Един от малкото

Вече над 20 години Сашо Диков пази образа на истинската питаща журналистика

И сам воинът е войн
И сам воинът е войн    ©  Цветелина Белутова
И сам воинът е войн
И сам воинът е войн    ©  Цветелина Белутова

Визитка

Сашо Диков е спортен журналист, роден е на 25 юли 1952 г. в Троян. Той е бивш състезател и републикански шампион по ски. От 1 януари 1978 г. започва работа в БНТ. Остава там до 1993 г. След това отива в "Канал 3", където в момента е програмен директор и водещ на спортното предаване "Едно към едно" и на политическото "5 за 4".

"Ей, Лифтинг, защо закачаш костите на баща ми? Кажи бе, Лифтинг?" Така се обърна журналистът Сашо Диков към колежката си Люба Кулезич, след като тя има неблагоразумието да намекне на всеослушание нещо за отдавна починалия му родител.

"Извинявайте г-н Борисов, но Цецка Цачева, председател на парламента, обидно е някак си? А неин заместник Лъчо Мозъка? Не знаехте ли че му викат така", това пък е част от интервюто му с министър-председателя на България. За Сашо Диков няма значение кой е човекът срещу него, той му опонира със заразяваща за стажант-репортер страст. Вече 34 години.

Две седмици след като колата му беше взривена пред блока, в който живее, въпреки че премиерът Борисов заяви, че "всички знаем кои са тези хора", все още няма обвиняеми. Чуждестранните медии коментираха, че експлозията е била насочена срещу журналист, критичен към българското правителство.

"Бойко Борисов беше категоричен, когато ми се обади в нощта на взрива. Каза ми да съм абсолютно спокоен, че той не е за мен и срещу мен, а за да злепостави управляващите пред Барозу и Бузек. Излиза, че аз съм използван като един шарен параван. Така ми се струва. Истината може да излезе всякаква...", коментира пред "Капитал" Сашо Диков. После бърза да допълни: "Заплахите няма да ме откажат да си върша работата."

Мненията за Диков са само крайни. Форумите и Facebook изобилстват от полюсни реакции по негов адрес. От негативното "Сашо Диков и останалите платени от властта мухи" до "а бе тоя що не си гледа спорта, ами се занимава и с политика". Най-тежкото обвинение срещу него обаче му бе отправено от премиера, че е "човек на Алексей Петров". Сашо Диков не се притесни. Убеден е, че това трябва да се докаже с факти, и допълва: "Най-нормалното е да ме нареди в отбора на Алексей. Той очевидно смята, че всеки, който има нещо против него или "правата" линия, е "от лошите"

Между хвалбите и нападките?

Сякаш най-точно го описва един от коментарите във Facebook профила му. "Сашо Диков... единственият журналист, който задава не само неудобни въпроси, но и директно в очите казва своето мнение. Няма друг... следя предаванията му. Удовлетворен съм от смелостта и работата му. Точно, винаги право в целта." Факт е, че през последните няколко години Диков е един от малкото журналисти, които се опитват да предлагат успешни форми на гражданска журналистика. Маниер на работа, който надскача еднопосочното масово разпространение на едни и същи новини.

"Много отдавна и преди всички Сашо Диков, успя да намери точната вакса (ако си послужа с езика на скиорите, какъвто е той) как да общува със събеседниците си - директно. Даде думата на зрителите си в ефир да кажат мнението си. Да бъде чут гласът им. С това е ценен", коментира директорът на Центъра за развитие на медиите Огнян Златев.

Гледната точка на програмния директор на "Дарик радио" Константин Вълков към Диков дава друг аспект на мислене. "Принципно не приемам, че има "гражданска журналистика". Нито вярвам в нея, нито я считам за адекватна и меродавна. Не се осведомявам (или може би рядко) за това, което ме интересува от блогове, фейсбук постове и други форми на "социално" общуване. В този смисъл приемам Сашо Диков като журналист, учител на млади журналисти днес, който е по-цветен, със собствен стил на работа и поведение", категоричен е Вълков. И казва: "Бих го приел да прави свое, лично, авторско предаване. Нещо, което не изразява позицията на медията, а лично неговата."

One man show

Кое е различното на журналиста Сашо Диков - той е на всички конфликтни точки в столицата и предава на живо: заседания на Министерския съвет, в кулоарите на парламента, на заседание на Висшия съдебен съвет, на стадиона, на протестни митинги и шествия, по важни съдебни дела.

Диков не се притеснява от гнева на интервюираните. И ако доскоро от директните му въпроси страдаха президентите на футболните клубове и шефовете на БФС, сега той навлезе в полето на политическата публицистика. Със сигурност той е единственият човек  в професията, който съчетава активното репортерстване с поста програмен директор на "Канал 3".

"Сашо Диков сякаш си е създал собствени правила и следва собствен етичен кодекс. Той сам си определя какво е правилно в професията и какво не. В професията обаче е трудно да се създават еталони и герои. Защото героите днес могат утре и да не са", коментира Огнян Златев.

"А бе ти да не си луд? Почти всеки ден чувам поне по веднъж "а бе Сашо ти луд ли си че ги говориш тези работи". Аз обаче говоря за неща, в които съм убеден", казва Диков. "Правя това, което всъщност съм правил цял живот вече 34-та година в журналистиката. Пък и не смятам, че правя кой знае какво. Просто показвам това, което виждам, за разлика от сума ти други, които не го показват и не говорят за него. Нашата журналистика се върна с десетилетия назад през последните 2-3 години", смята журналистът.

Според него "Бойко Борисов продължава да има един голям грях пред българската медийна действителност, че досега не е направил нищо, за да има списък "Кой кой е в българските медии". Откъде се финансират? Как се финансират? Досега нищо не е направено за изясняване на ситуацията с Корпоративна банка. Питам Бойко Борисов: Докога той ще мълчи за държавните пари в частните банки, за да не споменавам само една. Кой, как употребява държавните пари", казва Диков.

Другият задължителен въпрос към Сашо Диков е: "Страхувате ли се?" "Аз не казвам нещо невярно или не се опитвам да убедя хората в неща, които лично аз считам за важни. Ако престана да говоря това, което мисля, това което е очевадно, ще стана смешен и жалък в собствените си очи... в очите на сума ти нормални хора, като сменя тона и хъса да питам", обяснява Диков. И допълва: "Чувствам се адски добре със себе си. И е така, защото другото – да се огъвам, да слугувам... Другото не мога да си го представя. А и не мога да го правя…", казва журналистът.

Другата телевизия

Истината е, че "Канал 3" много малко прилича на ефирните лустросани телевизии. В нея може да научиш истината за разтърсваща далавера, след това да гледаш клюкарското "Жълтини", да преминеш през публицистичното "Вън от рая" на Лили Маринкова и да натиснеш дистанционното, когато започнат предаванията на гадателките с картите таро.

В "Канал 3" няма недостиг на ефирно време - телевизията е като поток на съзнанието - информира напоително, без редактиране, без монтаж, директно от екшъна. За "кабеларка" с оскъдни технически възможности това си е направо територия на истината.

В кабелния канал се приютиха "Неудобните" на Маргарита Димитрова, бивша Михнева, "Времена и нрави" на Юлиян Вучков, "Властта днес", "Без монтаж"... естествено и авторските предавания на самия Диков - спортното "Пет за четири" и политическото "Едно към едно". Всъщност моделът на "Канал 3" е наистина да бъде опозиция не само на управляващите, но и на най-скандалните далавери в обществото. В телевизията на Сашо Диков не е никакъв проблем интервюто на Бойко Борисов с Юлиян Вучков да трае час и половина, както и разговорът с неговия враг Алексей Петров-Трактора да се излъчва директно от хола на подсъдимия по делото "Октопод".

Сега Сашо Диков с усмивка обобщава най-разпространените причини за взрива под колата му в жълтата преса. "Бил съм посредник при купуването на гласове. Скарал съм се с Трактора. Вече не съм бил послушен и той ми взривил колата. Изписаха се какви ли не щуротии. Аз мога само да кажа, че досега са метнати няколко лъжи, и то лесно доказуеми, обяснява Диков. И допълва в неговия неспокоен бунтарски стил: "Все по очевидно става, че основната функция е всеки, който мисли различно и е критично настроен към правителството под една или друга форма, да отиде "под ножа", без да се подбират средствата", казва бившият спортист.

Харесван, оспорван, критикуван или приветстван - едно е вярно, Сашо Диков със сигурност ви е липсвал на пресконференциите в изборната нощ в НДК. Просто нямаше кой да задава неудобни въпроси на кандидатите за президент и техните лидери.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • Marriela

  Велислава Антонова, как така не намерихте поне един недостатък на този Сашо Диков. Така, както сте го описали, излиза, че той е идеален журналист - пример за всички журналисти у нас и по света. Съжалявам, но простотията му е ужасяваща. Да, директен е, когато си иска, но, благодаря, не искам да гледам и слушам такива журналисти като Диков!

 • 2
  marriela avatar :-|
  Marriela

  П.П.
  Между другото, ето тук, в това видео -> http://vbox7.com/play:88ffd1fee1&start=135&;r=emb - може да се чуе как се държат един с друг Диков и Кулезич. Първото изречение-цитат, с което започва статията: "Ей, Лифтинг, защо закачаш костите на баща ми? Кажи бе, Лифтинг?", може да се чуе в това видео. Мен ме беше срам да ги гледам и слушам и двамата в това видео. Това, със сигурност, не може да бъде поведение, достойно за двама столични журналисти!!!

 • 3
  ceco_boreco avatar :-|
  ceco_boreco

  Нищо лошо против човека Сашо Диков,но журналиста Сашо Диков си имам едно на ум.Взрива пред "Галерия" и на неговата кола,и времето по което станаха са доста съмнителни.Интересното е че няма други жертви.Което ме навежда на мисълта за контролирани взривове.А кой стои зад тях за сега ще си спестя мнението.

 • 4
  the_top_dog avatar :-|
  незнайния войн

  До коментар [#2] от "Marriela ":

  ми като не ти харесва не го гледай ве моме.
  Гледай си женските предавания, Вачкова, часът на мама, готварските предвания, турските сериали и интервютата на Бареков.

 • 5
  marriela avatar :-|
  Marriela

  [quote#4:"незнайния войн"]ми като не ти харесва не го гледай ве моме.
  Гледай си женските предавания, Вачкова, часът на мама, готварските предвания, турските сериали и интервютата на Бареков. [/quote]
  По принцип ми е под нивото да отговарям на такива "съвети", които са в отговор на мой коментар, но ще направя изключение: не гледам такива предавания и филми, а хора като Бареков - обидно ми е даже да му изписвам името. Между другото, "съветът" ви е точно в стила на Диков ;-)

 • 6
  ceco_boreco avatar :-|
  ceco_boreco

  Пропуснах в предния коментар да спомена един наистина точен журналист-Васил Иванов от Нова телевизия.Неговият апартамент също бе взривен,не се откриха извършителите,тоест той наистина бе сплашен,дълго време го нямаше в ефир.Докато Сашо Диков ще продължи да си говори.

 • 7
  marriela avatar :-|
  Marriela

  До коментар [#6] от "ceco_boreco":

  Васил Иванов е разследващ журналист - един от много малкото такива (тук ще вметна, че някои негови критици го обвиняваха, че е поръчков такъв), докато Сашо Диков не се занимава с разследваща журналистика. Той задава само неудобни въпроси, но го прави според мен по един безобиден начин, толкова безобиден, че да не засягат надълбоко ничии чужди интереси. На него му липсва интелект за да прави сериозни журналистически разследвания, както и да задава неудобни въпроси в нужната им детайлност, дълбочина и обхватност - неговите неудобни въпроси са на принципа: нещо чух да се говори в медиите, нещо прочетох в тях... По тази причина и за мен взривът на колата му е странен, лишен е от сериозен мотив предвид това, което прави като журналист.

 • 8
  ceco_boreco avatar :-|
  ceco_boreco

  До коментар [#7] от "Marriela":

  Напълно съм съгласен с теб.

 • 9
  bini avatar :-|
  bini

  Що за изречение е първото - "...след като тя има недоразумението"? Неблагоразумието ли се има предвид, не гледат ли какво пишат тези хора...

 • 10
  mailer_deamon avatar :-|
  mailer_deamon

  Всъщност два-три пъти седмично попреглеждам видеата с репортажите на Сашо Диков на сайта на Канал 3 не толкова заради самия Диков, а заради това, че репортажите му не са орязани и мога да чуя и видя иначе гръмко цитираните като заглавия по другите медии реплики на държавниците ни в контекста им, а не извадени от него и напудрени така че да са приятни за ухото. Иначе на Сашо Диков, дори и наистина да е лишен от интелекта и дар-словото на Кеворкян, му свалям шапка заради упоритостта, смелостта и липсата на конформизъм.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал