Слабостта зад юмруците

Как един жесток побой над едно дете от друго дете ни показа колко сме неподготвени да се противопоставим на насилието

"Можем ли да говорим за организирана престъпна група"? "Как да защитим децата си"? "Като ходим с тях навсякъде?" "Като ги запишем на карате?" "Като ги научим да се бият?" Въпросите на родителите валят. Гневни и възмутени, повечето остро риторични, въпреки че имат ясен адресат. Срещу тях на два събрани училищни чина отговарят представителите на полицията и почти всички институции, ангажирани с грижата за детето. В просторната зала на столичното 35-о училище "Добри Войников" е едновременно студено и горещо. В гласовете на родителите се разпознават тоновете на паниката. В отсрещната страна се чете видимо раздразнение, че усилията им да си вършат съвестно работата не се оценяват.

Няма как емоциите да не вземат връх предвид повода на срещата. Само преди седмица 16-годишен ученик от гимназията е жестоко пребит от свои връстници от съседното училище по строителство и геодезия "Христо Ботев" и в резултат от нанесения побой загубва бъбрека и далака си. За нападението няма видима причина. Момчетата дори не се познават. Един от нападателите е задържан и е под постоянен арест за причиняване на тежка телесна повреда. След разгласяването на случая става ясно, че срещу същата група младежи са били подадени няколко сигнала до полицията две седмици по-рано пак заради насилие над техни връстници. Арестуваното момче дори е получило протокол от полицията да не се доближава до ученици от "Добри Войников", като за това са били уведомени както училищните власти, така и родителите му. В иззетия му личен компютър полицаите откриват разговори в Skype и статуси във Facebook, в които той гордо споделя постъпката си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
23 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • AModoMio
  • - 3
  • + 31

  “ След разгласяването на случая става ясно, че срещу същата група младежи са били подадени няколко сигнала до полицията две седмици по-рано пак заради насилие над техни връстници..

  Не станаха ли много случаите в които има подадени сигнали до полицията, но никой не обръща внимание? Ако полицията се бе заела сериозно и бе извикала родителите, нямаше ли да бъде по-различно. Защо трябва да има смъртни случаи, увредени хора, разгласяване на случаи от медиите и тогава да започне полицията да действа?
  Всички полицаи протестират, че все нещо не им е наред, а никаква работа не вършат. И ние протестираме срещу тяхното бездействие.
  Г-н Министър на ВР, накарайте хората си да работят съвестно, а който не иска да напуска.

  Нередност?
 • 2
  delev avatar :-|
  Delev
  • - 2
  • + 25

  "В отсрещната страна се чете видимо раздразнение, че усилията им да си вършат съвестно работата не се оценяват."

  За какви усилия става въпрос?
  Очевидно са знаели за въпросната група. И че винаги има проблеми в района.

  В крайна сметка полицията винаги действа постфактум и само ако медиите са достатъчно активни да раздухат въпроса.

  За какво са ни такива органи на реда, след като нямат авторитета да въдворяват ред.

  Нередност?
 • 3
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack
  • - 4
  • + 12

  До коментар [#1] от "AModoMio":

  Точно в този случай полицията няма какво повече да направи освен да направи официално предупреждение и да издаде тъй наречената restraining order и това в случая е било направено. От там нататък отговорността е на родителите и на учителите, но те не са направили нищо. Случаят не е идентичен с този в Катуница, където имаше заплаха за убийство. Няма как превантивно да арестуваш и да вкараш в панделата някой само защото е псувал ученици от друга гимназия. Комунизмът поне на теория свърши.

  И междудругото - конфликтът между 35то и строителния не е от вчера - учил съм в 35то, 4ри години като и тогава ставаха боеве даже някои бяха доста по-жестоки и кървави, но тогава и през ден-два гръмваха някоя мутра та никои не им обръщаше внимание.

  Нередност?
 • 4
  amodomio avatar :-(
  AModoMio
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#3] от "anihilator_jack":
  Не знам дали е точно така, но полицията може да направи много повече от това. Трябват превантивни мерки, а не след като са се случили нещата.
  А аз и много голяма част разчитаме на карабиниерите, защото усещаме навсякъде присъствието и защитата им. Просто подаваш сигнал и веднага са пристигнали, а и не оставят нещата на времето.

  Нередност?
 • 6
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack
  • - 7
  • + 9

  До коментар [#4] от "AModoMio":

  Какви превантивни мерки предлагаш? Да почнат да закопчават всички, които слушат хеви метъл и да ги пращат в ТВУ? Да почнем пак да стрижем тия с дългите коси на физкултурната площадка като при бай Тошо ли? Много мразя да съм адвокат на дявола, но не е работа на полицията да се възпитават деца - това е отговорност и задължение на техните родители и учители. Нека не ставаме като американците, където след една такава случка почнаха да закопчават дечица, които си играели на каубои и индианци и видиш ли това било прекомерна агресия....

  Нередност?
 • AModoMio
  • - 3
  • + 7

  До коментар [#6] от "anihilator_jack":

  Не, не искам да бъде както си го написал. Но след като е имало оплаквания, полицията поне е могла да осведоми родителите и заедно да търсят изход от създалата се ситуация. Но не мога да приема, че едно дете ще остане инвалид, заради някой си дето иска да се прави на бабаит.

  Нередност?
 • 8
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#7] от "AModoMio":

  Прочети отново статията - там ще намериш следния цитат:

  "След разгласяването на случая става ясно, че срещу същата група младежи са били подадени няколко сигнала до полицията две седмици по-рано пак заради насилие над техни връстници. Арестуваното момче дори е получило протокол от полицията да не се доближава до ученици от "Добри Войников", като за това са били уведомени както училищните власти, така и родителите му."

  Това, което предлагаш е било направено от там нататък е бил ред на родителите и на учителите.

  Нередност?
 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • + 20

  Стига философии! Това е най-лесния начин да говориш много, да не казваш нищо и да правиш логично нелогичното! Факт е, че от 10 години нагоре децата вече са в пубертета и трудно се контролират! Факт е, че до тогава са се отнасяли към тях с огромна търпимост и всеопрощение! Дете! Самата дума извиква умиление! Искаш да го гушкаш, пазиш, да го радваш! А, то, още от първата си година се учи да те манипулира! За него мотивацията не е Трябва, а Искам! Респективно - Не трябва, Не искам! Никой не обръща внимание на това! Мислите си, че то ще израсте и ще поумнее! Няма как да стане! Това желано поумняване противоречи на природата на егото и само силово, чрез принуда може да се постигне! Но, как? Дете е! Като наведе очи надолу и мълчи виновно, родителят си мисли, че е постигнал ефект. Истината е, че то просто чака да млъкнете, да го оставите на мира и да си я кара както си знае! Младежката агресия и антисоциални прояви не са новост. За толкова много време / над 15 години/ психолозите не успяха да намерят методи за въздействие и превъзпитание! Въпросният Вальо е около 2 метра. Кой възрастен би се осмелил да му противоречи? Какво остава за негов връстник! Дали се знае, че тийновете са агресивни, неуправляеми, разделени на банди? Да! Дали е направено нещо по въпроса? Не! Защо е така? Защото така е и при възрастните! Техните банди са партии, организации, църкви! Сблъсъците им - не по-леки от младежките! Защита? Няма! Има философия! Тя не помага! Трябва да има механизми, които да озаптяват агресията и егоистичните напъни! Трябва, съпоставяйки Искам и Трябва, човекът да проумее, че ще загуби по-малко от Трябва! За целта, родители, институции, общество трябва да са си на местата, а те не са! За това и преди дни, две момчета убиват с чук трето, а един баща тръгва да прикрива следите от престъплението им! Обществото жали за убитото момче, за семействата на убийците и някак си, разбира бащата. А, един от убийците казва, че искал да опита от всичко! Дали прекалявам, като го наричам така? Не! Трябва думите да си върнат значението, а не да се тълкуват според! Само така няма да има недоразумения и яснота! Стига шикалкавене! Трябва действие!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал