знаете, че не всеки може да бъде инженер, както и не всеки може да бъде писател или художник.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "NPaine":

  'ноо си прав!

  До коментар [#3] от "mick":

  Май френд, стана ясно и на слепите, че една икономика няма бъдеще ако не произвежда и изнася. Няма нужда всички да учат "хай тек". Във фабриките могат да работят и стругари, шлосери, оператори на машини с ЦПУ. Проблемът е, че младите искат да са в офис и да не си дават зор.

  Сегашният начин на живот създава изнежени мързеливци, а не хора, годни да оцеляват.

 • 10
  npaine avatar :-|
  NPaine

  [quote#8:"mick"] Освен това нали знаете, че не всеки може да бъде инженер, както и не всеки може да бъде писател или художник.[/quote]

  Кой го казва? Откъде го знаем? Това са клишета, ползвани за оправдание.

  Имаш две ръце, имаш мозък, какво ти пречи да бъдеш каквото пожелаеш?

  Не говоря за истинските природни гении разбира, там нещата са други.

  Но с достатъчно усилия и упражнения, всеки един може да нарисува и най-прекрасната картина и да реши и най-сложното диференциално уравнение. Обаче трябва да си седне на задника, а не да се занимава с алабалистики.

  Човек сам си поставя бариерите на развитие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал