Гробище за домашни любимци

В Русия се заражда организирано движение за насилие над животни. Властите бездействат, а единствено средство за съпротива е публичността

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Една сутрин през лятото на 2008 г. Асия Родионова разхожда малкото си кученце по улиците на Москва. Изведнъж се чува изстрел, жената пада на земята, а животното започва да скимти жално. Простреляно е с въздушна пушка и въпреки намесата на ветеринарите остава с тежки увреждания. Стрелецът е Дмитрий Худояров. Няколко дни по-късно той застрелва домашния любимец на друга жена. Тя обаче успява да запомни номера на черния му джип и след няколкоседмично издирване полицията го задържа. Още на първа инстанция съдът връща делото за доразследване и оттогава насам няма развитие.

Историята на Дмитрий Худояров е ярък пример за една зловеща тенденция, която расте през последните години в Русия и други страни от бившия съветски блок – тази на организираното насилие над животни. По време на делото срещу него Худояров се радва на широката подкрепа в интернет на т.нар. догхантери (от англ. – dog - куче и hunt – лов – бел. ред.). Те открито заявяват, че провеждат систематизирана кампания за изтребване на бездомни кучета. Имат строго изградена идеология и извиняват действията си с конституцията - по-скоро с текст от нея, който гласи, че всеки има право да живее в благоприятна за него среда. Догхантерите са готови да предоставят всякаква информация, свързана с намирането и унищожението на бездомни животни. Твърдят, че са необходими на руското общество, защото официалните власти не се справят с огромните популации на кучета в големите руски градове.

И действително според защитници на правата на животните, с които "Капитал" разговаря, в Москва например бродят около 30 хиляди безпризорни кучета. В Сочи са 20 хиляди. Според тях основната причина местните власти да не се справят с проблема е корупция. Юристът и правозащитник Анастасия Комагина, която е сътрудник на Bigheartsfoundation, представлява общественото движение "Спасите животных" ("Да спасим животните") и координира програми на Центъра за защита на правата на животните "Вита", разказва за случай, в който управител на приют за кучета и котки е бил задържан с подкуп, който трябвало да му осигури спечелване на търг за управление на приюта за още една година. По този начин той си удължава контрола над сумата от 160 млн. рубли (3.8 милиона евро), колкото е годишната издръжка на заведението. На практика кучетата продължават да се размножават, недобросъвестни служители се облагодетелстват с луксозна къща или кола, а догхантерите имат официална причина, с която да оправдават жестоките си действия.

Случаят на Худояров обаче е показателен за това, че в обсега им попадат и домашни любимци. По време на съдебното изслушване той на няколко пъти променя мотивите си за нападението над двете животни - един път казва, че кучета са нахапали негови роднини, след това, че го е направил, за да спаси котки, а накрая, че конкретните животни му се стрували мръсни и той сметнал, че нямат стопани. Всъщност Дмитрий Худояров просто умело използва пропуските на руския закон в областта. Оказва се, че чл. 245 от Наказателния кодекс в страната отдава внимание по-скоро на мотивите за извършване на насилието, отколкото на последствията от него върху самото животно. Анастасия Комагина обръща внимание, че в западното законодателство е обратното - с по-голяма тежест е фактът, че си извършил убийство, отколкото защо си го направил. Затова според нея в Русия е много трудно някой да бъде подведен под отговорност заради подобно престъпление, тъй като доказването на мотиви е изключително сложно.

Срещу несъвършенствата на нормативната уредба се изправят зоолюбителите, които влагат личната си енергия и ентусиазъм, за да се борят с проблема. И така си навличат гнева на догхантерите. В официалния манифест на мъчителите на животни (да, имат и такъв документ) защитниците на правата на животните са приравнени с бездомните кучета, наричани са зоофили и са посочени като основна цел за изтребление. Заради страха си от физическа саморазправа правозащитниците, с които "Капитал" разговаря по темата, отказаха да бъдат цитирани с истинските им имена.

Генезис на омразата

Анастасия Комагина разказва, че първите прояви на организирано движение за избиване на животни са забелязани преди около 3-4 години в руски оръжеен интернет форум. В разговорите за огнестрелно оръжие, патрони, оптики и лов се проявява прослойката на хората, които просто искат да убиват за удоволствие. Първоначално се обединяват около т.нар. кроухантинг (от английски – crow – врана, и hunt - лов – бел. ред.) и по-късно прераства в собакинг (от руски – собака – куче). Администраторите на оръжейния форум бързо забраняват публикациите на такава тематика, но това кара садистите просто да се преместят на друго място. Идеята вече се е родила.

Преглеждайки български форуми, посветени на лова, открихме подобни притеснителни теми. В една от тях неизвестен потребител разпитва как да направи капан за котки и с какво може да ги отрови, недоволен, че съседката му има много животни, които той не харесва. В дискусията се включват и други потребители, които му препоръчват различни начини за изтребване на животните. Един от тях се хвали "На вечер съм правил до 8 котки", а други публикуват снимки на деянията си. Месеци по-късно в темата се включват защитниците на животни и дискусията стихва.

В Русия обаче садистите създават свои собствени интернет страници, посветени единствено на унищожението на животни. "Бързо разбрахме за тях, подавахме много жалби в най-различни институции с молба те да бъдат затворени", спомня си пред "Капитал" природозащитникът Дима (името е сменено) и разказва: "Нищо не се случи. Затвориха само няколко профила в социалните мрежи, които можеха да бъдат свързани с конкретни хора. И ни показва шокиращи снимки на "трофеите" на догхантерите, които с усмивка позират с отрязани глави и гердан от кучешки лапи. Всъщност в повечето подобни форуми могат да бъдат намерени педантични инструкции със снимков материал кои са най-уязвимите части от тялото на едно куче, къде е най-добре да бъде ударено с нож или изстрел в коя част на черепа ще доведе до най-бърза смърт. Или най-бавна. Описанията на омразата са хладнокръвни, още по-хладнокръвни са извършените убийства. 

Толерирано от властите

Догхантерите не остават незабелязани от местната преса и са чести герои в медийни сюжети. Анастасия Комагина от "Спасите животных" обаче смята, че публикациите по-скоро служат като реклама на убийствата и садистите с удоволствие ги публикуват на собствения си форум. Нещо повече, във федералния държавен вестник "Российская газета" се появява материал на Константин Завражин, който описва една от акциите на догхантерите, които организирано и по поръчка изтребват кучета през пролетта на 2011 г. Тогава животните започват да се размножават най-активно заради затоплянето на времето. Завражин коментира, че властите в Русия не могат да се справят с популацията на бездомните животни, програмата за стерилизация се е провалила и реакцията на преследващите е нормална.

Правозащитникът Дима обаче прави важно уточнение – самият руски журналист е член на движението и на практика рекламира дейността му. Въпреки молбите и протестите на зоолюбителите нито главният редактор на "Российская газета", нито друг орган реагира срещу публикацията на Завражин.

Всъщност съществуват случаи, в които и представители на руските власти стават участници на смразяващите кръвта клипчета в интернет на мъчение над кучета. В едно от тях председателят на местен селски съвет в руската провинция решава да вземе нещата в свои ръце и да се отърве от единственото бездомно куче в селото. Той завързва животното за главата и го закача за колата си, след което го влачи по асфалта и изхвърля в близката гора. Конфронтиран от журналисти, местният чиновник казва: "Ами какво друго можех да направя?", оправдавайки се със службите за контрол на популацията. "Никой няма да дойде само за едно животно", казва той пред камерите.

Ако вярваме на WikiLeaks, насилието срещу животни може да бъде проследено и до най-високия етаж на властта в Русия. Една от дипломатическите грами разказва случай, в който руският премиер Владимир Путин поканил на лов италианския си колега Силвио Берлускони. Той убил елен, след това разпорил гърдите му и изрязал сърцето собственоръчно, за да го подари на министър-председателя на Италия. Берлускони припаднал, цитира грамата вестник La Stampa.

Подобен "държавен" пример дава и Украйна – властите там, борейки се с голямата популация на бездомни кучета, ги изгарят в подвижни пещи. Това предизвика широк международен отзвук и недоволство на правозащитници по целия свят, в резултат на което властите спряха убийствата. Поне до европейския шампионат по футбол през 2012 г. В съседна Румъния на 22 ноември парламентът пък прие закон, разрешаващ евтаназията на бездомни кучета.

Руските зоолюбители са отчаяни. Те твърдят, че изпълнявайки поръченията отгоре и усвоявайки тлъсти бюджети, федералните и местните власти в Русия нарочно си затварят очите и дори дават поръчки за убиване на бездомни кучета, за да бъде изпълняван поставеният план. Като единствена възможност за съпротива остава публичността. Правозащитниците се стремят да направят зловещата практика в Русия, колкото се може по-известна по света, за да накарат властите да се притеснят за имиджа на страната. Дали ще успеят, не е ясно. Засега обаче ви препоръчваме да не водите домашния си любимец в Русия.

Още от Капитал