И рече Светият синод

Българската православна църква за пореден път доказа, че не умее да говори пред публика

Църквата като че ли не може да се адаптира към времето и обществото
Църквата като че ли не може да се адаптира към времето и обществото    ©  Надежда Чипева
Църквата като че ли не може да се адаптира към времето и обществото
Църквата като че ли не може да се адаптира към времето и обществото    ©  Надежда Чипева

Свикнали сме да размахва показалец с божия строгост. Да се възмущава. Да заклеймява. Да забранява. Позата е на съдник, застинал в расото на своята праведност. Гласът - от назидателен до заплашителен. Така изглежда Българската православна църква (БПЦ) през призмата на медийните си изяви. От публичните й изказвания - по повод концерта на Мадона, часовете по религия, гей прайда или друго - струи смущаваща неадекватност. Дали заради дългите години (принудително) мълчание, но църквата трайно не се справя с говоренето по важните теми.

Последният пример - становището на Светия синод относно методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство, което разпространи малко преди Нова година и след това преправи на 3 януари. Повод беше миналият на първо четене пакет от законодателни промени, които регламентират заместващото майчинство (при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи и роди дете, заченато чрез асистирана репродукция - бел. ред.). Позицията представляваше странна компилация от разумни аргументи, библейски цитати, "научни" отправки с неясен произход и откровено дискриминационни твърдения (като например че ин витро зачеването води до промяна на сексуалната ориентация на детето). Становището отново беше решено в духа на отрицание, лишено от чувствителност към семействата с репродуктивни проблеми и от разбиране за деликатността и сложността на проблема.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Присъствието на църквата, в лицето на божиите служители, не е каквото трябва да бъде в трудни времена. Като в последните 22г.
  Изолира се от обикновените хора и не им дава утеха и опора, и никой не смята за необходимо да се обръщат към нея.
  Интересното в статията беше, че мнението на отец Стефанов дава точно определение за нея - неадекватна. И не защото сме в трето хилядолетие, а от човешка гледна точка.
  Ц, не може да имате деца по този начин. Гейове? Не може!
  И божиите служители са изключително надменни и не се притесняват да цитират Библия и евангелия по начин, който само на тях им изнася, особено когато ги критикуват в телевизионни интервюта.
  Българската църква ни изтърва.

 • 2
  dimi_z avatar :-(
  dimi_z

  Много "земни" интервюта и становища на свястни, мислещи хора. И още по-важно за БПЦ е, че явно знаят как да говорят на разбираем език, който не провокира без да отстъпват от мнението си.

  Църквата ако иска да взима позиции по обществени теми трябва да се научи как да говори пред хора. Аз ако искам да ме чуят също трябва да се науча как да говоря. За сега БПЦ просто има най-лошата публична комуникация виждана от мен "на живо".
  Пример: Винаги е било ясно, че църквата /както всички други църкви/ са против сурогатното майчинство. Но може ли да определяш хората, които са направили всичко възможно за да имат дете /също Божие дело и чедо само по себе си/ като бохули? Кажи си че според тебе в такъв случай правилното решение и божията воля би била да осивиш дете и всички ще се замислят. А да накараш хората да те изслушат и замислят е най-трудно и най-важно в днешно време.

  Ако се даде път на такива хора като в интервютата може би пак ще почна да уважавам БПЦ като институция. В момента за съжаление не го правя.

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  за моята вяра в бог не е необходим посредник,досега в моя смислен живот бях чавдарче,пионерче,комсомолче и баба ми някъде в 1-2 клас ми рязасни какво е бог и какво е вяра,НО ми каза и нещо много важно не гледай поповете какво правят и какво говорят защото в по голямата част лицемерничат.После ходих и до Ерусалим и тамошните попове са същите гледат какво пускаш в кутията и правят муцки,ако не познават паричната единица.Затова се моля и вярвам без посредници,когато се научат да говорят адекватно,смислено без високомерие и разбрано,да просветлават и помагат на хората с думи дела,да служат за пример с морала си ,и.... може да ги уважават хората.Сега само като ги видя накипрени с златните одежди и коремите напред се сещам за "Тази шийка не е от трушийка".Строят църква във Варна и събират средства със СМС-и,а владиката се вози в Кадилак или там каквото беше.Ужасс бабите с пенсийте да дават дарения.....а църковното настоятелство подарява коли ужас

 • 4
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Ножица, Бог се пише с главно Б!

 • 5
  georgi_ch avatar :-|
  georgi_ch

  До коментар [#4] от "Скакауец":

  Не винаги. Зависи от значението.

 • 6
  hrisi avatar :-|
  Хриси

  Хубаво е, че има и попове, които говорят грамотни, смислени и най-вече умерени неща. За разлика от изкукалия висш клир с луксозните часовници и хибридните американски автомобили.
  За съжаление обаче, именно висшият клир е най-креслив.

 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#4] от "Скакауец":

  Не и ако искаш да те вземат насериозно.

 • 8
  ueberaschung avatar :-|
  ueberaschung

  Явно има много разумни свещеници. Жалко е, че остават незабелязни и нечути, а в медиите ни се натрапват мненията на неадекватни бивши агенти на ДС с расо, които никога не са имали досег с проблемите на хората.

 • 9
  nogica avatar :-P
  nogica

  До коментар [#4] от "Скакауец":
  Добре ще си донеса бележника за оценка

 • 10
  emo_enev avatar :-|
  Newcastle Fan

  Отец Стефан и отец Добромир са сред малцинството просветени и грамотни български свещеници, които служат истински и със сърце. Тези хора събират хората в храма, изграждат общност, дават утеха и подкрепа на много хора, които минават през тежки изпитания и трудности. Борят се срещу формализма и невежеството в българската църква и със своя живот са свидетелство за това, че християнската вяра е истинска и свята. Със своята активна позиция те изобличават останалата част от духовенството и са обект на нападки, клевети и дискредитиране. Това само показва тяхната правота. Бога да е с тях и да ги пази и благослови!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал